Lubelski klub w sezonie 2012

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Cooper
Trener

Re: Lubelski klub w sezonie 2012

#2226 Postautor: Cooper » 2 stycznia 2012, o 23:50

Piguła pisze:
Cooper pisze:Dlaczego sie wzbrania? Moim zdaniem sa dwie przyczyny. Pierwsza to brak kasy na zalozenie spolki - klubowi nie udalo sie znalezc tzw. udzialowcow (miasto i Bogdanka nie chca nimi byc). Druga kwestia to brak cisnienia na zalozenie spolki, w mysl zasady "jest dobrze tak jak jest", trudno oczekiwac by Bogdanka byla tu glownym incjatorem powolania spolki, a tak to chyba dotad bylo przedstawiane.

Z wypowiedzi (nie tylko tej ostatniej) Żuka zrozumiałem, że Bogdanka mogłaby się bardziej zaangażować (finansowo) jeżeli byłaby założona spółka akcyjna, choć z tego co piszesz to wynika, że odniosłem błędne wiażenie

Osobiscie uwazam, ze nawet gdyby Kaemzecik byl najlepsza polska spolka akcyjna, notowana na gieldach w Tokio, New Yorku i Londynie, to wielkiego wzruszenia wsrod rady nadzorczej i udzialowcow Bogdanki by nie spowodowal, bo glownym pytaniem jakie zadaja sobie akcjonariusze kopalni, to po kiego grzyba w ogole dawac na jakis zuzel. Kwota to kwestia drugorzedna. Zuzla broni Zuk i Taras. Ale do czasu. Wiadomo, ze wielka pilka zawsze kusi, a jak bedzie stadion...

Tak czy inaczej spolka MUSI powstac, bo tak chce Zuk. A to on jest jedynym zbawca Kaemzeciku i Sprawki. Zalatwia jakies 1,5-2 mln budzetu... Sprawka dla takiego hojnego sponsora powinien robic wszystko.

Poza tym spolka powinna w jakims stopniu pomoc w pozyskaniu duzych sponsorow ogolnopolskich. A na pewno nie zaszkodzi. No i taka forma jest wymagana w Elidze.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#2227 Postautor: kibicLBN » 2 stycznia 2012, o 23:57

Pięknie to ująłeś Cooper. Większe zasługi dla tego klubu ma prezydent miasta niż jego prezes. Takie są fakty, Żuk załatwia kieszonkowe co miesiąc ale chce żeby ten Sprawka coś pokazał że zasługuje na większe kieszonkowe, ale chyba kieszonkowe jest za duże i prezesowi taki poziom odpowiada :(
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
Egon
Zawodowiec

#2228 Postautor: Egon » 3 stycznia 2012, o 08:05

Cooper pisze:Osobiscie uwazam, ze nawet gdyby Kaemzecik byl najlepsza polska spolka akcyjna, notowana na gieldach w Tokio, New Yorku i Londynie, to wielkiego wzruszenia wsrod rady nadzorczej i udzialowcow Bogdanki by nie spowodowal, bo glownym pytaniem jakie zadaja sobie akcjonariusze kopalni, to po kiego grzyba w ogole dawac na jakis zuzel. Kwota to kwestia drugorzedna. Zuzla broni Zuk i Taras. Ale do czasu. Wiadomo, ze wielka pilka zawsze kusi, a jak bedzie stadion...

Tak czy inaczej spolka MUSI powstac, bo tak chce Zuk. A to on jest jedynym zbawca Kaemzeciku i Sprawki. Zalatwia jakies 1,5-2 mln budzetu... Sprawka dla takiego hojnego sponsora powinien robic wszystko.

Poza tym spolka powinna w jakims stopniu pomoc w pozyskaniu duzych sponsorow ogolnopolskich. A na pewno nie zaszkodzi. No i taka forma jest wymagana w Elidze.

To chyba nie wiesz, jakie pieniądze LW wydaje na sponsoring różnych dyscyplin sportowych, czy całkiem innych rzeczy oderwanych od sportu. LW nie chowa każdego grosza głęboko do kieszeni, jest pula pieniędzy, które są inwestowane w młodzież, sport, stypendia, kulturę, region i przeznaczają na to grube miliony, ale widać nie każdy jest w stanie to zrozumieć.
Motor! Motor! Tylko Motor!

