Logo KMŻ 2013

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Koper
Trener
Kontakt:

Re: Logo KMŻ 2013

#51 Postautor: Koper » 7 listopada 2012, o 12:33

Egon pisze:Koperku ale w logo Mac'a jest od 50 lat motyw przewodni który praktycznie się nie zmienia a zmienia się tylko otoczka tego. Wiem że jako kopalnia wiedzy przytoczyłeś tylko taka ciekawostkę ale jak już jesteśmy przy tym to Mac to jednak nie klub sportowy, nie ma kibiców i osób które się z nim utożsamiają :P Kibice klubu to jednak trochę inna grupa osób mająca inne wartości niż ludzie przychodzący do Mac'a zjeść hamburgera, który nie psuje się przez 2 lata i nie obchodzi ich to tak naprawdę jaki jest szyld.

Dokładnie tak jak piszesz Egonku, przytoczyłem ten przykład w ramach ciekawostki, ale rzeczywiście warto się jeszcze na chwilę przy nim zatrzymać. Tak jak słusznie zauważyłeś w zasadzie w historii Mac'a były tylko trzy zmiany logo, a począwszy od roku 1962 było to już tylko odświeżanie tego samego motywu. Te pierwsze zmiany wiązały się ze zmianą charakteru działalności Mac'a, o czym można poczytać tutaj:
1940
Powstaje pierwszy logotyp - zaskakująco prosty, widnieje na nim tylko napis: McDonald’s Famous Barbecue z poziomymi liniami, które miały przyciągnąć uwagę odbiorcy do słowa: famous. Skąd barbecue? Bracia Dick i Mac McDonald’s, którzy pierwszą restaurację otworzyli w San Bernardino właśnie w 1940 roku początkowo koncentrowali się na grillowanych daniach, dopiero w 1948 zaczęli zajmować się żywnością typu fast food.

1948
Wraz ze zmianą charakteru restauracji wprowadzono nowy znak firmowy. Do poprzedniego dodano czarne tło, a napisy zmieniły kolor na biały. Miały być bardziej widoczne, dlatego użyto drukowanych liter. Zmieniono także nazwę na: McDonald’s Famous Hamburgers z podpisem Buy’em by the Bag i postacią wesołego kucharza.

1953
Logo zmienia kształt i nabiera kolorów. Tym razem jest okrągłe, tak jakby zostało przypinką McDonald’s. A w niej? Maskotka Hamburger - Speedee, podpis: Coast to coast i cena za jednego hamburgera. Dużo jak na mały znaczek.

1962
Zaskakujące uproszczenie. Niebieski okrąg, a w nim przekreślona żółta litera M oraz nazwa firmy w wydaniu czerwonym. Mimo, że większość osób inicjał uważa za wygięte frytki, jest to element architektoniczny. Jego kształt ma przypominać wygięte łuki restauracji oraz opadający od strony wejścia dach.

1968
Nie ma już okręgu, jest za to duże pomarańczowe M i tym razem czarny podpis McDonald’s. Inicjał odniósł sukces, bo w prawie niezmienionej formie przetrwał do dziś.

1984
Logotyp zyskuje czerwone tło, M wraca do koloru żółtego, a McDonald’s staje się biały. Ach, ten minimalizm!

2006
Prostota wygrywa. Nie po raz pierwszy. Odświeżenie wizerunku równa się ograniczeniu go do żółtej litery konotującej symbolizującej restauracje.

Kiedy charakterystyczne "M" odniosło sukces już nikt nie próbował totalnie zmieniać tego logo, a jedynie dokonywano kosmetycznych zmian, upraszczano logotyp itd. ale nie zmieniano.

Można powiedzieć że obecne logo klubu również odniosło sukces bo przetrwało w świadomości kibiców przez 12 lat, jest obecne na flagach produkowanych przez kibiców, gadżetach które kibice organizują we własnym zakresie bo klub nic sensownego w dziedzinie gadżetów nie oferuje, nota bene fajnie, że mówi się o uruchomieniu sklepiku z prawdziwego zdarzenia.

