Szkółka

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
harry
Trener

Re: Szkółka

#876 Postautor: harry » 13 maja 2011, o 20:04

Toby od razu zaznaczył. Chyba.
A tak to pewnie lipa wyszła :?
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

Awatar użytkownika
Egon
Zawodowiec

#877 Postautor: Egon » 18 maja 2011, o 09:37

Kilka słów o szkółce.
Co niektórzy chyba trochę przedwcześnie przepowiedzieli zakończenie działalności szkółki żużlowej.
Motor! Motor! Tylko Motor!

J. Stachyra: "Między ligami jest przepaść, tylko się o tym głośno nie mówi, ale to się wie."

harry
Trener

#878 Postautor: harry » 19 maja 2011, o 19:27

Kurier Lubelski
W Lublinie brakuje juniorów, ale działa szkółka żużlowa, a klub namawia do jazdy na żużlu młodych chłopaków. - Na pewno chętnych łatwiej znaleźć poza Lublinem i dlatego w najbliższym czasie nasi szkółkowicze odwiedzą kilka festynów, pojawimy się na zlotach motocyklowych. Zabierzemy ze sobą materiały reklamowe, a młodzi zawodnicy będą zachęcać do żużla - mówi Dariusz Sprawka, prezes KMŻ.

Treningi szkółki prowadzi Zbigniew Studziński, który niedawno odwiedził Gimnazjum nr 14. Klub dysponuje motocyklami, ale chętni muszą się liczyć z kupnem własnego sprzętu. - W tamtym roku kupiliśmy kilka motocykli, niedawno zakupiliśmy dodatkowo dwa nowe silniki. Tak że sprzęt jest i każdy, kto chce spróbować sił na torze, otrzyma od nas pomoc. Jeśli jednak ktoś poważnie myśli o treningach, to rodzice muszą się liczyć z wydatkami - dodaje Sprawka.

Chłopcy, którym marzy się kariera żużlowca, w każdej chwili mogą się zgłaszać do klubu.

:shock: :o
Dzisiejszy trening szkółki. Przyszedł nowy adept pierwszy raz. Razem trzech kolesiów w tym Oskar.
Debiutant w pierwszym wyjeździe rozwala motocykl i .... koniec treningu dla chłopaków oprócz Oskara (który ma swoja furę), bo już nie ma na czym jeździć. Jeżdżą już tylko amatorzy.
Czyżby ktoś czegoś nie wiedział? Słaby przepływ informacji czy informacyjna ściema?
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

Awatar użytkownika
radonis
Zawodowiec

#879 Postautor: radonis » 19 maja 2011, o 19:34

Pierwszy raz odzywam się na forum więc wszystkich witam!

Ja byłem na dzisiejszym treningu mniej więcej do 18:00. Zabrałem moją 5-letnią córkę pierwszy raz żeby zobaczyć czy się nie będzie bała motorów ale już zapowiedziała, że się ze mną wybierze na MPPK.

Rzeczywiście jeździło 3 młodych chłopaków - licząc z Oskarem. Jeden z młodych się zapoznał z dmuchawcem. Ale wstał otrzepał się zjechał do Parku i wyjechał z powrotem na tor i nie było żadnego końca treningu.

Chyba że to o czym napisałeś działo się później albo wcześniej zanim przyjechaliśmy.

Awatar użytkownika
stefanzdzialek
Senior

#880 Postautor: stefanzdzialek » 19 maja 2011, o 19:48

harry pisze:Dzisiejszy trening szkółki. Przyszedł nowy adept pierwszy raz. Razem trzech kolesiów w tym Oskar.
Debiutant w pierwszym wyjeździe rozwala motocykl i .... koniec treningu dla chłopaków oprócz Oskara (który ma swoja furę), bo już nie ma na czym jeździć. Jeżdżą już tylko amatorzy.
Czyżby ktoś czegoś nie wiedział? Słaby przepływ informacji czy informacyjna ściema?

Od 16.00 do 18.00 trenowała szkółka. Od 18.00 do 19.00 amatorzy.
Tak było ustalone i tak jeździli.

harry
Trener

#881 Postautor: harry » 19 maja 2011, o 20:59

stefanzdzialek pisze:Od 16.00 do 18.00 trenowała szkółka. Od 18.00 do 19.00 amatorzy.

Na czym jeździli???
Ostatnio zmieniony 19 maja 2011, o 21:06 przez harry, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#882 Postautor: grzesieck » 19 maja 2011, o 21:03

w poprzednim poscie napisales, ze po upadku jezdzil tylko Oskar, teraz okazuje sie, ze Oskar i Bartek...

informacyjna sciema?
METHANOL ADVENTURE TEAM

harry
Trener

#883 Postautor: harry » 19 maja 2011, o 21:10

Dezinformacja, ale nie do końca.
Oprócz tego motocykla co się rozwalił jest jeszcze jeden ale podobno nie nadaje się dla początkujących...

