http://www.kurierlubelski.pl/stronaglow ... ,id,t.html
Oprawa i doping na meczach
Re: Oprawa i doping na meczach
To się nazywa miłość do klubu
Całe szczęście, że nie do naszego
A mógłbyś napisać gdzie znalazłeś definicję?Jeśli już zabrałem głos w wątku to takie pytanie mi się nasuwa..czy świece dymne to pirotechnika? Definicję znalazłem i niby zaliczałyby się..ale chodzi mi o te stricte tylko i wyłącznie dymiące (chyba w Łodzi z takich korzystaliśmy) nie o race. Jest teraz straszna nagonka na te rzeczy (w sumie słusznie, bo nie raz się zdarzało, że race latały z sektora do sektora) ale w końcu obudzimy się w dniu, kiedy nie będzie wolno niczego.
Sprawdziłem w ustawie o bezpieczeństwie imprez masowych i tam definicji "wyrobów pirotechnicznych" nie ma.
Można zatem posiłkować się definicjami z innych aktów prawnych.
Ustawa o materiałach wybuchowych przeznaczonych do użytku cywilnego:
Art. 3
Ale czy "świeca dymna" jest jedną z odmian materiałów wybuchowych?
9) materiałach wybuchowych - należy przez to rozumieć substancje chemiczne stałe lub ciekłe albo mieszaniny substancji zdolne do reakcji chemicznej z wytwarzaniem gazu o takiej temperaturze i ciśnieniu i z taką szybkością, że mogą powodować zniszczenia w otaczającym środowisku, a także wyroby wypełnione materiałem wybuchowym,
Moim zdaniem dymy używane na stadionach nie są w stanie powodować "zniszczenia w otaczającym środowisku", zatem nie są materiałem wybuchowym, a w konsekwencji nie są materiałem pirotechnicznym.
Ale... ustawa o bezpieczeństwie imprez masowych mów nie o "materiałach pirotechnicznych", tylko o "wyrobach pirotechnicznych".
Definicja "wyrobów pirotechnicznych" znajduje się w rozporządzeniu w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy produkcji, transporcie wewnątrzzakładowym oraz obrocie materiałów wybuchowych, w tym wyrobów pirotechnicznych.
Rozporządzenie to różnicuje także wyroby pirotechniczne od materiałów pirotechnicznych:
9) materiały pirotechniczne - rodzaj materiału wybuchowego, będący materiałem lub mieszaniną materiałów przewidzianych do wytwarzania efektów cieplnych, świetlnych, dźwiękowych, gazu, dymu lub kombinacji tych efektów, w wyniku bezdetonacyjnej, samopodtrzymującej się reakcji chemicznej;
10) wyroby pirotechniczne - przedmioty zawierające jeden lub kilka materiałów pirotechnicznych przeznaczonych do uzyskania efektów pirotechnicznych;
Swoją drogą definicja "wyrobów pirotechnicznych" być może lada moment zostanie zmieniona
Sprawa jest problematyczna, bo nie ma jasnej definicji w ustawie o bezpieczeństwie imprez masowych, a w innych aktach prawnych pewnie jeszcze kilka różnych definicji by się znalazło...
Jakkolwiek, ja uważam, że świece dymne nie są "wyrobami pirotechnicznymi" ponieważ nie są w stanie spowodować zniszczeń w otaczającym środowisku, w związku z tym nie są materiałami pirotechnicznymi ani materiałami wybuchowymi (takie pojęcie wprowadza rozporządzenie).
Choć moje zdanie jest niewiele warte - więcej do powiedzenia ma pewnie klub, ochrona, policja, GKSŻ...
EDIT:
Swoją drogą jest jeszcze coś takiego jak
"11) wyroby pirotechniczne widowiskowe - wyroby pirotechniczne służące do celów organizacji widowisk;"
I myślę, że to jest definicja najlepiej pasująca do rac, dymów i innych wrocławiskich ogni, które używane są do opraw meczowych. "Wyroby pirotechniczne widowiskowe" nie są zakazane, więc swobodnie może ich używać.
Dobrym pomysłem jest też spojrzenie na etykietę producenta, w której powinno być określone pod jaką nazwą wyprodukowano określony produkt
EDIT 2:
OKazuje się, że wspomniana ustawa też definiuje "wyroby pirotechniczne"
19) wyrobach pirotechnicznych - należy przez to rozumieć wyroby zawierające jeden lub kilka materiałów pirotechnicznych, przeznaczone do uzyskiwania efektów pirotechnicznych, w tym widowiskowych,
I teraz za cholerę nie da się połapać w tym wszystkim.
Ale jako, że ustawa jest aktem wyższego rzędu niż rozporządzenie i do wyrobów pirotechnicznych zalicza race, świece itp. to wszystko "tego typu" jest zakazane.
istred pisze:będącą materiałem lub mieszaniną materiałów przewidzianych do wytwarzania efektów cieplnych, świetlnych, dźwiękowych, gazu, dymu lub kombinacji tych efektów w wyniku bezdetonacyjnej, samopodtrzymującej się reakcji chemicznej
Wedle tej definicji garnek z gotujaca sie woda albo papieros to pirotechnika?
go! pisze:istred pisze:będącą materiałem lub mieszaniną materiałów przewidzianych do wytwarzania efektów cieplnych, świetlnych, dźwiękowych, gazu, dymu lub kombinacji tych efektów w wyniku bezdetonacyjnej, samopodtrzymującej się reakcji chemicznej
Dym czy para wodna?
- Egon
- Zawodowiec
Czy papieros i garnek z wodą jest PRZEWIDZIANY do wytwarzania DYMU w wyniku SAMOPODTRZYMUJĄCEJ się reakcji chemicznej?
Jakby nie patrzeć istred rozwiałeś wszystkie moje wątpliwości. W tym ogólnym legislacyjnym bałaganie, mimo iż ciężko dojść do ładu widać, że zakazali nam wszystko co tylko się dało. Pozostają chyba tylko urządzenia do wytwarzania dymu, jakie stosuje się na dyskotekach czy w teatrach
(może da się wypożyczyć za niewielkie pieniądze?
)
Jakby nie patrzeć istred rozwiałeś wszystkie moje wątpliwości. W tym ogólnym legislacyjnym bałaganie, mimo iż ciężko dojść do ładu widać, że zakazali nam wszystko co tylko się dało. Pozostają chyba tylko urządzenia do wytwarzania dymu, jakie stosuje się na dyskotekach czy w teatrach
Motor! Motor! Tylko Motor!
J. Stachyra: "Między ligami jest przepaść, tylko się o tym głośno nie mówi, ale to się wie."
J. Stachyra: "Między ligami jest przepaść, tylko się o tym głośno nie mówi, ale to się wie."
Papieros jak najbardziej (jesli chodzi o dym)
Natomiast garnek z woda, jak kolega powyzej zauwazym wytwarza pare wodna, czyli gaz
Natomiast garnek z woda, jak kolega powyzej zauwazym wytwarza pare wodna, czyli gaz
Ostatnio zmieniony 18 maja 2011, o 14:23 przez go!, łącznie zmieniany 1 raz.
go! pisze:istred pisze:będącą materiałem lub mieszaniną materiałów przewidzianych do wytwarzania efektów cieplnych, świetlnych, dźwiękowych, gazu, dymu lub kombinacji tych efektów w wyniku bezdetonacyjnej, samopodtrzymującej się reakcji chemicznej
Po pierwsze, nigdzie o definicji "pirotechniki" i nigdzie o tym nie pisałem.
Rozumiem, że pirotechnika ma oznaczać "materiały pirotechniczne".
Sprytnie zacytowałeś tylko część definicji
Był jeszcze pierwszy warunek, o którym nawet pisałem w poprzednim poście "jedną z odmian materiałów wybuchowych" - i dalej dopiero to co Ty zacytowałeś.
Czy zatem garnek albo papieros to "jedna z odmian materiałów wybuchowych" ?
Dalej - czy gotująca się woda albo papieros gotuje/pali się w wyniku "samopodtrzymującej się reakcji chemicznej"?
To chyba oczywiste.
istred pisze:Rozumiem, że pirotechnika ma oznaczać "materiały pirotechniczne".
Sprytnie zacytowałeś tylko część definicji
To przeciez to dopiero mamy rozstrzygnac co to jest ten "material pirotechniczny" wiec nie tworz kwadratuty kola w stylu:
- Material pirotechniczny, to taki material pirotechniczny ktory...
A czy swieca dymna, ktorej sie nawet nie podpala to odmiana materialu wybuchowego? Nie popadajmy w paranojeistred pisze: Czy zatem garnek albo papieros to "jedna z odmian materiałów wybuchowych" ?
istred pisze:
Dalej - czy gotująca się woda albo papieros gotuje/pali się w wyniku "samopodtrzymującej się reakcji chemicznej"?
To chyba oczywiste.
No co jest takie oczywiste? Woda - zgoda, ale reakcja spalania papierosa to tez reakcja chemiczna. Jesli kiedykolwiek probowales palic papierosa, to wiesz takze, ze po odpaleniu tegoz, dodatkowe podtrzymywanie zazenia nie jest konieczne. Wytworza sie natomiast efekty cieplne, świetlne, gaz, dym, a moze nawet kombinacja tych efektów
PS. Swoje przyklady podalem ironizujac, przesmiewczo i troche nie rozumiejac porownywania stadionowych zabawek do materialow wybuchowych, ale jak koniecznie chcesz sie przypi****lic, to mozemy jeszcze na ten temat podyskutowac na PW
Ja tam nie mam zamiaru niczego rozstrzygać.To przeciez to dopiero mamy rozstrzygnac co to jest ten "material pirotechniczny" wiec nie tworz kwadratuty kola w stylu:
- Material pirotechniczny, to taki material pirotechniczny ktory...
Ustawa o materiałach wybuchowych przeznaczonych do użytku cywilnego:
Art. 3
8 ) materiałach pirotechnicznych - należy przez to rozumieć jedną z odmian materiałów wybuchowych będącą materiałem lub mieszaniną materiałów przewidzianych do wytwarzania efektów cieplnych, świetlnych, dźwiękowych, gazu, dymu lub kombinacji tych efektów w wyniku bezdetonacyjnej, samopodtrzymującej się reakcji chemicznej, a także wyroby wypełnione materiałem pirotechnicznym,
To powyższe to definicja "materiału pirotechnicznego, która kończy temat.
A tak w ogóle jakbyś ze zrozumieniem przeczytał mój post, to byś zauważył, że ustawa, która zakazuje odpalania rac na stadionie nic nie mówi o materiałach pirotechnicznych.
Zawsze można wyjść z prośbą do klubu. O odpalenie świec dymnych czy jak to się tam nazywa. Tylko jak coś się komuś nie spodoba to pewnie wtedy klub dostanie po tyłku. No i druga sprawa, że np. w Łodzi, Opolu, Pile i pewnie kilku innych miastach kibice używają takich świec dymnych na każdym meczu i jeszcze nie słyszałem, żeby ktoś poniósł za to karę.
istred... czy ty jestes jakis ulomny, czy chwilowo sie pogubiles tylko?
jak nie kijem go to cala pala
sprobuje tym razem ze zrozumieniemistred pisze:A tak w ogóle jakbyś ze zrozumieniem przeczytał mój post, to byś zauważył, że ustawa, która zakazuje odpalania rac na stadionie nic nie mówi o materiałach pirotechnicznych.
istred pisze:Ale... ustawa o bezpieczeństwie imprez masowych mów nie o "materiałach pirotechnicznych", tylko o "wyrobach pirotechnicznych".
istred pisze:10) wyroby pirotechniczne - przedmioty zawierające jeden lub kilka materiałów pirotechnicznych przeznaczonych do uzyskania efektów pirotechnicznych;
jak nie kijem go to cala pala
Ostatnio zmieniony 18 maja 2011, o 16:55 przez go!, łącznie zmieniany 1 raz.
Dużo rzeczy mam do zrobienia teraz, także forum czytam z doskoku i na szybko odpisuję, ale i tak uważam, że starasz się jakoś niepotrzebnie pewne rzeczy naginać.
