Zbiórka pieniedzy na nowa flage!!!
Re: Zbiórka pieniedzy na nowa flage!!!
Urodzilem sie w Lublinie, a dopiero zdalem sobie sprawe ze "Lublinianie" i "Lubelacy" to dwa, kompletnie inne pojecia. Mozna sie smiac teraz:) ale taka jest smutna prawda. Co wiec sie dziwic orientalnym dziennikarzynom?
sporo czasu szwędam się po tym świecie ale mieszkańca Lublina i mieszkańca Lubelszczyzny poprawnie nie nazwę...
Dobra, powstrzymywałem się długo z tym pytaniem, ale w końcu je zadam 
O co chodzi z tymi "Lubelakami"?
O co chodzi z tymi "Lubelakami"?
mam to samo...lubelacy?lublinianie?lubelanie?...
Poprawnie jest - lublinianie. Tu chyba nie powinno być wątpliwości.
A jak się nazywają mieszkańcy Lubelszczyzny? Nie mam pojęcia
...ale na pewno nie Lubelacy.
A jak się nazywają mieszkańcy Lubelszczyzny? Nie mam pojęcia
to samo maja w stolycy: warszawiacy czy warszawianie...
Rzeczywiście. Na to nie wpadłem.
Warszawianie jest poprawnie, warszawiacy potocznie, chociaż dla mnie bardziej naturalne jest 'warszawiacy'.
Natomiast 'lubelacy' w moim odczuciu zdecydowanie nie brzmi naturalnie. Trochę jakbym słyszał "lubliński klub"
Słowniki internetowe twierdzą, że potocznie o mieszkańcach Lublina mówi się "lubliniaki" - to jeszcze gorsze
...jutro sprawdzę w prawdziwym słowniku.
Warszawianie jest poprawnie, warszawiacy potocznie, chociaż dla mnie bardziej naturalne jest 'warszawiacy'.
Natomiast 'lubelacy' w moim odczuciu zdecydowanie nie brzmi naturalnie. Trochę jakbym słyszał "lubliński klub"
Słowniki internetowe twierdzą, że potocznie o mieszkańcach Lublina mówi się "lubliniaki" - to jeszcze gorsze
...jutro sprawdzę w prawdziwym słowniku.
Wujek Google najwięcej wzmianek pokazuje : mieszkaniec Lublina - Lublinianin, Lublinianka...
o mieszkańcach Lubelszczyzny cisza...
w Warszawie bardziej popularne to Warszawiak - ale czy prawidłowe czort wie...
ale cóż, flaga jest, jest piękna i nie ma co zadręczać się ojczystym językiem tylko trzeba maila do prof. Miodka wysłać...
o mieszkańcach Lubelszczyzny cisza...
w Warszawie bardziej popularne to Warszawiak - ale czy prawidłowe czort wie...
ale cóż, flaga jest, jest piękna i nie ma co zadręczać się ojczystym językiem tylko trzeba maila do prof. Miodka wysłać...
Fakt. Flaga na wypasie.
...tylko ten 'LUBELAK'
nie można było poprawnie?
...tylko ten 'LUBELAK'
nie można było poprawnie?
-
Koper
- Trener
- Kontakt:
efeneJGH pisze:mam to samo...lubelacy?lublinianie?lubelanie?...
To ostatnie na 100% odpada.
istred pisze:Słowniki internetowe twierdzą, że potocznie o mieszkańcach Lublina mówi się "lubliniaki" - to jeszcze gorsze![]()
"lublinaki" ? , to już mi bardziej kojarzy się słowo "lubliniacy" , przy czym Janusz Kamocki w książce "Zarys grup etnograficznych w Polsce" twierdzi że taką nazwą określa się : grupa etnograficzna ludności polskiej, zamieszkująca środkowy i południowy obszar historycznego województwa lubelskiego.
Jeśli chodzi o nazwę "Lubelacy" to na pewno taka od wielu lat funkcjonuje jako nazwa jednej z grup Zespołu Pieśni i Tańca im. Wandy Kaniorowej
więc wychodzi na to że mieszkaniec Lubelszczyzny to Lubelak a Lublina Lublinianin więc flaga w porządku... 
Bez żartów. 
Mieszkaniec Lubelszczyzny to najprędzej Lubelszczanin (podobnie jak Mazowszanin, Małopolanin, Wielkopolanin, Pomorzanin itd.)..
Mieszkaniec Lubelszczyzny to najprędzej Lubelszczanin (podobnie jak Mazowszanin, Małopolanin, Wielkopolanin, Pomorzanin itd.)..
ale należy pamiętać że Lubelszczyzna jest jedyną krainą,której nazwa bierze się od największego miasta...