J. Stachyra: "Między ligami jest przepaść, tylko się o tym głośno nie mówi, ale to się wie."

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#2229 Postautor: Cooper » 3 stycznia 2012, o 08:28

Racja, nie wiem ile wydaje - mozesz mnie oswiecic. Niemniej jednak domyslam sie, ze jest to lacznie ladna milionowa sumka. Tylko co z tego? Sprawka ma pojsc do Bogdanki i powiedziec dajcie mi 5 milionow, bo na hospicjum dajecie 7 wiec co wam szkodzi?

Awatar użytkownika
Egon
Zawodowiec

#2230 Postautor: Egon » 3 stycznia 2012, o 09:48

No właśnie kwota jest kwestią drugorzędną, ale pytasz po co LW w ogóle ma wykładać pieniądze na żużel, a taki dywagacje są bez sensu. Idąc tym tropem, to po co mają wykładać pieniądze na cokolwiek? Na Górnika, gdzie przychodzi połowę mniej widzów niż na nasz żużel, czy na motocross gdzie na zawodach jest 100 osób, czy na całą resztę, którą wspiera.

Wielka piłka kusi zawsze to prawda, ale czy tu w najbliższym czasie będzie jakaś wielka piłka? Uważam, że Motor zderzy się z pierwszoligową rzeczywistością brutalnie i Ekstraklasa to są teraz jakieś tylko marzenia.
Motor! Motor! Tylko Motor!

J. Stachyra: "Między ligami jest przepaść, tylko się o tym głośno nie mówi, ale to się wie."

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#2231 Postautor: Cooper » 3 stycznia 2012, o 10:48

Uwazam, ze bledem jest myslenie "jak ktos duzo ma to bez problemu da". Kazdy liczy kase, a bogaci szczegolnie. Skoro mozna za kwote nieprzekraczajaca 1 milion zl, byc strategicznym sponsorem to po co dawac wiecej? I jak przekonac do tego udzialowcow? Skoro nawet na wydanie tej banki ciezko bylo uzasadnic (pomogly wybory i Zuk), a zwiazki zawodowe tylko zgrzytaja zebami na sama mysl o jakims pieprzonym zuzlu?

Awatar użytkownika
istred
Trener

#2232 Postautor: istred » 3 stycznia 2012, o 12:01

Prezesa lubelskiego klubu bardzo cieszy za to wiadomość, że miasto wspomoże LW KMŻ kwotą miliona złotych z puli przeznaczonej na promocję miasta. - To zapewni nam połowę naszego budżetu - cieszy się Dariusz Sprawka.
Teraz będzie kolejna z moich mądrości, których tak nie znosi jerry i mam nadzieje, że ten właśnie jerry naprostuje moje skrzywione myślenie.

1 mln daje miasto - zagadką pozostaje drugi milion.
Wpływy z biletów dość łatwo można założyć:
Imprez w sezonie - 10
Średnia cena biletu - 20 zł (żeby nie było, że za dużo to nie wliczam do tego ani karnetów, ani programów)
Średnia ilość widzów - 2 500 os/mecz (chyba też bardzo ostrożnie ostrożnie)
10*2500*20= 500 000 zł.
Zagadką pozostaje pozostałe 500 000 zł.
Na stronie - poza Bogdanką - jest wymienionych 17 sponsorów, prezes mówi o podpisaniu kolejnych kilku (min. 3) omów sponsorskich z "dużymi firmami" - daje 20 sponsorów.
Niech dadzą oni średnio po 10 tys. - wychodzi 200 tys. zł

Czy Bogdanka zmniejszyła swoje wsparcie dla żużla z miliona w ubiegłym roku do 300 tys. w tym?

Awatar użytkownika
sadychor
Kadrowicz

#2233 Postautor: sadychor » 3 stycznia 2012, o 14:09

W sumie mamy juz wyzsza ksiegowosc i paragrafy na forum, niczym zdroznym byloby operowanie kwotami brutto i netto, poniewaz nie wierze, ze wujek VAT i jego brat, czyli od VATu VAT i reszta familii, nie zaglada w kieszenie klubom (czy to spolkom, czy stowarzyszeniom). A jesli sa to dzialalnosci TAX-free to skoro prezes czyta forum, to nie daj Bog jakis minister tu wpadnie ;).

Plus pytanie/sprostowanie. Czy jestem w bledzie myslac, ze klub zapewnia/al reklame na stadionie za sponsoring indywidualny zawodnika ?

PS No i dochodza jeszcze dywagacje nt. budzetu zgodnego z regulaminem itp.
Obrazek
Lublin miastem specjalistów teoretyków pozostających w wiecznej opozycji

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#2234 Postautor: grzesieck » 3 stycznia 2012, o 15:48

jak ktos sie stesknil za Sprawkowym pitu-pitu to prosze, swieza porcja:

http://www.sportowefakty.pl/zuzel/2012/ ... kowskiego/

a tam m.in. znane i lubiane:

Rozważamy w tej chwili różne scenariusze.

W orbicie naszych zainteresowań jest kilku zawodników i z nimi prowadzimy rozmowy. Nie chciałbym jednak zdradzać nazwisk, ponieważ to bardzo istotne informacje. Przed zakończeniem negocjacji nie chciałbym rozmawiać na ten temat

Nie potrafię powiedzieć, kiedy ogłosimy kolejny kontrakt.
METHANOL ADVENTURE TEAM

Awatar użytkownika
Łoptymista
Trener

#2235 Postautor: Łoptymista » 3 stycznia 2012, o 16:04

DS jest jak Nergal i Mucha razem wzieci. Nie ma dnia bez prezesa na syfach

Awatar użytkownika
Boobi
Senior

#2236 Postautor: Boobi » 3 stycznia 2012, o 16:40

Na chwilę obecną to wsparcie Bogdanki dal naszego klubu wynosi 0. Żadna umowa nie została jeszcze podpisana
"Życie to jazda"

Koper
Trener
Kontakt:

#2237 Postautor: Koper » 3 stycznia 2012, o 17:04

Nie została też zerwana umowa, to że jej formalnie nie ma, tzn. nie została oficjalnie ogłoszona na sezon 2012 to nie znaczy że klub nie może uwzględniać tego wsparcia w budżecie. Nie wiadomo też jak była skonstruowana poprzednia umowa, na jakich zasadach jest określone przedłużenie umowy z poprzedniego sezonu itd.

Awatar użytkownika
Blinki
Junior

#2238 Postautor: Blinki » 3 stycznia 2012, o 18:52

Analizując wszystkie za i przeciw to może miasto zaproponowało wsparcie w wysokości 2mln w przypadku przekształcenia w spółkę no chyba że nie rozumiem pana prezesa Szmita czy jak mu tam " Nie stać nas na uzupełnienie nawierzchni toru i tak dużo już zrobiliśmy"
"Nic tak nie zakłóca rywalizacji co chęć zysku"

Awatar użytkownika
Mars
Zawodowiec

#2239 Postautor: Mars » 3 stycznia 2012, o 19:32

Nasz Prezio jest po prostu genialny mając budżet 2,4-3mln jak podpiszą z Bogdanką , montuje skład na utrzymanie w 1 lidze , a najlepsze będzie pod koniec sezonu że brakuje kasy ;) ,więc po co nam S.A
LUBELSKI WĘGIEL za 2 mln złotych :lol: :lol:

Shack
Administrator

#2240 Postautor: Shack » 3 stycznia 2012, o 19:38

Miśkowiak miał również inne oferty z Ekstraligi. - Była Częstochowa, ale w tym klubie pojawiły się pewne zawirowania. Stało się tak, że nic z tego nie wyszło. Została mi pierwsza liga. Będę w niej startować i mam wielką nadzieję, że zrobię to z bardzo dobrym skutkiem - zapowiada.

Wszystko wskazuje na to, że nowy klub Roberta Miśkowiaka kibice poznają do połowy stycznia. - Rozmawiam z trzema pierwszoligowymi klubami i do połowy stycznia naprawdę chciałbym podjąć decyzję. Nie spodziewałem się, że w tym roku wszystko mi się tak przeciągnie. Chciałbym już wiedzieć, na czym stoję pod względem sprzętowym, żeby ruszyć także z tym rodzajem przygotowań - zakończył.

Awatar użytkownika
losiu
Junior

#2241 Postautor: losiu » 3 stycznia 2012, o 19:44

Bjerre obecnie został bez klubu w Polsce po tym, jak wrocławscy działacze zakontraktowali Fredrika Lindgrena (pomimo że Duńczyk ma ważny kontrakt z zespołem ze stolicy Dolnego Śląska). - Zakontraktowali Szweda, a to bardzo nie w porządku. Mam nadzieję, że znajdę ekipę w Polsce, w której będę mógł jeździć. Rozmowy są w toku. Na razie nie mogę nic ujawniać. Myślę, że sprawa wyjaśni się do końca bieżącego tygodnia. Musicie poczekać i bacznie obserwować, jak się sprawy potoczą - zakończył Kenio.

Jestem ciekaw z kim rozmawia... Ostrów, Piła, Łódź, Grudziądz i Gniezno raczej nie zainteresowane. Lokomotiv? U nas mówili że za drogi (może coś się zmieniło - w co wątpie)? Chyba że z E-ligi na rezerwę planują go zakontraktować?
Karol Baran Karol!

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#2242 Postautor: kibicLBN » 3 stycznia 2012, o 20:18

grzesieck pisze:jak ktos sie stesknil za Sprawkowym pitu-pitu to prosze, swieza porcja:

Ja nie rozumiem pewnych rzeczy. Na 1 stronie SF o I lidze znajduje się 7 tekstów o naszej drużynie z czego 5 to rozmowy ze Sprawką, a w każdym tekście są jakieś słowa prezia. Minęły 4 dni... To jest spam, ja wiem że Sprawka sam nie dzwoni do gazet żeby robić z nim wywiady, ale po co tyle gadać jak nie ma się kompletnie nic do powiedzenia, przecież można podziękować za rozmowę i chęć wywiadu 8)

meesha
Trener
Kontakt:

#2243 Postautor: meesha » 3 stycznia 2012, o 20:47

A ja nie rozumiem po jaką cholerę na tych SyFach jest kopiowane wszystko co się tylko ukaże w prasie. I później mamy 5 artykułów o tym samym bo jeden zerżnięty z Kuriera, drugi z Dziennika, trzeci z GwL, czwarty z mmlublin, a piąty skądś tam jeszcze. Jest tam jakiś redaktor prowadzący czy sobie "redaktorzy" z gimnazjum wrzucają wszystko jak leci???
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
Hela
Kadrowicz

#2244 Postautor: Hela » 3 stycznia 2012, o 21:00

Redaktorzy z gimnazjum wrzucają jak leci.
Przecież tam większość tekstów to przedruki z lokalnej prasy.
Żeby krytyka była konstruktywna, należy przykre zdanie zakończyć pozytywnym akcentem.
Na przykład: Jesteś wyjątkowym ch*jem, ale masz za to ładne buty!

Zaratustra
Kadrowicz

#2245 Postautor: Zaratustra » 3 stycznia 2012, o 21:01

Koper pisze:Nie została też zerwana umowa, to że jej formalnie nie ma, tzn. nie została oficjalnie ogłoszona na sezon 2012 to nie znaczy że klub nie może uwzględniać tego wsparcia w budżecie. Nie wiadomo też jak była skonstruowana poprzednia umowa, na jakich zasadach jest określone przedłużenie umowy z poprzedniego sezonu itd.

Jeżeli Sprawka - który lubi gadać - nie podaje do wiadomości publicznej informacji na temat nowej umowy z Bogdanką, to zapewne planowane jest jej "medialne" podpisanie i do tego czasu ani szuszu.. Kilka dni przed podpisaniem zostaniemy poinformowani o organizowanej z tego tytułu "imprezie" i tyle. Podejrzewam, że dotyczy to również ciszy na temat kontraktu Dzikowskiego, z którym umowę też przecież można podpisać na "spotkaniu", a także "obranego" lidera zespołu. Mam tylko nadzieję, że nie ogłaszanie tak długo kontraktu Jeleniewskiego, nie oznacza, że to on będzie ogłoszony jako lider :?

Zaratustra
Kadrowicz

#2246 Postautor: Zaratustra » 3 stycznia 2012, o 21:09

Shack pisze:
Miśkowiak miał również inne oferty z Ekstraligi. - Była Częstochowa, ale w tym klubie pojawiły się pewne zawirowania. Stało się tak, że nic z tego nie wyszło. Została mi pierwsza liga. Będę w niej startować i mam wielką nadzieję, że zrobię to z bardzo dobrym skutkiem - zapowiada.

Wszystko wskazuje na to, że nowy klub Roberta Miśkowiaka kibice poznają do połowy stycznia. - Rozmawiam z trzema pierwszoligowymi klubami i do połowy stycznia naprawdę chciałbym podjąć decyzję. Nie spodziewałem się, że w tym roku wszystko mi się tak przeciągnie. Chciałbym już wiedzieć, na czym stoję pod względem sprzętowym, żeby ruszyć także z tym rodzajem przygotowań - zakończył.