W kwestii papierosa i gotującej się wody (to akurat przyznałeś) jest przecież wszystko wyjątkowo jasne.
Przecież papieros ma inne przeznaczenie.
To samo jeśli chodzi o materiały pirotechniczne:
W kwestii papierosa i gotującej się wody (to akurat przyznałeś) jest przecież wszystko wyjątkowo jasne.
wyrobach pirotechnicznych - należy przez to rozumieć wyroby zawierające jeden lub kilka materiałów pirotechnicznych, przeznaczone do uzyskiwania efektów pirotechnicznych, w tym widowiskowych
Przecież papieros ma inne przeznaczenie.
To samo jeśli chodzi o materiały pirotechniczne:
Papieros nie jest ani odmianą materiałów wybuchowych, ani nie jest przewidziany do wytwarzania efektów świetlnych etc.materiałach pirotechnicznych - należy przez to rozumieć jedną z odmian materiałów wybuchowych będącą materiałem lub mieszaniną materiałów przewidzianych do wytwarzania efektów cieplnych, świetlnych, dźwiękowych, gazu, dymu lub kombinacji tych efektów w wyniku bezdetonacyjnej, samopodtrzymującej się reakcji chemicznej, a także wyroby wypełnione materiałem pirotechnicznym,
osoby zajmujące się oprawami i dopingiem prosiłbym o kontakt na PW
SPEEDWAY EUPHORIA
-
speedwayowiec
- Szkółkowicz
Taki pomysł czy też sugestia (nie wiem czy coś warta): jeśli ktoś planuje zdzierać dzisiaj gardło to proponuje zajmować miejsca od początku sektora, żeby nie rozciągać się na cały a stać w zwartej grupie. Lepszy efekt będzie.
z całego tego meczu to chyba doping wyglądał najlepiej i w 14 biegu to odwrócenie się plecami fajny pomysł
SPEEDWAY EUPHORIA
Najlepsze bylo "nie stalo sie nic" po 13 biegu. Brawo DJ PEPE 
expi pisze:z całego tego meczu to chyba doping wyglądał najlepiej i w 14 biegu to odwrócenie się plecami fajny pomysł
no zajebisty pomysł
potem zdziwienie i wielkie halo że nawet po wygranych meczach mało kto chce wyjsc do kibiców
p.s. No ale na meczu niestety(?) nie byłem, więc pewnie dlatego mam takie podejscie ;p
owen1989 pisze:Najlepsze bylo "nie stalo sie nic" po 13 biegu. Brawo DJ PEPE
No i dodatkowego smaczku dodaje nazwa wykonawcy tego utworu
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?
H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...
H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...
Jeśli myślisz o zespole to pomyłka
To akurat z solowej płyty Roberta
Chyba, że zły utwór mam na myśłi 
"Hans Nielsen, niczym taka dobra kwoka, czuwająca nad swym kurczęciem."
owen1989 pisze:Najlepsze bylo "nie stalo sie nic" po 13 biegu. Brawo DJ PEPE
eee tam
-
Mateusz111
- Junior
no zajebisty pomysł
Nawet bardzo zajebisty. Czyms trzeba otrzasnac towarzystwo wzajemnej adoracji. Gdyby nie takie zachowanie i pozniejsze okrzyki przed parkingiem, to pewnie w tym klubie nic by się nie zmieniło. ( o ile w ogole się zmieni
Jcob pisze:Jeśli myślisz o zespole to pomyłkaTo akurat z solowej płyty Roberta
![]()
Też mi się zdawało, że z solowej ale co to ku*wa za różnica w tym momencie
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?
Fatalnie dobrany kawałek. Takie coś - najlepiej sam refren w formie "dżingla" można puścić po 1:5, raz czy dwa. W momencie bardzo prawdopodobnego pożegania się z awansem powinno być "(...)Coście sk...wysyny uczynili z ta krainą(...)" Kazik - Jeszcze Polska .
- niespokojny
- Trener
Davv pisze:W momencie bardzo prawdopodobnego pożegania się z awansem powinno być
Raczej klasyka: Elektryczne gitary - To juz jest koniec.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych