Plakaty
-
Koper
- Trener
- Kontakt:
Re: Plakaty
Klub poszukuje osoby, ktora jest zainteresowana projektowaniem na każdy mecz plakatu reklamującego mecze w Lublinie. W zamian klub oferuje karnet.
- niespokojny
- Trener
Ten karnet to za samo zainteresowanie czy projektowanie
? Karnet normalny czy vip? Taki czy inny propozycja ciekawa jak ktos oblatany w photoshopach itp.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych
Nawet jak oblatany, to samo się nie zrobi. Jeśli ktoś wycenia zrobienie kilku czy kilkunastu grafik na sto z czymś złotych, to trochę się jednak ośmiesza.
myślę że niejeden kibic-grafik zrobiłby to z sympatii do klubu. A jeśli dodatkowo dostaje wstęp wolny na mecze to już całkiem fajnie. Wg mnie dobra inicjatywa. W Łęcznej kibicom rozdawali karnety za pomoc w odśnieżaniu stadionu 
-
Koper
- Trener
- Kontakt:
Na pewno najwięcej pracy jest przy pierwszym plakacie, bo później można stosować ten sam szablon zmieniając zdjęcie,logo klubu gości itp. Loga klubu pozyskuje się od samych klubów, wysyłając odpowiednio wcześniej maila z prośbą o takie logo do klubu gości, w minionym sezonie raczej nie było z tym problemów z tego co wiem, kiedy o takie loga prosił Kosa który robił grafikę plakatów w minionym sezonie.
To już kwestia do dogadania z klubem. Ja dostałem jedynie informację że ma być karnet bez szczegółów jaki konkretnie.niespokojny pisze:Karnet normalny czy vip?
Jesli jej podstawowym zalozeniem bylo oszczedzanie kasy, to rzeczywiscie, bardzo dobra inicjatywa. Gdyby zas komus zalezalo na jakosci plakatow, to zwrocilby sie do profesjonalisty i zaplacil za to pare tysiecy. Z kolei, gdyby klub chcial rzeczywiscie uhonorowac kibica za wykonanie pracy za poldarmo, to zaoferowalby wejsciowki VIP dla niego i osoby towarzyszacej. Tak mi sie wydaje. W tym natomiast wypadku mamy ulubiony przez Gela TiP - tanio i pewnie 
Torsen pisze:Jesli jej podstawowym zalozeniem bylo oszczedzanie kasy, to rzeczywiscie, bardzo dobra inicjatywa. Gdyby zas komus zalezalo na jakosci plakatow, to zwrocilby sie do profesjonalisty i zaplacil za to pare tysiecy. Z kolei, gdyby klub chcial rzeczywiscie uhonorowac kibica za wykonanie pracy za poldarmo, to zaoferowalby wejsciowki VIP dla niego i osoby towarzyszacej. Tak mi sie wydaje.
Mnie też tak się wydaje, a plakaty wcale nie muszą być wykonywane według 1 szablonu, tak po najmniejszej linii oporu
Sądząc po ilości nie sprzedanych w ubiegłym roku karnetów klub chyba nie specjalnie zbiednieje, jeżeli dorzuci przynajmniej jeszcze 1 wejściówkę dla osoby towarzyszącej. To i tak będzie przecież pomoc dla klubu w ramach przysługi od wiernego kibica
Swoją drogą - sorry za odrębnego posta, ale chciałem to jakoś uwypuklić - przykład ten pokazuje dobitnie, jak sport "ożywia lokalną gospodarkę", co niektórzy próbowali dowodzić. U nas kooperanci nie zarobią, bo nawet pracę wymagającą drogich licencjonowanych narzędzi, umiejętności i talentu powierza się kibicom w zamian za wejściówkę.
A moim zdaniem byloby pomylka wydawac niewiadomo jaka kase na projekt plakatow. Nawet nie jest sprawdzone czy one cokolwiek daja. Dla mnie plakatami na slupach to sie reklamuje przyjazd cyrku na wies. Ale skoro daje sie je zrobic w miare niskim kosztem to niech sobie beda.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
Torsen pisze:Swoją drogą - sorry za odrębnego posta, ale chciałem to jakoś uwypuklić - przykład ten pokazuje dobitnie, jak sport "ożywia lokalną gospodarkę", co niektórzy próbowali dowodzić. U nas kooperanci nie zarobią, bo nawet pracę wymagającą drogich licencjonowanych narzędzi, umiejętności i talentu powierza się kibicom w zamian za wejściówkę.
