Skład na sezon 2013

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Hayden
Trener

Re: Skład na sezon 2013

#201 Postautor: Hayden » 19 września 2012, o 13:11

No dobra, zle sie wyrazilem. Napieracz musi bardzo dobrze(na poziomie 13pkt) napierac w Grudziadzu :D
Motor mocny

Awatar użytkownika
istred
Trener

#202 Postautor: istred » 19 września 2012, o 13:43

grzesieck pisze:tez mnie to zastanawia, KSM na poziomie ok. 7 to nie jakas tragedia, mimo gornego limitu na poziomie 39, do skladu Wrocka, czy Gniezna bedzie pasowal, wiec wg mnie nie ma tematu Lindgrena w I lidze

A ja się z tym nie zgadzam. Lindgren to akurat przykład, że pasowałby w Lublinie. Równie dobrze może to być Bjarre, Pedersen (jeden czy drugi) może Harris, Antonio... generalnie zawodnik na poziomie GP. Co roku kilku takich zawodników, z różnych względów, startuje w I lidze.
Dlaczego w przyszłym roku taki zawodnik nie mógłby startować w Lublinie?
Przecież do ubogich klubów nie należymy.
A już w ogóle dlaczego nie mielibyśmy sobie podyskutować czy pogdybać o tym na forum?

jerry78
Trener

#203 Postautor: jerry78 » 19 września 2012, o 13:55

Dodatkowo otwierają się nam nowe możliwości
http://www.kurierlubelski.pl/artykul/66 ... ,id,t.html
co powinno tylko pomóc w negocjacjach z zagranicznymi zawodnikami, ale również polskimi.
Sam Misiek bardzo się cieszy z tego lotniska, bo prosto z Lublina będzie mógł na poniedziałek dotrzeć do Anglii.

mechanizator
Junior

#204 Postautor: mechanizator » 19 września 2012, o 14:21

Ja to się boje, że z jakiegoś powodu nikomu nie znanego zostanie Karol Baran. I znów pół sezonu będzie łapał zajawkę i swoim gwiazdorzeniem denerwował nas kibiców.

miedziany
Senior

#205 Postautor: miedziany » 19 września 2012, o 14:51

Pamiętaj o tym że Karol jest z nami od początku, przed sezonem gdy awansowaliśmy do 1 ligi miał oferty z drużyn 1 ligi i został, to chyba o czymś świadczy. Po za tym na początku sezonu miał ciązką kontuzje więc ciężko było mu wejść w sezon. Mam nadzieje że zostaną Łełkiem.

Awatar użytkownika
boxing
Trener

#206 Postautor: boxing » 19 września 2012, o 15:00

miedziany pisze:(...)Karol jest z nami od początku, przed sezonem gdy awansowaliśmy do 1 ligi miał oferty z drużyn 1 ligi i został, to chyba o czymś świadczy.

Hmmm.... moze o tym, że u nas dostał najwiecej?
miedziany pisze:Po za tym na początku sezonu miał ciązką kontuzje więc ciężko było mu wejść w sezon.

Chodzi o jakas kontuzje na nartach - ktora przeszkadzala mu wpadac do nas na sparingi i treningi?
Mini-zuzel w Lublinie i mamy co roku swojego Hliba a moze nawet Jonssona!

miedziany
Senior

#207 Postautor: miedziany » 19 września 2012, o 15:05

boxing pisze:miedziany napisał(a):

(...)Karol jest z nami od początku, przed sezonem gdy awansowaliśmy do 1 ligi miał oferty z drużyn 1 ligi i został, to chyba o czymś świadczy.

Hmmm.... moze o tym, że u nas dostał najwiecej?

Fuck! Zapomniałem że użytkownicy forum wiedzą najlepiej kto ile zarabia w tym klubie. Pewnie też znałeś oferty innych klubów jakie miał Baran.<ironia>
boxing pisze:Chodzi o jakas kontuzje na nartach - ktora przeszkadzala mu wpadac do nas na sparingi i treningi?

Barku na Węgrzech...

mechanizator
Junior

#208 Postautor: mechanizator » 19 września 2012, o 15:27

miedziany pisze:Pamiętaj o tym że Karol jest z nami od początku, przed sezonem gdy awansowaliśmy do 1 ligi miał oferty z drużyn 1 ligi i został, to chyba o czymś świadczy. Po za tym na początku sezonu miał ciązką kontuzje więc ciężko było mu wejść w sezon. Mam nadzieje że zostaną Łełkiem.

A ja mam nadzieje, że nie zostanie. Co sezon miał problem żeby przyjechać na treningi przed sezonowe na sparingi. Zawalił ważny mecz z Gnieznem w Lublinie, w którym dwa punkty więcej i dalej byśmy się emocjonowali żużlem w tym sezonie. O wiele bardziej wolał bym Woodwarda, który też nie zawsze bywa na treningu z przyczyn, że jeszcze jeździ na innych torach i w innych ligach. Ale jest pewniejszy i w domu i na wyjeździe. Nawet Miesiąc potrafił się ogarnąć, poprawił starty, zawsze bywał na treningach starał się, nie stwarzał problemów nie stroił fochów. Fakt Baran ma potencjał, ale co z tego jak nie chce mu się go wykorzystać.

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#209 Postautor: niespokojny » 19 września 2012, o 15:47

Panowie, jezeli chcemy awansowac to zapomnijcie o Baranie i Miesiącu. Ci zawodnicy nadaja sie na I lige, ale nie do druzyny walczacej o awans. Wiec albo rybki albo akwarium. Jeden moze zostac w przypadku, gdyby doszedl do nas zawodnik pokroju Nickiego, uwzgledniajac warunki I ligowe. A takiego raczej nie bedzie, bo bysmy musieli stoczyc o niego walke z ekstraligowcem.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

mechanizator
Junior

#210 Postautor: mechanizator » 19 września 2012, o 16:14

Ja osobiście sugeruje się wywiadami naszego prezesa czy w prasie czy przed kamerą, że będzie chciał oprzeć skład na zawodnikach z tego sezonu. Trochę nie chce mi się wierzyć, że Sprawka zakontraktuje kogoś z GP. Wiadomo że taki zawodnik sporo będzie kosztować, a nasz prezes się trzydzieści razy zastanowi czy warto wydać pieniądze. A jak się już zdecyduje to będzie luty i wszyscy podpiszą swoje kontrakty. Dla niego ważne jest żeby klub był wypłacalny na koniec sezonu, żeby nie zostać z długami właśnie przez zawodników którzy potrafią klub tylko doić. Jak dla mnie o kimś z GP możemy pomarzyć. Dobrze by było, gdyby trener Wardzała dość szybko się zdecydował podpisać umowę. Widać że chłop jest konkretny zna się na swoim fachu. Ma zapewne również wizję swojego składu i mógłby swoje zdanie Sprawce narzucić. Bo boje się, że zanim my zaczniemy podpisywać kontrakty to z tych sensownych zawodników, którzy zostali wymienieni na poprzednich stronach nikt nie zostanie. Reasumując zanim zaczniemy bujać w obłokach i marzyć o zawodnikach pokroju Antonio, Bjarre, czy Pedersena spojrzyjmy trzeźwym umysłem na naszego prezesa i na jego decyzje w poprzednich latach. Człowiek się nie zmienia z dnia na dzień. Pozdrawiam.

efeneJGH
Junior

#211 Postautor: efeneJGH » 19 września 2012, o 16:18

Sprawka dostanie telefon z Bogdanki i zakontraktuje kogo trzeba i na kogo będzie nas stać...

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#212 Postautor: Gelo » 19 września 2012, o 16:20

niestety - jak pokazuje przyklad Gniezna, żeby awansować trzeba na pozycję najsłabszego nominalnie seniora (u nas odpowiednik Barana lub Miesiąca) kontraktować byłego indywidualnego mistzra Polski. Można oczywiscie Skórze wiele zarzucić, łącznie z brakiem formy, ale nikt mu tego tytułu ani nie odbierze ani nikt mu go nie dał za darmo. A u nas nie dość, że zawodnicy krajowi nigdy tyle nie osiągnęli to jeszcze jechaliśmy pół sezonu dwójką, którzy mieli w najlepszym przypadku jechać wymiennie pojedyńczo. Ja bym zostawił któregoś z tej dwójki (na rezerwę), oczywiście zatrzymał trzon i ściagnął po jednej armacie na seniora (najlepiej z GP) i na juniora (pod kątem wyjazdów).

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#213 Postautor: niespokojny » 19 września 2012, o 16:36

Dajcie spokoj z tymi armatami z GP. O ile ktos przypadkowy nie awansuje w challengu, to w 1 lidze ani jedna sie nie pojawi.

Holder, Hancock, Pedersen, Gollob, Sayfutdinov, Crump, Lindbaeck, Lindgren niemal pewni pozostania w cyklu. Na zadnego nie ma szans. Dalej Jonsson, Hampel z dzika karta. Nie ma szans na zadnego. Zostalo jeszcze 5 miejsc. 3 z Challenge, a tam najwiekszymi faworytami do awansu sa: Madsen, Vaculik, Lindbaeck, Jensen, Zagar, Iversen, Pavlic, Kasprzak, Walasek. Na zadnego z nich tez nie ma szans, bo z powodzeniem sobie radza w ekstralidze. Zostaja dwa miejsca. Najpowazniejsi kandydaci do dzikiej karty poza Jonssonem i Hampelem: Ward, Łaguta i jeden z wyzej wymienonych zawodnikow ktory nie zalapie sie w Challengu. Chyba ze Janowski obroni IMŚJ to tez bedzie mocnym kandydatem. Jedyna szansa na zawodnika z GP w Lublinie bedzie jezeli.... jakis Angol dostanie dzika karte.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

Zaratustra
Kadrowicz

#214 Postautor: Zaratustra » 19 września 2012, o 16:41

Wydawało mi się, że największym problemem będzie utrzymanie w składzie Miśkowiaka. Byłem nawet przekonany, że Lublin będzie dla niego tylko "przymusową" jednosezonową odskocznią, a jego słowa na konferencji sprzed roku (o niechęci do częstej zmiany klubów) czystą kurtuazją. Skoro jednak - ponoć - są duże szanse na jego jazdę w przyszłym sezonie w naszych barwach, należy tylko przyklasnąć działaczom i czekać na - choćby nieoficjalne - potwierdzenie tej informacji;)
Jeśli chcemy pojechać naprawdę o e-ligę (także na papierze 8) ), to oprócz Miśkowiaka potrzebny nam jest w składzie :

- skuteczny na każdym torze obcokrajowiec (tu chyba w rolę musi wchodzić po prostu sponsor pod konkretnego zawodnika, który pokryje dużą część kosztów)
- skuteczny Polak (Stachyra lub ...Świderski? )
- oraz zawodnicy, z których chociaż jeden w meczu będzie w stanie przechylić szalę zwycięstwa na naszą stronę). Mogą to być na przykład zawodnicy typu Kilokarpi, Kościuch, czy Jeleniewski. W przypadku Daniela (i pisze to bardzo poważnie) brane powinny być pod uwagę przede wszystkim mecze w Lublinie. Rolą sponsorów i zarządu jest znalezienie kompromisu w tej sprawie z Danielem. Chodzi o to, by sprawa była "omówiona" i jasna dla "zainteresowanych" jeszcze przed złożeniem podpisu pod kontraktem. A jak mają być w tej sprawie ("wiadome")schody to... ;)
- juniorzy (Borowicz/Łukaszewski + objawienie w stylu Adamczaka ;) )
- Miesiąc ? :) Mimo, że w dalszym ciągu uważam, że powyżej pewnego pułapu nie podskoczy, to dla mnie był widoczny postęp u Pawła w tym sezonie i nie wiem, czy na pewno nam się nie przyda.

Natomiast stanowcze nie mówię takim zawodnikom jak Kuciapa, czy Chrzanowski.

miedziany
Senior

#215 Postautor: miedziany » 19 września 2012, o 19:59

http://www.sportowefakty.pl/zuzel/31148 ... o-ostrovii

jak by dobrze wypadł w tym meczu, to chciałbym aby nasi działacze prowadzili z Nim jakie kolwiek rozmowy co do przyszłego sezonu. Jak dla mnie to duży talent.

