Plakaty

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
istred
Trener

Re: Plakaty

#501 Postautor: istred » 2 marca 2010, o 19:41

Nawet jak oblatany, to samo się nie zrobi. Jeśli ktoś wycenia zrobienie kilku czy kilkunastu grafik na sto z czymś złotych, to trochę się jednak ośmiesza.
Przesadzasz Torsen i to grubo.
Zgoda, że w idealnym świecie i profesjonalnym klubie reklamę powinno się zlecać profesjonalnie zajmującej się tym firmie i odpowiednio zapłacić, ale niestety żyjemy w lubelskich realiach i nasz klub z profesjonalizmem ma mało wspólnego.

Z tego co wiem, do tej pory takie rzeczy robiono kompletnie za darmo. Teraz też można przyjąć, że plakat ma być zrobiony za darmo, a karnet ma być jedynie formą podziękowania.
...choć trzeba przyznać, że takie sprawy powinny być już indywidualnie uzgadniane, bo informacja jaką napisał Koper wygląda śmiesznie.

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#502 Postautor: niespokojny » 2 marca 2010, o 19:43

W celu udowodnienia ze sport nie ma wplywu na gospodarke i nie powinno sie dotowac klubow z publicznej kasy czyli to co zwykle. Jesli jest inaczej prosze Cie bardzo o wytlumaczenie w wolnej chwili. Jesli jednak o to chodzilo to Ty nie zrozumiales co ja mialem na mysli.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#503 Postautor: ravajas » 2 marca 2010, o 21:22

jeśli klub - zamiast karnetu - zaoferuje miejsce reklamowe na stadionie, chętnie zabiorę się za pracę.

r
pozdrawia:
Rafał Borowski

http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#504 Postautor: Torsen » 2 marca 2010, o 22:07

niespokojny pisze:Ostatnio w Informacjach na polsacie bylo o promocji i probie ozywienia lokalnej turystyki oraz zachety ludzi na odwiedzanie miasta. Druga sprawa byl prestiz. Zadaniem tworzonej reklamy bylo miedzy innymi aby mieszkancy czuli sie dumni z tego ze sa obywatelami tego a nie innego miasta. Co daje ten prestiz? Ludzie chetniej sie osiedlaja w danym rejonie. I zeby nie bylo nie sa to tylko moje wywody ale rowniez ekspertow od reklamy, urzedasow, psychologow. Byly przyklady Pily i Ostrowa. Jak sie reklamowaly? Znane kapele, aktorzy, no i sport. W obu miastach druzyny zuzlowe byly na pierwszym planie.
A było coś o efektach takiej kampanii, w liczbach, czy tylko takie okrągłe marketingowe pitolenie?
Nazwij mnie ignorantem (jak już Ci się zdarzyło), ale dla mnie takie coś to szarlataneria w czystej postaci. Wszelkie porównania do Coca-Coli itp są bez sensu, ponieważ specyfika przedsiębiorstw jest tak dalece różna od wszelkiej maści innych podmiotów, że została wyodrębniona niemal na każdym polu, nawet sposobu dochodzenia zapłaty od dłużnika.
Toresen, jak sam napisales plakaty dzisiaj nie sa najlepsza forma reklamy.
Przeciwnie :) Na reklamie się nie znam i wychodzę z założenia, że reklamą plakat może być, ale tylko pod warunkiem, że rzuca się w oczy, co w dzisiejszych czasach staje się coraz trudniejsze, mimo że nie mieszkamy w Las Vegas. Napisałem natomiast, że plakat jest marnym medium do przekazywania informacji - tu przegrywa nawet z gazetą, nie mówiąc o internecie, który jest przecież coraz szerzej dostępny.
Po co wiec przeplacac kilka tys za jakies fajerwerki skoro jest grono zapalencow ktore zrobi to polspolecznie?
Przepłacać nigdy nie warto, natomiast czasem warto zapłacić więcej za lepszy produkt. Ten temat zresztą w ogóle by się nie pojawił, gdyby nie przypomniały mi się Twoje odważne wywody o pobudzaniu lokalnej gospodarki poprzez sport, a nawet jego wpływie na zmniejszanie bezrobocia. Otóż powyższy przykład, pokazujący, że tu zawsze leci się półśrodkami, na krzywy ryj, barterem, czy po znajomości - wskazuje jasno, że przy lubelskim sporcie gospodarka nie odżyje. Odżyć może tylko tam, gdzie jest wymiana handlowa, a nie kutwienie i cwaniactwo.
Nie zrozum mnie źle - jeśli klubu nie stać na profesjonalną kampanię, to dobrze, że robi chociaż coś takiego, nie mam do niego żadnych pretensji. Zresztą, co mnie to w ogóle obchodzi? :) Po prostu aż za dobrze znany jest mi typ ludzi, którzy nawet jak ich stać, to kombinują, jak by tu nie zapłacić.
Gawrzyk pisze:chyba nie zrozumiales a jakim celu torsen uzyl argumentu o plakacie i kosztach jego wykonania...
Właściwie to chyba taka reminiscencja z mojego własnego podwórka :) W Polsce, a w Lublinie w szczególności, mało kto ceni pracę umysłową. Wiele osób nie potrafi pojąć, że są osoby, które mogą żądać kasy tylko za to, że coś napisały, czy wręcz za to, że coś tylko podpisały. Ale żeby to podpisać wcześniej musiały zdobyć uprawnienia, co kosztowało pieniądze, krew, pot, łzy i co tam chcesz jeszcze. W Lublinie, dla większości ludzi, efekt takiej pracy to tylko świstek papieru z literkami.
W przypadku plakatu wyczuwam podobne podejście, że to żadna robota, a w domyśle jest jeszcze, że zdjęcia i oprogramowanie można sobie ściągnąć z neta.
istred pisze:Przesadzasz Torsen i to grubo.
Zgoda, że w idealnym świecie i profesjonalnym klubie reklamę powinno się zlecać profesjonalnie zajmującej się tym firmie i odpowiednio zapłacić, ale niestety żyjemy w lubelskich realiach i nasz klub z profesjonalizmem ma mało wspólnego.
W czym zatem przesadzam? W tym, że od podmiotu obracającego rocznie 1,5 miliona złotych oczekuję, że doceni czyjąś pracę? Czy od podmiotu z takimi obrotami nie należy wręcz wymagać profesjonalizmu? Wracamy do dyskusji o spółkach?

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#505 Postautor: niespokojny » 2 marca 2010, o 23:12

Co do lbn. Ludziom latwiej siedziec w marazmie niz wykazac sie inicjatywa. I punkt widzenia bardzo szybko sie zmienia w zaleznosci o punktu siedzenia.

Zeby miec wymierne korzysci to trzeba zainwestowac. A my mamy jeden stadion-ruine ktory od 30 lat wyglada tak samo poza zmianami kosmetycznymi. I jezdza-graja tam najpopularniejsze kluby w okolicy. Alternatywy nie ma. Czy w naszym miescie w ktorym bardzo malo sie wydaje na sport jest lepiej niz w tych miastach gdzie te sumy sa bardzo duze?

Co do moich odwaznych wywodow to je podtrzymuje. Inna sprawa ze bardzo srednio sie to ma do naszej lokalnej gospodarki. Zeby zauwazyc jakies wymierne korzysci to trzeba sie liczyc przynajmniejej na arenie krajowej. Najlepiej na swiatowej. Stadion Barcelony jest glowna atrakcja w tym miescie i duzo turystow przyjezdza by sobie pyknac na nim zdjecie. Przy okazji zostawia troche kasy. Manchester zarabia na rynku azjatyckim kilkadziesiat-kilkaset mln $. Mimo ze gra w zachodniej Europie(!). To wszystko wplywa do kraju i miasta.

