Lubelski klub w sezonie 2012

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
$korzen$
Trener

Re: Lubelski klub w sezonie 2012

#1526 Postautor: $korzen$ » 15 grudnia 2011, o 20:59

kibicLBN pisze:A jak bym Ci powiedział równo rok temu że Pawliccy będą jeździć w Pile to o ile byś się założył że nie? Pewnie przejął bym połowe Twojego majątku albo cały :lol:

No jezdzili i co z tego? Obaj zaczynaja tego bardzo srogo zalowac. Zrobili wynik, promocja do Leszna, ale pod wzgledem finansowym o ktorym przeciez rozmawiamy to jednak srednio im sie to oplacalo. Po szczegoly odsylam na jakis portal zuzlowy.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#1527 Postautor: kibicLBN » 15 grudnia 2011, o 21:23

To z tego, że to było mniej prawdopodobne jak Bjerre w Lublinie na sezon 2012. I ile im wisi Piła? 100tys. Jak dla mnie to nie tak dużo skoro zarobili grubo ponad milion, ale złotówa jest złotówa :)
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#1528 Postautor: niespokojny » 15 grudnia 2011, o 21:25

go! pisze:Wiec co, jesli krzyczal na poczatek (powiedzmy) 700 tys. to jak nie znajdzie nic lepszego, to mu rura zmieknie i sie zgodzi na 100 tys.

No 1,4 melona go bardzo zaboli biorac pod uwage ze w pozostalych ligach nie zarobi nawet polowy tego... Moze jakby opuscil przynajmniej pol banki to by ktos go przygarnal.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

ermen
Zawodowiec

#1529 Postautor: ermen » 15 grudnia 2011, o 22:36

Rany.... , co niektórzy naprawdę wierzą, że zakontraktowanie Bjerre jest możliwe...
To, że nigdzie do tej pory nie podpisał nie oznacza, że podpisze za połowę ubiegłorocznej stawki w Lublinie (co i tak dla budżetu KMŻ niewalczącego o awans byłoby bezsensowne i finansowo zabójcze). Ale wiara czyni, więc... życzę powodzenia :)
Każdemu jego Everest...

go!
Trener

#1530 Postautor: go! » 15 grudnia 2011, o 23:24

Dokladnie wlasnie o tym mowie.
"Ich" stac zeby nie pojechac jeden sezon, a przy okazji nie psuc koniunktury. Juz setki lat temu, przy klesce urodzaju, rolnik wiedzial, ze lepiej mleko wylac do kanalu niz sprzedawac za grosze.

Awatar użytkownika
Hayden
Trener

#1531 Postautor: Hayden » 15 grudnia 2011, o 23:28

A w Anglii to niby za co jezdzi jak nie za grosze? Ludzie przeciez on w I polskiej lidze zarobi wiecej niz w szwedzkiej i angielskiej, to pewnie bylby najlatwiejszy dla niego sezon jezeli chodzi o lige polska.
Motor mocny

go!
Trener

#1532 Postautor: go! » 16 grudnia 2011, o 00:27

A zastanawiales sie dlaczego paczka tych samych Marlboro kosztuje na Ukrainie 2 dolary a w Irlandii 10? Jak im sie to oplaca i po co wogole to robia?
No tak, moze masz racje... zablokowane ceny przez miejscowe rzady, akcyzy, koncesje, inne lewackie fanaberie. A co z cenami coca-coli czy znanych proszkow do prania? Skad te rozbieznosci w cenach tego samego towaru w roznych krajach?
Ano wszystkiego co sie jest w stanie wyprodukowac, nie sposob sprzedac tej samej osobie, wiec sie szuka innych rynkow zbytu, byle byl zysk. Ale to nie znaczy, ze sie "ot tak" rezygnuje z najlepszego kontrachenta i ze Polacy dostana coca-cole w cenie gruzliczanki.
Dlatego tez - wracajac do tematu - nie sadze zeby nalepsi zuzlowcy psuli swoj wlasny rynek (w Polsce) pracujac za stawki o 70% nizsze niz ich gorsi koledzy.
Oczywiscie popieram dazenie klubow do minimalizowania kosztow, ale podobnie jak zawodnikow do maksymalizowania zyskow.

