Żużlowe różności
Re: Żużlowe różności
A w tak zwanym międzyczasie został jeszcze mistrzem świata jeśli Ci to umknęło 
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?
H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...
H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...
Marek Cieślak trenerem Falubazu.
http://www.sportowefakty.pl/zuzel/2010/12/23/marek-cieslak-trenerem-falubazu-zielona-gora/
http://www.sportowefakty.pl/zuzel/2010/12/23/marek-cieslak-trenerem-falubazu-zielona-gora/
- Łoptymista
- Trener
szkoda
praca w takim klubie to kaszanka
byly sbek bardziej tam pasowal
praca w takim klubie to kaszanka
byly sbek bardziej tam pasowal
- tezetomaniak
- Trener
Pytel w Rybniku
Tym samym zostaje coraz mniej 1-ligowców, do których moze trafic np Baran ; >
Tym samym zostaje coraz mniej 1-ligowców, do których moze trafic np Baran ; >
a jeszcze z innej beczki na syfach pojawila sie informacja że Jasio Stachyra zainteresowany jest posadka w Czewie
Z niczego może być tylko nic.
Dobrze, ze poszedl do Rybnika. Zawsze to serki beda choc troche oslabione. A Baran do 1 ligi to pewnie do Lodzi pojdzie albo Poznania.
Poznań czy Łódź - nie wiem czy to jest dobry biznes dla Karola. Duże prawdopodobieństwo, że te drużyny skończą sezon w lipcu. Zatem zarobek z góry trochę mniejszy. Moim zdaniem Karol trochę przekombinował.
Jak dla mnie to może być dętka roku. Przy KSM 7,81 powinien zdobywać coś koło 9-10 punktów w meczu, a w towarzystwie min. Linbaecka, Emila i Grega W. może być ciężko. Bardzo wysoki KSM jak na potencjał. Nawet na II ligę nie odważyłbym się pchać go do składu.
Po zakontraktowaniu Suchego moim zdaniem otworzyla sie furtka dla Karola do "powrotu" do Lublina.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
- niespokojny
- Trener
Davv pisze:Jak dla mnie to może być dętka roku. Przy KSM 7,81 powinien zdobywać coś koło 9-10 punktów w meczu, a w towarzystwie min. Linbaecka, Emila i Grega W. może być ciężko. Bardzo wysoki KSM jak na potencjał. Nawet na II ligę nie odważyłbym się pchać go do składu.
No a z naszym I ligowym skladem u siebie trzasnal komplet, a u nas 16 pkt
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych
Nasz I ligowy skład zweryfikował Rybnik.
-
Koper
- Trener
- Kontakt:
Żużlowa reprezentacja Polski która wywalczyła Drużynowe Mistrzostwo Świata na torze w Vojens zostala nominowana do tytułu drużyny roku 2010 w plebiscycie Przeglądu Sportowego.
A ja przypominam o głosowaniu na Golloba i Hampela:
http://www.mistrzowiesportu.pl/voting/register.asp
wczesniej należy jednak zarejestrować się. Do wygrania Fiat Bravo.
A ja przypominam o głosowaniu na Golloba i Hampela:
http://www.mistrzowiesportu.pl/voting/register.asp
wczesniej należy jednak zarejestrować się. Do wygrania Fiat Bravo.
Zima u kibica speedwaya:
http://nicesport.pl/wiadomosci/39647/gl ... obic-zima/
http://nicesport.pl/wiadomosci/39647/gl ... obic-zima/
Z niczego może być tylko nic.
- tezetomaniak
- Trener
a tak na serio to trzeba z nią cos zrobic, bo od takiego machania mieczem jeszcze zrobi sobie krzywdę.
-
speedwayowiec
- Szkółkowicz
http://nicesport.pl/wiadomosci/39291/ekspansja-zuzla-konieczna-od-zaraz/
Dobry artykuł o rzeczach oczywistych dla wszystkich... oprócz żużlowych decydentów
Dobry artykuł o rzeczach oczywistych dla wszystkich... oprócz żużlowych decydentów
Dobry? Moim zdaniem beznadziejny. Oderwany od rzeczywistości koncert życzeń młodego człowieka.