No i to co mnie osobiście najbardziej przekonało, że obecne logo powinno pozostać bez radykalnych zmian to właśnie również to o czym pisze Egon, a mianowicie kwestia utożsamiania się kibiców z drużyną m.in. poprzez to logo obok żółto-biało-niebieskich barw i nazwy Motor.

Awatar użytkownika
Chaser
Junior

#52 Postautor: Chaser » 7 listopada 2012, o 15:48

Nasze obecne logo jest tak mało interesujące i rozwojowe jeśli chodzi o gadżety skierowane dla przeciętnego kibica, że wątpię w sukces takiego sklepiku. Ja się utożsamiam z żużlem w Lublinie z którym kojarzą mi się konkretne osoby, miejsce, mecze a nie z jakimś śmiesznie wykonanym koziołkiem. Gdyby to logo towarzyszyło nam od początku to rozumiem a tak? Najlepsze jest to, że o takie "bezczeszczenie" loga coś nie ma żadnego krzyku

Obrazek

a tego świetnie wyglądającego się czepiacie jakby to coś zmieniało w jeżdżeniu w lewo Obrazek

Awatar użytkownika
Expendable

#53 Postautor: Expendable » 7 listopada 2012, o 17:43

heh, i tak dyskusja która miała toczyć się wokół poprawienia rozpoznawalności marki 'żużel w lublinie' stoczyła się na tor 'zła agencja mustang chce naszym kosztem się wypromować'. Dlatego na wstępie kilka wyjaśnień.

dumbli pisze:Co to w ogole jest i o co tu chodzi. Po kiego grzyba te zmiany i kto za to placi.

Chodzi o to żeby sprzedać jak najlepiej rozgrywkę pt. żużel, żeby przyciągnąć nowych kibiców i żeby w 400tys. mieście choć na jedną dyscyplinę sportową przychodziło kilkanaście tysięcy ludzi. Nasza agencja zgłosiła się do klubu z chęcią pomocy, służenia własnymi umiejętnościami i doświadczeniem ZA DARMO. Nie pobieramy żadnych pieniążków za to co robimy dla KMŻu, bo sami jesteśmy kibicami. W latach 90tych na zygmuntowskich bywałem co 2 tygodnie i chcę jak najlepiej dla klubu, stąd współpraca.

istred pisze:Średnio mi się widzi poprawa wizerunku poprzez zmianę na logo (a w zasadzie herbu klubu, bo tak to się chyba powinno określać), które kibice powszechnie nie będą akceptować.

Nie zamierzamy nikogo uszczęśliwiać na siłę. Przedstawiliśmy naszą wstępną propozycję, chcieliśmy sprawdzić jaki będzie odbiór, jeżeli byłby dobry moglibyśmy myśleć o jego realizacji, jeżeli nie - trudno, nic na siłę :) Dla niektórych w ogóle działania marketingowe to pic na wodę, nie potrzebne wydatki i żer dla takich naciągaczy jak my. Jeżeli jednak rozejrzysz się dookoła zobaczysz że praktycznie codziennie słyszy się o dużej firmie, instytucji, fundacji która zdecydowała się na rebranding. W różnych celach to robią: żeby poprawić rozpoznawalność, żeby odróżnić się od konkurencji, żeby stworzyć unikatową markę, żeby przyciągnąć inną grupę docelową. Wydają na to grube tysiące, miliony zł i opłaca im się to? Albo takie miasto - ma swój herb od setek lat takie samo, dzieci w szkołach uczą się jak wygląda, wszyscy je znają i raczej lubią, a co kilka lat tworzą nowy logotyp miasta wydając kilkadziesiąt tys zł. Taka moda? czy jednak po coś to jest potrzebne?

Manitou pisze:Chyba ktoś w agencji Mustang cierpi na nadmiar wolnego czasu skoro mu takie pomysły wpadają do głowy. Brakuje zleceń i na siłę z KMŻ chcecie coś wycisnąć?