To taka swiecka tradycja u nasz w klubie
-
Koper
- Trener
- Kontakt:
Również nie sądzę aby dodatkowy karnet był problemem, ale nie ja o tym decyduje. Jeśli zgłosi się chętny/chętni to już będą indywidualnie dogrywać warunki współpracy z klubem.
zdecydowanie wrocilbym do tradycyjnego sposobu robienia plakatow - stare graficzne logo (chyba z lat 60) i na dole tylko zmiana rywala.
-
Koper
- Trener
- Kontakt:
To Gelu Twoje zgłoszenie do konkursu o karnet ? 
Gelo pisze:zdecydowanie wrocilbym do tradycyjnego sposobu robienia plakatow - stare graficzne logo (chyba z lat 60) i na dole tylko zmiana rywala.
Zgadzam sie: przejrzyste, gustowne, czytelne i prezes moze sam w Wordzie zrobic
Koper pisze:To Gelu Twoje zgłoszenie do konkursu o karnet ?
żeby robić plakaty w pełnym kolorze i na kazdy mecz inne trzeba miec super jakosci zdjęcia w dobrej rozdzielczosci. Ja takich nie posiadam a karnet sobie kupię:)
tu jest ta grafika o ktorej mysle - http://www.ckmwlokniarz.com.pl/images/p ... ystawy.jpg
jak widac mozna to "oblecieć" jednym kolorem, dobrze się kojarzy (chociazby z czasami Hansa) i co najwazniejsze z odleglosci np. z samochodu jest bardzo skuteczne
Ostatnio zmieniony 2 marca 2010, o 17:33 przez Gelo, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Koper
- Trener
- Kontakt:
W poprzednim sezonie Kosie takie zdjęcia udostępniał Wojtek Szubartowski, ale nie chce za niego wypowiadać się czy również i w sezonie 2010 byłaby taka możliwość.Gelo pisze:żeby robić plakaty w pełnym kolorze i na kazdy mecz inne trzeba miec super jakosci zdjęcia w dobrej rozdzielczosci.
Gelu, rozumiem konserwatyzm, rozumiem sentymentalność, ale taki plakat to jest muzeum
Jeśli ktoś chce przekazać, że robi szoł na poziomie, to takim plakatem raczej mu się nie uda, o ile w ogóle przebije się do świadomości przechodniów nie szukających tego plakatu. Myślę, że ograniczenie plakatu tylko do roli nośnika informacji jest błędem, bo dziś informacje czerpie się z innych źródeł.
Gelo pisze:jak widac mozna to "oblecieć" jednym kolorem
Niestety ale link jest do plakatu w pelnym kolorze
PS. dzis sie juz takich plakatow nie robi, a szkoda. Dzisiejsze nie maja juz nic wspolnego ze sztuka. 90% grafikow nie potrafi namalowac odrecznie myszy, nie mowiac o zuzlowcu w ruchu.
Ostatnio zmieniony 2 marca 2010, o 17:52 przez go!, łącznie zmieniany 1 raz.
Tych co chcą się zgłosić chcę poinformować, że plakat powinien być zrobiony w corelu.
Naczelny obrońca Karola Barana.
Mowisz, ze drukarnia zyczy sobie plik w Corelu? To bylby ewenement na skale swiata!KosaRKS pisze:Tych co chcą się zgłosić chcę poinformować, że plakat powinien być zrobiony w corelu.
Torsen pisze:Gelu, rozumiem konserwatyzm, rozumiem sentymentalność, ale taki plakat to jest muzeum![]()
No jest muzeum - z cala swiadomoscią tegoż. I nie przemawia za mną ani sentyment ani konserwatyzm. Po prostu mimo postepu techniki nikt nie wymyslił nic lepszego (tzn. skuteczniejszego). Tak jak napisal go! - kiedys takie plakaty robili powazni artysci, mający fach w łapie. A teraz kazdemu kto ma corela i photoshopa wydaje sie ze jest artystą. Wszystko jest kwestią wyboru - mozna drukowac plakaty A0 na kredzie offsetem - ale bedzie to kosztowało majątek. A plakaty "zdjeciowe" o formacie A3, gdzie są nasrane setki kolorów i czcionek z ulepszaczami - są kompletnie nieczytelne. Te stare byly drukowane na zwyklym papierze, ale za to były trzykrotnie wieksze niż obecne. Można sie spierac jaką funkcję powinien pełnić plakat ale co by nie powiedziec na tych starych plakatch kto z kim jezdzi i kiedy - mozna bylo przeczytac z 20 metrów.
