Lubelski Węgiel KMŻ Lublin - Orzeł Łódź 22.08.2010

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Torsen
Trener

Re: Lubelski Węgiel KMŻ Lublin - Orzeł Łódź 22.08.2010

#301 Postautor: Torsen » 22 sierpnia 2010, o 22:42

Wykluczenie do końca zawodów reguluje art. 69 ust 3 regulaminu, który stanowi, że sędzia wykluczy zawodnika (obligatoryjnie! - przyp. Torsen) do końca zawodów w przypadku szczególnie nagannego zachowania się lub postępowania polegającego na:
- powodowaniu zagrożenia niebezpieczną lub niesportową jazdą,
- postępowaniu lub zachowaniu nieodpowiednim, nieuczciwym lub niesportowym.
Nie mam najmniejszych wątpliwości, że zachowanie Barana nie było zachowaniem szczególnie nagannym, nawet jeśli polegało na nieodpowiednim postępowaniu. A zatem brak podstaw do zastosowania aż tak drakońskiej kary. Co innego wypowiedź do mikrofonu - za to wykluczenie do końca zawodów byłoby z pewnością słuszne - zachowanie szczególnie naganne i niegodne sportowca (chociaż fajne :) ).
Niestety decyzje sędziego są ostateczne i nie podlegają protestom, ani odwołaniom. Można to chyba tylko obsmarować. I trzeba, bo to skandal.
InDorka pisze:W/g mnie pastwieniem sie nad przegranym byla przyspiewka "cale zycie w drugiej lidze".
To bylo zupelnie bez klasy.Wstyd.
Kurczę, pierwszy raz się przyłączyłem do "szantów" i, cholera, bez klasy i wstyd :)

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#302 Postautor: mikas » 22 sierpnia 2010, o 22:47

Torsen pisze:Kurczę, pierwszy raz się przyłączyłem do "szantów" ...

Szacun :D 8)

Nie ma co martwic sie o to, ze zabraknie Barana w Rawiczu. Moga jechac obaj Czasi, znow ZZ za Piszcza i Baran spokojnie zostaje zastapiony. Jedynie Słodkiego bedzie ciezko zastapic, ale i bez niego powinnismy dac rade.

Mecz rewelcja. Najwiekszy plus to akcje Rempały i wypowiedz do mikrofonu Karola :)
MOTOR LUBLIN
Obrazek

jerry78
Trener

#303 Postautor: jerry78 » 22 sierpnia 2010, o 22:52

Torsen pisze:Niestety decyzje sędziego są ostateczne i nie podlegają protestom, ani odwołaniom. Można to chyba tylko obsmarować. I trzeba, bo to skandal.

Moim zdaniem, wiadomo, że nic już nie zmieni wykluczenia Karola do końca dzisiejszych zawodów i nie cofniemy decyzji sędziego. Natomiast można się odwoływać od odsunięcia Karola od kolejnego meczu w Rawiczu i pewnie takie próby będą.
Ostatnio zmieniony 22 sierpnia 2010, o 22:53 przez jerry78, łącznie zmieniany 1 raz.

majster

#304 Postautor: majster » 22 sierpnia 2010, o 22:53

Torsen pisze: Co innego wypowiedź do mikrofonu - za to wykluczenie do końca zawodów byłoby z pewnością słuszne - zachowanie szczególnie naganne i niegodne sportowca (chociaż fajne :) ).

naganne? nie obrazil go, powiedzial tylko, ze sie nie dziwi, ze ten PAN nie sedziuje GP

Awatar użytkownika
InDorka
Zawodowiec

#305 Postautor: InDorka » 22 sierpnia 2010, o 22:58

tezetomaniak pisze:
Nie oczekuj, ze po skandalicznych wypowiedziach Skrzydlewskiego oraz akcjach wojaczka
Skoro reagujesz tak na "całe zycie w 2 lidze" to jaki jest poziom oburzenia przy "sędzia chuj" ? :shock
:

TO sa pretensje do garbatego, ze ma dzieci proste...
Najlatwiej wyzyc sie na najslabszych...nie zdziwie sie jesli powiecie to Skrzydlewskiemu po wygranym przez LW w Łodzi ostatnim meczu, a nie dzisiaj kibicom z Łodzi.
MOj poziom oburzenia do inwektyw w strone sedziego jest wprost proporcjonalny do ich jakosci.
Maly macie zasob slow skoro tylko ta czesc ciala przychodzi Wam na mysl. Przypomina mi to rowniez kulture kibicow na meczach pilki noznej .
~~~~~~~~
"Na pewno" pisze się naprawdę osobno, a "naprawdę" pisze się na pewno razem.
~~~~~~~~

Awatar użytkownika
RadeKas
Trener
Kontakt:

#306 Postautor: RadeKas » 22 sierpnia 2010, o 23:01

Mysle, ze kibice Orla przez tydzien sie nie pozbieraja, po tych strasznych inwektywach, ktorych nasluchali sie na lubelskim stadionie. Przynajmniej psycholodzy w Lodzi zarobia.
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.

Sledzio
Trener
Kontakt:

#307 Postautor: Sledzio » 22 sierpnia 2010, o 23:03

A co się stało z naszym trenerem ?? Zarósł jakby z miesiąc się nie golił :D :D

jerry78
Trener

#308 Postautor: jerry78 » 22 sierpnia 2010, o 23:04

No to niech się już nie goli skoro to pomaga zespołowi wygrywać :)

http://www.sportowefakty.pl/zuzel/2010/ ... l-komenta/

Karol Baran (Lubelski Węgiel KMŻ): Jeżeli PZMot podtrzyma tę decyzję i nie pojadę w następnym meczu to inaczej będziemy rozmawiać. Jutro będę kontaktować się z PZMotem w tej sprawie. Sędzia nie uzasadnił decyzji, dlaczego mnie wykluczył. Możliwe, że dotknąłem taśmy - ja tego nie widzę, nie patrzę na taśmę, ale na zamek. Jeżeli dotknąłem tej taśmy, powinien pokazać mi, że jestem wykluczony, a sędzia tego nie zrobił - dopiero, kiedy odjechałem okrążenie pokazano mi, że jestem wykluczony. Zgasł mi motocykl, poszedłem do parkingu zapytać, dlaczego zostałem wykluczony, a ten ukarał mnie i wykluczył do końca zawodów bez uzasadnienia.

:lol:

Awatar użytkownika
Hayden
Trener

#309 Postautor: Hayden » 22 sierpnia 2010, o 23:09

Torsen pisze:(chociaż fajne :) ).
(...)
Kurczę, pierwszy raz się przyłączyłem do "szantów" i, cholera, bez klasy i wstyd :)

Nie wierze, Ravajas to prawda?
Motor mocny

jerry78
Trener

#310 Postautor: jerry78 » 22 sierpnia 2010, o 23:12

http://www.sportowefakty.pl/zuzel/2008/ ... -zuzlowej/

Mamy lidera, w Lublinie mamy lidera ... mamy lideeeeera.... w Lublinie mamy lidera ! :D

Oby tak zostało do końca sezonu.

Awatar użytkownika
KeslleY
Junior

#311 Postautor: KeslleY » 22 sierpnia 2010, o 23:13

Przejąłem tą samą taktykę co trenejro :lol: . Jak Karol pogada inaczej to strach się bać :D
"...pocieszać po porażkach, cieszyć po zwycięstwach..."

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#312 Postautor: Torsen » 22 sierpnia 2010, o 23:16

jerry78 pisze:Natomiast można się odwoływać od odsunięcia Karola od kolejnego meczu w Rawiczu i pewnie takie próby będą.
Moim zdaniem nie można, ponieważ odsunięcie od kolejnych zawodów następuje automatycznie po zastosowaniu wykluczenia do końca zawodów. Wojaczek nie podejmował w tym przedmiocie decyzji, to jest automat, jak któraś tam kolejna żółta kartka w piłce nożnej. Nie może być więc tak, że jest wykluczenie do końca zawodów, a na podstawie odwołania delikwent jedzie w następnym meczu, czy zawodach indywidualnych. Fakty stwierdzone przez sędziego uznane są za zaistniałe, a jego decyzje są ostateczne - nie wiem, jaka jest praktyka, ale moja interpretacja jest taka, że Karol nie jedzie w Rawiczu i nic się z tym nie da zrobić.
majster pisze:
Torsen pisze: Co innego wypowiedź do mikrofonu - za to wykluczenie do końca zawodów byłoby z pewnością słuszne - zachowanie szczególnie naganne i niegodne sportowca (chociaż fajne :) ).