-
Koper
- Trener
- Kontakt:
a co z Opolszczyzną zwaną też Śląskiem Opolskim ? 
toż to zwykły Haimat i piąta kolumna... 
efeneJGH pisze:więc wychodzi na to że mieszkaniec Lubelszczyzny to Lubelak a Lublina Lublinianin więc flaga w porządku...
Jak najbardziej masz racje
efeneJGH pisze:ale należy pamiętać że Lubelszczyzna jest jedyną krainą,której nazwa bierze się od największego miasta...
taa jasne, a Zamojszczyzna, Chełmszczyzna?
Mądry słownik twierdzi, ze mieszkaniec Lublina to lublinianin, a pot. lubliniak, natomiast mieszkaniec Lubelszczyzny to Lublinianin, a pot. Lubliniak (tak samo, różnica jedynie, że mieszkańca Lubelszczyzny pisze się wielką literą).
Słowa "Lubelak" natomiast mądry słownik nie zna.
Słowa "Lubelak" natomiast mądry słownik nie zna.
Bo to jest flaga - dzielo slowotworcze, odkrycie, przelamanie konwenansow, kreatywne spelnienie FK. Jakies jeszcze pytania?
Ostatnio zmieniony 2 października 2012, o 12:29 przez Cooper, łącznie zmieniany 1 raz.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
Ja tylko dodam, że język polski jest plastyczny i systematycznie się przeobraża. My właśnie w ten sposób nadajemy mu swój kształt. A słowo Lubelacy bardzo ładne jest 
SPEEDWAY MOTOR LUBLIN
BR pisze:efeneJGH pisze:ale należy pamiętać że Lubelszczyzna jest jedyną krainą,której nazwa bierze się od największego miasta...
taa jasne, a Zamojszczyzna, Chełmszczyzna?
taa jasne...może jeszcze Białopodlaszczyzna , Świdniszczyzna i Puławszczyzna...
Całe życie byłem i jestem Lubelakiem, nikt nigdy nie obraził mnie jakimś lubliniakiem. To, że coś jest w słowniku nie zmusza nikogo do identyfikacji z tym. Dla mnie naturalną nazwą jest "Lubelacy"
a nawet "Lubelaki". Jeżdżąc po Polsce zawsze od innych słyszałem, że jestem "Lubelakiem" a nie jakimś lublinianinem, karkołomnie trudne słowo albo nie daj Boże lubliniakiem hehe.
a nawet "Lubelaki". Jeżdżąc po Polsce zawsze od innych słyszałem, że jestem "Lubelakiem" a nie jakimś lublinianinem, karkołomnie trudne słowo albo nie daj Boże lubliniakiem hehe.
Jak byłem mały to słyszałem taką legendę, że nazwa Lublin wzięła się od jakiegoś księcia imieniem Lubel. Zatem i "lubelak" mógł się wziąć od tegoż imienia (jako podwładny księcia Lubla), a że zniknął z oficjalnego słownika po latach no to taki już urok żywego i zmieniającego się na przestrzeni wieków języka...
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?
H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...
H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...
He he legend ci u nas dostatek...ja slyszalam o innnym, rybnym pochodzeniu nazwy miasta.
Rybak opowiadajac o tym co mu sie na haczyk zaczepilo mowil, ze to co zlapal to jest karp lub lin.
A ze grupa wyjazdowa uwaza sie za Lubelakow - ich sprawa, mnie to nie przeszkadza, grunt, ze wiadomo o kogo chodzi.
Rybak opowiadajac o tym co mu sie na haczyk zaczepilo mowil, ze to co zlapal to jest karp lub lin.
A ze grupa wyjazdowa uwaza sie za Lubelakow - ich sprawa, mnie to nie przeszkadza, grunt, ze wiadomo o kogo chodzi.
~~~~~~~~
"Na pewno" pisze się naprawdę osobno, a "naprawdę" pisze się na pewno razem.
~~~~~~~~
"Na pewno" pisze się naprawdę osobno, a "naprawdę" pisze się na pewno razem.
~~~~~~~~
Hehe mi też tą legendę za młodu opowiadano i z perspektywy lat muszę przyznać, że stoi na najwyższym poziomie abstrakcji i głupoty ze wszystkich funkcjonujących 
Najbardziej prawdopodobne pochodzenie nazwy Lublin jest od postaci o imieniu zaczynającym się na "Lub" (wg językoznawców)
Najbardziej prawdopodobne pochodzenie nazwy Lublin jest od postaci o imieniu zaczynającym się na "Lub" (wg językoznawców)
SPEEDWAY MOTOR LUBLIN