Aby nikt mnie nie posądzał mnie o bezpodstawną krytykę przejdę do konkretów:
1.
Co do siedziby PZM w Warszawie - to jaki ona ma związek z żużlem. Jeśli się nie mylę to PZM zrzesza wszystkie sporty motorowe uprawiane w naszym kraju, a nie tylko żużel. Gdzie tu kuriozum? To normalna sprawa. Tak samo jak to, że w Warszawie jako stolicy kraju znajdują się siedziby większości (wszystkich?) związków sportowych. Były już pomysły wydzielenia żużla z PZM. Może i to byłaby dobra droga? Ale na gadaniu się skończyło.
Nie rozumiem również o co chodzi z reklamowaniem piłki nożnej, siatkówki czy ręcznej. Obiektywna prawda jest taka, że są to sporty bardziej popularne, uprawiane w każdym zakątku świata, niż nasz żużel. Speedway to niestety sport niszowy. Znany w kilku krajach.
2.
Pojawia sie tutaj kluczowe słowo - lepszy. Lepszy dla kogo? Dla autora tekstu, dla mnie, dla mieszkańca Koziej Wólki? Myślę, że dla mieszkańca Barcelony czy Liverpoolu futbol jest o wiele lepszy od żużla
To zupełnie subiektywna ocena. Dla innych lepszy od piłki będzie badminton albo dart. Co do prawdy to się zgadzam. Póki nie będzie go w większych miastach ludzie nie będą mogli się z nim zapoznać. nie stanie sie bardziej popularny. Ale tą rzeczywistość będzie bardzo ciężko zmienić. Nowe kluby nie powstają tak z dnia na dzień.
3.
To mnie rozbawiło do łez
PZM ma zakładać kluby w Polsce. A kto ma je finansować, prowadzić i kierować? Oderwany postulat całkowicie od rzeczywistości. No chyba, że PZM miałby wystosować apel - tylko nie wiem do kogo. NIECH W DUŻYCH MIASTACH POWSTAJĄ KLUBY ŻUŻLOWE!!
3.
A czy do ligi zgłosił się jakiś klub i jemu odmówiono przyjęcia? Ba, PZM często naginał przepisy, wydłużał czas aby klubów z tej ligi nie wywalać. Tak jest co roku przy licencji. Tak było w przypadku Krakowa, nas. Najlepsze jest to "niech, niech". Istny koncert życzeń. Jak będą kluby to zrobią wszystko aby ich do ligi wciągnąć.
4.
Może i bardziej logiczne, ale niestety klubu w Białymstoku nie ma i na to się nie zanosi. Jedyna perspektywa klubów na mapie żużlowych ośrodków to Świętochłowice oraz Wałbrzych. Ale to najwcześniej w 2012 roku.
5.
Ale z inicjatywą czego? Budowy stadionu? Zapewniam, że wyszedł. Pisano o tym niedawno w łódzkiej prasie. Co do zakładów to bardzo duże ryzyko. Przekonali się o tym w Toruniu, zespole eligowym jadącym o mistrzostwo Polski. Stadion, najnowocześniejszy na świecie świecił wielokrotnie w tym sezonie pustkami. W innych klubach frekwencja również spada. Mistrz Polski, Unia Leszno zanotowała około 20% spadek ilości kibiców w tym roku.
To jedyna droga. Zgadza się. Tylko, że chętnych nie widać. Anglia w kryzysie, Szwedzi również cienko przędą. Eldorado w Rosji skończyło się tak szybko jak się zaczęło. Ukraina nie ma kasy. Co klub to skandal. Generalnie we wszystkich tych krajach, na które trzeba się wg autora otworzyć żużel to sport bardzo niszowy. I jak autor widzi to "otwieranie się"?
Fajne apele. Piszmy na forach, a żużel pojawi się w Argentynie, Brazyli i Japonii
Aby nikt mnie nie posądzał mnie o bezpodstawną krytykę przejdę do konkretów:
1.
Największym kuriozum jest jednak to, iż nasza stolica nie posiada klubu, lecz siedziba PZM znajduje się właśnie w Warszawie. I nie będę już wspominał o tym, że motoryzacyjne zawody się tam nie odbywają. Zastanawiacie się, po co piszę to wszystko? Otóż nasza piękna dyscyplina, jaką jest „czarny sport”, wciąż traktowana jest nieco sarkastycznie. Pomimo, że od wielu lat osiągamy w niej największe sukcesy, to i tak bardziej reklamowana jest piłka nożna, siatkówka czy choćby piłka ręczna.
Co do siedziby PZM w Warszawie - to jaki ona ma związek z żużlem. Jeśli się nie mylę to PZM zrzesza wszystkie sporty motorowe uprawiane w naszym kraju, a nie tylko żużel. Gdzie tu kuriozum? To normalna sprawa. Tak samo jak to, że w Warszawie jako stolicy kraju znajdują się siedziby większości (wszystkich?) związków sportowych. Były już pomysły wydzielenia żużla z PZM. Może i to byłaby dobra droga? Ale na gadaniu się skończyło.
Nie rozumiem również o co chodzi z reklamowaniem piłki nożnej, siatkówki czy ręcznej. Obiektywna prawda jest taka, że są to sporty bardziej popularne, uprawiane w każdym zakątku świata, niż nasz żużel. Speedway to niestety sport niszowy. Znany w kilku krajach.
2.
Zarówno popularność siatkarzy, jak i szczypiornistów rozumiem, lecz w czym do cholery lepszy jest futbol od speedwaya? Chodzi mi oczywiście o profesjonalny poziom, a nie hobby. Prawda jest taka, że dopóki żużel nie pojawi się w największych miastach i nie zadomowi się tam na dobre, to nie ma co liczyć, że będzie bardziej szanowany. Niestety małe miasta mają to do siebie, że nie mogą zbytnio przyciągnąć czymś więcej niż samą drużyną.
Pojawia sie tutaj kluczowe słowo - lepszy. Lepszy dla kogo? Dla autora tekstu, dla mnie, dla mieszkańca Koziej Wólki? Myślę, że dla mieszkańca Barcelony czy Liverpoolu futbol jest o wiele lepszy od żużla
3.
Jednak jakoś nie mogę zrozumieć, dlaczego ludzie odpowiedzialni za rozwój „czarnego sportu” w naszym kraju nie są w stanie przygotować planu, który miałby na celu wzrost popularności tej genialnej dyscypliny. Wystarczyłoby wyjść z inicjatywą i przypilnować, by we wszystkich dużych miastach powstały kluby żużlowe.
To mnie rozbawiło do łez
3.
Skoro chce się powiększyć liczbę drużyn w Ekstralidze, to nie widzę powodu, dla którego nie można by było powiększyć i dwóch pozostałych lig. Niech żużel wróci do stolicy. Niech powstaną nowe zespoły w Szczecinie, Gdyni czy Katowicach.
A czy do ligi zgłosił się jakiś klub i jemu odmówiono przyjęcia? Ba, PZM często naginał przepisy, wydłużał czas aby klubów z tej ligi nie wywalać. Tak jest co roku przy licencji. Tak było w przypadku Krakowa, nas. Najlepsze jest to "niech, niech". Istny koncert życzeń. Jak będą kluby to zrobią wszystko aby ich do ligi wciągnąć.
4.
Zamiast zainteresować coraz większą grupę ludzi speedwayem, zamykamy się powoli w coraz węższej grupie. Przeciwnicy mogą twierdzić, że zbyt duża liczba drużyn oznaczałaby przymus dłuższych podróży. Gówno prawda! Skoro w I Lidze w minionym sezonie startował Speedway Miszkolc z Węgier i Lokomotiv Daugavpils z Łotwy, to jakoś bardziej logiczne wydaje mi się podróżowanie nawet z Katowic do Białegostoku, niż poza kraj.
Może i bardziej logiczne, ale niestety klubu w Białymstoku nie ma i na to się nie zanosi. Jedyna perspektywa klubów na mapie żużlowych ośrodków to Świętochłowice oraz Wałbrzych. Ale to najwcześniej w 2012 roku.
5.