Ostatnio zmieniony 2 marca 2010, o 18:07 przez Gelo, łącznie zmieniany 2 razy.
go! pisze:Mowisz, ze drukarnia zyczy sobie plik w Corelu? To bylby ewenement na skale swiata!KosaRKS pisze:Tych co chcą się zgłosić chcę poinformować, że plakat powinien być zrobiony w corelu.
Nie no, nie musi byc Corela plik, ale powinien. Przyjmują chyba też PDF, SVG i AI, ale ogółem to drukują chyba za reklame i dlatego tacy leniwi są.
Naczelny obrońca Karola Barana.
I to chyba jest najważniejsze, bo o tym, co się komu podoba, podobno dyskutować nie należy.Gelo pisze:Można sie spierac jaką funkcję powinien pełnić plakat
Jak pisałem, plakat powinien zwracać uwagę, a nie tylko informować, bo od informacji są obecnie inne media. Każdy szukający informacji o godzinie rozpoczęcia meczu znajdzie ją bez trudu i plakaty w ogóle nie są do tego potrzebne. A czy archaiczna monochromatyczna grafika jest w stanie zwrócić dziś czyjąś uwagę pośród wszystkich bodźców atakujących dzisiaj przechodnia? Moim zdaniem nie. Chyba że ma co najmniej 5 m kwadratowych.
Hmm, a ja bym sie zgodzil z Gelem i Olem z innego wzgledu - wlasnie taka "oldschoolowosc" plakatu moze byc jego przewaga - oczywiscie bylbym za tym by uzyc moze troszke "nowoczesniejszej" kreski w rysunku, ale ogolnie jestem za.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
- niespokojny
- Trener
Torsen pisze:Swoją drogą - sorry za odrębnego posta, ale chciałem to jakoś uwypuklić - przykład ten pokazuje dobitnie, jak sport "ożywia lokalną gospodarkę", co niektórzy próbowali dowodzić. U nas kooperanci nie zarobią, bo nawet pracę wymagającą drogich licencjonowanych narzędzi, umiejętności i talentu powierza się kibicom w zamian za wejściówkę.
Ostatnio w Informacjach na polsacie bylo o promocji i probie ozywienia lokalnej turystyki oraz zachety ludzi na odwiedzanie miasta. Druga sprawa byl prestiz. Zadaniem tworzonej reklamy bylo miedzy innymi aby mieszkancy czuli sie dumni z tego ze sa obywatelami tego a nie innego miasta. Co daje ten prestiz? Ludzie chetniej sie osiedlaja w danym rejonie. I zeby nie bylo nie sa to tylko moje wywody ale rowniez ekspertow od reklamy, urzedasow, psychologow. Byly przyklady Pily i Ostrowa. Jak sie reklamowaly? Znane kapele, aktorzy, no i sport. W obu miastach druzyny zuzlowe byly na pierwszym planie.
Toresen, jak sam napisales plakaty dzisiaj nie sa najlepsza forma reklamy. Po co wiec przeplacac kilka tys za jakies fajerwerki skoro jest grono zapalencow ktore zrobi to polspolecznie? Popieram klub. Trzeba szukac oszczednosci i dzielic rzeczy na wazne i wazniejsze. A plakat wiszacy w ruchliwych miejscach, przy ktorych trzeba sie zatrzymac(moze slupy niedaleko przejsc dla pieszych, centra handlowe) i tak zostanie dostrzezony. Wystarcza zywsze kolory i duze litery. To najprostsza technika marketingowa. Pozatym moze wsrid kibicow znajdzie sie jakis talent? Darmowa reklama jest rubryka sportowa w kazdej lokalnej gazecie. A najlepsza reklama jest 'mouth to mouth' czyli polecanie znajomym taka impreze sportowa. Mozna by tez porobic jakies ulotki i rozdawac w najbardziej ruchliwych miejscach. Zrodel przekazu jest bardzo duzo.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych