#3800 Postautor: istred » 21 marca 2010, o 22:24
Korci mnie od dłuższego czasu, żeby to napisać...
Bartłomieju, bardzo fajnie, że przeprowadzasz dużo wywiadów, że można to poczytać, bo po długim sezonie zimowym wszyscy są zainteresowani jakąkolwiek informacją, ale...
mam mnóstwo uwag, ale napiszę tylko te, które mnie najbardziej rażą.
Po pierwsze, błagam, w pytaniach nie używaj 3 osoby.
Pytanie: "Ile motorów Mariusz Puszakowski przygotował na polską ligę?", możesz zadać trenerowi, jakiemuś mechanikowi, ale nie Puszakowskiemu. Nie może być "Ile motorów przygotowałeś (Pan przygotował) na polską ligę?" ?
Po drugie, przygotuj jakieś ciekawsze i bardziej ambitne pytania. Wywiad wygląda dość komicznie, jeśli są one dłuższe niż odpowiedzi.
Poza tym, niech one cokolwiek wnoszą do wywiadu, niech coś z nich wynika. Pytanie "Jak dobrze znasz Rafała Wilka?" Jest, moim zdaniem, trochę bez sensu, jeśli nie łączą ich jakieś specjalne relacje - np. są skonfliktowani, są dobrymi kolegami, startowali kiedyś w jednym zespole.
Po trzecie, nie przepisuj dokładnie słów, które wypowiedział rozmówca. Redaktor powinien wywiad zredagować - przekształcić go tak, żeby był sensowny i żeby się go dobrze czytało. Jeśli odpowiedź jest zdawkowa, jeśli rozmówca nie chce odpowiedzieć na pytanie, jeśli dochodzisz do wniosku, że odpowiedź nie wnosi nic do wywiadu, to po prostu tą część pomiń.
Nie wydaje mi się, żeby jakikolwiek sens miało:
Skąd u Ciebie wzięła się ksywa „Puzon”?
- Myślę, że najlepiej na to pytanie odpowiedziałby trener Jan Ząbik (śmiech).
Po czwarte, popracuj trochę nad stylistyką. Zarówno w pytaniach - nie używaj tyle frazeologizmów -
Np. zamiast Ile jest w tym prawdy, że „jedną nogą” byłeś już w Miskolcu? możesz zamienić na "Czy to prawda, że byłeś blisko podpisania kontraktu z klubem z Miszkolca?", jak i w odpowiedziach.
Po piąte, unikaj powtórzeń. Bo później czyta się coś takiego: Wcześniej moimi zaletami były bardzo dobre starty. Ostatnie dwa sezony, to niestety właśnie mam słabsze starty i muszę nadrabiać na trasie po przegranym starcie.
Przemyśl trochę te uwagi, a wszystkim wyjdzie to na dobre. Ty będziesz bardziej profesjonalny, a nam się będzie łatwiej czytało Twoje wywiady.