Żużel w TV

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
meesha
Trener
Kontakt:

Re: Żużel w TV

#4926 Postautor: meesha » 24 sierpnia 2012, o 12:58

Mnie też śmieszy ogólnie takie podejście (czyli "klub to my, a nie wy" bla bla bla) ale naprawdę nie widzę powodu żeby sobie jakaś tam grupa kibiców nie mogła zbojkotować jakiegoś wydarzenia jeśli ma ochotę. Czy mecz bez ich "twórczości" jest mniej warty czy co?
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#4927 Postautor: Cooper » 24 sierpnia 2012, o 13:07

Zbojkotowac sobie moze, ale nic by sie nie stalo, jakby spojrzeli troche dalej niz czubek wlasnego nosa.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

meesha
Trener
Kontakt:

#4928 Postautor: meesha » 24 sierpnia 2012, o 13:10

Poza tym czy przypadkiem w Toruniu nie ma kilku grup kibicowskich? A chyba tylko "Krzyżacy" się przypultali. Zatem niech inni się produkują ku chwale ojczyzny :p

A w ogóle to przecież oprawa i doping nie są wcale potrzebne na meczach. Torsen, ratuj ;)
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
sadychor
Kadrowicz

#4929 Postautor: sadychor » 24 sierpnia 2012, o 13:22

InDorka pisze:(...)A czy z kazdego kamienia powinno sie wycisnac wode?
To juz w ogole nie ma nic spontanicznie i za darmo? nie ma bezinteresownych gestow nawet za cene reklamy?
Mysle, ze u nas nie byloby zadnego protestu, tylko lament jaki to malo reprezentacyjny jest nasz stadion.

Przepraszam, mowimy o TVNie, a nie o sierotce Marysi. To nie te czasy, ze "stara wyciagaj telewizor na podworze, filmowcy przyjechaly". Klada kase na miernoty, promuja badziewie, a na kibica pozalowali 5 minut dialogu :?:

mikas pisze:Prosze Sadychor ;) (...)

O widzisz, co ja bym bez Ciebie poczal :) Czyli mnie moga bezkarnie filmowac :?: Nie to ze ja celebryta, tylko jako element "tlumu" nie mam nic do powiedzenia nawet jesli by mnie uwiecznili w kadrze szczegolowo :?: Bo o to sie rozchodzi, ze stowarzyszenie (podmiot prawny) mogloby byc uwiecznione bardziej szczegolowo, a nie tak jak pisze meesha, jednolite tlo piknikow.

meesha pisze:(...)Czy mecz bez ich "twórczości" jest mniej warty czy co?

Halo halo Torsen :wink:
Obrazek
Lublin miastem specjalistów teoretyków pozostających w wiecznej opozycji

Awatar użytkownika
truskawa
Zawodowiec

Re: Żuż� w TV

#4930 Postautor: truskawa » 24 sierpnia 2012, o 13:32

mikas pisze:Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych

Art. 81. [Wizerunek]

Zgodnie z ta samą ustawą oprawę, którą zorganizowaliby Torunianie można potraktować jako utwór, więc chłopaki mogliby zarobić sobie trochę w sądzie potem :D
SPEEDWAY MOTOR LUBLIN

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#4931 Postautor: mikas » 24 sierpnia 2012, o 14:59

