Lubelski klub w sezonie 2010

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

Re: Lubelski klub w sezonie 2010

#3851 Postautor: niespokojny » 24 marca 2010, o 16:43

sting126 pisze:Ale splacasz zobowiazanie w terminie (lub przed) i nie placisz karnych odsetek (ew. uzyskujesz dyskonto u dostawcy - oczywiscie nie dotyczy to zobowiazan wobec zawodnikow czy MOSiR, ale juz ew. firma ochroniarska na haslo "sluchajcie zaplacimy Wam za sezon z gory" - w uproszczeniu oczywiscie, na pewno rabatu w wysokosci kilku procent udzieli, a zysk z tego bedzie zdecydowanie wiekszy niz z lokaty). Nadwyzki kapitalu i wysoka plynnosc w biznesie to wlasnie przede wszystkim uprzywilejowana pozycja w negocjacjach z dostawcami (w skrocie - mam gotowke, daj mi taniej), a nie lokaty czy obligacje.

Raczej firmy ochroniarskie nie przydzielaja kredytow kupieckich. Glownie przydzielaja je firmy produkcyjne a nie uslugowe. A to z takiej paki zeby redukowac koszty bierzacej produkcji. Zreszta niewazne. Druga sprawa ciagnac watek jak duze sa naklady na ochrone w trakcie sezonu? Kto zarzadzal taka akcja niech sie wypowie :D . Dajmy na to 30 ochroniarzy kazdy po stowce bierze max. Raptem 20 tys na runde zasadnicza... Znizka tez raczej bedzie mala, bo wiaze sie z cieciem plac pracownikow.

No i co mozna oplacic jeszcze z gory w klubie zuzlowym? Korzystanie za stadion? Raczej nie skoro liczy sie na umorzenie dlugu na koniec sezonu :D. A moze szukamy oszczednosci na drukowaniu biletow albo plakatow? Podobno sa spolecznie drukowane albo w zamian za reklame...

sting126 pisze:Chyba Cie w tym przypadku troche ponioslo. Stawiam, ze zaden klub (moze oprocz Falubazu) nie zbliza sie nawet do granicy 1 miliona

Ekhem, 10 tys sprzedanych karnetow w Toruniu. Srednio karnet lata po 250 zl. Wystarczy dopisac do 250 cztery 0...
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

Awatar użytkownika
sting126
Senior

#3852 Postautor: sting126 » 24 marca 2010, o 19:08

niespokojny pisze:Raczej firmy ochroniarskie nie przydzielaja kredytow kupieckich. Glownie przydzielaja je firmy produkcyjne a nie uslugowe. A to z takiej paki zeby redukowac koszty bierzacej produkcji. Zreszta niewazne.

Ze co prosze? Znajdz mi firme uslugowa, ktora wystawia fakture za swoja usluge z opcja platnosci gotowka (oczywiscie chodzi o relacje B2B i kwoty wyzsze niz rzedu 100 zl). Conajmniej jest to 14 dni, a zwykle 30 i wiecej. A takie odroczenie terminu platnosci jest niczym innym jak wlasnie kredytem kupieckim. Za rezygnacje z tego kazda firma uslugowa chetnie zejdzie z ceny z prostej przyczyny - jak da na 30 dni, to sama skads bedzie musiala na te 30 dni kapital pozyskac, a to wiaze sie z kosztami. Poza tym koszt ochrony to raczej troche wiecej niz 3000 zl/mecz... Nie wiem jak w przypadku zuzla, ale Motor np. placi ok.5 razy tyle.

[quote="niespokojny"Ekhem, 10 tys sprzedanych karnetow w Toruniu. Srednio karnet lata po 250 zl. Wystarczy dopisac do 250 cztery 0...[/quote]

Czyli sprzedali prawie cala pojemnosc stadionu? Jestem w takim razie w szoku i gratuluje. A gdzie te dane znalazles?
Czas na zmiany :]

Awatar użytkownika
istred
Trener

#3853 Postautor: istred » 24 marca 2010, o 20:05

Widzę, że choć sprawa jest dość błaha wywiązała się dyskusja :)
Moim zdaniem najwyraźniej klubowi nie zależy na frekwencji czy sprzedanych karnetach.