Zaratustra
Kadrowicz

#1533 Postautor: Zaratustra » 16 grudnia 2011, o 07:42

Skoro przewijający się w spekulacjach od samego początku Harris ma okazać się dla nas nierealny, to o Bjerre w ogóle szkoda gadać. Nie ma w Lublinie (albo nie ma odpowiedniego człowieka w klubie do skutecznych rozmów) firmy, która zasponsorowała by jak widać kontraktu dla gościa z GP, który medialnie podciągnąłby klub o dwie klasy wyżej. Szanujący się zawodnik - który wyrobił sobie w ciągu kilku lat markę (również finansową ;) ) - nie zejdzie diametralnie z cen, aby tylko jeździć w Polsce. Można oczywiście wzorem niektórych nie inwestować należytych pieniędzy w odpowiednie przygotowanie w sprzęt, w zamian za obniżenie swoich wymagań finansowych i liczyć na to, że ligę niżej zawsze da się dobrze punktować bez względu na "wkład własny". Jest to jednak bardzo ryzykowne podejście i profesjonalista na takie coś nie pójdzie. Za dużo ma do stracenia ewentualnie na lata przyszłe. Markę buduje się mozolnie, a stracić można gwałtowne..
Co do składu.. Poczekajmy jeszcze kilka dni i chyba większość już będzie jasne. Nadzieja na ciekawy skład umiera ostatnia ;) Ja tylko chciałbym, żeby Sprawka pomyślał tworząc zespół o zminimalizowaniu ryzyka. Biorąc pod uwagę Woodwarda, Miesiąca, Barana, Jeleniewskiego i Karlssona + plus dwóch słabo objeżdżonych juniorów na których się zanosi, to tylko półtora w miarę pewnego zawodnika 8) A tym meczów jeszcze się nie wygrywa. Nie postawiłbym w tym momencie złotówki na to, że pierwsza trójka "wypali" w pierwszej lidze nawet w stosunku do Trojanowskiego.. Do tego składu przydałby się jeszcze ktoś w miarę pewny. Oby tylko tym pewniakiem nie był Kuciapa :?

PS. Co do rozbieżności w cenach tego samego towaru "go!"... Czy wiesz na pewno, że w różnych krajach przy różnej cenie, kupujesz ten sam produkt? 8)

Awatar użytkownika
truskawa
Zawodowiec

#1534 Postautor: truskawa » 16 grudnia 2011, o 16:32

Widzę że kolega rioletto prezentuje szeroki wachlarz wyszukanych metafor :D Gdyby nie ten Świdnik to może byśmy sie polubili ;) A ten Bjerre to jakoś w ogóle mi sie taki totalnie najemniczy wydaje, o wiele bardziej wolałbym Harrisa. A od Harrisa o wiele bardziej wole dwójke PK i Nicholls.
SPEEDWAY MOTOR LUBLIN

meesha
Trener
Kontakt:

#1535 Postautor: meesha » 16 grudnia 2011, o 16:37

Dlatego tez - wracajac do tematu - nie sadze zeby nalepsi zuzlowcy psuli swoj wlasny rynek (w Polsce) pracujac za stawki o 70% nizsze niz ich gorsi koledzy.

Żeby oni jeszcze faktycznie myśleli takimi globalnymi kategoriami jak "swój rynek" to pewnie tak by było. Obawiam się jednak, że 97% żużlowców nie interesuje nic więcej jak własne konto.
I pokaż mi jakiegoś sensownego zawodnika, który nie miał w ostatnim sezonie kontraktu w Polsce. Proszę o nazwisko :)
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
Popek
Senior

#1536 Postautor: Popek » 16 grudnia 2011, o 16:39

Lukas Dryml

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#1537 Postautor: kibicLBN » 16 grudnia 2011, o 16:39

Wielki mistrz i poważny zawodnik Lukas Dryml 8)
haha jednocześnie :lol:

Awatar użytkownika
Rabiosa
Junior

#1538 Postautor: Rabiosa » 16 grudnia 2011, o 16:45

Powiedzcie mi jakich to kozackich sponsorów ma Gniezno i Grudziądz , bo wydawało się że Bogdanka to najpoważniejsza firma w I lidze ???
ps.Jakby prezesem był J.Siwek pewnie byłyby pożądne kontrakty , a tak pewnie bedzie jazda II ligowymi chojrakami , bo przecież zawodnicy typu Baran , Miesiac czy Woodward to max 6-7 ptk w I lidze.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#1539 Postautor: kibicLBN » 16 grudnia 2011, o 16:53

Start podpisał zapewne typowe wirtualne kontrakty.

go!
Trener

#1540 Postautor: go! » 16 grudnia 2011, o 17:03

meesha pisze:I pokaż mi jakiegoś sensownego zawodnika, który nie miał w ostatnim sezonie kontraktu w Polsce. Proszę o nazwisko :)