Ja podejrzewam, ze w tej sytuacji rozchodzi sie zupelnie o cos innego, a nie o jakies tam "kiedys zle pisaliscie/mowiliscie o kibicach zuzla".
TVN-owi zabrakło najnormalniej w swiecie dobrego marketingowca. Chcieli uatrakcyjnić swoj serial na ktorym zarabiaja mnostwo kasy korzystajac z pracy innych. Wystarczyloby, zeby ktos z produkcji serialu lub z TVN-u przyszedl i normalnie pogadal, ze chcieliby wykorzystac to co robia kibice na potrzeby serialu. Zaproponowac jakis drobna zapłatę, np. oplacic ta oprawe lub dopłacic zeby była jeszcze lepsza i mysle ze na 90% kibice ktorzy poczuliby sie potraktowani jak rownorzędny partner nie robiliby zadnych problemow. W momencie, gdy wielki koncern chce zarabiac na ich pracy poczuli sie najnormalniej w swiecei "dymani" i mieli racje. Dlatego ja sie ich postawie nie dziwie i rozumiem tez to, ze musieli jakies tłumaczenie swojego postępowania znalezc, zeby nie pisali za chwile w gazetach, ze sa zachłanni na kase, a robienia opraw nie traktuja jako swojej pasij a jako sposob na zarabianie pieniedzy. Co wiecej na portalach należacych do koncernu ITI umieszczane sa teraz teksty typu "Szalikowcy pokonali TVN", co ma wydzwiek zdecydowanie pejoratywny i swiadczy tylko o tym, ze osoby z tego koncernu niczego z tej sytuacji sie nie nauczyly i nie wyziągneły wniosków. Zamiast udowodnic, ze ci "szlikowcy" nie maja racji teraz pokazali dokładnie to, że Ci kibice racje mieli, bo wystarczylo sie tylko przeciwstawic medialnemu koncernowi i są nazywani szalikowcami, dobrze tylko, ze nie kibolami. Żyjemy w takich czasach, że za kazda czyjąś prace ktorą chcemy wykorzystac do swoich celów i na swoj uzytek nalezy zaplacic, bo dzis praktycznie wszystko ma jakas wartosc. I tak powinien postapic TVN, porozmawiac, zaproponowac cos w zamian i wszyscy byliby zadowoleni. Jednak wielki koncern wolał pokazac swoja wyzszosc nad "szalikowcami" i teraz za ich sprzeciw prasa po nich "jedzie", bo akurat koncern medialny ma do wykonania tego wystarczajace srodki.
I dziwie sie, ze niektorzy tutaj stawiaja zuzel jako produkt nic nie warty. Jest wrecz przeciwnie, zuzel w Polsce jest produktem wartym bardzo wiele, o czym swiadcza chociazby kwoty jakie sponsorzy przeznaczaja na to zeby sie ten bajzel krecił, ilosc kibicow na stadionach ekstraligowych w porownaniu z innymi dyscyplinami sportu itd. Pisanie, że za wszelka cene nalezy zuzel promowac jest nie na miejscu. Żuzel w ostatnich latach w duzej mierze promuje sie sam i wchodzi "na salony", bo jak widac pojawia sie w serialach, na ustach znanych celebrytów i jest ostatnio moda na ten sport, moze przez niektorych niezauwazalna, ale jest. Dlatego jesli zuzel ma sie liczyc to srodowisko musi sobie zdawac sprawe z jego plusow i je wykorzystywac zmuszajac innych do traktowania sie jako rownorzednego partnera. I to zrobili kibice z Torunia i chwala im za to. Gdyby tak postepowały wladze polskiego zuzla w stosunku np. do BSI bylibysmy teraz na jeszcze wyzszym poziomie i pewnie inne nacje by sie z nami liczyly, nie byłoby takiej afery tłumikowej, nie martwilibysmy sie co roku ilu to Polaków pojedzie w GP i dlaczego tylko dwoch i ile Polska zorganizuje turniejow itd. No ale tu jest Polska, tu zawsze inne nacje muszą Polaków, a silni Polacy slabszych (w roznym znaczeniu tego slowa, nie tylko finansowym) kopac po dupach a Ci powinni jeszcze dziekowac. Dobrze ze kibice z Torunia pokazali, że tak nie zawsze musi byc.
MOTOR LUBLIN
Obrazek

speedwayowiec
Szkółkowicz

#4932 Postautor: speedwayowiec » 24 sierpnia 2012, o 15:00

Brawo dla kiboli Apatora, nie chcą powtórzyć cyrku z Karolakiem na Falubazie i bardzo dobrze ich rozumiem. Brawo!

