Żużlowa Spółka Akcyjna

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
jerry78
Trener

Re: ŻSA w Lublinie, czyli Sprawka znow cos kreci...

#276 Postautor: jerry78 » 15 września 2011, o 23:21

niespokojny pisze: Zazwyczaj w tworzeniu spolek sportowych pomaga miasto. Dali chyba 500 tys zl na pilkarki.

Dali i na piłkarki SPRu i na piłkarski Motor, więc tutaj też mają dołożyć pół bańki, ale trzeba poważnie wziąść się do roboty i zakładać tą spółkę.

Zaratustra
Kadrowicz

#277 Postautor: Zaratustra » 15 września 2011, o 23:25

Jutro piątek, prezes powinien być uchwytny (szczególnie, że mecz w weekend jest u siebie). Przydałby się wywiad dziennikarski przed meczem z Wandą... 8) Kilka trudnych pytań na które muszą pojawić się konkretne odpowiedzi Pana Pre także..
Smutne w tym wszystkim jest to, że Szanowny Pan Pre. właściwie niczym pozytywnym (a w naszym Bogdankowym przypadku właściwie powinno się to nazywać normalnym) "w działaniu" nas nie zaskakuje, a większość decyzji musi być wymuszana na forum... Toż to jakaś paranoja normalnie. Nam 8) ... kibicom... powinno się umożliwić cieszenie się sukcesami sportowo-organizacyjnymi i zapewnić "radosną twórczość" dotyczącą składu na przyszły (przedextraligowy 8) ) sezon i niczym innym nie powinno nam się zawracać głowy 8) Taką mam koncepcję ;)

PS. Jutro lub najdalej w poniedziałek starym zwyczajem powinniśmy się czegoś na temat tutaj poruszany, dowiedzieć z ust Pre. Aaa, zapomniałem.. Przecież teraz skupić się należy jedynie na wywalczeniu awansu,a potem przyjdzie czaaaas na tę, no... całą resztę...

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#278 Postautor: niespokojny » 15 września 2011, o 23:54

Zaratustra pisze:Przydałby się wywiad dziennikarski przed meczem z Wandą... Kilka trudnych pytań na które muszą pojawić się konkretne odpowiedzi Pana Pre także..

Wywiad itvl z Prezesem:
A.Kwiek: - Jak samopoczucie przed zimowa przerwa?
D.S: Dobre(...)
A.Kwiek: - No to bedzie chyba w koncu pierwsza liga w Lublinie.
D.S: Tak(...)
A.Kwiek: Pozostal jeden mecz z Wanda...
D.S: No tak(...)
A.Kwiek: No to trzymamy kciuki, zyczymy zdrowia i wszystkiego najlepszego.
D.S: No dziekuje i pozdrawiam(...)

Bedziesz widzial trudne pytania jak swinia niebo.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

go!
Trener

#279 Postautor: go! » 15 września 2011, o 23:58

Wypisz - wymaluj :)
Jeszcze tylko brakuje "Yyyyy" po kazdym D.S:

Zaratustra
Kadrowicz

#280 Postautor: Zaratustra » 16 września 2011, o 00:05

A to nie wiedziałem, że redaktor Kwiek ma wyłączność na rozmowy z Pre. 8) A tak serio.. Wiem, ze to mało realne, by pojawił się koło Pre. jakiś dziennikarz występujący w imieniu "lubelskiej braci kibiców" i zadający ważne i nawet czasem krępujące pytania. Dariusz Pre. mógłby najzwyczajniej w świecie nie znaleźć dla niego czasu :)

Awatar użytkownika
Misionis
Junior

#281 Postautor: Misionis » 16 września 2011, o 01:56

Ja podejrzewam, że trwają po prostu negocjacje. Założenie S.A. to nie jest pójście do notariusza i spisanie umowy - to też, ale w S.A. muszą się znaleźć wspólnicy, z których każdy wniesie jakiś wkład i nabędzie akcje. I teraz pytanie do prawnika - w jakiej formie prawnej działa klub (pewnie stowarzyszenie) i czy taka forma prawna może być wspólnikiem S.A., bo jeśli nie, to kto ma wnieść te 50 000 minimalnego wkładu? Moim zdaniem Sprawka robi dobrze, że próbuje wywrzeć presję na Bogdankę, żeby weszła do spółki. Sponsor dzisiaj jest, a jutro go nie ma, natomiast właściciel dba o swoją własność - jeśli tak jest to popieram i proponuję, żeby nie oceniać sytuacji powierzchownie.

