Lubelski klub w sezonie 2011
- kmzlublinfan
- Senior
Re: Lubelski klub w sezonie 2011
Dokładnie, Ja myślę, że z ten KSM w ekstralidze to dobry pomysł, żeby ukrócic ten wyścig zbrojeń.
Ale dlaczego Ci ten "wyścig zbrojeń" przeszkadza? Argumenty?
Motor mocnyj!
- kmzlublinfan
- Senior
Bo wtedy 2 czy 3 klubu co mają kase to zakontraktują kogo chcą a biedniejsze kluby będą musiały się zadowolic tymi, którzy zostaną.
No i?
pozdrawia:
Rafał Borowski
http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks
Rafał Borowski
http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks
kmzlublinfan, Twoje rozumowanie jest podobne do tego, jakby Lech Poznań miał pretensje do Realu Madryt, że ten zakontraktował takich graczy jak Cristiano Ronaldo, Xabi Alonso, czy też Kaká. A biedny Lech musiał zadowolić się takim Peszko czy Stiliciem. Takie prawo rynku, a zwłaszcza sportu - zakazanie budowania jak najlepszego składu to zabijanie ducha sportu (ale to moje zdanie).
Motor mocnyj!
- kmzlublinfan
- Senior
Wiem o co chodzi, ale trzeba też, żeby wszyscy mieli równe szanse. Spójrzmy na ten sezon u nas, jakie lanie dostała u nas np. Wanda Kraków.
Kshyhu pisze:kmzlublinfan, Twoje rozumowanie jest podobne do tego, jakby Lech Poznań miał pretensje do Realu Madryt.
Nie można tego tak porównywać. Jeśli chodzi o poziom finansowy, pomiędzy Lechem i Realem jest tysiące innych klubów. W świecie żużlowym jest raptem 4 liczące się ligi, gdzie w tej najmocniejszej (polskiej) jest 8 drużyn i co druga ma problemy finansowe. Ten sport jest po prostu za mało popularny w stosunku do kosztów jego funkcjonowania. Więc w żaden sposób nie można tego porównywać do piłki nożnej, gdzie na całym świecie jest tysiące drużyn w dobrej finansowej kondycji.
mustafa, masz rację. Z tym, że moim skromnym zdaniem ewentualna zmiana regulaminów powinna bardziej pójść w stronę weryfikacji kondycji finansowej klubów (stać cię? kontraktuj!). Tak, żeby ci bogatsi, o dobrej pozycji, nie musieli cierpieć z powodu, że inni wskutek braku płynności finansowej nie mogą sobie pozwolić na zawodników z najwyższej półki.
Poza tym rozmawialiśmy o ekstralidze, a tu jest jeszcze jedna ważna kwestia. Nikt nie powiedział, że klub, który jeździ na chwilę obecną w elidze ma tam jeździć po wsze czasy. Jeśli nie ma pieniędzy - niech pobawi się w I lub II ligę. Na jego miejsce na pewno znajdzie się inny klub, który poradzi sobie w najwyższej klasie rozgrywkowej (przede wszystkim finansowo). A nałożenie górnego KSMu to dla mnie nic innego, jak ułatwianie najbiedniejszym tkwienia w ekstralidze w nieskończoność. Może się mylę...
Poza tym rozmawialiśmy o ekstralidze, a tu jest jeszcze jedna ważna kwestia. Nikt nie powiedział, że klub, który jeździ na chwilę obecną w elidze ma tam jeździć po wsze czasy. Jeśli nie ma pieniędzy - niech pobawi się w I lub II ligę. Na jego miejsce na pewno znajdzie się inny klub, który poradzi sobie w najwyższej klasie rozgrywkowej (przede wszystkim finansowo). A nałożenie górnego KSMu to dla mnie nic innego, jak ułatwianie najbiedniejszym tkwienia w ekstralidze w nieskończoność. Może się mylę...
Motor mocnyj!
Kshyhu pisze:ewentualna zmiana regulaminów powinna bardziej pójść w stronę weryfikacji kondycji finansowej klubów (stać cię? kontraktuj!).
Kshyhu pisze: Na jego miejsce na pewno znajdzie się inny klub, który poradzi sobie w najwyższej klasie rozgrywkowej (przede wszystkim finansowo).
To wszystko racja, tylko że jestem ciekaw czy takie kluby jak np. Gniezno, Wybrzeże czy inny Grudziądz w ogóle miałby szansę zbudować jakikolwiek skład w ekstralidze.
Każdy by chciał żeby funkcjonowanie żużla opierało się na wolnym rynku, ale póki co żużel to jest zupełnie inny świat. Bo jeżeli polska liga jest wyznacznikiem całego światowego żużla i w czołowe drużyny zagląda kryzys to znaczy że jest jednak coś nie tak i w pewien sposób trzeba tym zacząć sterować naruszając zasadę wolnego rynku. Co do górnego KSM to na razie wstrzymuję się od głosu jednak rosnące z roku na rok żądania zawodników kiedyś w końcu będzie trzeba zatrzymać.
Ale może zamiast wprowadzania limitów lepiej pójść w stronę weryfikacji finansowej i przestrzegania kryteriów licencyjnych (może z mała modyfikacją). Stać cie aby wywiązać się ze zobowiązań w terminach określonych w przepisach licencyjnych i umowie to kontraktuj sobie kogo chcesz. Nie stać cie to wypad z ligi. I weryfikacja licencyjna w tydzień po ostatnim meczu. Kto ma długi spada ligę niżej. Żadnych ugod, porozumień, spłacania przez kolejne 6 miesięcy zaległości.
Żeby krytyka była konstruktywna, należy przykre zdanie zakończyć pozytywnym akcentem.
Na przykład: Jesteś wyjątkowym ch*jem, ale masz za to ładne buty!
Na przykład: Jesteś wyjątkowym ch*jem, ale masz za to ładne buty!
Hela pisze:Nie stać cie to wypad z ligi. I weryfikacja licencyjna w tydzień po ostatnim meczu. Kto ma długi spada ligę niżej. Żadnych ugod, porozumień, spłacania przez kolejne 6 miesięcy zaległości.
Wszystko fajnie, ja też o tym myślałem, ale o ile wypali to w przypadku ekstraligi i może jeszcze I ligi, to w przypadku II ligi działałoby to raczej na zasadzie "Nie stać cie to wypad z żużlowej mapy Polski". I to jest najbardziej bolesne.
Chociaż... z drugiej strony może właśnie teraz należy przeciąć pępowinę? Utworzyć dwie profesjonalne ligi (zamiast trzech), a klubom nierentownym zwyczajnie podziękować? W sumie taka Wanda czy Opole w sposób nawet niezamierzony przyczynili się do znacznego osłabienia kondycji finansowej naszego klubu (nie mieli kim jeździć, wysyłali skład "ogórkowy"). Tak też nie może być.
Motor mocnyj!
Czy aby na pewno nie można? W świecie piłkarskim wiele potęg (jeśli nie większość) jest mocno zadłużonych. Ostatnio było sporo doniesień o Barcelonie - rocznie dług się powiększa o ponad 80mln e! Podobnie jest w Realu i w kilku jeszcze innych klubach. W Polskiej ekstralidze trzeba na koniec sezonu trzeba niemal wyjść na zero (można podpisać ugody, ale z ciągłym deficytem długo się nie pociągnie. Jakby nie było jest większy rygor finansowy).Nie można tego tak porównywać. Jeśli chodzi o poziom finansowy, pomiędzy Lechem i Realem jest tysiące innych klubów. W świecie żużlowym jest raptem 4 liczące się ligi, gdzie w tej najmocniejszej (polskiej) jest 8 drużyn i co druga ma problemy finansowe. Ten sport jest po prostu za mało popularny w stosunku do kosztów jego funkcjonowania. Więc w żaden sposób nie można tego porównywać do piłki nożnej, gdzie na całym świecie jest tysiące drużyn w dobrej finansowej kondycji.