Dzięki za troskę, ale mamy się dobrze, nie musisz się martwić o nasze zlecenia.

Egon pisze: Czy Agencja Mustang poprawi to, że po odwołanym meczu prezes zamiast wysłać baby do kas żeby oddawały od razu pieniądze zniecierpliwionym i wkurzonym kibiców każe czekać godzinę i zastanawia się co będzie lepsze dla portfela klubu? No nie wydaje mie się. A to właśnie buduje wizerunek. Ale najłatwiej wziąć za coś kasę, zrobić foldery, ulotki, reklamy i czepić się herbu drużyny..i czekać z otwartą gębą aż kibic przyklaśnie tym głupim pomysłom.

Nie jesteśmy agencją PR, nie autoryzujemy wywiadów prezesa ani działań klubu, nie negocjujemy umów sponsorskich (to apropo propozycji z innego tematu, że za to powinniśmy się wziąć). Na wizerunek firmy/klubu składa się milion elementów. My budujemy wizerunek od strony w której się specjalizujemy. Do takiej wliczamy takie usługi jak: projektowanie systemów identyfikacji wizualnej, stron i sklepów internetowych, aplikacji dedykowanych oraz animacji. W tym możemy i chcemy pomóc, jeszcze raz podkreślając - bezpłatnie.

Wracając do tematu.
Ta propozycja koziołka spotkała się z bardzo różnymi opiniami, wśród zagorzałych kibiców większość jest jednak na nie. W mojej opinii, patrząc pod kątem samej kreacji, nowy kozioł jest o niebo lepszy od starego, ale rozumiem że tradycja i przywiązanie do obecnego Koziołka jest na tyle duża że nie ma sensu tego ruszać. OK, odkładamy na półkę temat zmiany logotypu.

Rodzi się pytanie czy chcielibyście, aby przeprowadzić jakikolwiek lifting koziołka? Oczywiście zachowujemy kształt, układ, kolorystykę - po prostu uproszczamy go co nieco. Czy też całkowicie odpuszczamy temat logo KMŻ?

Michau

#54 Postautor: Michau » 7 listopada 2012, o 17:51

jakoś mi nie leży to nowe logo ...
idąc tym tropem pobawiłem się i tak pomyślałem że może agencja by zrobiła początkowo wywiad w którą stronę powinny iść te zmiany a nie proponować konkretne logo. Sugeruję się wziąć do pracy i podsyłać nam inne opcje.
a o to efekt mojej zabawy z pierwszą opcją :P jak sie podoba ? :?
Obrazek

Awatar użytkownika
Chaser
Junior

#55 Postautor: Chaser » 7 listopada 2012, o 18:36

Delikatnie mówiąc.. średnio ci to wyszło 8)

grazka52

#56 Postautor: grazka52 » 7 listopada 2012, o 19:05

Są jaskółki i myszki, więc powinien być i koziołek a jaki to chyba nie ma znaczenia.Natomiast przychylam się powrotu.MOTOR MOTOR TYLKO MOTOR,to była odpowiednia nazwa do tego pięknego sportu i komu to przeszkadzało. :(

Awatar użytkownika
Egon
Zawodowiec

#57 Postautor: Egon » 7 listopada 2012, o 19:08

istred pisze:
Poza tym jakoś nie chce mi się wierzyć, że agencja marketingowa poprawi wizerunek klubu bo niby w jaki sposób?
W taki sam sposób jak miliony agencji marketingowych na całym świecie poprawiają/dbają o wizerunek milionów firm na całym świecie.
Ot PR po prostu.

Widzisz..czyli jednak nie będzie żadnego PR.

Expendable pisze:Nasza agencja zgłosiła się do klubu z chęcią pomocy, służenia własnymi umiejętnościami i doświadczeniem ZA DARMO. Nie pobieramy żadnych pieniążków za to co robimy dla KMŻu, bo sami jesteśmy kibicami.

Dziękujemy :)
Expendable pisze:W latach 90tych na zygmuntowskich bywałem co 2 tygodnie i chcę jak najlepiej dla klubu, stąd współpraca.