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#884 Postautor: ravajas » 19 maja 2011, o 21:25

radonis pisze: zapowiedziała, że się ze mną wybierze na MPPK.
Naprawdę tak właśnie powiedziała? ;)

witaj na forum :)
pozdrawia:
Rafał Borowski

http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks

Awatar użytkownika
istred
Trener

#885 Postautor: istred » 19 maja 2011, o 21:35

Zabrałem moją 5-letnią córkę pierwszy raz (...)
Tak późno?! ;)
Ja "swoją" zabrałem miesiąc przed drugimi urodzinami i potem przez pół roku miała szał na motory :D

Awatar użytkownika
radonis
Zawodowiec

#886 Postautor: radonis » 19 maja 2011, o 22:40

No sorry rzeczywiście jestem ostro spóźniony z córką ale postaramy się nadrobić stracony czas jak nasi przed sezonem...

Awatar użytkownika
stefanzdzialek
Senior

#887 Postautor: stefanzdzialek » 19 maja 2011, o 22:54

harry pisze:
stefanzdzialek pisze:Od 16.00 do 18.00 trenowała szkółka. Od 18.00 do 19.00 amatorzy.

Na czym jeździli???

Harry a według ciebie jeżeli jest trening szkółki na którym zjawia się 2 (słownie DWÓCH) adeptów którzy korzystają z klubowego sprzętu to ile fur powinien klub im na ten trening zapewnić? Mieli dwa kompletne motocykle, jeden skasowali to jeździli na drugim, co w tym niezwykłego?
Czasem twoja zajadłość wobec tego klubu jest współmierna do jego nieudolności, ale w tym przypadku chyba nietrafiłeś,

harry
Trener

#888 Postautor: harry » 19 maja 2011, o 23:37

stefanzdzialek pisze:Harry a według ciebie jeżeli jest trening szkółki na którym zjawia się 2 (słownie DWÓCH) adeptów którzy korzystają z klubowego sprzętu to ile fur powinien klub im na ten trening zapewnić? Mieli dwa kompletne motocykle, jeden skasowali to jeździli na drugim, co w tym niezwykłego?

Stefan, było 4 adeptów, mieli do dyspozycji 2 motocykle w tym jeden do "wyższych celów" i w tym Oskar jeżdżący na swoim sprzęcie.
Po skasowaniu tego co nadawał się do jeżdżenia dla tych co zaczynają, okazało się że już nie ma na czym jeździć.
Powoli już to wszystko zaczyna mnie walić, pewnie ku uciesze władz klubowych, ale szkółka to mnie póki co jeszcze wkurza.
I akurat tak się złożyło że po pierwszym wyjeździe i po dzwonie szkółkowicza już było po treningu dla tych "pozostałych". Zastanawiam się tylko co by było gdyby przyszło na trening za dwudziestu chłopa????
Czasem twoja zajadłość wobec tego klubu jest współmierna do jego nieudolności, ale w tym przypadku chyba nietrafiłeś,

No proszę Cię :? Uważasz że szkółka jest na poziomie?????
Jeżeli tak to się w końcu poddaję.

Awatar użytkownika
GKracing

#889 Postautor: GKracing » 20 maja 2011, o 07:56

w Lublinie nigdy nie było normalnej szkółki i na 90% nie będzie

Awatar użytkownika
manjolo
Junior
Kontakt:

#890 Postautor: manjolo » 20 maja 2011, o 10:08

ale na 10% będzie
motoru brum

Prokurator

#891 Postautor: Prokurator » 20 maja 2011, o 10:27

Najlepsze czasy dla lubelskiej szkółki to moim zdaniem lata '80-te. Świadczy o tym zdobycie MDMP a następnie, w późniejszych latach wyszkolenie kilku znakomitych zawodników na czele z Darkiem Śledziem i Jurkiem Mordelem.

Awatar użytkownika
stefanzdzialek
Senior

#892 Postautor: stefanzdzialek » 20 maja 2011, o 10:38

harry pisze:Stefan, było 4 adeptów, mieli do dyspozycji 2 motocykle w tym jeden do "wyższych celów" i w tym Oskar jeżdżący na swoim sprzęcie.

Oskar jeździł na szkółkowym silniku.

Spirit
Szkółkowicz

#893 Postautor: Spirit » 20 maja 2011, o 12:25

Ja pamiętam sezon 1997, 6 lub 7 licencji LKŻ na jednym egzaminie. Szkoda, że ilość nie poszła w jakość. Nie pamiętam dokładnie, ale byli to: Trumiński, Brzozowski (lic Ż w wieku 31 lat), Adamczyk, M. Dados, Kondratowicz, Pawłowski. Po za nimi na juniorce byli Piszcz, Nowoszyński, Cieślak.. w sumie 8 juniorów!!