Awatar użytkownika
Maxx
Trener

#216 Postautor: Maxx » 19 września 2012, o 22:17

Gelo pisze:niestety - jak pokazuje przyklad Gniezna, żeby awansować trzeba na pozycję najsłabszego nominalnie seniora (u nas odpowiednik Barana lub Miesiąca) kontraktować byłego indywidualnego mistzra Polski. Można oczywiscie Skórze wiele zarzucić, łącznie z brakiem formy, ale nikt mu tego tytułu ani nie odbierze ani nikt mu go nie dał za darmo. A u nas nie dość, że zawodnicy krajowi nigdy tyle nie osiągnęli to jeszcze jechaliśmy pół sezonu dwójką, którzy mieli w najlepszym przypadku jechać wymiennie pojedyńczo. Ja bym zostawił któregoś z tej dwójki (na rezerwę), oczywiście zatrzymał trzon i ściagnął po jednej armacie na seniora (najlepiej z GP) i na juniora (pod kątem wyjazdów).

Sugerowałbym dwie, jak to nazwałeś Grześ - "armaty" na seniorkę. Jeśli chcemy poważnie wziąć sobie do serca to, żeby awansować do E-ligi w przyszłym sezonie to powiedzmy sobie szczerze, że do wymiany jest i Miesiąc i Baran. Mimo sympatii dla nich, niestety nie mogą być brani pod uwagę przy ustalaniu składu pod kątem przyszłego sezonu. Oni są na dobrym poziomie ale 2 ligi, z całą pewnością natomiast nie można ich postrzegać jako trzonu drużyny pierwszoligowej z aspiracjami na awans o ligę wyżej. Zgadzam się z Tobą w kwestii juniora, tutaj potrzebny jest ktoś, kto dorzuci kilka pewnych punktów nie tylko u siebie ale także na wyjeździe.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#217 Postautor: Gelo » 19 września 2012, o 22:43

Myslalem o tym, że któryś z nich powinien zostać jako oczekujący - no i kwestia co z Camem - tu mam zgryz, bo to jakby nie było trzeci zawodnik w druzynie. Niestety dla niego - kilka razy dał ciała po całości co powoduje, że liczyć na niego w pełni nie można. Co do Łełka - nigdy nie byłem jego wielkim fanem - i chociaż doceniam zaangażowanie, postępy oraz lepsze starty pod koniec sezonu - to chłopak jezdzi nie tyle widowiskowo co chaotycznie. Czasami utoruje drogę Miśkowi, a czasami go "skasuje". Karol - tu jest powazny problem, bo bardzo się do niego przyzwyczaiłem. Ale mimo wielkiego szacunku dla jego talentu, chyba nie możemy sobie pozwolić na trzeci sezon czekania na zajawkę. Zrobił dla KMŻ bardzo wiele (być może najwięcej) ale chyba jego czas w Lublinie minął.

Awatar użytkownika
Misionis
Junior

#218 Postautor: Misionis » 20 września 2012, o 03:01

Nie bardzo rozumiem tego podejścia, które się tutaj przewija, że potrzebne są nam "armaty" z GP typu B. Pedersen, Antonio, czy Ljung. W tym roku Start miał 2 armaty z gp, i kilka innych armat, a awansowali o włos. Nie wiem czy tylko ja ich tak odebrałem, że wcale takimi armatami nie są.

Ktoś pisał, że Start miał w drugiej linii Skórę, byłego mistrza Polski i że tak powinniśmy my postępować. Warto zajrzeć do statystyk, Miesiąc był w tym sezonie lepszy od Skóry.