Gratulujemy ;) ale niektórzy są na stadionie co drugi dzień ;)

Expendable pisze:Jeżeli jednak rozejrzysz się dookoła zobaczysz że praktycznie codziennie słyszy się o dużej firmie, instytucji, fundacji która zdecydowała się na rebranding. W różnych celach to robią: żeby poprawić rozpoznawalność, żeby odróżnić się od konkurencji, żeby stworzyć unikatową markę, żeby przyciągnąć inną grupę docelową. Wydają na to grube tysiące, miliony zł i opłaca im się to?

Odnoszę wrażenie, że dalej nie rozumiecie, że klub sportowy to nie jest zwykła firma/instytucja. Tak wiemy, że takie mogą sobie zmieniać, odświeżać i rebrandingować (jakież to piękne słowo) z ostatnich dni to PZU i Warta zmieniły sobie loga (chyba tylko Warta na korzyść ;)) tylko należy je odróżnić od klubów sportowych. Na pewno za te grube miliony wydane na odświeżenie marki zwrócą im się te koszty z nawiązką bo rzesze klientów przybiegną się ubezpieczać bo zmienili sobie logo :P
Teraz powiedzcie mi który klub sportowy zmienił sobie ostatnio herb i to tak diametralnie? Bo tak się składa, że dla kibica jest to jednak jakaś wartość, ludzie się utożsamiają z tym co "klubowe" czyli z herbem i barwami, nie licząc tych którym wszystko jedno.

Expendable pisze:Albo takie miasto - ma swój herb od setek lat takie samo, dzieci w szkołach uczą się jak wygląda, wszyscy je znają i raczej lubią, a co kilka lat tworzą nowy logotyp miasta wydając kilkadziesiąt tys zł. Taka moda? czy jednak po coś to jest potrzebne?

Taka moda. A poważnie mówiąc..czy będą w takim razie dwa oddzielne loga? W sensie herb i logotyp? Jeśli nie to po co takie porównanie?

Expendable pisze:Wracając do tematu.
Ta propozycja koziołka spotkała się z bardzo różnymi opiniami, wśród zagorzałych kibiców większość jest jednak na nie. W mojej opinii, patrząc pod kątem samej kreacji, nowy kozioł jest o niebo lepszy od starego, ale rozumiem że tradycja i przywiązanie do obecnego Koziołka jest na tyle duża że nie ma sensu tego ruszać. OK, odkładamy na półkę temat zmiany logotypu.

Rodzi się pytanie czy chcielibyście, aby przeprowadzić jakikolwiek lifting koziołka? Oczywiście zachowujemy kształt, układ, kolorystykę - po prostu uproszczamy go co nieco. Czy też całkowicie odpuszczamy temat logo KMŻ?

Propozycja Michaua jest o niebo lepsza. Koziołek jest dużo bardziej "wylajtowany" niż ten wasz ale i tak zmiany według mnie poszły dużo za daleko. Jeśli już jakiekolwiek to kosmetyczne. Takie jest moje zdanie..osoby której koziołek z racji że zajmuję się gadżetami już naprawdę się opatrzył..ale jednak przywiązanie jest zbyt duże żeby zastąpić go jakimś groźnym upiorem w żaden sposób nie nawiązującym do obecnego. A czy były już jakieś uzgodnienie z klubem? Czy na razie to klub sobie a agencja sobie? Bo wiadomo, że obecny logotyp to pomysł i twórczość specjalistów z kopalni. Czy jest zgoda na zmianę taką diametralną, żeby wywalić Bogdankę z obecnego logotypu? No i z nazwą Motor to już trochę polecieliście bo bandzie ;) Bardzo chętnie bym jak i większość pewnie kibiców zobaczył ją w herbie i nazwie klubu ale to chyba nierealne :( Ale jeśli przekonacie Sprawkę do Motoru Lublin w nazwie i herbie to na pewno kibice wybaczą jakiś lifting koziołka ;) Do dzieła agencjo ;)

Chaser pisze:Delikatnie mówiąc.. średnio ci to wyszło 8)

Chaser tak się składa, że koziołek Michaua jest dużo bardziej znośny niż ten taki agresywny :P
Motor! Motor! Tylko Motor!

