Żużlowe różności

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
BR
Senior

Re: Żużlowe różności

#9076 Postautor: BR » 11 października 2011, o 14:43

rafir pisze:Stadion żużlowy w Auckland: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/e ... way_06.JPG
- betonowe trybuny bez fotelików, czy nawet ławek, kilkumetrowej wysokości siatka okalająca tor... no niemal jak przy Zygmuntowskich. Może i my powinniśmy zgłosić kandydaturę do organizacji GP? :wink: A w przyszłym roku też będziemy mieli takie oświetlenie... 8)

ooo, każdy przynosi swój fotel na stadion i nie ma problemu z wyrywaniem krzesełek ;)

meesha
Trener
Kontakt:

#9077 Postautor: meesha » 11 października 2011, o 14:47

Czy wieżyczka sędziowska jest na wejściu w łuk? Niezłe :lol:
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#9078 Postautor: grzesieck » 11 października 2011, o 15:26

pojemnosc stadionu to podobno 30 tys. :]

Obrazek

a tu stadion podczas koncertu Davida Bowie:

Obrazek
METHANOL ADVENTURE TEAM

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#9079 Postautor: kibicLBN » 11 października 2011, o 15:32

Skąd oni tyle narodu wzięli ? Chyba owce zapędzili nawet ;)
Ja tam się cieszę że będzie GP Nowej Zelandii , przyda się trochę egzotyki, może coś się tam ruszy i pojawią się w żużlu rodacy Ivana Mougera :D
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
Hela
Kadrowicz

#9080 Postautor: Hela » 11 października 2011, o 15:36

Kiedy zapisy na wyjazd? 8)
Żeby krytyka była konstruktywna, należy przykre zdanie zakończyć pozytywnym akcentem.
Na przykład: Jesteś wyjątkowym ch*jem, ale masz za to ładne buty!

Awatar użytkownika
RadeKas
Trener
Kontakt:

#9081 Postautor: RadeKas » 11 października 2011, o 15:39

No jak tak licza, to u nas bedzie z 50 tysiecy spokojnie. Przyjedzie U2 to moze nawet i 100 000 sie wcisnie :lol: .
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#9082 Postautor: grzesieck » 11 października 2011, o 15:46

kibicLBN pisze:Skąd oni tyle narodu wzięli ? Chyba owce zapędzili nawet ;)
Ja tam się cieszę że będzie GP Nowej Zelandii , przyda się trochę egzotyki, może coś się tam ruszy i pojawią się w żużlu rodacy Ivana Mougera :D

nie znam :]
METHANOL ADVENTURE TEAM

DJPEPE
Junior

#9083 Postautor: DJPEPE » 11 października 2011, o 15:56

Nie wiem, czy pisząc o żużlu w Australii i Nowej Zelandii, użycie słowa egzotyka ma sens? Może odnośnie przyrody - tak!, ale żużla
to chyba MY uczyliśmy się od nich, że już nie wspomnę o mistrzach świata [Lionel van Praag], nieprawdaż?
Historia zatoczyła koło.

meesha
Trener
Kontakt:

#9084 Postautor: meesha » 11 października 2011, o 16:00

No, pradziadek Hoskins przywiózł nam żużel z Australii. Tyle, że na tym kontynencie od dawna jest on dyscypliną typowo amatorską, a jak ktoś jest zdolny i chce się rozwijać to czym prędzej zbiera manatki do Europy. W tym kontekście można zatem mówić o "egzotyce" australijsko-oceanicznego speedway'a ;)
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#9085 Postautor: kibicLBN » 11 października 2011, o 16:12

grzesieck pisze:
kibicLBN pisze:Skąd oni tyle narodu wzięli ? Chyba owce zapędzili nawet ;)

nie znam :]

Wiem jak się pisze, sam się zastanawiam skąd mi się "o" wzięło, ale tak bywa jak się próbuje kilka rzeczy naraz zrobić, a uwaga mało podzielna ;)
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

DJPEPE
Junior

#9086 Postautor: DJPEPE » 11 października 2011, o 16:17

Idąc twoim tokiem myślenia...Z. Wojciechowski przywiózł nam trochę speedwaya do Lublina. Tyle, że w tym mieście jest on dyscypliną typowo amatorską, a jak kto jest zdolny i chce się rozwijać, to czym prędzej zabiera manatki do ...innego klubu.
Czy w tym kontekście można mówić o "egzotyce" lubelskiego speedwaya?

p.s. Mnie chodziło o to, że tam ten sport może nie jest popularny, ale że nieznany=egzotyczny kibicom?

meesha
Trener
Kontakt:

#9087 Postautor: meesha » 11 października 2011, o 16:22

Czy w tym kontekście można mówić o "egzotyce" lubelskiego speedwaya?

Z perspektywy jakiegoś Falubazu czy Unii Leszno - jak najbardziej można :) Dla nich polskie kluby w wydaniu drugoligowym to totalna egzotyka. I wiem co mówię, bo mam kontakty z kibicami z wielu polskich miast :)
Egzotyka żużla w Australii nie polega na tym, że jest on tam nieznany, ale np. na dziwnych torach (z betonowymi bandami albo bez nich zupełnie), motocyklach (remontowane przez lata sprzęty metodą chałupniczą, bo producentów części brak na Antypodach) itp. Zresztą wystarczy zapytać Marka Kępę jak zajrzy do nas na jakichś zawodach co sądzi o żużlu w Australii ;)

DJPEPE
Junior

#9088 Postautor: DJPEPE » 11 października 2011, o 17:31

Aha, nie omieszkam zapytać naszego asa, chociaż nie sądzę, żeby był on znawcą australijskiego speedwaya. Sam pewnie nie jeździ z 15 lat i wątpię, aby w tym czasie odwiedzał Australię?
Też nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, ale w internecie znalazłem
A jak chcesz miasta gdzie jest żużel, to wiem o tych:
-Townswille
-Rockhampton
-Canberra
-Gosford
-Adelaide
-Darwin
-Murray Bridge
-Sydney
Ale pewnie jest też coś jeszcze...
Na te chwile sposrod wymienionych miast tylko w Gosford
i Adelaide sa czynne tory zuzlowe. Odbyly sie niedawno
jedne zawody w Sydney, ale to byl turniej sprintcarow, a
zuzlowcy wyjechali na tor w ramach pokazu.

Oprocz tych osrodkow sa jeszcze nastepujace:

Perth (Kwinana Beach)
Bibra Lake
Tamworth
Mildura
Shepparton (Undera Park)
Broadford
Newcastle
Gold Coast (Labrador)

Tak więc coś się pewnie dzieje w ojczyźnie: L. Adamsa, J. Crumpa, R. Sullivana, Ch. Holdera, T. Batchelora, R. Schleina, D. Watta, T. Proctora, D. Warda czy C. Woodwarda?
Nie wierzę w to, że współcześni [młodzi] Australijczycy patrzą na żużel, jak na ....żubra [ciemnozłotego]? :D

GeloG89
Szkółkowicz

#9089 Postautor: GeloG89 » 11 października 2011, o 17:59

Groźny wypadek samochodowy Tadeusza Kostro!
Dzisiaj Tadeusz Kostro brał udział w groźnym wypadku samochodowym. Zawodnik Jaskółek wraz ze swoim bratem jechali do szpitala w Szczecinie, gdzie przebywa jego mama. Niestety w wypadku zginął jego brat, a Tadeusz Kostro został odwieziony do szpitala.

http://espeedway.pl/news,grozny_wypadek ... 43,12.html

Awatar użytkownika
zycho
Junior

#9090 Postautor: zycho » 11 października 2011, o 20:11

straho
Junior

#9091 Postautor: straho » 11 października 2011, o 20:37

na długie pochmurno jesienno-zimowe wieczory pasuje idealnie
https://www.youtube.com/watch?v=Tp7BH8iEwEw

mam nadzieje ze najlepszy komentator zuzlowy w polsce odwiedzi nas i opowie pare fajnych ciekawostek zwiaznych z czarnym sportem
Z niczego może być tylko nic.

meesha
Trener
Kontakt:

#9092 Postautor: meesha » 11 października 2011, o 22:02

Sam [M. Kępa - dop. meesha] pewnie nie jeździ z 15 lat i wątpię, aby w tym czasie odwiedzał Australię?

Odwiedził kiedy jeździł, z tego co pamiętam, w przerwie zimowej między sezonami 91/92. Chyba, że coś pomyliłem, ale raczej nie... 20 lat mija, ale może jeszcze coś pamięta ;)

Awatar użytkownika
istred
Trener

#9093 Postautor: istred » 12 października 2011, o 10:49

Rzadko się zdarza w ogólnopolskich mediach przeczytać przychylny tekst o żużlu.

Artykuł wisi na stronie głównej gazeta.pl, na najbardziej eksponowanym miejscu:
http://www.sport.pl/zuzel/1,64951,10437 ... y_DNA.html

Pomimo kilku błędów, warto przeczytać.

GeloG89
Szkółkowicz

#9094 Postautor: GeloG89 » 12 października 2011, o 12:10

IceSpeedway na Globusie??
Fani speedwaya z utęsknieniem czekają na wiosnę. Ale prezes Lubelskiego Węgla KMŻ Dariusz Sprawka wie co zrobić, aby żużlowe emocje odżyły także zimą.
http://gloszuzlowy.pl/zuzlowcy-z-lublin ... ad2d000000

meesha
Trener
Kontakt:

#9095 Postautor: meesha » 12 października 2011, o 12:19

No to szykuje nam się ciekawa impreza. Oby coś z tego wyszło :)

Awatar użytkownika
Łoptymista
Trener

#9096 Postautor: Łoptymista » 12 października 2011, o 12:40

no jak prezes Sprawka mowi, ze opd roku stara sie zrobic turniej na lodzie to musi wyjsc :lol:

meesha
Trener
Kontakt:

#9097 Postautor: meesha » 12 października 2011, o 12:51

No wiesz, jest to przedsięwzięcie o skali logistycznego skomplikowania porównywalne do wyjazdu do Piły, jak nie większe ;)
A już tak bez mrugania okiem - gdyby na Globusie w zimie istniało lodowisko tak jak istnieć miało to całą imprezę można by w dwa dni zorganizować. Natomiast te demontaże parkietu, wylewanie, zamrażanie, odmrażanie, czyszczenie, układanie parkietu, w połączeniu z pogonieniem na tydzień z hali jej głównych użytkowników... no nie widzę tego jakoś.
Ale ja jestem mało rozgarnięty więc może dlatego :)

pulkownik
Junior

#9098 Postautor: pulkownik » 12 października 2011, o 13:11

a jakby jakąś folię na spód dać żeby nie przeciekało i nalac tam wody, zamrozić to by mogło byc ok :p

Awatar użytkownika
istred
Trener

#9099 Postautor: istred » 12 października 2011, o 13:14

A już tak bez mrugania okiem - gdyby na Globusie w zimie istniało lodowisko tak jak istnieć miało to całą imprezę można by w dwa dni zorganizować. Natomiast te demontaże parkietu, wylewanie, zamrażanie, odmrażanie, czyszczenie, układanie parkietu, w połączeniu z pogonieniem na tydzień z hali jej głównych użytkowników... no nie widzę tego jakoś.
Organizowane są przecież mecze hokejowe (chyba co roku) więc można byłoby takie imprezy zorganizować w niewielkim odstępie czasowym i część problemów by zniknęła.
Poza tym - moim zdaniem - jeżeli rzeczywiście coś jest na rzeczy, to szuka się dziury w całym.
Ile jest w roku imprez, które zapełniają Globus...?
Więc, jeżeli nadarza się do tego okazja, to przeniesienie dziewczyn od zbijaka czy studentów kopiących piłkę na Zygmuntowskie czy nawet do jakiejś szkoły nie powinno być żadną przeszkodą.

meesha
Trener
Kontakt:

#9100 Postautor: meesha » 12 października 2011, o 13:18

Jeśli są te mecze hokeja nadal organizowane to jak najbardziej należało by te dwie imprezy w zgrać czasowo. Ale wydaje mi się, że hokej na Globusie był tylko ze dwa razy pokazowo i to ostatnio ze 3 lata temu. Ale może się mylę?
to przeniesienie dziewczyn od zbijaka czy studentów kopiących piłkę na Zygmuntowskie czy nawet do jakiejś szkoły nie powinno być żadną przeszkodą.

Dla mnie osobiście nawet przeniesienie ich stamtąd na stałe nie stanowiło by problemu, ale patrząc obiektywnie (przez pryzmat miasta, MOSiRu - jak zwał, tak zwał) to jest mało prawdopodobne :)