Żużlowe różności
Re: Żużlowe różności
Myślę, że po będącej wszędzie prywatyzacji i wprowadzeniu gospodarki rynkowej nie można przepisami ograniczać zarobki. Jeżeli coś się sprzedaje i jest na to popyt to te czynniki kształtują cenę. Idą tym tokiem myślenie dlaczego nie wprowadzić w całym kraju jednakowych cen paliwa, biorąc za wartość najniższą obecnie cenę w Polsce. Nikt takiego czegoś nie wprowadza, bo byłby jeden wielki śmiech. Tak wiec niech płaci ten co ma dużo i będzie miał mocny skład. A kogo nie stać nie kontraktuje zawodników do swojego budżetu. Tylko taki budżet będzie się zmniejszał adekwatnie do ilości kibiców na trybunach. Czego na ostatnich meczach u nas było mało kibiców, bo nie było zaciętego meczu. Pomijam mecz z Łodzią i baraże. Dziadostwa ludzie nie kupą wolą wtedy pojechać z rodziną za miasto bo koszty takie same. Jak takie coś wprowadzą to II liga umrze sama po jednym sezonie. I wtedy dopiero będzie płacz tych reformatorskich prezesów. A i stołka nie będzie bo i gdzie. A prezes Rawicza niech się tak nie podnieca, że już podpisał kontrakty na przyszły sezon. Bo jak zawodnicy zobaczą za co mają jeździć to nie jestem taki pewien czy nie podziękują.
- _piotrusss
- Kadrowicz
ravajas pisze:takie cóś:
http://wiadomosci.onet.pl/kiosk/kraj/cz ... omosc.html
Kod: Zaznacz cały
ejmowego zespołu, w którym gości również Anna Sobecka, była spikerka Radia Maryja
Oczywiście szmatławiec musiał coś takiego wtrącić. Po co, na co, jakie to ma znaczenie w temacie żużla? Teraz każdy uczulony na Rydzyka poczuje automatyczną, mimowolną niechęć do tematu. A biorąc pod uwagę, że w naszym kraju wielu jest zagorzałych przeciwników PISu i RM, to taki artykuł robi wiecej zlego dla żużla niż dobrego.
Zrobił wilk elektrownię, lecz by prąd uzyskać
Spalał w niej cały węgiel z kopalni od liska.
Kopalnia z elektrowni cały prąd zżerała,
Stąd brak światła i węgla. Ale system działa!
Andrzej Waligórski
Spalał w niej cały węgiel z kopalni od liska.
Kopalnia z elektrowni cały prąd zżerała,
Stąd brak światła i węgla. Ale system działa!
Andrzej Waligórski
-
"Czterech zawodników startuje sprzed taśmy, która w mgnieniu oka idzie do góry"
oj, to oni chyba w Lublinie nie byli
oj, to oni chyba w Lublinie nie byli

a propos maszyny startowej w lublinie, to ja już teraz wiem dlaczego kibice śpiewają: "druga strona odpowiada!" 

pozdrawia:
Rafał Borowski
http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks
Rafał Borowski
http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
-
- Trener
- Kontakt:
Klasyfikacja klubów pod względem ilości zawodników, którzy chociaż raz pojawili się na torze w sezonie 2010:
1. Lublin 20
2. Miszkolc, Opole, Ostrów Wlkp. 16
3. Piła, Kraków 14
4. Krosno, Łódź, Rawicz 13
5. Grudziądz, Poznań, Gniezno 12
6. Gorzów, Gdańsk, Daugavpils 11
7. Tarnów, Toruń, Częstochowa, Rybnik 10
8. Wrocław, Zielona Góra, Bydgoszcz, Rzeszów 9
9. Leszno 8.
Źródło: Speedway.info.pl
1. Lublin 20
2. Miszkolc, Opole, Ostrów Wlkp. 16
3. Piła, Kraków 14
4. Krosno, Łódź, Rawicz 13
5. Grudziądz, Poznań, Gniezno 12
6. Gorzów, Gdańsk, Daugavpils 11
7. Tarnów, Toruń, Częstochowa, Rybnik 10
8. Wrocław, Zielona Góra, Bydgoszcz, Rzeszów 9
9. Leszno 8.
Źródło: Speedway.info.pl
Koper pisze:9. Leszno 8.