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#282 Postautor: ravajas » 16 września 2011, o 07:55

Mnie marzy się taka wspólna konferencja z udziałem kibiców, na której za stołem okrytym zielonym suknem zasiądą ramię w ramię m.in. Prezes Sprawka i Prezes Taras, Prezydent Żuk oraz Poseł Wojciechowski. Dokładnie tak, jak było to rok temu z górką w hotelu Europa...

Misionis, sytuacja, o której mówisz, że dziś sponsor jest, a jutro go nie ma, moim zdaniem nie dotyczy takiego sponsora jakim jest Bogdanka. To zbyt poważna Firma, żeby rezygnować z danego słowa tylko z powodu kaprysu. Jeśli usuniemy wszelkie przeszkody, które REALNIE stoją przed dalszym sponsorowaniem naszego Klubu przez Bogdankę, to możemy ufać, że zostanie ona z nami na najbliższe (może długie?) lata.
pozdrawia:
Rafał Borowski

http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks

pulkownik
Junior

#283 Postautor: pulkownik » 16 września 2011, o 09:03

Stereeo pisze:transparent? Spółka Akcyjna - Trudna SPRAWKA , Skończmy tę SPRAWKE

a poniżej żeby była jasność obrazek taczki

a drugi transparent np: Jak Dzikowski nie zostanie panie Sprawka będzie lanie!!
albo: W Lublinie koziołki królują i dzięki Dzikowskiemu Awansują

Awatar użytkownika
manjolo
Junior
Kontakt:

#284 Postautor: manjolo » 16 września 2011, o 09:06

pulkownik pisze:
Stereeo pisze:(...)

ten będzie super :lol:
motoru brum

Awatar użytkownika
istred
Trener

#285 Postautor: istred » 16 września 2011, o 09:10

w S.A. muszą się znaleźć wspólnicy
W S.A. nie ma wspólników :P

I dlaczego ŻSA? Przecież to zwykła spółka akcyjna jest.

Przecież na forum zaglądają i zapewne też są wśród użytkowników dziennikarze. Może jednak, któryś pokusi się o wywiad.

I jeszcze jedno. Naszła mnie taka myśl, że Sprawka traci właśnie najlepszy moment na przyciśnięcie partnerów do wejścia w spółkę. Nie dość, że panuje bardzo dobra atmosfera związana z awansem i dobrą postawą drużyny w Ostrowie, to dodatkowo jest czas przed wyborami i politycy są nadzwyczaj hojni, a info przed 9 października, że miasto wchodzi w spółkę brzmiałoby zachęcająco dla potencjalnych wyborców.

a drugi transparent np: Jak Dzikowski nie zostanie panie Sprawka będzie lanie!!

PS. Ściągaj z łóżka prześcieradło, leć do sklepu po szpraj i jedziesz!
Możesz jeszcze zrobić na przykład taki transparent:
"Trener Dzikowski is king, Sprawka is not king."

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#286 Postautor: Torsen » 16 września 2011, o 09:24

niespokojny pisze:Tak z ciekawosci. Co w ŻSA moze byc wkladem niepienieznym?
"ŻSA" to po prostu S.A. Wkładem niepieniężnym może być wszystko, co ma jakąś weryfikowalną wartość, a nie jest pieniądzem. Np. działka zabudowana stadionem :)
I ile trwa zalozenie spolki w przypadku wkladu wylacznie pienieznego?
Nie zamierzam robić wrażenia, że założyłem w życiu 15 spółek akcyjnych, bo tyle to chyba nawet w tym mieście nie ma (!) - niewiele jest więc osób, które mogą pochwalić się w tym zakresie jakimkolwiek doświadczeniem.
Bez wątpienia wkłady pieniężne bardzo ułatwiają sprawę, bo odpada wszystko, co związane jest z oficjalnym badaniem ich wartości. Z resztą są też pewne okoliczności, w których nie bada się wartości wkładów niepieniężnych, ale szkoda o tym pisać na forum żużlowym.
Na pewno znacznie krócej, porównywalnie do każdego innego podmiotu rejestrowanego w KRS.
Minimalny kapitał zakładowy to 100.000 zł, dodatkowo, pod pewnymi warunkami, nie musi on być od razu pokryty w całości. Ale warto zrobić spółkę o wyższym kapitale, bo taka dziadówa ciągle będzie spełniała przesłanki do ogłoszenia upadłości :) Roczne jej zobowiązania będą przecież szły w miliony złotych. A skoro lepiej mieć większy kapitał, to marne szanse, że ktoś wytrzepie z kieszeni tyle gotowizny - dlatego raczej nie wierzę, że spółka powstanie w oparciu wyłącznie o wkłady pieniężne.
Misionis pisze:JZałożenie S.A. to nie jest pójście do notariusza i spisanie umowy - to też, ale w S.A. muszą się znaleźć wspólnicy, z których każdy wniesie jakiś wkład i nabędzie akcje.
Wystarczy jeden.
I teraz pytanie do prawnika - w jakiej formie prawnej działa klub (pewnie stowarzyszenie) i czy taka forma prawna może być wspólnikiem S.A., bo jeśli nie, to kto ma wnieść te 50 000 minimalnego wkładu?
Działa jako stowarzyszenie. Taki podmiot może być akcjonariuszem, tylko co z niego za akcjonariusz, skoro nie ma żadnego majątku, a kasy tyle, ile musi na bieżąco wydawać.
Moim zdaniem Sprawka robi dobrze, że próbuje wywrzeć presję na Bogdankę, żeby weszła do spółki.
Moim zdaniem też, pod warunkiem, że istnieje szansa, aby tam kogokolwiek do czegokolwiek przekonał. Oni raczej wiedzą, co robią, a milionowe inwestycje nie zależą tam od decyzji pana Miecia, którego Darek przekonał.
Obrazek
Daniel Jeleniewski: "Jeszcze kupę mogę zrobić."