Hehe i jeszcze o reklamie. Najlepsza reklama dla klubu sa jego wyniki 8)

Odnoszac sie do reszty twojego postu to sie zgadzam ale wole sie nad tym nie rozmyslac. Nie ma nic gorszego niz zlosc polaczona z bezsilnoscia.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

Awatar użytkownika
istred
Trener

#506 Postautor: istred » 2 marca 2010, o 23:30

W czym zatem przesadzam?
W tym, że klub taką propozycją się ośmieszył, bo nie jest to jakiś absurdalny pomysł. Można się spierać, czy lepiej zlecieć wykonanie prostego plakatu profesjonalnej firmie i zapłacić za to kilka tysięcy (co nie zwróci się w postaci ilości sprzedanych biletów) czy dać szansę do wykazania się jakiemuś zdolnemu kibicowi, który zrobi to za darmo (bo może będzie miał z tego satysfakcję? bo może potraktuje to jako wyzwanie? bo uzna, że będzie to dobrze wyglądało w jego CV?) i nie jest powiedziane, że gorzej.
W tym, że od podmiotu obracającego rocznie 1,5 miliona złotych oczekuję, że doceni czyjąś pracę.
Profesjonalizmu można oczekiwać od każdego podmiotu, który profesjonalnie się czymś zajmuje i nie koniecznie musi obracać takimi kwotami, które przecież też nie są jakieś strasznie duże. Firmy, które obracają dużo większymi pieniędzmi szukają oszczędności i to nie jest przejaw braku profesjonalizmu. Widocznie KMŻ uznał, że plakaty nie są priorytetem i nie warto w to inwestować większych pieniędzy.
O docenianiu też można dyskutować. Bo co ma powiedzieć praktykant czy stażysta pracujący praktycznie tak jak każdy etatowiec w firmie, a któremu firma zazwyczaj nic nie płaci? Firma się powinna tego wstydzić? Ośmiesza się w ten sposób? Może i tak, ale rzeczywistość wygląda trochę inaczej.
Wracamy do dyskusji o spółkach?
Chyba możemy oszczędzić tego innym forumowiczom ;)

Awatar użytkownika
sting126
Senior

#507 Postautor: sting126 » 3 marca 2010, o 08:14

Torsen pisze:W czym zatem przesadzam? W tym, że od podmiotu obracającego rocznie 1,5 miliona złotych oczekuję, że doceni czyjąś pracę? Czy od podmiotu z takimi obrotami nie należy wręcz wymagać profesjonalizmu? Wracamy do dyskusji o spółkach?

Zdziwilbys sie jak podmioty obracajace 10 czy 20 razy wieksza iloscia pieniedzy potrafia nie doceniac czyjejs pracy... Ale to tak na marginesie bo to temat na inna dyskusje ;)

istred pisze:Można się spierać, czy lepiej zlecieć wykonanie prostego plakatu profesjonalnej firmie i zapłacić za to kilka tysięcy (co nie zwróci się w postaci ilości sprzedanych biletów) czy dać szansę do wykazania się jakiemuś zdolnemu kibicowi, który zrobi to za darmo (bo może będzie miał z tego satysfakcję? bo może potraktuje to jako wyzwanie? bo uzna, że będzie to dobrze wyglądało w jego CV?) i nie jest powiedziane, że gorzej.

Ano wlasnie. Ostatnio u mnie w firmie zlecono wykonanie prostej broszury informacyjnej jednej ze znanych lubelskich firm. Efekt? Zenujacy to zbyt duzo powiedziane. Firma zainkasowala ladnych pare tysiecy. Takze zgadzam sie z istredem, ze wcale nie jest powiedziane,ze grafik-amator zrobi to gorzej niz tzw. "profesjonalna firma".
Czas na zmiany :]

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#508 Postautor: Gelo » 3 marca 2010, o 08:22

z plakatami jest jeszcze jedna kwestia o ktorej przekonalem sie na wlasnej skorze. Paradoksalnie - nie warto robic czegos przesadnie ladnego. Zrobilem kiedys plakat zapowiadajacy koncert, z ktorego bylem zadowolony. Zostal wydrukowany na dobrym papierze za niemałe pieniądze. Co z tego jednak, skoro jego zywotnosc na słupie wynosiła jakieś dwie i pół minuty. Ekipa rozwieszająca była swiadkami jak gówniarze je zrywali a zapytani dlaczego to robią odpowiadali - "ladny jest to sobie go zabiore do domu". Czy ktorys z tych "zrywaczy" przyszedl na koncert? Wątpię.