I zaledwie tylu było potrzeba by zdobyć mistrzostwo Polski!
pozdrawia:
Rafał Borowski
Rafał Borowski
- Łoptymista
- Trener
mamy lidera
tararara
mamy lidera
wreszcie pewne zwyciestwo
tararara
mamy lidera
wreszcie pewne zwyciestwo

-
- Trener
- Kontakt:
W tabeli sezonu 2010 zbierającej wyniki z trzech lig mamy natomiast miejsce tuż za podium:
http://www.sportowefakty.pl/zuzel/2010/ ... unii-lesz/
http://www.sportowefakty.pl/zuzel/2010/ ... unii-lesz/
-
- Trener
- Kontakt:
a to sorry 

niespokojny pisze:Zamiast wprowadzic dolny KSM, ktory rozwiazalby wiekszosc problemow klubow drugoligowych to chca wprowadzic Torsenowe teorie![]()

Daniel Jeleniewski: "Jeszcze kupę mogę zrobić."
ravajas pisze:Koper pisze:9. Leszno 8.![]()
I zaledwie tylu było potrzeba by zdobyć mistrzostwo Polski!
albo tak ...http://www.sciaga.pl/tekst/33397-34-nig ... _churchill
- niespokojny
- Trener
Torsen pisze:niespokojny pisze:Zamiast wprowadzic dolny KSM, ktory rozwiazalby wiekszosc problemow klubow drugoligowych to chca wprowadzic Torsenowe teorie![]()
![]()
![]()
Nie rozumiem. Co z tego jest "moją teorią", oprócz dolnego KSM, którego nie wprowadzono?
Torsen pisze:Maleje ilość pieniędzy na rynku, spadają ceny wszystkich, którzy są na tym rynku. W obcych ligach pieniędzy jest mniej, a mimo to się kręcą, zawodnikom opłaca się jeździć tysiące kilometrów na mecze i jeszcze mają z czego sobie sprzęt wyremontować. Tu byłoby tak samo, bo niby dlaczego nie?
Tunerzy i inni też się chcą utrzymać - jak zawodnicy mają mniej na przygotowanie, to sprzęt i tuning tanieje i znów wszystko jest rentowne, prawda? Niczego nie zapominam, Ty natomiast nie rozumiesz banalnie prostych mechanizmów, których ja nie zamierzam Ci więcej tłumaczyć
Nie chce do tego wracac, ale tok rozumowania prezesow II ligi wydaje sie byc podobny

Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych
No tak, pamiętam.
Ja też nie chcę do tego wracać
A merytorycznie, to zmniejszenie ilości kasy miało być skutkiem, a nie przyczyną. Chodziło mi o wyłączenie z obrotu w sporcie pieniędzy publicznych wskutek czego stawki wszystkich musiałyby ulec zmniejszeniu, jak na Zachodzie. Odgórny zakaz i to na tak niskim poziomie, jak się proponuje, raczej spowoduje, że żużel na drugoligowym poziomie przestanie w ogóle w Polsce istnieć, albo zaczną się megaprzekręty.
Ja też nie chcę do tego wracać

A merytorycznie, to zmniejszenie ilości kasy miało być skutkiem, a nie przyczyną. Chodziło mi o wyłączenie z obrotu w sporcie pieniędzy publicznych wskutek czego stawki wszystkich musiałyby ulec zmniejszeniu, jak na Zachodzie. Odgórny zakaz i to na tak niskim poziomie, jak się proponuje, raczej spowoduje, że żużel na drugoligowym poziomie przestanie w ogóle w Polsce istnieć, albo zaczną się megaprzekręty.

Daniel Jeleniewski: "Jeszcze kupę mogę zrobić."
Cysarz-rzecznik Krosna pisze:O ile wprowadzenie górnego KSM nie powinno sprawić klubom większych problemów przy kontraktowaniu zawodników, to minimalny KSM może okazać się dużą przeszkodą. Limit finansowy może obniżyć poziom drugiej ligi i czołowi zawodnicy mogą nie chcieć podpisywać kontraktów z drugoligowymi zespołami. W takim przypadku może okazać się, że do wypełnienia limitu minimalnego trzeba będzie posiadać w składzie zawodnika z dużym KSM. Tylko jak go zakontraktować, jeżeli przy obowiązującym limicie finansowym zawodnikowi nie będzie się opłacała jazda w drugiej lidze?
Czyli panowie dochodzą do wniosku że jak wprowadzą jedno i drugie to mało kto dostanie licencję. Może w końcu odrzucą ograniczenia płacowe albo je znormalizują. Bo inaczej to kluby będą musiały oszukiwać nie po to żeby wygrać, ale żeby pojechać...
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.
- rAdEk23
- Junior
- Kontakt:
Śmiech na sali żeby taki zawodnik jak Hans Andersen takie pieniądze krzyczał i oni biorą się za pierwsza i druga ligę, niech oni się zajmą takimi pseudo gwiazdami a nie życiowe regulaminy wprowadzają!!
Sipma Lublin

- niespokojny
- Trener
Dokładnie. Jak chca znormalizowac ten sport to trzeba zaczac od jądra - ekstraligi. Bez jaj, w II lidze maja jezdzic za 400zl a w ekstra beda kosic 4400zl. Wystarczy jeden dzwon i motor skasowany. Zawodnik z ekstra zrobi 5 pkt i bedzie go stac na nowy, a II ligowiec musialby zrobic z 5 kompletow.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych
Za takie pieniadze to jest wielu gości w I lidze, którzy jak zainwestuja taki szmalec to będą na pewno nie gorsi.
Mnie osobiście wkurza kwota za dojazd. 12000zł za przejażdżkę? To prawdziwa bezczelność.
Mnie osobiście wkurza kwota za dojazd. 12000zł za przejażdżkę? To prawdziwa bezczelność.
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski
Moze w Danii maja sporo drozsze paliwo
.
Nie no smiech na sali. W drugiej lidze 35 zl za 100 km, a Hansik chce za kazdy dojazd brac kase jak za rejs dookola swiata
.

Nie no smiech na sali. W drugiej lidze 35 zl za 100 km, a Hansik chce za kazdy dojazd brac kase jak za rejs dookola swiata

Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.
- rAdEk23
- Junior
- Kontakt:
Właśnie pisałem o kosztach dojazdów tego pana ale Harry mnie wyprzedził, ale zapomniał dodać ze jeszcze klub ma zapłacić za Hotel, wyżywienie i mechaników
nie znam się na cenach mechaników i hoteli ale pewnie trzeba doliczyć 1000 euro.
Co nam daje 16000 tyś zł
za sam przyjazd jego hotele, jedzenie i mechaników.
A prawdziwy kozak z drugiej ligi dostanie 6000 zł za komplet ;/ i z premii jakiś grosz to jak sie zakręci około 10000 zł to max
To problem chyba nie leży w drugiej lidze czy pierwszej a właśnie w ekstralidze która płaci takim średniakom jak Andersen takie pieniądze!
Ps; Za czasów Tż-tu jechałem z Jurkiem Mordelem na mecz chyba do Opola i pamiętam jak Jurek dostał 80 zł od klubu i to było na benzynę i posiłek
Takie pieniądze dać Hansowi 

Co nam daje 16000 tyś zł

A prawdziwy kozak z drugiej ligi dostanie 6000 zł za komplet ;/ i z premii jakiś grosz to jak sie zakręci około 10000 zł to max

To problem chyba nie leży w drugiej lidze czy pierwszej a właśnie w ekstralidze która płaci takim średniakom jak Andersen takie pieniądze!
Ps; Za czasów Tż-tu jechałem z Jurkiem Mordelem na mecz chyba do Opola i pamiętam jak Jurek dostał 80 zł od klubu i to było na benzynę i posiłek

Sipma Lublin

rAdEk23 pisze:Co nam daje 16000 tyś złza sam przyjazd jego hotele, jedzenie i mechaników.
Coś ciut dużo Ci wyszło

Te kwoty trzeba by zamienić na PLN i wtedy było by racjonalnie!
- rAdEk23
- Junior
- Kontakt:
No troszkę przesadziłem bo Hotel dla 3 osób(Hans i jego dwaj mechanicy) niech będzie 100 za dobre to masz 3 x 2 x 100 = 600 zł niech zjedzą za 200 zł, a ile mogą mechanicy zarobić po 500 zł na głowę no to mamy 1800 zł co nie zmienia faktu ze przy takim liczeniu mamy 13800 zł mało co nie 

Sipma Lublin

Napisałeś "16000 tyś zł" - czyli 16 000 000 zł...
Czy to będzie 16, 12 czy 10 tysięcy złotówek to i tak za dużo jak dla mnie. Zwrot kosztów dojazdu jak dla mnie powinien być stały dla Polaków i obco. Przecież taki Hans nie śmiga z furami do Szwecji, a później do Polski. Ma oddzielne motocykle na różne ligi i zapewne trzyma je w klubie lub u mechanika. Koszty związane z przyjazdem obco to przeważnie bilet na samolot i dojazd z/do lotniska, ewentualnie hotel, żarcie itp. 5000 zł to jak dla mnie maksymalna kwota dla obco i ze 3000 dla Polaka.
Czy to będzie 16, 12 czy 10 tysięcy złotówek to i tak za dużo jak dla mnie. Zwrot kosztów dojazdu jak dla mnie powinien być stały dla Polaków i obco. Przecież taki Hans nie śmiga z furami do Szwecji, a później do Polski. Ma oddzielne motocykle na różne ligi i zapewne trzyma je w klubie lub u mechanika. Koszty związane z przyjazdem obco to przeważnie bilet na samolot i dojazd z/do lotniska, ewentualnie hotel, żarcie itp. 5000 zł to jak dla mnie maksymalna kwota dla obco i ze 3000 dla Polaka.