J. Stachyra: "Między ligami jest przepaść, tylko się o tym głośno nie mówi, ale to się wie."

Awatar użytkownika
truskawa
Zawodowiec

#58 Postautor: truskawa » 7 listopada 2012, o 19:24

Propozycja Michaua jest o niebo lepsza.

Egon prosze cie... bo nie wiem czy mam umrzeć ze śmiechu czy z rozpaczy.

Cały ten temat nadaje sie do wyjebki chyba już.
SPEEDWAY MOTOR LUBLIN

BR
Senior

#59 Postautor: BR » 7 listopada 2012, o 19:35

Dajcie już spokój z tą zmianą loga, niech zostanie obecne. Sprawdziło się.
Z tego co czytam to firma Mustang bawi się grafiką, projektują strony i sklepy internetowe i to zaoferowali.
Żadna to agencja, która ma poprawić wizerunek i tworzyć PR klubu.

efeneJGH
Junior

#60 Postautor: efeneJGH » 7 listopada 2012, o 19:36

mistrz painta, dodany okrąg i dwie kropki w oczach... :D

klops
Junior

#61 Postautor: klops » 7 listopada 2012, o 19:42

Dobra, starzy wyjadacze się wypowiedzieli to i ja się dołączę. Ja - typowy "kibic sukcesu", który przyszedł na stadion dwa lata temu i się zaraził tym żużlowym bakcylem. Nie liczę tu epizodu za mojej wczesnej młodości czyli sezonu 97 albo 98, bo po pierwsze to było dawno temu, a po drugie obserwowanie prawie samych porażek swojego zespołu jest dosyć trudne dla takiego kibica sukcesu jak ja. :)

Myślę, że zmiana (odświeżenie) logo jest potrzebna, właśnie po to by przyciągnąć nowych kibiców, stworzyć nowy nieco bardziej profesjonalny wizerunek klubu niż prezentowany przez stare logo rodem z painta. Sorry ale ja, nie "skażony" długą i bogatą tradycją tego logo właśnie tak je postrzegam, jest takie hmmm...przaśne. Jeśli chcemy aby klub się rozwijał to zmiany nie powinny objąć tylko struktury klubu (wyczekiwana S.A.), budżetu czy składu. Mamy XXI wiek i marketing, a w szczególności wizerunek klubu na kluczowe znaczenie. Mam nadzieję, że do zmiany logo dojdzie - ja ze swojej strony mam jedną uwagę: Mniej podobieństw do Chicago Bulls i bez tej całej "amerykanizacji" i będzie ok.
a czego wypociny wytłumacz mi czego.

efeneJGH
Junior

#62 Postautor: efeneJGH » 7 listopada 2012, o 19:45

być może odświeżenie loga ma sens ale agencja jak do tej pory pokazała jedynie 2 bardzo podobne (i słabe) projekty...może gdybyśmy zobaczyli 15-20 propozycji byłby sens dyskutować...

miedziany
Senior

#63 Postautor: miedziany » 7 listopada 2012, o 19:56

Ja jestem przeciwnikiem zmiany loga. Logo klubu to nie znak towarowy żeby go zmieniać co jakiś okres czasu, to nie firma handlowa. Znajdźcie mi jakiś światowej klasy klub piłkarski który zmienia logo co 5 lat. Jeszcze żeby te nasze logo było denne to byłbym za, ale ono jest ok.

speedwayowiec
Szkółkowicz

#64 Postautor: speedwayowiec » 7 listopada 2012, o 20:07

Expendable pisze:Rodzi się pytanie czy chcielibyście, aby przeprowadzić jakikolwiek lifting koziołka?

Nie. Zajmijcie się poprawą wizerunku klubu, a nie ośmieszaniem go.
A co do mojego poprzedniego posta, to nie był on skierowany do FK ani do nikogo komu się ten "świetny pomysł" nie spodobał tylko do całej reszty.