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#4933 Postautor: Cooper » 24 sierpnia 2012, o 15:10

Wrocil stary Mikas, w dobrej formie 8) Ale przeczytalem calosc:)

Nie zgodze sie co do tego, ze oplata za oprawe bylaby dobry pomyslem, bo spodziewam sie, ze wszedzie jest na to duza alergia. Ale zgadzam sie, ze mozna to bylo lepiej rozegrac, chyba w TVN nikt nie spodziewal sie opru z tej strony.

Awatar użytkownika
m.a.c.i.e.k.s
Junior

#4934 Postautor: m.a.c.i.e.k.s » 24 sierpnia 2012, o 15:19

mikas pisze:...bo wystarczylo sie tylko przeciwstawic medialnemu koncernowi i są nazywani szalikowcami, dobrze tylko, ze nie kibolami...

sa nazywani kibolami...
sport.pl pisze:Stacja nie ma zamiaru nagrywać spotkania, podczas którego kibole będą unikać dopingu - na złość producentom serialu "Lekarze".

Ge(L)o
Trener

#4935 Postautor: Ge(L)o » 24 sierpnia 2012, o 15:38

Brawo Apator !
ITI patataj !

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#4936 Postautor: niespokojny » 24 sierpnia 2012, o 16:08

30 sekundowa reklama podczas tego serialu kosztuje pewnie z kilkadziesiat tysiecy. TVN proponuje reklame ogólnopolską i to zapewne dluzsza niz jedna minuta a Ci mowia nie. Mogli zrobic mode na Unibax bo telewizja wyznacza trendy, ale nie bo dla ''prawdziwego kibica'' tvn to wrog. Nie to nie. Najbardziej stratny jest klub.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

Piguła
Szkółkowicz

#4937 Postautor: Piguła » 24 sierpnia 2012, o 16:16

na sportklubie leci Rybnik - Rawicz, wlasnie jest 13 bieg

meesha
Trener
Kontakt:

#4938 Postautor: meesha » 24 sierpnia 2012, o 16:17

Najbardziej stratny jest klub

Pisałem już. Przeciwne filmowaniu jest jedno stowarzyszenie kibiców. Ile to osób? 100? 200? A w czym problem żeby sfilmować pozostałe tysiące, które na tym meczu będą? I całą MotoArenę i co tam tylko klub jeszcze zachce. Niech mi to ktoś wyjaśni bo nie rozumiem.

Ge(L)o
Trener

#4939 Postautor: Ge(L)o » 24 sierpnia 2012, o 16:19

Ciekawe czy jak pójdzie "ITI sp.....j" po trybunach to wrzucą do serialu 8)

Awatar użytkownika
Maxx
Trener

#4940 Postautor: Maxx » 24 sierpnia 2012, o 17:55

Dorzucę i ja swoje 3 grosze do dyskusji. TiVieN chciało sobie zrobić fajny materiał za darmo do serialu a tu lipa. Kibice powiedzieli NIE. W pełni popieram ich stanowisko ponieważ gdyby ci sami kibice chcieli coś od TiVieN za darmo to zapewne spotkaliby się z identyczną odpowiedzią. Promowanie żużla jak najbardziej być powinno i to w jak najszerszym zakresie ale nie za wszelką (czytaj: żadną) cenę.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#4941 Postautor: Cooper » 24 sierpnia 2012, o 18:39

Dzizas, co za belkot. Ja jeszcze rozumiem argumenty bardziej radykalnych kibicow, ze zadnej sztamy z tefauenem itp. Ale jesli to odrzucimy na bok, to to co piszesz, to jakies kompletne bzdury. Od kiedy za mozliwosc wypromowania czegos ŻĄDA sie pieniedzy? W calym swiecie jest odwrotnie. Jesli porownac te sytuacje tylko jako produkty, to wg Maxxa TVN powinien zaplacic firmie Prymat za to, ze Gesslerowa pieprzy i soli zupy ich przyprawami w Kuchennych Rewolucjach :]

Oczywiscie kwestia tego jak zachowuja sie kibice podczas takiego meczu to inna kwestia. Nie chca dopingowac, robic oprawy? Niech nie robia. Ale wobec tego tvn mial prawo stwierdzic, ze produkt jest wybrakowany i olac temat. Oczywiscie kazdy sam sobie ocenia taka postawe i czy taki protest ma sens, ale to tylko rozwazania na poziomie nazwijmy to etyki prawdziwego kibica, a nie biznesowym czy marketingowym. Bo zuzel jako produkt na takiej decyzji tylko straci. A warto pamietac, ze zuzel to tylko cyrk objazdowy.