owen1989
Senior

#287 Postautor: owen1989 » 16 września 2011, o 09:45

http://www.sportowefakty.pl/zuzel/2011/ ... -lublinie/

Czyli tak jak wszyscy myslelismy... po sezonie ;]

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#288 Postautor: mikas » 16 września 2011, o 09:52

Bogdanka nie ma zamiaru wchodzic w spolke jako akcjonariusz i tyle w tym temacie.
Sprawka musi poszukac kapitału zakładowego gdzie indziej i chyba to go przerasta :/
Przy takim podejsciu zadnej spolki nie bedzie a wtedy Bogdanki tez nie :evil: :evil: :evil:
Czy do tego czlowieka w koncu cos dotrze czy trzeba wbijac młotkiem?
Jakie *** czekanie na odpowiedz z Bogdanki? :shock: czy pan Sprawka od momentu wyslania tego statutu pol roku temu w ogole sie z kims z Bogdanki kontaktowal w tym temacie? Wyglada na to że nie :evil:
MOTOR LUBLIN
Obrazek

Awatar użytkownika
istred
Trener

#289 Postautor: istred » 16 września 2011, o 10:06

Jak bumerang powraca pytanie: ilu sponsorów od przyjścia Bogdanki pozyskał Sprawka?

Poniekąd będzie to odpowiedź na pytanie o szanse znalezienia inwestora do spółki.

Trochę źle wróży to, że Bogdanka nie chce zostać akcjonariuszem. Z jednej strony pozwoli im się to w zasadzie bezboleśnie (dla nich) wycofać z żużla kiedy tylko będą chcieli, ale z drugiej strony będąc akcjonariuszem - niewielkimi siłami - mogliby samodzielnie decydować i na przykład wysłać Sprawkę na ulicę Niecałą w poszukiwaniu kolejnego zajęcia.

Jeśli nie Bogdanka to pozostaje tylko miasto... ale trzeba rozmawiać już teraz.

Awatar użytkownika
Misionis
Junior

#290 Postautor: Misionis » 16 września 2011, o 10:09

istred pisze: Naszła mnie taka myśl, że Sprawka traci właśnie najlepszy moment na przyciśnięcie partnerów do wejścia w spółkę.

W S.A. nie ma partnerów :lol:

poza tym skąd ta pewność że Sprawka coś traci?

istred pisze:"Trener Dzikowski is king, Sprawka is not king."

:lol: ja bym jeszcze dopisał Kwiek is not king, Suchy is not king, Puzon is king, Baran is king, Piszcz is not king hahahahahaha

Koper
Trener
Kontakt:

#291 Postautor: Koper » 16 września 2011, o 10:51

Misionis pisze:
istred pisze:"Trener Dzikowski is king, Sprawka is not king."

:lol: ja bym jeszcze dopisał Kwiek is not king, Suchy is not king, Puzon is king, Baran is king, Piszcz is not king hahahahahaha

Baran with zajawka is the King, Baran without zajawka in not the King. :lol:

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#292 Postautor: tezetomaniak » 16 września 2011, o 11:27

Obrazek

Awatar użytkownika
radonis
Zawodowiec

#293 Postautor: radonis » 16 września 2011, o 11:46

Dzieciaki... :lol:

GeloG89
Szkółkowicz

#294 Postautor: GeloG89 » 16 września 2011, o 13:12

To że Sprawka boi się spółki to nic dziwnego. Każda spółka co roku jest poddawana kontroli biegłego rewidenta. Ten bada ja pod rożnymi względami, także szans na dalsze funkcjonowanie. Weźmy pod uwagę taka sytuacje. Klub zakłada spółkę. bogdanka tam sobie mówi ze będzie dawała kasę ale jak nie da to klub skąd weźmie?. Niema sam w sobie takiego zabezpieczenia finansowego. co motory szkółkowe wniesie czy starą polewaczkę? Ja dostrzegam tylko jedną możliwość. Prezydent Żuk który w tym mieście ma największe doświadczenie biznesowe gdyż zasiadał w niejednej radzie nadzorczej powinien wziąć to na klatę. Po pierwsze w tym okresie w Lbn jest szał na żużel a więc aspekt marketingowy przed wyborami.
Po drugie coś sygnowane podpisem miasta czy prezydenta miasta jest bardziej wiarygodne dla potencjalnych sponsorów niżeli jakiegoś tam Prezesa D.S

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#295 Postautor: Torsen » 16 września 2011, o 13:25

mikas pisze:Bogdanka nie ma zamiaru wchodzic w spolke jako akcjonariusz i tyle w tym temacie.
A jak wejdzie, to ban? :twisted:
Skąd w ogóle taka wiedza?
Obrazek

Tobuls
Szkółkowicz

#296 Postautor: Tobuls » 16 września 2011, o 13:49

Jeżeli do tej spółki nie wejdzie miasto i Bogdanka lub kilku większych sponsorów, to spółka taka w ogóle nie ma racji bytu. o
Z spółka jest jeszcze jeden problem o którym wspomniał Torsen, a chyba mało ludzi ma o tym pojęcie mianowicie podstawy i sam fakt ogłoszenia upadłości , a co się z tym wiąże spółka taka na starcie nie może być spółką tylko z nazwy bez sporego zabezpieczania finansowego, takie zabezpieczenie może jedynie gwarantować miasto , Bogdanka i może jeszcze kilka firm.
I chyba tu jest największy problem. Nie jest sztuką założyć sobie spółkę zoo czy też nawet SA , sztuką jest ją utrzymać i nie zadłużyć oraz żeby przynosiła dochód :)

PS Nie złożenie przez zarząd wniosku o upadłość w terminie rodzi szereg konsekwencji dla zarządu :(
Zawsze najlepszy - Hans Nielsen

Awatar użytkownika
Masi
Senior

#297 Postautor: Masi » 16 września 2011, o 13:55

jerry78 pisze:
niespokojny pisze: Zazwyczaj w tworzeniu spolek sportowych pomaga miasto. Dali chyba 500 tys zl na pilkarki.

Dali i na piłkarki SPRu i na piłkarski Motor, więc tutaj też mają dołożyć pół bańki, ale trzeba poważnie wziąść się do roboty i zakładać tą spółkę.

Dali i na żużel tez pewnie dadzą, ale najpierw klub musi tę spółke założyć, miasto za niego tego nie zrobi. Poza tym tu sytuacja jest chyba inna, czy Bogdanka pozwoliłaby miastu na przejęcie wiekszości udziałów tak jak w przypadku SPR i Motoru?
-Jurek Mordel zadowolony...
- No tak...
- Żona w domu także... :D

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#298 Postautor: ravajas » 16 września 2011, o 13:59

istred pisze:jest czas przed wyborami i politycy są nadzwyczaj hojni,

Ja - jak na mnie zagłosujecie, sprawię, że w Lublinie będzie jeździł Hampel i Kołodziej. Jak wejdę do sejmu, rzecz jasna. To jak? Zagłosujecie na mnie?
pozdrawia:
Rafał Borowski

http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#299 Postautor: Torsen » 16 września 2011, o 14:05

Tobuls pisze:PS Nie złożenie przez zarząd wniosku o upadłość w terminie rodzi szereg konsekwencji dla zarządu :(
W akcyjnej członkowie zarządu nie ponoszą odpowiedzialności za długi spółki.
Obrazek

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#300 Postautor: ravajas » 16 września 2011, o 14:06

Misionis pisze: :lol: ja bym jeszcze dopisał Kwiek is not king, Suchy is not king, Puzon is king, Baran is king, Piszcz is not king hahahahahaha
ja bym dodał: Silencer is King.
pozdrawia:
Rafał Borowski