W Łodzi na zawody żużlowe potrafi przyjść 5 tysięcy osób. Średnia kibiców na meczach ŁKS, to ok. 3,5 tysiąca. I mogę się założyć o dowolną ilość alkoholu, że jeśli powstałyby stadiony na 10 tysięcy miejsc, to byłyby zapełnione niemal zawsze. Dlatego też nie potrafię pojąć, dlaczego nikt z żadną inicjatywą jeszcze nie wyszedł.
Ale z inicjatywą czego? Budowy stadionu? Zapewniam, że wyszedł. Pisano o tym niedawno w łódzkiej prasie. Co do zakładów to bardzo duże ryzyko. Przekonali się o tym w Toruniu, zespole eligowym jadącym o mistrzostwo Polski. Stadion, najnowocześniejszy na świecie świecił wielokrotnie w tym sezonie pustkami. W innych klubach frekwencja również spada. Mistrz Polski, Unia Leszno zanotowała około 20% spadek ilości kibiców w tym roku.
Jeśli nic się nie zmieni, to w przeciągu kilku najbliższych lat grozi nam poważny zastój. Jak dotąd słyszałem tylko o wielkich planach w Łodzi. A co z resztą? W Krakowie drużyna raz jest, a raz jej nie ma. Warszawa wciąż nie może się zmobilizować, by powrócić do ścigania. Jeśli zadowolimy się tym, co jest teraz i nie będziemy się rozwijać, to żużel w pewnym momencie także się zatrzyma. A gdy stoimy w miejscu, to niestety cofamy się. Taka jest smutna prawda. Wspomniany wyżej cykl Grand Prix także potrzebuje nowych miejsc. Obecnie te elitarne zawody odbywać się będą w zaledwie sześciu krajach. To stanowczo za mało. Otwórzmy się na takie kraje jak Niemcy, Rosja czy Ukraina. Piłce nożnej wyszło to na dobre i z pewnością żużlowi również wyjdzie.
To jedyna droga. Zgadza się. Tylko, że chętnych nie widać. Anglia w kryzysie, Szwedzi również cienko przędą. Eldorado w Rosji skończyło się tak szybko jak się zaczęło. Ukraina nie ma kasy. Co klub to skandal. Generalnie we wszystkich tych krajach, na które trzeba się wg autora otworzyć żużel to sport bardzo niszowy. I jak autor widzi to "otwieranie się"?
Dzięki sukcesom kadry, Tomasza Golloba czy Jarka Hampela, naprawdę mamy szansę na rozreklamowanie speedwaya. Dlatego też apeluję do wszystkich ludzi kochających żużel. Jeśli naprawdę Wam zależy na tym, by „czarny sport” się rozwijał, a zapach metanolu, unikalny dźwięk motocykli i cudowna atmosfera towarzysząca meczom rozniosła się po całym kraju, to zróbcie wszystko co w Waszej mocy, by tak się stało. Nawołujcie na forach, twórzcie grupy, spotykajcie się i rozmawiajcie. To nic nie kosztuje, a może wyłącznie pomóc!
Fajne apele. Piszmy na forach, a żużel pojawi się w Argentynie, Brazyli i Japonii
Żeby krytyka była konstruktywna, należy przykre zdanie zakończyć pozytywnym akcentem.
Na przykład: Jesteś wyjątkowym ch*jem, ale masz za to ładne buty!
Na przykład: Jesteś wyjątkowym ch*jem, ale masz za to ładne buty!
-
speedwayowiec
- Szkółkowicz
No przyznam, że po części masz rację. Łatwo mieć życzenia. Prawda jest taka, że większość osób, które nie chodzą na mecze o żużlu myślą, że to nudne jeżdżenie w kółko 4 gości i w dodatku się kurzy. I jak kogoś takiego przekonać do żużla
W dalszej części jest:
Z żużlem jest tak: tam gdzie jest, ma dość licznych kibiców (pomijając wyjątki), a tam gdzie go nie ma jest traktowany jak szachy czy inne dziwactwo.
Cytuj:
W Łodzi na zawody żużlowe potrafi przyjść 5 tysięcy osób. Średnia kibiców na meczach ŁKS, to ok. 3,5 tysiąca. I mogę się założyć o dowolną ilość alkoholu, że jeśli powstałyby stadiony na 10 tysięcy miejsc, to byłyby zapełnione niemal zawsze. Dlatego też nie potrafię pojąć, dlaczego nikt z żadną inicjatywą jeszcze nie wyszedł.