Na drugim biegunie pojawia się taki Abramowicz w Chelsea (choć ta ma też ogromne długi), jakiś gość w ManCity... i czy komukolwiek w ogóle przyjdzie do głowy nakładanie jakichś regulaminów finansowych? Zapewne na wielu twarzach sam pomysł wywołałby śmiech.
W żużlu mechanizm jest dokładnie identyczny, tylko że w mniejszej skali.
PS. A kondycja finansowa klubów to ich indywidualna sprawa.
Dopiero jeśli jest klub nie jest w stanie uczestniczyć w lidze, to związek powinien interweniować degradując taką drużynę o klasę niżej.
I jeszcze jedno. Czy kondycja finansowa klubów jest rzeczywiście taka zła? Myślę, że jest to wyolbrzymione. Przecież co roku te drużyny kontraktują zawodników za ogromne pieniądze i jednak ich spłacają i uzyskują licencję na następny sezon... i znów kontraktują za ogromne pieniądze i znów sytuacja się powtarza.
Gdyby sytuacja finansowa w klubach była tak tragiczna jak się opisuje to schemat ten w pewnym momencie by się złamał.
...tak jak na przykład złamał się w TŻcie. Z tym, że jest to jeden z nielicznych klubów, które ostatecznie upadły w ostatnim czasie.
Kshyhu pisze:Chociaż... z drugiej strony może właśnie teraz należy przeciąć pępowinę? Utworzyć dwie profesjonalne ligi (zamiast trzech), a klubom nierentownym zwyczajnie podziękować? W sumie taka Wanda czy Opole w sposób nawet niezamierzony przyczynili się do znacznego osłabienia kondycji finansowej naszego klubu (nie mieli kim jeździć, wysyłali skład "ogórkowy"). Tak też nie może być.
No wlasnie. Jestesmy najlepsza i najmocniejsza liga na swiecie ale czy to oznacza, ze musimy miec 3 ligi po 8 zespolow? Nie stac Cie, to nie startuj. Jak dla mnie to moze byc i 15 klubow zuzlowych w Polsce o ile mialoby to pomoc.
istred pisze:Ostatnio było sporo doniesień o Barcelonie - rocznie dług się powiększa o ponad 80mln e! Podobnie jest w Realu
Protestuje !
Nie wiem jak w zeszłym roku, ale długi Real ma ogromne.
http://www.realmadrid.pl/index.php?co=a ... i&id=27972
http://soccer360.posterous.com/real-mad ... tyczne-dug
to sprzed 7 lat:
http://www.realmadrid.pl/index.php?co=a ... ci&id=1205\
to sprzed 7 lat:
"Nie stać cie to wypad z żużlowej mapy Polski". I to jest najbardziej bolesne
Bolesne, to jest cos takiego, co zaprezentowal w tym roku Miszkolc albo Krakow. Oddawanie spotkan do 20, generowanie chorych kosztow dla innych klubow i zwyczajne oszukiwanie, zarowno zawodnikow jak i kibicow.
Nie bolaloby mnie w najmniejszym stopniu, gdyby takie kluby nie dostawaly licencji i nie jechaly, bo na mecz z takim Krakowem zwyczajnie nigdy wiecej sie nie wybiore - szkoda pieniedzy i czasu. Nie stac cie, to wypad. Nie moze byc tak, zeby klubik ktorego nie stac na profesjonalne podejscie do tego sportu, rozwalal finansowo inne druzyny.
Podstawowa kwestia jesli chodzi o "uzdrawianie" zuzla, to wlasnie ostre podejscie do kwestii finansowych. Jesli kogos stac, to niech kupi Golloba, Hampela, Crumpa, Pedersena, Holte, Sajfudinowa i Pawlickiego, a potem zdobywa mistrzostwo z marszu. Jego prawo. To nie komuna, ze musza byc "rowne szanse dla wszystkich". Ale niech taki klub bedzie rozliczany od razu po sezonie, niech bedzie mozliwosc zmiany barw przez kazdego z zawodnikow, jesli klub stanie sie niewyplacalny w trakcie sezonu.
Do tego dolozyc dolny KSM - jedyne i najlepsze rozwiazanie problemu jazdy juniorami, "wariantow oszczednosciowych", itd. Co najlepsze - kazdy zawodnik bedzie staral sie, zeby miec ta srednia jak najwyzsza, bo bez tego bedzie gorzej z zatrudnieniem. Zadnego gornego KSMu, ktory jest po prostu bzdura i idealnym narzedziem do przekretow i promocji marnych zawodnikow typu Jeleniewski z tego sezonu. Podobnie limity placowe - bzdura i tyle.
istred pisze:Nie wiem jak w zeszłym roku, ale długi Real ma ogromne.
to sprzed 7 lat:
http://www.sport.pl/pilka/1,65082,83516 ... ryt_w.html
mi chodzilo o to, ze dlug sie zmniejsza a nie jeszcze rosnie ;]
na tym to polega, że są zespoły słabsze i gorsze, jak ktoś ma aspiracje aby awansować i wygrywać ze wszystkimi musi się liczyć z meczami 70-20, mamy silny zespół, to jedziemy na maksa i udowadniamy, że zasługujemy na 1 ligę,
wg nowego regulaminu (KSMy i inne bzdury) biedniejszy klub miałby takie same szanse awansu co bogaty, czyli totalne zaprzeczenie idei sportu,
dopiero będą jaja jak zamiast Lublina do 1 ligi awansuje Kraków lub Rawicz - i co wtedy? dostosujemy regulamin 1 ligi do najsłabszej drużyny, 400zł za punkt?
wg nowego regulaminu (KSMy i inne bzdury) biedniejszy klub miałby takie same szanse awansu co bogaty, czyli totalne zaprzeczenie idei sportu,
dopiero będą jaja jak zamiast Lublina do 1 ligi awansuje Kraków lub Rawicz - i co wtedy? dostosujemy regulamin 1 ligi do najsłabszej drużyny, 400zł za punkt?
Sztyvny pisze:Podstawowa kwestia jesli chodzi o "uzdrawianie" zuzla, to wlasnie ostre podejscie do kwestii finansowych. Jesli kogos stac, to niech kupi Golloba, Hampela, Crumpa, Pedersena, Holte, Sajfudinowa i Pawlickiego, a potem zdobywa mistrzostwo z marszu. Jego prawo.
Dokladnie tak! Nikt na rynku nie zmiejsza ceny mercedesa zeby biedny tez se mogl kupic. Jak nie ma to jezdzi daewoo, a jak go i na to nie stac, jak nie placi rat to idzie siedziec. Proste.
Jaki to ma związek z żużlem II ligowym w A.D. 2011 u Nas?
Dajmy lepiej na mszę, aby kopalnia Bogdanka została Polska!! bo jak zostanie sprzedana to i żużla nie będzie w Naszej wsi.
Dajmy lepiej na mszę, aby kopalnia Bogdanka została Polska!! bo jak zostanie sprzedana to i żużla nie będzie w Naszej wsi.
Zgadzam się w tym wątku z Helą - zarówno odnośnie interpretacji nowych propozycji regulaminowych, jak i sposobu na uleczenie sytuacji w postaci żelaznego egzekwowania przepisów licencyjnych.
Zarobki zawodników są przedmiotem umowy i nikt klubów nie zmusza do płacenia stawek z kosmosu - same się na to godzą. Jeśli do tego obie strony będą wiedzieć, że klub nie może płacić ponad stan, bo wyleci z rozgrywek i nikt nie zarobi, to prezes przed podpisaniem kontraktu 15 razy się zastanowi, a zawodnik chętniej zejdzie z ceny, bo będzie wolał zarobić mniej niż pozostać bez klubu na cały rok.
Obowiązku wygrania ligi nie ma, natomiast jazdy za rzeczywiste, a nie wirtualne pieniądze - jest. Trzeba go tylko wyegzekwować.
Jak najbardziej popieram też dolny KSM pod rygorem walkoweru.
Wprowadzenie i egzekwowanie tych dwóch rzeczy sprawi, że żadne regulaminy finansowe nie będą potrzebne.