naganne? nie obrazil go, powiedzial tylko, ze sie nie dziwi, ze ten PAN nie sedziuje GP
W sporcie między zawodnikiem i sędzią relacje są specyficzne. Taki publiczny afront zawsze i wszędzie będzie napiętnowany - zauważ, że niektórzy sędziowie karzą nawet za samo podjęcie z nimi dyskusji.

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#313 Postautor: ravajas » 22 sierpnia 2010, o 23:25

Hayden pisze:
Torsen pisze:(chociaż fajne :) ).
(...)

Nie wierze, Ravajas to prawda?

ja tam nic nie słyszałem, bo jakiś %%@@#%!@&* darł mi się koło ucha 8)
pozdrawia:
Rafał Borowski

http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks

jerry78
Trener

#314 Postautor: jerry78 » 22 sierpnia 2010, o 23:27

Torsen pisze:Moim zdaniem nie można, ponieważ odsunięcie od kolejnych zawodów następuje automatycznie po zastosowaniu wykluczenia do końca zawodów. Wojaczek nie podejmował w tym przedmiocie decyzji, to jest automat, jak któraś tam kolejna żółta kartka w piłce nożnej. Nie może być więc tak, że jest wykluczenie do końca zawodów, a na podstawie odwołania delikwent jedzie w następnym meczu, czy zawodach indywidualnych. Fakty stwierdzone przez sędziego uznane są za zaistniałe, a jego decyzje są ostateczne - nie wiem, jaka jest praktyka, ale moja interpretacja jest taka, że Karol nie jedzie w Rawiczu i nic się z tym nie da zrobić.

Jeśli odwołujesz się do piłki nożnej to piszesz nieprawdę. Wiele razy anulowano nieprawidłowo pokazywane kartki piłkarzom. Czy to są żółte czy czerwone. Ostatni przykład to anulowanie czerwonej kartki Bosackiemu w meczu Lech - Sparta.
Myślę, że tutaj w żużlu jest podobnie. Póki jest nadzieja trzeba walczyć anulowanie kary dla Barana.
Ostatnio zmieniony 22 sierpnia 2010, o 23:27 przez jerry78, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zgiera16
Kontakt:

#315 Postautor: zgiera16 » 22 sierpnia 2010, o 23:27

http://kmzlublin.pl/

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#316 Postautor: Gelo » 22 sierpnia 2010, o 23:28

to co zrobił Baran jest skrajną nieodpowiedzialnością i amatorką. Po co kopać się z koniem, kiedy jest sie z góry skazanym na porażke? Bardzo dobrze, że ktoś usadził pseudogwiazdorskie zachowania na dupie - odjeżdżanie spod taśmy na 40 sekund przed końcem dwóch minut, za "machanie witkami" kiedy się dotknęło taśmy. Szkoda tylko, że oddał swoją głupotą Łodzi punkty, bo byłoby do 25 i sprawa byłaby załatwiona.

meesha
Trener
Kontakt:

#317 Postautor: meesha » 22 sierpnia 2010, o 23:33

Drugi (na pińcet) rozsądny głos w dyskusji o wykluczeniu Barana (pierwszy: Hela)... O tym co się działo na wieżyczce między pierwszym startem do biegu czwartego, a zakończeniem jego powtórki można by książkę napisać. Może kiedyś ;)
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#318 Postautor: ravajas » 22 sierpnia 2010, o 23:37