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#509 Postautor: Torsen » 3 marca 2010, o 10:02

istred pisze:
W czym zatem przesadzam?
W tym, że klub taką propozycją się ośmieszył, bo nie jest to jakiś absurdalny pomysł.
W sumie masz rację, ale wiele też zależy od formy jego realizacji. Można ogłosić konkurs, wybrać najlepszy projekt, a zwycięzcę NAGRODZIĆ (uhonorować). Z drugiej strony, można też poprosić kolegę, żeby napisał na forum, żeby ktoś w wolnej chwili nagryzmolił plakat, to mu się odpali wejściówkę.
Tak jak mówiłem, mnie to w sumie ani ziębi, ani grzeje, ponieważ nie zamierzam projektować tego plakatu, ani nie jestem cenzorem klubu, a przynajmniej nie w większym stopniu, niż pozostali forumowicze. Ale moim zdaniem to kłuje w oczy i raczej nie dowartościowuje ani osoby, która sporządzi plakat, ani jej pracy. Sugeruje raczej, że wejściówka będzie sposobem "załatwienia sprawy" (bo u nas nadal wszystko się "załatwia"), odpowiednikiem zapłaty za usługę, niż nagrodą.
Można się spierać, czy lepiej zlecieć wykonanie prostego plakatu profesjonalnej firmie i zapłacić za to kilka tysięcy (co nie zwróci się w postaci ilości sprzedanych biletów) czy dać szansę do wykazania się jakiemuś zdolnemu kibicowi, który zrobi to za darmo (bo może będzie miał z tego satysfakcję? bo może potraktuje to jako wyzwanie? bo uzna, że będzie to dobrze wyglądało w jego CV?) i nie jest powiedziane, że gorzej.
sting126 pisze:Ostatnio u mnie w firmie zlecono wykonanie prostej broszury informacyjnej jednej ze znanych lubelskich firm. Efekt? Zenujacy to zbyt duzo powiedziane. Firma zainkasowala ladnych pare tysiecy. Takze zgadzam sie z istredem, ze wcale nie jest powiedziane,ze grafik-amator zrobi to gorzej niz tzw. "profesjonalna firma".
Ja nawet nie wiem, co to w tym przypadku znaczy "lepiej" lub "gorzej". Jak widać z innych wypowiedzi, "ładniej" wcale nie musi oznaczać "lepiej". Po prostu plakat ma spełnić swoją funkcję. Może być nawet brzydki, byle zwracał uwagę. Są podobno osoby, które mają dyplom wyższych studiów w zakresie tej szarlatanerii i sądzę, że powinny wiedzieć, co w tym przypadku znaczy "lepiej". Ja nie wiem i podejrzewam, że osoba nie zajmująca się tym zawodowo również nie wie.

Awatar użytkownika
Bozena
Senior

#510 Postautor: Bozena » 3 marca 2010, o 10:14

Gelo pisze:z plakatami jest jeszcze jedna kwestia o ktorej przekonalem sie na wlasnej skorze. Paradoksalnie - nie warto robic czegos przesadnie ladnego. Zrobilem kiedys plakat zapowiadajacy koncert, z ktorego bylem zadowolony. Zostal wydrukowany na dobrym papierze za niemałe pieniądze. Co z tego jednak, skoro jego zywotnosc na słupie wynosiła jakieś dwie i pół minuty. Ekipa rozwieszająca była swiadkami jak gówniarze je zrywali a zapytani dlaczego to robią odpowiadali - "ladny jest to sobie go zabiore do domu". Czy ktorys z tych "zrywaczy" przyszedl na koncert? Wątpię.

Może nikt ze zrywaczy na koncert nie przyszedł, ale inni Wasz zespół skojarzą nie tylko z dobrą muzyką, ale też świetnymi plakatami :wink: Swoją drogą to czy Wasze koncerty w plenerze muszą wypadać w takie mrozy :?: Nie udało mi się dotrwać do koncertu zespołu Spiral, gdzie gra mój znajomy gitarzysta, którego cała rodzinka nawiasem mówiąc interesuje się żużlem na czele z ciotką - tą z Ipswich :wink:
Pewnie, że koszty drukowania ładnych plakatów są duże, ale oko cieszą i dają dobre skojarzenia, nawet niekoniecznie te plakaty wydrukowane na dobrym papierze, ale z ładną grafiką :)

Koper
Trener
Kontakt:

#511 Postautor: Koper » 3 marca 2010, o 15:59

Czyli na razie jedna osoba z forumowiczów chętna do robienia plakatów w sezonie 2010?