A jeśli miałby on jednak zostać wprowadzony, to widziałbym go podobnie jak Hela. Ale trzeba pamiętać, że nie czytaliśmy tak naprawdę tekstu aktu normatywnego, tylko jakąś beletrystykę dziennikarską. A więc nic nie wiemy o szczegółach.
Zarobki zawodników są przedmiotem umowy i nikt klubów nie zmusza do płacenia stawek z kosmosu - same się na to godzą. Jeśli do tego obie strony będą wiedzieć, że klub nie może płacić ponad stan, bo wyleci z rozgrywek i nikt nie zarobi, to prezes przed podpisaniem kontraktu 15 razy się zastanowi, a zawodnik chętniej zejdzie z ceny, bo będzie wolał zarobić mniej niż pozostać bez klubu na cały rok.
Obowiązku wygrania ligi nie ma, natomiast jazdy za rzeczywiste, a nie wirtualne pieniądze - jest. Trzeba go tylko wyegzekwować.
Jak najbardziej popieram też dolny KSM pod rygorem walkoweru.
Wprowadzenie i egzekwowanie tych dwóch rzeczy sprawi, że żadne regulaminy finansowe nie będą potrzebne.
A jeśli miałby on jednak zostać wprowadzony, to widziałbym go podobnie jak Hela. Ale trzeba pamiętać, że nie czytaliśmy tak naprawdę tekstu aktu normatywnego, tylko jakąś beletrystykę dziennikarską. A więc nic nie wiemy o szczegółach.
http://www.kurierlubelski.pl/stronaglow ... ,id,t.html
Najbardziej podoba mi się to stwierdzenie (bo ja osobiście jestem przeciwnikiem J.Rempały:
- Nie widzę takiej możliwości. Zaufałem mu, gdy u nas jeździł, ale niedopuszczalny jest fakt, że o jego odejściu dowiedziałem się z mediów. Dla mnie było to dyskwalifikujące - uważa prezes.
Najbardziej podoba mi się to stwierdzenie (bo ja osobiście jestem przeciwnikiem J.Rempały:
- Nie widzę takiej możliwości. Zaufałem mu, gdy u nas jeździł, ale niedopuszczalny jest fakt, że o jego odejściu dowiedziałem się z mediów. Dla mnie było to dyskwalifikujące - uważa prezes.
A mi się najbardziej ten fragment nie podoba.
Nie powinno się w ten sposób "palić mostów".
Jeśli klub nie chce kontraktować Jacka to niech tego nie robi, ale wypowiadanie się tak krytyczne w mediach na temat - jakby nie było - najlepszego zawodnika II ligi jest błędem.
Takie "informacje" do mediów przeciekać nie powinny, bo świadczy to źle o naszym klubie - że nie szanuje zawodników.
Nie powinno się w ten sposób "palić mostów".
Jeśli klub nie chce kontraktować Jacka to niech tego nie robi, ale wypowiadanie się tak krytyczne w mediach na temat - jakby nie było - najlepszego zawodnika II ligi jest błędem.
Takie "informacje" do mediów przeciekać nie powinny, bo świadczy to źle o naszym klubie - że nie szanuje zawodników.
A Jacek Rempała szanował naszych działaczy i kibiców w Łodzi? Kto był ten widział. Niech idzie blondyna robić punkty w I lidze. Będzie aż miło poczytać jak robi tam po 5 pkt.
Byłem, widziałem, będę na niego gwizdał w przyszłym sezonie 
Ale jeśli zawodnik jest bucem i nie zależy mu na opinii to jego sprawa, ale nie oznacza, że klub też się powinien tak zachowywać.
Z takiej wypowiedzi klub nie będzie miał żadnych korzyści, a może ona wpłynąć ujemnie na jego wizerunek.
Ale jeśli zawodnik jest bucem i nie zależy mu na opinii to jego sprawa, ale nie oznacza, że klub też się powinien tak zachowywać.
Z takiej wypowiedzi klub nie będzie miał żadnych korzyści, a może ona wpłynąć ujemnie na jego wizerunek.