Koper pisze:Torsen pisze:W lubelski żużel, póki co, zainwestować się nie da.
Torsen pisze:bslub pisze:o czym piszesz chyba sie dobrze nie zastanowiłeś, zainwestować to da się i w piłkę
i w zużel i w koszykówkę tylko MUSIAŁBY zainwestować prywatny inwestor,
Zainwestować w stowarzyszenie? Rozwiń tę myśl, proszę.
Przecież w przypadku piłki nożnej nie ma mowy o inwestowaniu w stowarzyszenie tylko jak czytamy w artykule "powstanie spółki, której udziałowcem zostałoby miasto".
Wyjaśnieniem jest to, co sam zacytowałeś na górze. Napisałem, że póki co się nie da, ponieważ klub żużlowy prowadzony jest przez stowarzyszenie. Jak powstanie spółka, wtedy będzie można w nią inwestować.
Torsen pisze:Zainwestować w stowarzyszenie? Rozwiń tę myśl, proszę.
bslub pisze:MIASTO nie jest od prowadzenia spółek sportowych
Torsen pisze:Może i prowadzić (powoływać) i inwestować w istniejące - przewiduje to ustawa o samorządzie gminnym oraz ustawa o sporcie kwalifikowanym. Miasto jest wtedy zwykłym uczestnikiem obrotu cywilnego, równoprawnym z innymi udziałowcami lub akcjonariuszami.
Nie wiem, jak Ty, ale ja inwestycję rozumiem jako coś, co w przyszłości ma dać zysk. Np. objęcie lub nabycie akcji w spółce jest inwestycją, bo akcje spółki dają dywidendę, można je też odsprzedać z zyskiem.
za dużo teorii sie naczytałeś za mało praktyki

)
Kolego, na dobry początek naucz się obsługiwać forum, żeby możliwa była dyskusja z Tobą. Jak się rozjeżdżają cytaty, to daleko nie zajedziemy. Potem natomiast skup się na tym, w jakiej dyskusji uczestniczysz.
Koper pisał o spółce "piłkarskiej", w którą miałoby zainwestować miasto, co z kolei wywołało ironiczną uwagę Mustafy skierowaną do przeciwników dotowania sportu zawodowego przez gminy, w tym do mnie. Wyjaśniłem, że czym innym jest dotowanie, a czym innym inwestowanie - w przypadku Motoru chodziło o to drugie, zaś w przypadku KMŻ, który jest stowarzyszeniem, o inwestycji nie może być mowy. Ty najwyraźniej twierdzisz inaczej, dlatego proszę o wyjaśnienie, na czym miałaby polegać inwestycja w stowarzyszenie. Tylko błagam, bez bzdur o promocji miasta i tym podobnej szarlatanerii.
no i co z tego ze ustawa pozwala,
To z tego, że, po pierwsze, jest taka możliwość, a po drugie, że możliwość ta jest wykorzystywana w praktyce - komunalnych spółek nie brakuje.
wyobrażasz sobie SA której właścicielem jest miasto
przecież do zarządzania taką spółką zostanie wyznaczony znajomy króliczka, przecież
istnieją spółki komunalne i zobacz kto nimi zarządza jaka armia ludzi znajduje tam pracę
w sportowej byłoby podobnie czyli kasa wyrzucona w błoto...
Tu się zgadzam. Ale tego właśnie chyba oczekują ci, którym podoba się pomysł dotyczący Motoru, przedstawiony wyżej.
nie wiem w którym miejscu doczytałeś się ze ja proponuje inwestowanie w stowarzyszenie
O tutaj:
bslub pisze:Torsen pisze:W lubelski żużel, póki co, zainwestować się nie da.
o czym piszesz chyba sie dobrze nie zastanowiłeś, zainwestować to da się i w piłkę
i w zużel...