śmiało!
pozdrawia:
Rafał Borowski

http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks

Awatar użytkownika
Maxx
Trener

#319 Postautor: Maxx » 22 sierpnia 2010, o 23:38

Gelo pisze:to co zrobił Baran jest skrajną nieodpowiedzialnością i amatorką. Po co kopać się z koniem, kiedy jest sie z góry skazanym na porażke? Bardzo dobrze, że ktoś usadził pseudogwiazdorskie zachowania na dupie - odjeżdżanie spod taśmy na 40 sekund przed końcem dwóch minut, za "machanie witkami" kiedy się dotknęło taśmy. Szkoda tylko, że oddał swoją głupotą Łodzi punkty, bo byłoby do 25 i sprawa byłaby załatwiona.

W pewnym sensie racja Grześ. Ale nie do końca. Nie wziąłeś pod uwage dwóch znaczących czynnikow, ktore mają wpływ na zachowanie zawodników w takich jak dzisiejsza szytuacjach. Po pierwsze - adrenalina, po drugie - sportowa zlość. To nie są aktorzy maskujący swoje uczucia i odczucia. Karol powinien był zjechać - pewnie tak. ale Karol powinien byl zobaczyć jasną i przejszystą sygnalizację sędziego o wykluczeniu. Tego nie było, prawda? To byl mecz na szczycie, emocje udzieliły się nie tylko kibicom. Sędzie zamiast doprowadzać do ekalacji konfliktu powinien był zachować się w sposób profesjonalny i od razu zasygnalizować wykluczenie. Zrobił po "wsiowemu" i wyszlo jak wyszło.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Stereeo
Junior

#320 Postautor: Stereeo » 22 sierpnia 2010, o 23:40

a zeby cala ta nerwowa sytuacja pozytywnie wplynela na barana i zlapal zajawke na mecz w lodzi i trzasnal "kotleta" :)
lepiej, żeby mnie dwunastu sądziło, niż czterech niosło.

Awatar użytkownika
KeslleY
Junior

#321 Postautor: KeslleY » 22 sierpnia 2010, o 23:44

meesha to może Ty coś powiesz na temat tej sytacji? Chętnie posłucham, bo ty dobrze prawisz :)
"...pocieszać po porażkach, cieszyć po zwycięstwach..."

Awatar użytkownika
Majo
Szkółkowicz

#322 Postautor: Majo » 22 sierpnia 2010, o 23:46

KeslleY pisze:meesha to może Ty coś powiesz na temat tej sytacji? Chętnie posłucham, bo ty dobrze prawisz :)

a co tu mówić moim zdaniem błąd P.Wojaczka i tyle na ten temat;]
Jacek Rempała:"Niezbyt ciepło przyjęli mnie kibice w Bydgoszczy, od jednego dostałem nawet morelem"

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#323 Postautor: Torsen » 22 sierpnia 2010, o 23:50

jerry78 pisze:Jeśli odwołujesz się do piłki nożnej to piszesz nieprawdę.
Analogia dotyczyła tylko "automatu", czyli że odsunięcie od następnych zawodów jest następującą z mocy samego "prawa" konsekwencją zastosowania kary, o której mówimy.
Póki jest nadzieja trzeba walczyć anulowanie kary dla Barana.
To nie jest kwestia nadziei, tylko praktyki stosowania regulaminu (a tę osoby funkcyjne powinny znać), bo z samego przepisu, moim zdaniem, wynika, że z karą nic się nie da zrobić, a odsunięcie od następnych zawodów jest jej zwyczajną konsekwencją.
Gelo pisze:to co zrobił Baran jest skrajną nieodpowiedzialnością i amatorką. Po co kopać się z koniem, kiedy jest sie z góry skazanym na porażke? Bardzo dobrze, że ktoś usadził pseudogwiazdorskie zachowania na dupie - odjeżdżanie spod taśmy na 40 sekund przed końcem dwóch minut, za "machanie witkami" kiedy się dotknęło taśmy.
Przecież tylko ten, kto pierwszy dotknie taśmy przed jej zwolnieniem jest karany wykluczeniem. Zakładając nawet, że Baran wiedział, że jej dotknął (co już jest założeniem ryzykownym), to z pewnością nie wiedział, czy ktoś przed nim tego nie zrobił. Jego wykluczenie nie było więc oczywiste. Spiker zawodów nie jest sędzią i wykluczać nie może, poza tym może być dla zawodników niesłyszalny.
Ja też nie lubię gwiazdorzenia, ale tego nie karze się wykluczeniem do końca zawodów. Przepis praktycznie zacytowałem - jeśli ktoś nadal uważa, że można było Barana pogonić, to niestety jest w błędzie.