No tak, tyle ze takie pytanie powinno pasc za rok. Wszak nowy regulamin jeszcze cieply, a skutki sie dopiero pojawia.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#1541 Postautor: istred » 16 grudnia 2011, o 17:04

Popek pisze:Lukas Dryml

Gość w tamtym roku nie popisał się w II lidze, a i w ligach zagranicznych nie błyszczy.
rioletto pisze: Bjeer w 1 lidze to tak jak by Kobe Bryant miał by zagrać w Siarce Tarnobrzeg! Chłopina się ceni aż pierdy zamieniają się w motyle!
Stosunkowo niedawno i mistrz świata jeździł w I lidze. Choćby w zeszłym sezonie Lindback jeździł w biednym Rybniku, a Pawliccy którzy poradziliby sobie bez problemu w elidze startowali w II lidze. Bjarne Pedersen będąc już czołowym zawodnikiem świata mógł jeździć w II lidze...
Co roku zdarzają się takie historie i co roku trzeba czytać mądrali, którzy twierdzą, że to niemożliwe. ...tylko szkoda, że po podpisaniu kontraktów milkną jak trusie.

I nie podniecajcie się aż tak Bjerre. Gość oczywiście należy do czołówki, ale nie ma jeszcze takiej marki jak topowi zawodnicy.
W ekstralidze do niedawna też nie był aż takim pewniakiem i potrafił zrobić średnią 1,5 czy 1,4.
Ostatni sezon miał super, ale głównie w GP. Do czołówki eligi się nie załapał i zrobił średnią gorszą choćby od Zagara, Laguty, Świderskiego czy Miedzińskiego.
Naprawdę, nie tacy jeździli w I lidze.
Ostatnio zmieniony 16 grudnia 2011, o 17:16 przez istred, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
MARKO

#1542 Postautor: MARKO » 16 grudnia 2011, o 17:13

kibicLBN pisze:Start podpisał zapewne typowe wirtualne kontrakty.

Czemu wirtualne ? :shock: jeżeli się nie wywiąże to nie będzie miał licencji na kolejny sezon

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#1543 Postautor: kibicLBN » 16 grudnia 2011, o 17:21

I nie zdziwię się jeśli tak będzie, chyba że jak będą mieli dużo punktów będą jeździć czasami drugim składem. Popatrz, że Start do 1 grudnia podpisał 4 kontrakty z zawodnikami, którzy byli rozchwytywani przez pozostałe kluby I ligi. Lindbaeck, Bjarne, Skóra oni się cenią a i punktów w I lidze zrobią tyle aż ciężko sobie wyobrazić a nie mają takich sponsorów jak kluby w elidze albo Tranów czy Bydgoszcz gdy musiały wywalczyć awans.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#1544 Postautor: istred » 16 grudnia 2011, o 17:39

Proponuję przestać oglądać się na Gniezno czy Grudziądz. Te kluby długo startują w I lidze i jakoś co roku otrzymują licencję. Wiedzą co robią.
A jeżeli się okaże, że podpisali wirtualne kontrakty to oni je będą spłacać i martwić się o licencję a nie my.
Mam wrażenie, że niektórych po prostu zazdrość zżera.

SKS

#1545 Postautor: SKS » 16 grudnia 2011, o 18:25

Witam kibiców beniaminka!
Jak widać jestem tu nowy i do tego obcy tak wiec mam nadzieje ze nie zostanę tu odebrany, jako napinacz z innego miasta albo cos w tym stylu.
Nie mam najmniejszego zamiaru się tu napinać, ale merytorycznie podyskutować i odpowiedzieć na kilka postów pana o Nicku, KibicLBN.
Otóż kolego piszesz ze START GNIEZO ma 1mln. Długu? Skąd taka rewelacja? Bo działacze z Gniezna nigdy nie ukrywali ze maja zaległości, ale twoja suma jest grubo przesadzona i mogę cie zapewnić ze nie przekraczała ona 500 tys. A i to zostanie uregulowane do marca, bo jak zapewne zdajesz sobie sprawę w przypadku awansu do SE musimy wyjść, na 0 aby otrzymać licencje na kolejny sezon.
Mimo ze Start nie ma sponsora strategicznego (przynajmniej na razie, bo do świąt ma być takowy ogłoszony) mamy mnóstwo mniejszych, co możesz sprawdzić tutaj:
http://www.start.gniezno.pl/index.php?e ... ll&id=4924

Teraz do tego należy dodać to:
http://www.start.gniezno.pl/index.php?e ... ll&id=4942

Do tego należy dodać przychody z karnetów, bo nie były wliczone 1200szt. Oraz przychody z turnieju o Koronę Bolesława Chrobrego jak widać nie trzeba mięć wcale sponsora strategicznego, aby zbudować porządny budżet na I ligę.
Uprzedzając fakty i za pewne twoja odpowiedz ze mamy zaległości, co do Szczepaniaka i Taia daje ci kolejny artykuł:
http://www.start.gniezno.pl/index.php?e ... ll&id=4933

Mam nadzieje że po krótce wytłumaczyłem ci sytuacje Startu i nie będziesz pisał więcej bredni na temat gigantycznego długu i kontraktów bez pokrycia.
PS.
Mam nadzieje że pogłoski o waszym składzie się potwierdzą i ze będziemy toczyć ciekawe boje na 1ligowych torach
Z kibicowskim pozdrowieniem

Zaratustra
Kadrowicz

#1546 Postautor: Zaratustra » 16 grudnia 2011, o 18:25

Racja. Te dwa kluby przez ostatnie lata budują ciekawe składy i póki co prą naprzód. Ja też wychodzę z założenia, że teraz należy im gratulować, a nie zarzucać im nieuczciwość z powodu szybkiego zbudowania mocnych ekip. Narobią sobie długów, to będą się sami martwić później. Nie zarzucajmy nic klubom, a patrzmy na ręce działaczom z centrali, którzy mają wszystkie instrumenty do tego, aby karać wszelkie nieprawidłowości ewentualnie zachodzące w klubach.
Ktoś wcześniej pisał, że bardziej by się spodziewał bankructwa naszego klubu niż takiego Grudziądza, czy Gniezna. Mam póki co podobne zdanie na ten temat.. I nic nie zmienia w mojej ocenie fakt, że mamy (na razie) Bogdankę.. Zobaczę długoterminowe działania klubu dla zbudowania "stabilności", to zweryfikuję swoje myślenie.

Awatar użytkownika
Boobi
Senior

#1547 Postautor: Boobi » 16 grudnia 2011, o 19:24

Na chwilę obecną to nie mamy nawet Bogdanki :wink:
"Życie to jazda"

jerry78
Trener

#1548 Postautor: jerry78 » 16 grudnia 2011, o 19:30

truskawa pisze:A od Harrisa o wiele bardziej wole dwójke PK i Nicholls.

Nichols nie będzie u nas jeździł, tym razem na 100%

SKS pisze:Nie mam najmniejszego zamiaru się tu napinać, ale merytorycznie podyskutować i odpowiedzieć na kilka postów pana o Nicku, KibicLBN.
Otóż kolego piszesz ze START GNIEZO ma 1mln. Długu? Skąd taka rewelacja? Bo działacze z Gniezna nigdy nie ukrywali ze maja zaległości, ale twoja suma jest grubo przesadzona i mogę cie zapewnić ze nie przekraczała ona 500 tys. A i to zostanie uregulowane do marca, bo jak zapewne zdajesz sobie sprawę w przypadku awansu do SE musimy wyjść, na 0 aby otrzymać licencje na kolejny sezon.

Ponieważ ja też pisałem o 1mln długu, to ta kwota nie została wymyślona z palca. Nie będę pisał skąd o niej wiem i tyle. Jeśli masz wgląd w finanse klubu to Twoje zapewnienia jestem w stanie przyjąć, a jeśli kibicem to możesz dużo nie wiedzieć. Zresztą mniejsza z tym ile wynosi dług. Co do uregulowań do końca marca, to żeby Start miał na to szanse muszą być ugody a z tego co wiem dwóch zawodników nie chce o tym słyszeć, więc macie problem. W każdym razie życzę wam, żebyście dali radę i awansowali do wymarzonej ekstaligi. Wtedy trzeba mieć na uwadzę, że nie będzie żadnych lutych, marców itd, tylko wyznaczona data 30 listopada.

Awatar użytkownika
Popek
Senior

#1549 Postautor: Popek » 16 grudnia 2011, o 19:33

Wie ktos z bliskoklubowych czy do niedzieli bedzie jakis kontrakt ?

Awatar użytkownika
luCas
Kadrowicz

#1550 Postautor: luCas » 16 grudnia 2011, o 19:35

A do ktorej? 8)
"Kto nie potępia - ten przyzwala" - Jan Karski