Podoba mi się post Coopera, który napisał o Nickim Pedersenie. To jest armata i o takim wzmocnieniu trzeba myśleć. Nigdy nie zapomnę jak kilka lat temu Skóra (był wtedy bardzo cenionym zawodnikiem eligi) wylądował w 2 ligowym klubie z Warszawy. Nie ma rzeczy niemożliwych.

meesha
Trener
Kontakt:

#219 Postautor: meesha » 20 września 2012, o 03:35

to lepiej jednak zapomnij bo Skora nigdy w Warszawie nie jezdzil ;) zapewne o Poznan chodzilo :)
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

GeloG89
Szkółkowicz

#220 Postautor: GeloG89 » 20 września 2012, o 07:15

Zawodnicy typu Ljung, Andersen, Biarne to zadni riderzy gp. Przez taki a nie inny regulamin wozili ogony i dawali na sobie robić punkty. Nie mieszczą się w pierwszej 30 zawodników światowych. Nam potrzeba kogoś kto by pojechał w okolicach średniej miśka.

Awatar użytkownika
lombard
Senior

#221 Postautor: lombard » 20 września 2012, o 07:29

Nazwiska nazwiskami ale potrzebny będzie w przyszłym sezonie także dobry lobbing, żebyśmy zawodów "pod stołem" nie przegrywali...że niby tor nie taki albo cuś 8)

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#222 Postautor: Gelo » 20 września 2012, o 07:52

Nie bardzo rozumiem tego podejścia, które się tutaj przewija, że potrzebne są nam "armaty" z GP typu B. Pedersen, Antonio, czy Ljung. W tym roku Start miał 2 armaty z gp, i kilka innych armat, a awansowali o włos. Nie wiem czy tylko ja ich tak odebrałem, że wcale takimi armatami nie są.

To zależy jak na to spojrzeć. Trzeba pamiętać, że do dwóch aktualnych uczestników GP mieli dwóch facetów powiedzmy okołomistrzowskich - przecież Zorro w zeszłym roku jezdził w GP (z zaskakująco dobrym skutkiem), a Scott otłukł się w mistrzostwach świata wiele wiele sezonów i jest aktualnie najlepszym Angolem (mistrz). A jak Zorro zaczął cieniować zastąpili go bardzo prawdopodobnie mistrzem europy - Drymlem, który póki co wyprzeda naszego Miśka.
Kalkulacja jest dla mnie dość oczywista - wobec regulaminu jaki ma obowiązywać (zniesienie przepisu o jednym uczestniku GP), najlepsi żużlowcy świata (mniej więcej czołowa dwudziestka) trafią do Ekstraligi. My jako pierwszoligowcy możemy się pokusić o kogoś właśnie z "ogonów" GP. A czy taki Bjarne nie jest armatą? Jak jedzie z Holderem i Hancockiem - nie jest - ale naszym zawodnikom w rundzie finałowej pokazał miejsce w szeregu - niestety.

Awatar użytkownika
Expendable

#223 Postautor: Expendable » 20 września 2012, o 10:30

Jeżeli w EE jedynym ogranicznikiem dla klubów będzie KSM, to na GP-owców w naszym klubie bym nie liczył, jeszcze nie w tym sezonie przynajmniej. Priorytet to utrzymać Miśka, Stachyra pewnie odejdzie więc zdecydowanie trzeba nam zawodników z wysoką średnia na wyjazdach :>

jerry78
Trener

#224 Postautor: jerry78 » 20 września 2012, o 11:55

B. Pedersen dla SF
W przyszłym sezonie chcę w pełni skupić się na osiąganiu jak najlepszych rezultatów w rozgrywkach ligowych - przyznał Pedersen.

W przyszłym sezonie chcę dać z siebie 110 procent dla swoich klubów

Ten sezon nie był dla mnie dobry, ale jestem pewien, że w przyszłym roku moja forma będzie o wiele lepsza - powiedział Bjarne Pedersen.

Cały czas uważam, że to jest dobra opcja dla naszego klubu i co najważniejsze realna.

GeloG89
Szkółkowicz

#225 Postautor: GeloG89 » 20 września 2012, o 12:05

Jerry78 a czy wszystko w temacie Bjarne nie zależy od jego układu z Wardzałą. Jeszcze rok temu pracowali razem w Tarnowie i ciekawe w jakich relacjach ze sobą są. Żeby nie było ze się spiął gość na te mecze z nami bo coś chciał udowodnić swojemu byłemu trenerowi.