Michau

#65 Postautor: Michau » 7 listopada 2012, o 21:14

ja się nie znam na projektowaniu loga... ale tak się bawiłem patrząc na obecne logo i chciałem żeby było łagodniejsze.

Awatar użytkownika
Yeste
Szkółkowicz

#66 Postautor: Yeste » 7 listopada 2012, o 21:21

Nie rozumiem dlaczego spora grupa forumowiczów robi sobie jakieś podśmiewujki, ironizuje, wymądrza się i każe zajmować się tym, czym ta firma się nie zajmuje, zamiast podjąć rzeczową dyskusję z autorami pomysłu, którzy kulturalnie i merytorycznie wyjaśniają jak, skąd i po co ta propozycja. No takie to trochę słabe...

Druga kwestia to pytanie (które już zresztą zadawałem w innym miejscu): jakie jest logo naszego klubu?

Awatar użytkownika
truskawa
Zawodowiec

#67 Postautor: truskawa » 7 listopada 2012, o 21:31

Druga kwestia to pytanie (które już zresztą zadawałem w innym miejscu): jakie jest logo naszego klubu?

Ten gość ze zdjęcia twierdzi, że to, co za jego plecami

Obrazek

I jedyne czego tu brakuje to napisu "MOTOR" 8)
SPEEDWAY MOTOR LUBLIN

Koper
Trener
Kontakt:

#68 Postautor: Koper » 7 listopada 2012, o 21:50

Egon pisze:No i z nazwą Motor to już trochę polecieliście bo bandzie ;) Bardzo chętnie bym jak i większość pewnie kibiców zobaczył ją w herbie i nazwie klubu ale to chyba nierealne :( Ale jeśli przekonacie Sprawkę do Motoru Lublin w nazwie i herbie to na pewno kibice wybaczą jakiś lifting koziołka ;) Do dzieła agencjo ;)
A czy przed tym sezonem spodziewałeś się że uda się przeforsować kevlary w żółto-biało-niebieskich barwach klubu nie zielono-czarnych barwach głównego sponsora?

A co do zmiany logo wraz z powrotem do historycznej nazwy to coś takiego miało miejsce we Wrocławiu:
http://www.sportowefakty.pl/zuzel/19680 ... -logotypem

Awatar użytkownika
istred
Trener

#69 Postautor: istred » 7 listopada 2012, o 22:52

Egon pisze:
istred pisze:
Poza tym jakoś nie chce mi się wierzyć, że agencja marketingowa poprawi wizerunek klubu bo niby w jaki sposób?
W taki sam sposób jak miliony agencji marketingowych na całym świecie poprawiają/dbają o wizerunek milionów firm na całym świecie.
Ot PR po prostu.

Widzisz..czyli jednak nie będzie żadnego PR.

Miałeś zatem rację.
Mi marketing w sposób dość oczywisty kojarzył się z czymś innym - w dużej mierze właśnie z PRem.
Jak widać "agencją marketingową" można dziś nazwać każdy twór, nawet taki, który zajmuje się grafiką...

Jeśli o mnie chodzi, to pomoc na tych polach:
usługi jak: projektowanie systemów identyfikacji wizualnej, stron i sklepów internetowych, aplikacji dedykowanych oraz animacji.
jest potrzebny w naprawdę ograniczonym zakresie - jak na przykład pomoc w tworzeniu folderów reklamowych czy programów meczowych.
Projektowanie nowego logo samo w sobie, bez żadnego głębszego sensu (bez jakiejś większej strategii, której jednym z elementów byłoby odświeżenie loga) jest w moim odczuciu dość absurdalnym pomysłem.
Rozumiem, że mamy sezon ogórkowy i wszystkie pomysły związane z żużlem, nawet pozbawione głębszego sensu, będą miały zwolenników (choćby dlatego, że ludzie lubią jak coś się dzieje), ale bez żartów.

I tak z czystej ciekawości.
W jaki sposób "odświeżenie loga", samo w sobie (bez innych działań), miałoby doprowadzić do zwiększenia frekwencji?
Uważacie, że ktoś zobaczy nowe logo i powie "ale super logo, pójdę na mecz"?

PS. I szkoda, że klub nie nawiązał współpracy z prawdziwą agencją marketingową, bo taka współpraca - według mnie - mogłaby przynieść bardzo dobre efekty.

klops
Junior

#70 Postautor: klops » 8 listopada 2012, o 00:41

Yeste pisze:Nie rozumiem dlaczego spora grupa forumowiczów robi sobie jakieś podśmiewujki, ironizuje, wymądrza się i każe zajmować się tym, czym ta firma się nie zajmuje, zamiast podjąć rzeczową dyskusję z autorami pomysłu, którzy kulturalnie i merytorycznie wyjaśniają jak, skąd i po co ta propozycja. No takie to trochę słabe...

Otototo, jeśli jakakolwiek firma instytucja czy ktokolwiek, kto chciałby wspomóc klub w jakikolwiek sposób, przeczyta ten temat to ucieknie gdzie pieprz rośnie. Chłopaki zapytali czy zrobili fajne logo, a dowiedzieli się, że zależy im tylko na taniej promocji kosztem klubu, że są beznadziejni i kibice (garstka udzielająca się na forum swoją drogą) nie chcą żadnych zmian bo jest im dobrze i basta! To jest żenada Panowie i Panie.

A to mnie po prostu na łopatki rozłożyło:
istred pisze:PS. I szkoda, że klub nie nawiązał współpracy z prawdziwą agencją marketingową, bo taka współpraca - według mnie - mogłaby przynieść bardzo dobre efekty.
a czego wypociny wytłumacz mi czego.

Awatar użytkownika
Egon
Zawodowiec

#71 Postautor: Egon » 8 listopada 2012, o 08:33

klops pisze:Otototo, jeśli jakakolwiek firma instytucja czy ktokolwiek, kto chciałby wspomóc klub w jakikolwiek sposób, przeczyta ten temat to ucieknie gdzie pieprz rośnie. Chłopaki zapytali czy zrobili fajne logo
Nie odwracaj kota ogonem. Chłopaki zapytali? Nie chłopaki zapytali tylko pracownicy agencji zaproponowali konkretna zmianę a kibice się o niej konkretnie wypowiedzieli. Większości się pomysł ten akurat nie podoba i tyle i nad czym tu płakać? Myślę, że taka firma jest odporna na krytykę, bo chyba już nie raz się spotkała z tym że komuś może się coś nie podobać.

klops pisze:a dowiedzieli się, że zależy im tylko na taniej promocji kosztem klubu, że są beznadziejni
Zacytuj jeśli nie znajdziesz to nie siej fermentu bo chyba jako pierwszy to napisałeś. Podejrzewam, że nikt tak nie uważa. (oprócz Ciebie).

klops pisze:i kibice (garstka udzielająca się na forum swoją drogą) nie chcą żadnych zmian bo jest im dobrze i basta! To jest żenada Panowie i Panie.
Wybacz że wszyscy kibice żużla nie udzielają się na forum i najbardziej zagorzali kibice mają w sobie tyle arogancji żeby się wypowiedzieć. :lol: Wybacz też nam to przywiązanie do barw i herbu drużyny ale niektórym po prostu ciężko to przyjąć do wiadomości że można sobie je zmieniać na zawołanie. Może Tobie wszystko jedno czy przychodzisz na żużel czy NBA