Awatar użytkownika
sadychor
Kadrowicz

#4942 Postautor: sadychor » 24 sierpnia 2012, o 18:47

Cooper pisze:(...) Od kiedy za mozliwosc wypromowania czegos ŻĄDA sie pieniedzy? W calym swiecie jest odwrotnie. (...)

Noo i wlasnie TVN chcial sobie wypromowac serial tanim kosztem :D Czarny sport moze jest na rowni pochylej, ale powstan z kolan narodzie. Tak jak w innych watkach Gelo tlumaczy postawe "jestem z Lublina, kopnij mnie w dupe", tak ona pasuje tutaj jak ulal. Jak pisalem "stara wyciagaj telewizor na podworze, dzieci w komunijne ciuchy ubieraj, mi daj slubny garnitur, bo kamerowac przyjechaly".
Sceneria i statysci za bezcen, nie widzisz tego :?: Stacja, ktora zajmuje sie od wielkiego dzwona (czyt. gdy jest jakas tragedia/skandal) speedwayem, nagle sobie o nim przypomniala, bo serial z jakimis miernotami... Tez mi promocja szuszelka.
Obrazek

Awatar użytkownika
Hela
Kadrowicz

#4943 Postautor: Hela » 24 sierpnia 2012, o 19:03

Dzięki Cooper za głos rozsądku bo zdawało mi się, że tylko ja i sting mamy podobne zdanie. Jeszcze raz powtórzę, wg mnie to totalny samobój, strzał w kolano, przejaw głupoty. Pomijając sprawy "honorowe", typu: nie będziemy się pokazywać w TVN bo to telewizja żydowska, masońska, założoną przez agentów - zróbmy prosty bilans.

Co zyskali kibice Apatora/żużla? Nic. Może plus 10 do własnego honoru, samopoczucia, że się "nie sprzedali".

Co stracili? Promocję klubu, miasta, MotoAreny, żużla, sponsorów miejscowego klubu, itp. itd. To wszystko w prostej linii nie przełoży się na zyski finansowe, ale na marketingowo-wizerunkowe jak najbardziej. Finanse są dalej.

Co stracił TVN? Nic. Żużel nie ściągnąłby przed telewizory kolejnych milionów telewidzów. Zmienią scenariusz i po problemie. Szansę przegrał toruński klub. Szansę, którą otrzymał klub bezpośrednio od TVN, ale pośrednio od swojego miasta. Tak naprawdę to sami kupili sobie tą szansę, gdyż miasto Toruń (czyli mieszkańcy) dopłaca TVNowi, aby akcja serialu działa się w Toruniu i pokazywała miasto z jak najlepszej strony. Czyli torunianie zapłacili z własnych pieniędzy za możliwość promocji w TVNowskim serialu, a potem z danej szansy nie skorzystali...Normalnie deal roku.
Żeby krytyka była konstruktywna, należy przykre zdanie zakończyć pozytywnym akcentem.
Na przykład: Jesteś wyjątkowym ch*jem, ale masz za to ładne buty!