Ale z inicjatywą czego? Budowy stadionu? Zapewniam, że wyszedł. Pisano o tym niedawno w łódzkiej prasie.
W dalszej części jest:
Jeśli nic się nie zmieni, to w przeciągu kilku najbliższych lat grozi nam poważny zastój. Jak dotąd słyszałem tylko o wielkich planach w Łodzi. A co z resztą?
Z żużlem jest tak: tam gdzie jest, ma dość licznych kibiców (pomijając wyjątki), a tam gdzie go nie ma jest traktowany jak szachy czy inne dziwactwo.
W Łodzi na zawody żużlowe potrafi przyjść 5 tysięcy osób.
Ten tekst jest najlepszy
Żona Golloba z mieczem na auto sąsiada. Jest na obserwacji!
http://www.fakt.pl/Zona-Golloba-z-miecz ... 661,1.html
http://gwizdek24.se.pl/f1rajdyzuzel/zon ... 65546.html
http://www.fakt.pl/Zona-Golloba-z-miecz ... 661,1.html
http://gwizdek24.se.pl/f1rajdyzuzel/zon ... 65546.html
Pare postow wyzej o tym masz.
Swoja droga jak czytam komentarze pod artykulami i w Fakcie, i w SE to po prostu rece opadaja. Niby wszedzie rownouprawnienie i parytety, ale jak przychodzi do rozwodow to automatycznie przyjmowane jest, ze biedna udreczona kobieta byla latami krzywdzona przez meza potwora... Nawet jak wyskoczy z mieczem na samochod to banda zatroskanych ludzi (glownie kobiet) juz wie doskonale, ze to Gollob doprowadzil ja do nerwicy, ze kupil swiadkow itp itd
.
edit: szczegolnie to mi sie podoba
Wyglada na to, ze na obserwacji w psychiatryku mozna korzystac z neta

Swoja droga jak czytam komentarze pod artykulami i w Fakcie, i w SE to po prostu rece opadaja. Niby wszedzie rownouprawnienie i parytety, ale jak przychodzi do rozwodow to automatycznie przyjmowane jest, ze biedna udreczona kobieta byla latami krzywdzona przez meza potwora... Nawet jak wyskoczy z mieczem na samochod to banda zatroskanych ludzi (glownie kobiet) juz wie doskonale, ze to Gollob doprowadzil ja do nerwicy, ze kupil swiadkow itp itd
edit: szczegolnie to mi sie podoba
DO AUTORA - ZAPIJACZONEGO DEWIANTA Z WP
ŻE ZA SAM TYTUŁ KWALIFIKUJESZ SIĘ DO REDUKCJI Z TEGO ŚWIATA NA OGÓŁ NORMALNYCH , PORZĄDNYCH LUDZI. JEŚLI MYŚLISZ , ŻE CHRONIĄ CIĘ MICHNIK I URBAN CAPI TEGO PORTALU , TO SIĘ WKRÓTCE PRZEKONASZ JAK GRUBO SIE MYLISZ
Wyglada na to, ze na obserwacji w psychiatryku mozna korzystac z neta
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.
http://www.sportowefakty.pl/zuzel/2010/ ... pletowany/
Kibice w Łodzi mają przechlapane - nie dość, że ich mało to jeszcze już ustalony skład poznają dopiero za 21 dni, w środku tygodnia o 11. Ciekawe ile osób przyjdzie na spotkanie.
Kibice w Łodzi mają przechlapane - nie dość, że ich mało to jeszcze już ustalony skład poznają dopiero za 21 dni, w środku tygodnia o 11. Ciekawe ile osób przyjdzie na spotkanie.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.
To dużo lepsze niż zapowiadane u nas ''wielkie'' powroty z których wyszło wielkie G!
Najpierw Opole, teraz Start...
http://www.sportowefakty.pl/zuzel/2010/ ... ata-2011-/
Ciekawe czy my się czegoś takiego doczekamy...
http://www.sportowefakty.pl/zuzel/2010/ ... ata-2011-/
Ciekawe czy my się czegoś takiego doczekamy...
- Łoptymista
- Trener
nie krytykuj