Gelo pisze:Zawsze jest takie ryzyko - ale jakby nie było jest tylko rok starszy od mistrza świata. I ciagle powtarzam - to nie ta sama półka zawodników. rozumiem sentymenty, ale liczby i przebieg kariery nie kłamią.
Popatrzyłem na liczby i wynika z nich, że Karlsson od 2006 roku, kiedy to wywalczył w I lidze średnią 2,558 systematycznie, z roku na rok, notuje coraz gorsze wyniki. Niewiele gorsze, ale jednak gorsze.
Obaj z Magnusem jeździli w 2009 r. w elidze:
Karlsson - 1,699
Magnus - 1,554
Później Zorro poszedł do I ligi i tu notuje średnie w okolicach 2,0.
Nie jest to źle, ale nic nadzwyczajnego - naste miejsce pod względem średnich, myślę że po Karlssonie moglibyśmy się spodziewać obecnie podobnej średniej. Może odrobinę lepszej - 1,9 - 2,15.
Uważam, że - jeśli mają u nas jeździć Baran, Woodward, Jeleniewski itd. - to powinniśmy mierzyć w jedną rakietę na TOP 3 I ligi, tak jak to miało miejsce w latach 2003 i 2004.
Popatrzyłem sobie w średnie i moim zdaniem najlepszy byłby Bjarne Pedersen, później Harris. Moim zdaniem - jeśli trafi do I ligi - rakietą w przyszłym sezonie będzie Lindgren, dopiero po nim byłby Lindback, który jest trochę niepewny - z jednej strony może mieć wyśmienity sezon jak ten, jak również mieć słabszy sezon...
Choć oczywiście każdy z nich - łącznie z Karlssonem i Magnusem - będzie u nas mile widziany