Pomijam już, że tak jak ktoś pisał wcześniej to klub powinien dzwonić do firm, a nie firmy do klubu... bo to widocznie dla naszego klubu jest zbyt skomplikowane.
Ale przede wszystkim fatalnie została sformułowana informacja na stronie.
Bo albo jest "specjalna oferta", która jest rzeczywiście ofertą, a ta MUSI zawierać cenę, albo należy napisać zaproszenie do negocjacji... albo - moim zdaniem najlepsze - podać ofertę (tyle ile normalnie kosztują karnety) i napisać, że cena przy zakupie powyżej 10 sztuk podlega negocjacji.

Teraz wygląda to tak:
"oferta specjalna" (o której na stronie nie ma żadnego słowa), później "Zamówienia prosimy składać(...)" i podane zwykłe ceny karnetów...
Chyba każdy, kto w ogóle zainteresuje się tym (nie wiem jakim cudem trafi na tą stronę internetową) pierwsze o czym myśli, to że ceny poniżej związane są właśnie z tą "specjalną ofertą".
Jakby nie było - poważny błąd klubu.

Naprawdę szkoda, że kierownictwo klubu pewnych rzeczy nie zauważa i nie prowadzi jakiejkolwiek działalność choćby przypominającej marketingową. Nie stara się dotrzeć do kibica, nie prowadzi żadnych działań żeby go skłonić do przyjścia na stadion...
Jest tyle różnych możliwości, o których na forum już nie raz pisano, a nikt z tego nie korzysta, choć to nie wiąże się praktycznie z żadnymi wydatkami.
Czy nie można spróbować stworzyć jakiejś grupy (trzech osób?) która za darmo, (np. studenci w ramach zdobycia doświadczenia zawodowego) będzie prowadzić marketing w klubie ?

Kiedyś, ktoś na forum pisał, że ktoś przygotowuje strategię marketingową dla klubu. Jak ma się ta sprawa? Klub z niej skorzysta/ł ?

go!
Trener

#3854 Postautor: go! » 24 marca 2010, o 20:06

niespokojny pisze:koszty bierzacej produkcji. Zreszta niewazne.

Zalezy jak dla kogo :P

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#3855 Postautor: niespokojny » 24 marca 2010, o 21:28

sting126 pisze:Za rezygnacje z tego kazda firma uslugowa chetnie zejdzie z ceny z prostej przyczyny - jak da na 30 dni, to sama skads bedzie musiala na te 30 dni kapital pozyskac, a to wiaze sie z kosztami.

Hehe dobre. A skad pozniej skad wezmie na uregulowanie naleznosci? Jezeli firma robi taki myk jak mowisz to znaczy ze nie ma wystarczajaco duzo gotowki na pokrycie biezacych zobowiazan. Co za tym idzie ma slaba plynosc finansowa czy jak kto woli zdolnosc platnicza. I taka firma nie jest wiarygodna a w dluzszym okresie grozi jej bankrut lub nie bedzie mogla sie wywiazac z czesci swoich zobowiazan.

Ze co prosze? Znajdz mi firme uslugowa, ktora wystawia fakture za swoja usluge z opcja platnosci gotowka (oczywiscie chodzi o relacje B2B i kwoty wyzsze niz rzedu 100 zl). Conajmniej jest to 14 dni, a zwykle 30 i wiecej. A takie odroczenie terminu platnosci jest niczym innym jak wlasnie kredytem kupieckim. Za rezygnacje z tego kazda firma uslugowa chetnie zejdzie z ceny z prostej przyczyny

Hmmmm, chyba pomyliles strony transakcji.

''Czyli sprzedali prawie cala pojemnosc stadionu? Jestem w takim razie w szoku i gratuluje. A gdzie te dane znalazles?
''

Na tvp mowili bodaj po dzienniku. Nie cala tylko 10 tys. a pojemnosc calkowita to 15 tys. Zreszta nawet jakby sprzedali 5 tys(33%) to wychodzi grubo ponad milion.

istred pisze:Naprawdę szkoda, że kierownictwo klubu pewnych rzeczy nie zauważa i nie prowadzi jakiejkolwiek działalność choćby przypominającej marketingową. Nie stara się dotrzeć do kibica, nie prowadzi żadnych działań żeby go skłonić do przyjścia na stadion...

Kreatywnosc to nie jest ich mocna strona, mogli by dac wykazac sie paru chetnym kreatywnym osobom, pelnym zapalu. Oczywiscie marketingowo i nieduzym kosztem. A moze sie uda?

go! pisze:
niespokojny pisze:koszty bierzacej produkcji. Zreszta niewazne.

Zalezy jak dla kogo :P
[/quote]

My mistake. Zlapales mnie :oops: :evil: . Szczerze gratuluje :D . Moge tylko dodac ze wywalilo mi 1 tekst i na szybkosci pisalem drugi. No ale w sumie to zadne wytlumaczenie. Ale milo ze wnikliwie czytasz 8) :) . Koniak srednio. Czysta stawiam w nagrode :P

Awatar użytkownika
sting126
Senior

#3856 Postautor: sting126 » 24 marca 2010, o 21:51

niespokojny pisze:
sting126 pisze:Za rezygnacje z tego kazda firma uslugowa chetnie zejdzie z ceny z prostej przyczyny - jak da na 30 dni, to sama skads bedzie musiala na te 30 dni kapital pozyskac, a to wiaze sie z kosztami.

Hehe dobre. A skad pozniej skad wezmie na uregulowanie naleznosci? Jezeli firma robi taki myk jak mowisz to znaczy ze nie ma wystarczajaco duzo gotowki na pokrycie biezacych zobowiazan.

Jak firma sprzeda usluge na 30-dniowy termin platnosci to znaczy,ze nie ma gotowki na pokrycie biezacych zobowiazan? :shock: Cytujac Ciebie:

Widze,ze nie masz kompletnie pojecia o czym piszesz... Moze masz wiedze teoretyczna, ale praktycznej niestety brak...

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#3857 Postautor: niespokojny » 24 marca 2010, o 22:08

sting126 pisze:
niespokojny pisze:

Hehe dobre. A skad pozniej skad wezmie na uregulowanie naleznosci? Jezeli firma robi taki myk jak mowisz to znaczy ze nie ma wystarczajaco duzo gotowki na pokrycie biezacych zobowiazan.

Jak firma sprzeda usluge na 30-dniowy termin platnosci to znaczy,ze nie ma gotowki na pokrycie biezacych zobowiazan? :shock: Cytujac Ciebie:

Widze,ze nie masz kompletnie pojecia o czym piszesz... Moze masz wiedze teoretyczna, ale praktycznej niestety brak...

U Ciebie niestety na odwrot. A poza zlosliwosciami. Wiem co to jest kredyt kupiecki i nie musisz mi tlumaczyc a praktyka nie ma tu znaczenia(chociaz zazwyczaj praktyka idzie w parze z teoria..). Nie do konca wiesz gdzie ja widze problem, roznice naszych pogladow. Firma wystawia fakture z odroczonym terminem platnosci ok. Czas platnosci 30 dni. Jezeli w tym czasie kmzecik ureguluje zobowiazanie dostanie 10-15% znizki. I teraz moje pytanie do Ciebie. Jak firma ochroniarska pokryje ta obnizke? Jest to dzialalnosc uslugowa a wiec najwieksze koszty wynosza zobowiazania wobec pracownikow. Jedynym kosztem stalym jest utrzymanie biura. Do ceny uslugi trzeba doliczyc marze. Ile ta marza moze wynosic? 10%-15%? Koszt udzielenia znizki obciazy wiec marze ale i premie dla pracownikow. Dlatego kredyty kupieckie przyznawane przez firmy uslugowe sa zazwyczaj male. Jeszcze zalezy od struktury firmy. Tu nie mozna zmniejszyc kosztow transportu, ani uzyskac korzysci skali itp. I o to mnie tylko chodzi.

harry
Trener

#3858 Postautor: harry » 24 marca 2010, o 22:15

niespokojny pisze:
Czas platnosci 30 dni. Jezeli w tym czasie kmzecik ureguluje zobowiazanie dostanie 10-15% znizki. I teraz moje pytanie do Ciebie. Jak firma ochroniarska pokryje ta obnizke? Jest to dzialalnosc uslugowa a wiec najwieksze koszty wynosza zobowiazania wobec pracownikow.

Ano widzisz jest firma , która do tej pory radziła sobie z tym problemem bezbłędnie. Trzeba czasami pomyśleć.
Ale to co Wy piszecie ze Stingiem to jest kompletnie nieważne. Pieniadze na poczatku sezonu są potrzebne na inne cele duzo ważniejsze niż kredytowanie firm. Wyglada na to, ze jeszcze nikt nie odkrył na co, bo faktycznie chyba nie zależy nikomu na ściągnięciu tych pieniędzy.
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

Awatar użytkownika
sting126
Senior

#3859 Postautor: sting126 » 25 marca 2010, o 08:25

niespokojny pisze:U Ciebie niestety na odwrot. A poza zlosliwosciami. Wiem co to jest kredyt kupiecki i nie musisz mi tlumaczyc a praktyka nie ma tu znaczenia(chociaz zazwyczaj praktyka idzie w parze z teoria..). Nie do konca wiesz gdzie ja widze problem, roznice naszych pogladow. Firma wystawia fakture z odroczonym terminem platnosci ok. Czas platnosci 30 dni. Jezeli w tym czasie kmzecik ureguluje zobowiazanie dostanie 10-15% znizki. I teraz moje pytanie do Ciebie. Jak firma ochroniarska pokryje ta obnizke? Jest to dzialalnosc uslugowa a wiec najwieksze koszty wynosza zobowiazania wobec pracownikow. Jedynym kosztem stalym jest utrzymanie biura. Do ceny uslugi trzeba doliczyc marze. Ile ta marza moze wynosic? 10%-15%? Koszt udzielenia znizki obciazy wiec marze ale i premie dla pracownikow. Dlatego kredyty kupieckie przyznawane przez firmy uslugowe sa zazwyczaj male. Jeszcze zalezy od struktury firmy. Tu nie mozna zmniejszyc kosztow transportu, ani uzyskac korzysci skali itp. I o to mnie tylko chodzi.

Czyli jednak sie nie zrozumielismy bo teraz sie zgadzam ogolnie. Tyle,ze nigdzie nie napisalem,ze splacajac zobowiazanie wczesniej KMZ dostanie 10-15% znizki. W sytuacji firmy uslugowej (czyli np.ochroniarskiej) ta znizka nie wyniesie pewnie wiecej niz 5% - oczywiscie zakladam przy tym,ze marza tej firmy ochroniarskiej to conajmniej 10% (a w praktyce pewnie wiecej). Ale te 5% zysku przy 20-30 tys. to 1-1,5 tys. zł, niby nie duzo, ale zawsze to osoby funkcyjne oplacone. Zakladajac lokate miesieczna na 5% w skali roku odsetki wynioslyby 80-100 zl... Roznica kolosalna.

A co do kosztow ochrony na zuzlu - moze harry sie wypowie?

A co do kasy na poczatku sezonu. Ja sobie wyobrazam,ze jest potrzebna przede wszystkim na pokrycie kwot "za podpis" i biezacej dzialalnosci w zimie (ksiegowosc, ew.pensje, zus-y pracownikow klubu jesli tacy sa). W momencie jak nie ma transzy od sponsorow, wplywow z biletow, kasy z miasta (bo to poczatek roku), pieniadze za karnety wydaja sie jedynym pewnym zrodlem.

harry
Trener

#3860 Postautor: harry » 25 marca 2010, o 13:28

sting126 pisze:A co do kosztow ochrony na zuzlu - moze harry sie wypowie?

Ale po co? Kogoś to interesuje ile bierze, która firma?

A co do kasy na poczatku sezonu. Ja sobie wyobrazam,ze jest potrzebna przede wszystkim na pokrycie kwot "za podpis" i biezacej dzialalnosci w zimie (ksiegowosc, ew.pensje, zus-y pracownikow klubu jesli tacy sa). W momencie jak nie ma transzy od sponsorow, wplywow z biletow, kasy z miasta (bo to poczatek roku), pieniadze za karnety wydaja sie jedynym pewnym zrodlem.

Właśnie dokładnie tak plus jeszcze inne równie ważne. Dlatego tym bardziej dziwi to, ze nie widać naparcia klubu na tę forme pozyskiwania pieniędzy.
Wytłumaczeniem może być tylko fakt posiadania znacznych zasobów gotówkowych przez klub, co już sugerowałem wcześniej i chyba się sprawdza i za co zostałem, jak się okazuje, niesłusznie odsadzony od czci i wiary.
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

Awatar użytkownika
luCas
Kadrowicz

#3861 Postautor: luCas » 26 marca 2010, o 14:54

Egzamin na licencje odwolany, czyli pozostaje nam Mistygacz.
"Kto nie potępia - ten przyzwala" - Jan Karski

Awatar użytkownika
Cz@rek
Trener

#3862 Postautor: Cz@rek » 26 marca 2010, o 15:40

No to dupa blada...ale w sumie można się było tego spodziewać,na przestrzeni ostatnich lat pierwsze egzaminy
naogół były odwoływane :?

Awatar użytkownika
Masi
Senior

#3863 Postautor: Masi » 26 marca 2010, o 16:55

Bedzie nieciekawie jak Mistygacz sie połamie. A patrzac na jego jazde to nie jest takie nieprawdopodobne. W koncu nie raz juz sprawdzał miekkosc nawierzchni tudziez band :lol:
-Jurek Mordel zadowolony...
- No tak...
- Żona w domu także... :D

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#3864 Postautor: Gelo » 26 marca 2010, o 18:16

koniecznie trzeba wypozyczyc na szybko jakiegos goscia - juz obojetnie kogo - Piacho, Kajzer (cienko w sparingach), Kostro.