Dziś nie mamy żadnego juniora :/

Awatar użytkownika
stefanzdzialek
Senior

#894 Postautor: stefanzdzialek » 20 maja 2011, o 22:00

Dziadostwo w naszym klubie jest niesamowite, przy poziomie wsparcia finansowego przez Bogdankę wręcz nieprawdopodobne, ale proszę cię harry nie pisz nieprawdy, bo wielu na tym forum traktuje twoje wpisy jak wyrocznie, i choć szkólka kuleje jak wszystko, to nie zgodzę się że nie mieli na czym jeździć, jak nie wiesz to nie kłam. Mają teraz dwa razy więcej sprzętu niż chętnych co chyba w historii kilkudziesięcioletniej nie miało jeszcze miejsca w Lublinie . Oskar jeździł na klubowym silniku, jeden młody na swoim motocyklu, a DWÓCH o których już pisałem korzystało z DWÓCH kompletnych klubowych motocykli i nie wkur..j mnie że się trening skończył po dzwonie małolata. To Baran kończy trening lub mecz jak mu jedna fura kucnie!!!!!!

SZKÓŁKA NIE JEST NA POZIOMIE, ALE PODDAJ SIĘ ALBO PRZYPROWADŹ NA TRENING TYCH DWUDZIESTU CHŁOPA, A JA JUŻ SIĘ POSTARAM ŻEBY MIELI NA CZYM JEŹDZIĆ.

P.S. Słupy za dwa wina nie wchodzą w grę, to muszą być chętni gotowi na wyzwanie młodzi chłopcy w wieku 11-13 lat.

Awatar użytkownika
Popek
Senior

#895 Postautor: Popek » 25 czerwca 2011, o 11:56

Troche o szkolce i mysle ze ten material wyjasnia po czesci dlaczego nie ma nowych licencji.

Kod: Zaznacz cały

http://www.itvl.pl/news/szesciu-szkolkowiczow

Awatar użytkownika
istred
Trener

#896 Postautor: istred » 25 czerwca 2011, o 12:14

Mam wrażenie, że to wszystko jest robione od dupy strony.

Warunek umiejętność jazdy na motocyklu - wiem, że na różnych wioskach, są różne atrakcje, ale generalnie chyba niewielu 14-15 latków w ogóle miało kontakt z motocyklem. A chyba "nauka" i obycie z motocyklem to nie jest chyba umiejętność, której nie można nabyć.
Mam wrażenie, że my poszukujemy juniora "na sztukę". Jakiś zda licencję i będzie super. Bez względu jaki poziom zaprezentuje. Przecież wiek 14-15 lat, to już całkiem sporo. Nie wiem czy w rok da się przygotować zawodnika do podejścia do egzaminu na licencję. Pamiętam ile trenowali Klimek, Michaluk i Polak...

Może warto zakupić do szkółki jakieś dwa małe motocykle, graty (takie na których sobie wielkiej krzywdy nie zrobią) - tak żeby nauczyć młodych chłopaków w ogóle jazdy. Wtedy zobaczyć, który ma do tego smykałkę, wyselekcjonować grupę na przykład dziesięciu.
Oczywiście selekcję rozszerzyć także na tych, którzy nie mieli kontaktu z motocyklem.

A najlepiej znaleźć kawałek pola i zainteresować się miniżużlem, wtedy selekcja będzie odbywała się naturalnie i będzie bardzo dużo chłopaków wieku 14-15 lat, którzy nie dość, że będą mieli obycie z motocyklem, to będą prezentowali całkiem niezły poziom.

majster

#897 Postautor: majster » 25 czerwca 2011, o 13:51

http://www.youtube.com/watch?v=cr2JcWglyZ4
Bartek wtedy miał 12 lat, a już dość ładne kółka kręcił - zapewne więc zanim skończył 10 lat umiał już jeździć na jakiejś 50-tce/80-tce i koło tego wieku wsiadł na lewoskrętny motor. jedynie jest warunek - rodzice muszą mieć pieniądze i chęci, żeby nawet na komunię kupić dziecku tę 50-tkę pierwszą, a potem łożyć też nie takie małe pieniądze już od początku szkolenia w szkółce.

niestety - wszystkie sporty motorowe są drogie, do grania w piłkę/kosza/ręczną/siatkówkę potrzebna jest piłka, buty i kawałęk sali/boiska, tu niestety jest inaczej

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#898 Postautor: kibicLBN » 25 czerwca 2011, o 13:57

Klimek na prezentacji szkólki w 2002 zachwycał, był malutki jak pchełka a już szybko pokonywał wiraże, jak widać talent to nie wszystko :?
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#899 Postautor: istred » 25 czerwca 2011, o 14:00

Ale bardzo dużo.
Klimek wyróżniał się także na egzaminie na licencję... pamięta ktoś może z kim wtedy zdawał?
Gdyby miał trochę więcej rozumu - on, albo jego ojciec - to osiągnąłby na pewno dużo więcej.
Nawet po rocznej przerwie prezentował się na torze nie gorzej od Łukaszewskiego czy Kostro.

ermen
Zawodowiec

#900 Postautor: ermen » 25 czerwca 2011, o 19:41

Rafał zdawał egzamin na pewno z braćmi Wiśniewskimi, Sławomirem Pysznym i Damianem Celmerem, który licencji nie uzyskał.
Każdemu jego Everest...