Dofinansowanie klubu przez miasto
Re: Dofinansowanie klubu przez miasto
No niestety w Puławach też niezbyt fajnie, Azoty ostatnio nie są zbyt skore żeby dawać kasę...
" Miasto zamiast dać nam pieniądze, wydaje je na ludzi przebranych za marchewki."
Tak na marginesie dyskusji chcę zauważyć jeszcze jedną rzecz. Największe problemy finansowe w tym roku mają dwa zespoły - Motor Lublin oraz SPR. Co je łączy oprócz piłki? Oba zespoły działają jako spółki akcyjne. To świadczy o tym, że S.A. nie jest lekarstwem na wszystkie choroby i natychmiastowe uzdrowienie sytuacji finansowej. Oczywiście, ja nie jestem przeciw spółce, popieram jej powstanie z całego serca. Ale jej powstanie niczego nie zagwarantuje.
Żeby krytyka była konstruktywna, należy przykre zdanie zakończyć pozytywnym akcentem.
Na przykład: Jesteś wyjątkowym ch*jem, ale masz za to ładne buty!
Hela pisze: Motor Lublin oraz SPR. Co je łączy oprócz piłki?
To ze mecze w wykonaniu obu swieca pustkami?
Możliwe. Nie wypowiadam się bo nie chadzam 
Żeby krytyka była konstruktywna, należy przykre zdanie zakończyć pozytywnym akcentem.
Hela pisze:Możliwe. Nie wypowiadam się bo nie chadzam
Ja tez nie..
Uważam, że upadek niepotrzebnej drużyny (wielkie sukcesy przy pustych trybunach) jaką jest SPR to wielka szansa dla lubelskiego sportu z tradycjami i kibicami czyli piłkarzy, żużlowców i koszykarzy.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.
No jak to w jaki? Półtora miliona jak sie podzieli na pozostałe zespoły dodatkowo to będzie naprawdę znaczący zastrzyk finansowy dla nich. I kilka albo kilkanaście tysięcy ludzi będzie bardzo zadowolonych a nie tylko kilkudziesięciu fanów, kilka pań i panienek i i rodziny.
To chyba oczywiste.
To chyba oczywiste.
niespokojny napisał(a):
Sprawka to człowiek mentalnie z jakiegoś starego, skrajnego PGRu na zadupiu. Kononowicz kuźwa.
Sprawka to człowiek mentalnie z jakiegoś starego, skrajnego PGRu na zadupiu. Kononowicz kuźwa.
- manjolo
- Junior
- Kontakt:
sugerujesz/jecie że 500 tys. dodatkowej kasy dla KMŻ-u, Motoru i Startu (?) uzdrowi te drużyny i ogólnie lubelski sport? sugerujesz/jecie, że te pieniądze zostaną rozbite dokładnie tak i nikt inny nie wyciągnie ręki? w takim razie co z potrzebnym jak piąte koło u wozu motocrossem, który zgarnia z miejskiej kasy podobne sumy jak nasze żużloki? pieniądze na sport kwalifikowany z miejskiej kasy w podziale pozwalają większości klubów na działanie na granicy agonii/bankructwa. bez sponsorów nie ma szans na nic. dlatego powinniśmy się cieszyć, że mamy LW, a nie liczyć, że dodatkowe pieniądze z miejskiej kasy coś zmienią. upadek SPR będzie całkowitą kompromitacją dla miasta i złym prognostykiem. jaką będziemy mieli gwarancję, że kiedyś w ten sam sposób nie skończy nasza drużyna? kluczem jest:
1. zachęcenie większej ilości sponsorów do inwestowania w sport
2. większa kwota w miejskim budżecie na sport - ogółem. bo w tym momencie to co jest do podziału to na dobrą sprawę powinno pójść na w całości na jeden klub i wtedy mógłby on godnie funkcjonować, a nie słaniać się na nogach. a że "potrzebujących" jest wielu to mamy dramatyczną sytuację.
sumując - uważam, że ew. upadek SPR-u nie będzie zbawieniem dla nikogo.
1. zachęcenie większej ilości sponsorów do inwestowania w sport
2. większa kwota w miejskim budżecie na sport - ogółem. bo w tym momencie to co jest do podziału to na dobrą sprawę powinno pójść na w całości na jeden klub i wtedy mógłby on godnie funkcjonować, a nie słaniać się na nogach. a że "potrzebujących" jest wielu to mamy dramatyczną sytuację.
sumując - uważam, że ew. upadek SPR-u nie będzie zbawieniem dla nikogo.
motoru brum
idąc tropem zaczętego wątku powiem takie coś co jest moim subiektywnym zdaniem:
Funkcjonowanie w dzisiejszych czasach klubów sportowych jako stowarzyszenia nie ma miejsca. Potwierdza to wiele klubów za różnych dyscyplin i różnych poziomów ligowych. Oczywiście profesjonalny klub sportowy jako SSA jest tu najlepszym przykładem. Jednakże by takie SSA powstało i mogło jakoś funkcjonować jak normalna spółka prawa handlowego musi mieć jakieś podwaliny. W przypadku SSA takimi podwalinami są finanse, obiekty sportowe, tradycja, dyscyplina i odpowiedni poziom sportowy oraz wiele innych czynników.
Nie będę się zagłębiał w dalsze opisywania idealnego SSA bo nie jestem od tego specjalistą ale meritum mojego postu jest takie:
Jeżeli sport jest niszowy (np. piłka ręczna pań, rugby, tenis stołowy itp itd), odpowiedniego poziomu danej dyscypliny, tradycji lokalnych w danym sporcie, nie ma odpowiednich obiektów sportowych (treningowych, przygotowania fizycznego, stadionu, hali itp itd), odpowiedniego lobbingu ze strony władz samorządu, innych polityków, fascynatów i fanatyków danego sportu, a przede wszystkim managerów z prawdziwego zdarzenia to żaden sport w wydaniu profesjonalnym nie ma racji bytu.
Przykładów takowych działań na rzecz sportu i ich wyników nie trzeba daleko szukać:Tarnów, Bydgoszcz, Białystok, Rzeszów, Kielce.
Funkcjonowanie w dzisiejszych czasach klubów sportowych jako stowarzyszenia nie ma miejsca. Potwierdza to wiele klubów za różnych dyscyplin i różnych poziomów ligowych. Oczywiście profesjonalny klub sportowy jako SSA jest tu najlepszym przykładem. Jednakże by takie SSA powstało i mogło jakoś funkcjonować jak normalna spółka prawa handlowego musi mieć jakieś podwaliny. W przypadku SSA takimi podwalinami są finanse, obiekty sportowe, tradycja, dyscyplina i odpowiedni poziom sportowy oraz wiele innych czynników.
Nie będę się zagłębiał w dalsze opisywania idealnego SSA bo nie jestem od tego specjalistą ale meritum mojego postu jest takie:
Jeżeli sport jest niszowy (np. piłka ręczna pań, rugby, tenis stołowy itp itd), odpowiedniego poziomu danej dyscypliny, tradycji lokalnych w danym sporcie, nie ma odpowiednich obiektów sportowych (treningowych, przygotowania fizycznego, stadionu, hali itp itd), odpowiedniego lobbingu ze strony władz samorządu, innych polityków, fascynatów i fanatyków danego sportu, a przede wszystkim managerów z prawdziwego zdarzenia to żaden sport w wydaniu profesjonalnym nie ma racji bytu.
Przykładów takowych działań na rzecz sportu i ich wyników nie trzeba daleko szukać:Tarnów, Bydgoszcz, Białystok, Rzeszów, Kielce.
NO breakes, NO rules.....SPEEDWAY!!!
manjolo pisze:w jaki sposób ?
A w taki, że lubelskie media, władze i sponsorzy zdejmą ze swoich sztandarów babską piłkę ręczną i wreszcie zaczną traktować poważnie prawdziwe dyscypliny sportowe.
Żeby tylko nie było jak przed każdymi wyborami szumne zapowiedzi, a potem woda w usta i temat skończony. Trzeba chyba mobilizacji kibiców żużla w czasie wyborów. Wybierzmy swojego kandydata i zobaczmy co się będzie dalej działo. Czy wreszcie sport w tym mieście będzie zauważony. Bo jak tak dalej będzie to zostaną tylko supermarkety i targowiska. Jak na razie to dróg nie ma rozrywek także, i tylko jedna beznadzieja bez poprawy na przyszłość.
przestan powtarzac te platformiackie pustoslowia. Nie miasto ubilo SPR a ludzie!manjolo pisze: upadek SPR będzie całkowitą kompromitacją dla miasta i złym prognostykiem.
Czarek pisze:manjolo pisze:w jaki sposób ?
A w taki, że lubelskie media, władze i sponsorzy zdejmą ze swoich sztandarów babską piłkę ręczną i wreszcie zaczną traktować poważnie prawdziwe dyscypliny sportowe.
Drugoligowy żużel, trzecioligową kopaną (w przyszłym sezonie prawdopodobnie czwartoligową) i drugoligowy kosz... Dużo poważniejsze sprawy, niż mistrz Polski regularnie grający w europejskich pucharach?
" Miasto zamiast dać nam pieniądze, wydaje je na ludzi przebranych za marchewki."
I zobacz ile osob przychodzi na te mecze, mimo ze grane o taka stawke.
Nie to ze mam cos przeciwko SPRowi, nasi przedmowcy mowia o potencjale dyscypliny. Pilka reczna, mimo sukcesow, osiagnela maks frekwencji, reszta dyscyplin ma wiekszy potencjal.
Jednakze ewentualny upadek tak utytulowanej druzyny, problemy innych teamow to przyklad uposledzenia regionu lubeslkiego
Nie to ze mam cos przeciwko SPRowi, nasi przedmowcy mowia o potencjale dyscypliny. Pilka reczna, mimo sukcesow, osiagnela maks frekwencji, reszta dyscyplin ma wiekszy potencjal.
Jednakze ewentualny upadek tak utytulowanej druzyny, problemy innych teamow to przyklad uposledzenia regionu lubeslkiego
Lublin miastem specjalistów teoretyków pozostających w wiecznej opozycji
Piocze pisze:Drugoligowy żużel, trzecioligową kopaną (w przyszłym sezonie prawdopodobnie czwartoligową) i drugoligowy kosz... Dużo poważniejsze sprawy, niż mistrz Polski regularnie grający w europejskich pucharach?
A nasi niepełnosprawni sportowcy zdobywają medale na olimpiadach, więc stawiajmy na nich! W końcu liczy się kto zdobędzie największy sukces. Sport to mężczyźni, głównie seniorzy. Reszta czyli baby, dzieci i niepełnosprawni tylko ćwiczy daną dyscyplinę.
PS. Trzecioligowy żużel, kolego.
Na meczach z Rybnikiem i Łodzią było tyle kibiców co SPR ma w całym sezonie.
- manjolo
- Junior
- Kontakt:
a na meczu SPR z Byasen w 1/4 EHF było ileś tam razy więcej niż na naszym z Krosnem o 3. miejsce w zeszłym sezonie. można się tym przerzucać w nieskończoność. wiadomo, że piłka ręczna, zwłaszcza w wydaniu ligowym spowszedniała, drużyny przyjeżdżają do Lublina, wyjeżdżają z porażką i "cześć", dlatego frekwencja jest słabiutka, ale stawianie tezy, że piłka ręczna pań jest kompletną niszą sportową, która nikogo nie obchodzi to gruba przesada. poza tym w niczym tak naprawdę SPR nie przeszkadza pozostałym dyscyplinom, czego próbowałem dowodzić w poprzednim swoim poście.
motoru brum
http://lublin.gazeta.pl/lublin/1,35640, ... karek.html
No i nie mówiłem?
A gdzie Zbyszek Wojciechowski prezes, rozdawacz miejskich pieniędzy na lewo i prawo? Tak sie obruszył krzywdą piłkarek że sam nic nie dostał ( to znaczy jego żużlowcy)

No i nie mówiłem?
A gdzie Zbyszek Wojciechowski prezes, rozdawacz miejskich pieniędzy na lewo i prawo? Tak sie obruszył krzywdą piłkarek że sam nic nie dostał ( to znaczy jego żużlowcy)
niespokojny napisał(a):
Zenada.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
manjolo pisze: poza tym w niczym tak naprawdę SPR nie przeszkadza pozostałym dyscyplinom, czego próbowałem dowodzić w poprzednim swoim poście.
I nie dowiodłeś - SPR dostał najlepsze kąski od miasta.
-
Smirnek_
- Senior
Te stypendia to jakaś parodia. Rozumiem, że jak założę z kolegami jakiś klub w dyscyplinie, w której są tylko 2 ligi w Polsce to możemy liczyć na stypendia 
Przecież piłka ręczna kobiet w Polsce to typowo amatorski sport. One powinny trenować tą dyscyplinę po pracy, bo inaczej nie ma sensu. Nawet jakby SPR dostał 10 milionów to i tak nie osiągnąłby nic w europejskich pucharach, bo w amatorskiej lidze nie da stworzyć się w pełni profesjonalnej drużyny. Takie jest moje zdanie.
Dlaczego ekstraklasa piłkarek ręcznych to amatorka chyba nie muszę wyjaśniać. Walkowery w najwyższej klasie rozgrywkowej i 6 zł za przyjazd na mecz to chyba wystarczające dowody, więc oczywistą rzeczą było to że dziewczyny które dostają jakąkolwiek gaże za grę w klubie były lepsze od tych które grały za "czapkę śliwek" lub oddawały walkowery bo nie miały na PKS .
Dlaczego ekstraklasa piłkarek ręcznych to amatorka chyba nie muszę wyjaśniać. Walkowery w najwyższej klasie rozgrywkowej i 6 zł za przyjazd na mecz to chyba wystarczające dowody, więc oczywistą rzeczą było to że dziewczyny które dostają jakąkolwiek gaże za grę w klubie były lepsze od tych które grały za "czapkę śliwek" lub oddawały walkowery bo nie miały na PKS .
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.
Niektórym to chyba coś ciężkiego upadło na głowę.
Jak możecie życzyć upadku drużynie z Lublina? Jak możecie życzyć upadku jakiemukolwiek klubowi?! I to piszą Ci, którzy przez rok musieli jeździć na żużel do Rzeszowa
Ja np. nie chodzę na koszykówkę ale nigdy nie przyszłoby mi do głowy wysuwać jakiś chorych propozycji, aby to rozgonić a kasę zdobytą (??) rozdać innym. Heh...
Chcecie tego, czy nie chcecie ręczna kobiet jest obecnie naszą jedyną wizytówką. I jest to jedyny zespół dzięki, któremu nie musiałem się już tak totalnie wstydzić za ten lubelski sport. A to, że inną są w takiej sytuacji, w jakiej są to bardzo często tylko ich wina. Kluby były źle zarządzane i doprowadziło to do ich ruiny.
I niech się nikomu nie wydaje, że pieniądze z miasta, które "podkradniemy" komukolwiek będą receptą na całe zło. Zwłaszcza, gdy mówimy o takich sportach jak piłka nożna, żużel i koszykówka - czyli 3 z 4 najbardziej kosztochłonnych sportów w tym kraju. Nie liczcie też na to, że nagle dotychczasowi sponsorzy Montexu przerzucą się "ot tak" na inne dyscypliny.
Piszecie jak te niektóre popaprańce z forum piłkarskiego Motoru, którym wydaje się, że po upadku żużla nagle, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, nasi sponsorzy wsadzą całą kasę w piłkę a całe gromady rodzin z dziećmi, które do tej pory marnowały czas na żużlu, zaczną chodzić na mecze jedynego słusznego klubu w tym mieście, jemu cześć i chwała, hej!