Awatar użytkownika
Bozena
Senior

#324 Postautor: Bozena » 22 sierpnia 2010, o 23:50

Szczerze, to ja i nie tylko myślałam że to Tadek Kostro zostanie wykluczony za taśmę. Ten obrzydliwy styropian na starcie( tak naprawdę, to nie wiem czemu ma służyć ) utrudnia widoczność, gdy się siedzi na przeciwko:( O tym , że to Baran najechał na taśmę dowiedzieliśmy się z tablicy świetlnej, potem od spikera. Sędzia nie pokazał czarnej chorągiewki. Myślę, że w tej całej sytuacji kara dla Barana jest nieadekwatna do winy. Sędzi aWojaczek chyba wcześniej nigdy nie podpadł w Lublinie, przynajmniej ja nie pamiętam. Te niecenzuralne okrzyki pod jego adresem uważam za zbyteczne, wystarczyło w zupełności "Gorzów pozdrawiamy, ...." :wink: Spodziewaliśmy się wszyscy bardziej zaciętego meczu. Tymczasem po wyczynach żużlowców drużyny przeciwnej zrobiło mi się żal kibiców z Łodzi, którzy tak licznie przybyli do Lublina.Na początku meczu po naszym zapytaniu "kto wygra mecz?" było wyraźnie słychać - Orzeł :!:Okazało się, że kibiców nie odstraszyła cena biletów, chociaż z komentarzy przy kasie niektórzy okazywali swoje niezadowolenie :( Wiele osób komentowało też opłaty za parking pobierane przez "krwiopijców" z MOSI-ru.
Na pewno, nie było przyjemnie słuchać łódzkim kibicom przyśpiewki o której wspomniała Indorka, ale oni chyba aż tak się tym nie przejęli i po mecu skandowali; "Jak wygramy to się schlamy, jak przegramy to się upijemy, jak zremisujemy to się naj....y :lol: "

peterix
Szkółkowicz

#325 Postautor: peterix » 22 sierpnia 2010, o 23:53

InDorka pisze:Nawet jesli jestem jedyna osoba, ktorej to sie nie podobalo, to trudno, ale musze to napisac. Teraz mozecie wszyscy gwizdac.
W/g mnie pastwieniem sie nad przegranym byla przyspiewka "cale zycie w drugiej lidze".
To bylo zupelnie bez klasy.Wstyd. Spiewac to kibicom Łodzi? A coz oni sa winni brakowi awansu?
Zapomnieliscie lata, kiedy to nasz klub biedny jak mysz koscielna, na wyjazdach przegrywal wszystko co mozliwe i niemozliwe...?

Nie jesteś jedyna, której to się nie podobało. Ja też tego nie akceptuję. Najpierw witamy kibiców z Łodzi brawami, a potem napinka bez sensu. W imię czego? Przecież to oni mają póki co bliżej do 1 ligi niż my. Nie zdziwmy się tylko potem jak w Łodzi powitają nas gwizdami i odwzajemnią napinkę.

I apeluję do rozsądku co niektórym - nie przynoście i nie rzucajcie tych debilnych serpentyn na tor!! Co to ma wspólnego z dopingiem? Bo w końcu kiedyś sędzia się wku... i albo przerwie zawody, albo klub dostanie karę. Zawodnik po wygranym biegu zamiast się cieszyć i pozdrawiać kibiców musi uważać i robić uniki, by lecąca rolka (często nierozwinięta nawet!) nie trafiła go w kask.
NIGDY WIĘCEJ 2-giej LIGI!
Jestem przeciw - dymom, zadymom i serpentynom