Awatar użytkownika
sadychor
Kadrowicz

#4944 Postautor: sadychor » 24 sierpnia 2012, o 19:13

Tzn co :?: Przeniesli caly serial do innego miasta, ze tak dramatycznie piszesz :?:
Poza tym wielka promocja zuzla w serialu gdzie target ma pewnie 40-100 lat, menopauze lub jej przedsionek i brak checi na lepsze spedzanie czasu niz sleczenie przed TV. Demonizujesz potege tego "tworu".
Zaprzepaszczona szansa, zuzel ginie :lol: :lol: TVN teraz pojdzie do ... no ciekawe do kogo sie zwroci, skoro sam walczyl z kibicami :?:
Czy zuzel zyskalby nowych kibicow :?: Niemierzalne, ale i watpliwe.
Obrazek

mechanizator
Junior

#4945 Postautor: mechanizator » 24 sierpnia 2012, o 21:31

http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbc ... /120819614
A może TVP będzie chciało nakręcić wątki z naszej lubelskiej "motoareny" :D

Awatar użytkownika
Cz@rek
Trener

#4946 Postautor: Cz@rek » 24 sierpnia 2012, o 23:19

O tym samym pomyslałem...serial jest o młodych ludziach dzieje się w Lublinie a więc?
Dlaczego nie?...scenariusz cały czas powstaje...

Awatar użytkownika
Maxx
Trener

#4947 Postautor: Maxx » 24 sierpnia 2012, o 23:31

Cooper pisze:Dzizas, co za belkot. Ja jeszcze rozumiem argumenty bardziej radykalnych kibicow, ze zadnej sztamy z tefauenem itp. Ale jesli to odrzucimy na bok, to to co piszesz, to jakies kompletne bzdury. Od kiedy za mozliwosc wypromowania czegos ŻĄDA sie pieniedzy? W calym swiecie jest odwrotnie. Jesli porownac te sytuacje tylko jako produkty, to wg Maxxa TVN powinien zaplacic firmie Prymat za to, ze Gesslerowa pieprzy i soli zupy ich przyprawami w Kuchennych Rewolucjach :]

Oczywiscie kwestia tego jak zachowuja sie kibice podczas takiego meczu to inna kwestia. Nie chca dopingowac, robic oprawy? Niech nie robia. Ale wobec tego tvn mial prawo stwierdzic, ze produkt jest wybrakowany i olac temat. Oczywiscie kazdy sam sobie ocenia taka postawe i czy taki protest ma sens, ale to tylko rozwazania na poziomie nazwijmy to etyki prawdziwego kibica, a nie biznesowym czy marketingowym. Bo zuzel jako produkt na takiej decyzji tylko straci. A warto pamietac, ze zuzel to tylko cyrk objazdowy.

Stary, a gdzie ja wspomniałem o jakiejś brombie Gesslerowej? 8) Żart. Interpretujesz moje słowa zupełnie odwrotnie niż było to moim zamiarem. Dlaczego tak piszę? Otóż jakaś tam TiVieN nie jest trybuną dla żużla i tylko głupiec tego nie pojmuje. Ta stacja jest być może wykładnią wiedzy dla nazwijmy ich "skomercjalizowanych półgłówków" ale z całą pewnością nie jest czymś w rodzaju pożądanej stacji o zacięciu sportowym. O czym więc mowa? O jakiej promocji? Czego? Przecież żydowielbiąca TiVieN nie jest zupełnie zainteresowana polskim sportem i nie tylko sportem... A tym samym nie jest żadną autorytarną wykładnią w tym zakresie.
Cooper, co znaczy Dzizas? Po polsku nie da się? 8)

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#4948 Postautor: niespokojny » 24 sierpnia 2012, o 23:50

Serio jestes takim gamoniem ze nie wiesz, ze im wiecej odbiorcow tym wieksza promocja? Pewnie ze 3 mln. Co tu ma za znaczenie czy to jest kanal sportowy czy nie? Przeciez nie beda pokazywac calych meczów w tym filmie. Maja tylko pokazac tym ''połglowkom'' ze zuzel jest fajny, modny i trendy. Czaisz to?

Awatar użytkownika
Maxx
Trener

#4949 Postautor: Maxx » 24 sierpnia 2012, o 23:57

Czaję. I nie dla każdego gamonia jestem gamoniem 8) Taaa... Geriatria oglądająca "Lekarzy" tak się podnieci żużlem, że ich pozbierają z planu serialu... 8)
A gdzie rozumek?
:shock:

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#4950 Postautor: niespokojny » 25 sierpnia 2012, o 00:36

Zgubiles :(