klops pisze:A to mnie po prostu na łopatki rozłożyło:
istred pisze:PS. I szkoda, że klub nie nawiązał współpracy z prawdziwą agencją marketingową, bo taka współpraca - według mnie - mogłaby przynieść bardzo dobre efekty.
A niby dlaczego Cię to rozłożyło? Przecież to nie jest żadna ukryta prawda tylko widać to z kilometra że klubowi oprócz takich rzeczy jakie proponuje agencja Mustang brakuje PRZEDE WSZYSTKIM dobrego PR-u i lepszej organizacji. I nikt nie ma pretensji z pojawił się ktoś kto chce coś zrobić dla klubu. Chwała im za to może przez to powstanie parę nowych rzeczy z których będzie można być zadowolonym i ta współpraca da coś klubowi. Fajnie że nie biorą za to pieniędzy i tym co robią mogą naprawić w klubie pewne rzeczy które też kuleją ale klub swoje ruchy powinien zacząć od zatrudnienia rzecznika. Chociaż widzimy jakie jest podejście..przecież agencja nie została wynajęta tylko sama zaproponowała współpracę i to za darmo. To samo musiałoby być z rzecznikiem. Ma się zgłosić sam, na kolanach, za darmo i apelować w dobre imię prezesa i prezesa honorowego ;) ;)

klops pisze:To jest żenada Panowie i Panie.
Przecież wiemy. Już dawno powinieneś spać o tej porze.
Motor! Motor! Tylko Motor!

J. Stachyra: "Między ligami jest przepaść, tylko się o tym głośno nie mówi, ale to się wie."

Awatar użytkownika
Expendable

#72 Postautor: Expendable » 8 listopada 2012, o 11:17

istred pisze:Mi marketing w sposób dość oczywisty kojarzył się z czymś innym - w dużej mierze właśnie z PRem.
Jak widać "agencją marketingową" można dziś nazwać każdy twór, nawet taki, który zajmuje się grafiką...

Projektowanie nowego logo samo w sobie, bez żadnego głębszego sensu (bez jakiejś większej strategii, której jednym z elementów byłoby odświeżenie loga) jest w moim odczuciu dość absurdalnym pomysłem. Rozumiem, że mamy sezon ogórkowy i wszystkie pomysły związane z żużlem, nawet pozbawione głębszego sensu, będą miały zwolenników (choćby dlatego, że ludzie lubią jak coś się dzieje), ale bez żartów.

I tak z czystej ciekawości.
W jaki sposób "odświeżenie loga", samo w sobie (bez innych działań), miałoby doprowadzić do zwiększenia frekwencji?
Uważacie, że ktoś zobaczy nowe logo i powie "ale super logo, pójdę na mecz"?

PS. I szkoda, że klub nie nawiązał współpracy z prawdziwą agencją marketingową, bo taka współpraca - według mnie - mogłaby przynieść bardzo dobre efekty.

Tak, zajmujemy jedynie grafiką i nie jesteśmy prawdziwą agencją... ech, ignorantów nie brakuje wszędzie. Polecam przejrzeć najpierw jakąś książkę o marketingu albo o identyfikacji wizualnej, a potem zarzucać brak kompetencji.

@klops
dzięki za miłe słowo i konstruktywną krytykę. Przygotujemy jeszcze jedną propozycję, w zasadzie lifting obecnego, bez NBA-owskich naleciałości i wkrótce przedstawimy do oceny.

efeneJGH pisze:być może odświeżenie loga ma sens ale agencja jak do tej pory pokazała jedynie 2 bardzo podobne (i słabe) projekty...może gdybyśmy zobaczyli 15-20 propozycji byłby sens dyskutować...

raczej nie ma szans na przygotowanie 20 różnych propozycji, wyznaję zasadę że lepiej stawiać na jakość niż ilość ;) projekt który pokazaliśmy do oceny powstał na bazie poprzedniego projektu który odrzuciliśmy ze względu na zbyt dużą szczegółowość = http://mustang-marketing.pl/works/kmz/kmz-logo-v1.jpg

BR
Senior

#73 Postautor: BR » 8 listopada 2012, o 12:39

ten przynajmniej wygląda jak kozioł :D

meesha
Trener
Kontakt:

#74 Postautor: meesha » 8 listopada 2012, o 12:46

Brakuje tam już tylko trzech szóstek...
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

efeneJGH
Junior

#75 Postautor: efeneJGH » 8 listopada 2012, o 12:51

no to postaw na tą jakość...czekamy...