Awatar użytkownika
Masi
Senior

#3865 Postautor: Masi » 26 marca 2010, o 18:25

Dokładnie. Zwłaszcza, że każdy z nich jest lepszy od Mistygacza - napieracza :lol:
-Jurek Mordel zadowolony...
- No tak...
- Żona w domu także... :D

Czarek
Trener

#3866 Postautor: Czarek » 26 marca 2010, o 18:27

Będzie ostro gdy uda się z Kostro
Nasz drugi cel to chyba Kajzer
Nie będzie obciachu jak pojedzie Piachu
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#3867 Postautor: niespokojny » 26 marca 2010, o 19:07

No i co? Obudzilismy sie z reka w nocniku. Z drugiej strony nie wiadomo czy sie cieszyc czy plakac. Teraz nasi wlodarze sa zmuszeni do szukania juniora. Trzeba siegnac troszke do kasy...a moze beda wieksze znizki na karnetach? :shock: 8) . W kazdym razie trzeba dzialac. Ja to bym piacha widzial, wkoncu najlepszy junior II ligi w zeszlym sezonie. A u nas na 100% by jezdzil a nie 2 biegi jak w Lodzi. Ew. Kajzerowi fure podstawic bo w Ostrowie na osiolku jechal... no ciekawe co teraz, a liga juz praktycznie za tydzien..

bartexs1
Senior

#3868 Postautor: bartexs1 » 26 marca 2010, o 22:20

w takiej sytuacji to najlepiej puścić Bąka ;)

Awatar użytkownika
Egon
Zawodowiec

#3869 Postautor: Egon » 26 marca 2010, o 23:50

bartexs1 pisze:w takiej sytuacji to najlepiej puścić Bąka ;)

Lewa strona? :D
Motor! Motor! Tylko Motor!

J. Stachyra: "Między ligami jest przepaść, tylko się o tym głośno nie mówi, ale to się wie."

Awatar użytkownika
manq

#3870 Postautor: manq » 27 marca 2010, o 18:45

Z tego co wiem, to Unia chce wypożyczyć Tadka za 5tys.

no troche zaniżona cena niestety jednak ona sie moze zmienic jezeli tylko u nas podpisany zostanie kontrakt z pawlickim :-) Tadek jest dogadany z lublinem w razie czego :) jedynym problemem dotychczas jest cena za niego ktorej w sumie on sam nie rozumie hehe no ale ona sie zmieni jak juz wyzej pisalem no mam taka nadzieje ze zostanie on wypozyczony ma jeszcze 3 lata przed soba a w Tarnowie niestety od poczatku kariery jest zbywany ze wszystkim...
Obrazek

Awatar użytkownika
Cz@rek
Trener

#3871 Postautor: Cz@rek » 27 marca 2010, o 19:02

...no a u nas na dziś ma pewne 3 starty w każdym meczu.
Czy Unia chce go wypożyczyć tylko na ligę czy i na młodzieżówki?

K.A.M.I.L.
Zawodowiec
Kontakt:

#3872 Postautor: K.A.M.I.L. » 28 marca 2010, o 10:28

Jeżeli z Tarnowa nie udałoby się wypożyczyć Tadka, to może spróbować Edka Mazura. Z tym, że ten drugi we wrześniu złamał nadgarstek. Może Manq nam coś napisze na temat E. Mazura ;)

Pozdrawiam
MOTOR LUBLIN

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#3873 Postautor: Cooper » 28 marca 2010, o 11:57

Edek Mazur zaj***sty napieracz na II lige:) Ale Tadek tez jest OK:)
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Ge(L)o
Trener

#3874 Postautor: Ge(L)o » 28 marca 2010, o 12:48

Mialo byc 3 juniorow do MDMP, zeby klub mogl wystartowac w lidze. Cos sie zmienilo czy nie jedziemy, bo chyba mamy dwoch (Klimek i Mistygacz) ? A czasu jakies 6 dni.

meesha
Trener
Kontakt:

#3875 Postautor: meesha » 28 marca 2010, o 12:54

Dwóch? Żadnego nie mamy - Klimek zakończył "karierę", a Mistygacz w MDMP reprezentuje Włókniarz.
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...