Jeśli ewentualne nasze negocjacje z Miśkowiakiem nie są dopięte (kontrakt tylko nieupubliczniony), to każdy następny dzień według mnie oddala nas od umowy z Miśkiem.
Jeśli pojawi się indywidualny sponsor dla niego, to spokojnie wybierze on Ostrów lub Piłę i na nas oglądać się nie będzie.

jerry78
Trener

#2247 Postautor: jerry78 » 3 stycznia 2012, o 21:13

Chyba nikt tego nie wrzucał:

Dariusz Sprawka pisze:Jeśli chodzi o spółkę akcyjną, o której prezydent też wspominał, to tutaj sprawa jest trochę bardziej skomplikowana. Z tego, co wiem, miasto nie będzie się już angażować jako akcjonariusz w nowe podmioty tego typu. Dlatego musimy szukać innych sposobów. Rozmawiamy z wieloma firmami i często pada pytanie, jak mogliby nas wspierać, czy mogliby być akcjonariuszami takiej spółki. Rozważamy różne scenariusze, ale jedno mogę powiedzieć - już niedługo podpiszemy kilka nowych umów sponsorskich z dużymi firmami. Pod koniec stycznia zawrzemy też umowę z partnerem marketingowym - zapewnia prezes beniaminka I ligi.

http://lublin.gazeta.pl/lublin/1,35644, ... W_KMZ.html

ps.

istred pisze:kolejna z moich mądrości, których tak nie znosi jerry i mam nadzieje, że ten właśnie jerry naprostuje moje skrzywione myślenie.

istred, nie zamierzam twojego skrzywionego myślenia prostować jak i nikogo innego, swoją opinię wyraziłem i starczy, zresztą nie wiem, po co mnie prowokujesz do dyskusji, piszcie sobie co chcecie, tak więc luzik ;)

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#2248 Postautor: grzesieck » 3 stycznia 2012, o 21:24

jerry78 pisze:Chyba nikt tego nie wrzucał:

Dariusz Sprawka pisze:Rozważamy różne scenariusze

w zeszlym roku bylo 'aspekt finansowy jest kapitalny', a w tym roku 'rozwazamy rozne scenariusze'
METHANOL ADVENTURE TEAM

Awatar użytkownika
sadychor
Kadrowicz

#2249 Postautor: sadychor » 3 stycznia 2012, o 21:42

Czyli co roku lapiecie sie wszyscy jednego tekstu jak pijany plotu. I prezes i dyskutanci.
Obrazek
Lublin miastem specjalistów teoretyków pozostających w wiecznej opozycji

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#2250 Postautor: kibicLBN » 3 stycznia 2012, o 22:05

Rozważamy różne scenariusze, ale jedno mogę powiedzieć - już niedługo podpiszemy kilka nowych umów sponsorskich z dużymi firmami. Pod koniec stycznia zawrzemy też umowę z partnerem marketingowym - zapewnia prezes beniaminka I ligi.

No ciekawie to brzmi, czyżby w końcu pierwszy sukces na polu walki o sponsorów, skoro znajdziemy sponsorów to więcej kaski i większe zadowolenie ze strony miasta, że klub się rozwija. Zobaczymy, ale Sprawka nie jednej rzeczy był pewien a guzik to dało.
Patrząc przez pryzmat pozostałych beniaminków to Piła i Ostrów ma nam czego zazdrościć, mamy spokojnie poukładany klub, nie martwimy się czy pojedziemy w I lidze/w II lidze/wcale. Mimo że większa w tym zasługa Żuka i Bogdanki niż Sprawki, to jednak na tle pozostałych II ligowców (byłych i aktualnych) jesteśmy wzorem funkcjonowania. Popatrzmy na paranoidalną Piłę gdzie klub nie wie sam ile ma długów :shock: Albo Ostrów jeśli teraz ich klub upadnie to będzie ewenement bo do tej pory kluby upadały po spadkach a nie awansach. Swoją drogą ładnie ich w Karola zrobiła ta Lubawa Latex czy liteks. Przez sezon się rozreklamowali, klub zrobił to czego sponsor chciał i pomachali im na pożegnanie, nie ma co - klasa...