Awatar użytkownika
sadychor
Kadrowicz

#512 Postautor: sadychor » 3 marca 2010, o 19:48

I piec do publikowania bezproduktywnego slowotoku :?
Obrazek
Lublin miastem specjalistów teoretyków pozostających w wiecznej opozycji

Awatar użytkownika
Bozena
Senior

#513 Postautor: Bozena » 3 marca 2010, o 22:11

sadychor pisze:I piec do publikowania bezproduktywnego slowotoku :?

Sorry, ale skąd wytrzasnąłeś taki piec :?: Nie zauważyłam, żeby Twój post należał do szczególnie produktywnych w kwestii plakatów 8) Jesteś więc chyba szósty, jeżeli to miałeś na myśli :wink:

Awatar użytkownika
sadychor
Kadrowicz

#514 Postautor: sadychor » 4 marca 2010, o 14:25

Twoj tez nie, wiec moze siedem :?: Ale jak ktos lubi palowac sie tym calym teoretyzowaniem........
Nie uzywam znakow diakrytycznych z powodu walkowanej przypadlosci forum.
Obrazek
Lublin miastem specjalistów teoretyków pozostających w wiecznej opozycji

Koper
Trener
Kontakt:

#515 Postautor: Koper » 16 marca 2010, o 00:45

Przykładowe plakaty które promują mecze lubelskich klubów:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#516 Postautor: Gelo » 16 marca 2010, o 07:16

to co pisałem - kolorowe jarmarki

Awatar użytkownika
Łoptymista
Trener

#517 Postautor: Łoptymista » 16 marca 2010, o 08:39

:lol:
ten koles zaraz roztrzaska sobie noge o murawe, za Chiny nie trafi w ta malutka pileczke... Plakat Motoru zwraca uwage sektorowka. SPR to jeden wielki oczoplas.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#518 Postautor: kibicLBN » 16 marca 2010, o 09:10

Plakat Motoru fajny, chociaż też troche dużo tych napisów, a SPR szkoda gadać, taka sraczka, że odwraca uwagę.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
Lublin_Fan
Zawodowiec

#519 Postautor: Lublin_Fan » 16 marca 2010, o 09:47

Ktos kompletnie niekumaty nawet moglby nie dowiedziec sie jakiej to dyscypliny dotyczy :).

Awatar użytkownika
kilar
Trener

#520 Postautor: kilar » 16 marca 2010, o 13:47

Nie no chyba az takich idiotow to nie ma, zeby nie skojarzyc, ze chodzi o reczna :)

Awatar użytkownika
Łoptymista
Trener

#521 Postautor: Łoptymista » 16 marca 2010, o 14:07

moze to byc turniej gry w dwa ognie :D

jesli jest jakas roznica miedzy pr a zbijakiem :p

Koper
Trener
Kontakt:

#522 Postautor: Koper » 16 marca 2010, o 23:54

Obrazek

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#523 Postautor: Torsen » 17 marca 2010, o 00:30

Ten plakat byłby super, gdyby nie wnętrze koła, z powodu któego główny obiekt wygląda jak chamska wlepa. Zawsze zastanawiało mnie, dlaczego wyizolowanie tego obszaru i wstawienie tam "wirtualnych" szprych jest dla większości grafików nie do wykonania. Lenistwo?

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#524 Postautor: ravajas » 18 marca 2010, o 09:07

Torsen pisze:Zawsze zastanawiało mnie, dlaczego wyizolowanie tego obszaru i wstawienie tam "wirtualnych" szprych jest dla większości grafików nie do wykonania. Lenistwo?

hehe, laik ;)
pozdrawia:
Rafał Borowski

http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#525 Postautor: Torsen » 18 marca 2010, o 12:01

Te, zawodowiec, popraw sobie sygnaturke, bo ma zle kodowanie :)
Co do kola, to naprawde nie rozumiem, co to za problem wstawic tlo rowniez w jego wnetrzu i dorobic poruszone szprychy. Bo to, ze je trzeba dorobic, to wie nawet laik :) A zuzlowiec na fantazyjnym tle z kawalkiem toru (starego tla) tylko w jednym miejscu (wewnatrz kola) wyglada zalosnie.