Stadion
Re: Stadion
Ale myslisz, ze taki inwestor sie znajdzie?
Stadion jest do zrownania z ziemia, co juz kosztuje i to pewnie nie malo. Nikt tu nie wybuduje areny na kilkadziesiat tysiecy miejsc, takze pod trybunami tez nie bedzie az tak duzo powierzchni handlowej. Koszt inwestycji bardzo duzy, dodatkowo trzeba lozyc na druzyne. Mam wrazenie, ze duzo taniej byloby kupic poprostu dzialke i wybudowac od podstaw zwykla galerie handlowa, hotel czy cokolwiek innego co ma przynosic dochod.
Stadion jest do zrownania z ziemia, co juz kosztuje i to pewnie nie malo. Nikt tu nie wybuduje areny na kilkadziesiat tysiecy miejsc, takze pod trybunami tez nie bedzie az tak duzo powierzchni handlowej. Koszt inwestycji bardzo duzy, dodatkowo trzeba lozyc na druzyne. Mam wrazenie, ze duzo taniej byloby kupic poprostu dzialke i wybudowac od podstaw zwykla galerie handlowa, hotel czy cokolwiek innego co ma przynosic dochod.
Czy ktoś szukał takiego inwestora? Czy miasto np. ogłosiło, że chce sprzedać teren od jednego stadionu do drugiego (planowanego) czyli Park Ludowy pod inwestycję o charakterze sportowo-rekreacyjno-rozrywkowym? Tam na dużym obszarze można postawić tory dla rowerzystów, ścianki do wspinaczki, amfiteatr, dyskoteki, korty tenisowe, boiska + sklepy i co się jeszcze komu przyśni, połączyć to z inwestycją na stadionie. Robił ktoś takie rozpoznanie czy tylko po lewacku narzekał, że nic się nie uda i czekał na kasę z budżetu (RP lub UE)?
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.
Miasto, jako gospodarz, musi poczynic pewne, minimalne inwestycje, zeby komfort kibicow byl chociaz minimalny. Mowa tutaj jest wlasnie o toaletach, krzeselkach, remoncie parku maszyn. Powoli, co roku cos powinno byc robione, nawet gdyby rownolegle byl budowany nowy stadion.
Ja nie mam nic przeciwko ale badzmy realistami
i dlatego klub powinien znaleźć inwestora/sponsora
Tez nie mam nic przeciwko ale w czasie kryzysu jest to trudne i chyba mało oplacalne, jak ktos napisał wybudowanie tych elementów bez stadionu jak ktos by chciał cos takiego w ogole zrobic było by tansze bez budowy stadionu. Na sam stadion trzeba by wydac ze 100 baniek jak w toruniu i nie mowie tutaj ze stadion by byl podobnej wielkosci, bylby mniejszy bo z tych 100 baniek trzeba by jeszcze troche wydac na wyburzenie aktualnego. Wiec badzmy realistami
Pozdrawiam
Ludzie, ale o czym wy mowicie ?
W tym miescie trzeba czekac kilka lat, na wybudowanie stodoly na stadionie. Komplet krzeselek jest melodia przyszlosci, a wy chcecie przejscia stadionu na wlasnosc klubu, galerii handlowych pod sektorami i jeszcze kilku kosmicznych (jak na lubelskie realia) rzeczy
? Bez obrazy, ale niezly mam ubaw czytajac te opowiesci science fiction.
$korzen$ pisze:Ludzie, ale o czym wy mowicie ?W tym miescie trzeba czekac kilka lat, na wybudowanie stodoly na stadionie. Komplet krzeselek jest melodia przyszlosci, a wy chcecie przejscia stadionu na wlasnosc klubu, galerii handlowych pod sektorami i jeszcze kilku kosmicznych (jak na lubelskie realia) rzeczy
Raczej 1 uzytkownik chce, a reszta kiwa glowa z lewa na prawo.
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.
O przepraszam. Ja kiwam z gory na dol majac jednoczesnie poblazliwa mine 
A to sorry
.
Richie Faulkner:
Czarek pisze:Czy ktoś szukał takiego inwestora? Czy miasto np. ogłosiło, że chce sprzedać teren od jednego stadionu do drugiego (planowanego) czyli Park Ludowy pod inwestycję o charakterze sportowo-rekreacyjno-rozrywkowym? Tam na dużym obszarze można postawić tory dla rowerzystów, ścianki do wspinaczki, amfiteatr, dyskoteki, korty tenisowe, boiska + sklepy i co się jeszcze komu przyśni, połączyć to z inwestycją na stadionie. Robił ktoś takie rozpoznanie czy tylko po lewacku narzekał, że nic się nie uda i czekał na kasę z budżetu (RP lub UE)?
To jest całkowicie nierealne. a ostatnie zdanie pokazuje, że jedyne na co zasługujesz od miasta to wypędzenie. Miasto narzeka ”po lewacku” bo rządzi tu PIS. No tak. To ja myslelem ze to prawica ale sorry mistzru widze ze ty masz zawsze racje. Idz spac albo cos.
-Jurek Mordel zadowolony...
- No tak...
- Żona w domu także...
- No tak...
- Żona w domu także...
To naucz sie czytac ze zrozumieniem.Ludzie, ale o czym wy mowicie ?W tym miescie trzeba czekac kilka lat, na wybudowanie stodoly na stadionie. Komplet krzeselek jest melodia przyszlosci, a wy chcecie przejscia stadionu na wlasnosc klubu, galerii handlowych pod sektorami i jeszcze kilku kosmicznych (jak na lubelskie realia) rzeczy
Zauwaz tylko, ze Gizmo nie pisal nic o jakims na mase wielkim remoncie, instalacji oswietlenia, telebimach itd. tylko o poprawieniu funkcjonalnosci na poziomie wrecz podstawowym...
Po pierwsze, bardzo ciezko pod wzgledem politycznym i pewnie formalnym jest zrobic z parku takie tereny. Po drugie, cos podobnego miasto probuje zrobic na gorkach czechowskich... i widzisz jaki jest efekt.Czy ktoś szukał takiego inwestora? Czy miasto np. ogłosiło, że chce sprzedać teren od jednego stadionu do drugiego (planowanego) czyli Park Ludowy pod inwestycję o charakterze sportowo-rekreacyjno-rozrywkowym? Tam na dużym obszarze można postawić tory dla rowerzystów, ścianki do wspinaczki, amfiteatr, dyskoteki, korty tenisowe, boiska + sklepy i co się jeszcze komu przyśni, połączyć to z inwestycją na stadionie. Robił ktoś takie rozpoznanie czy tylko po lewacku narzekał, że nic się nie uda i czekał na kasę z budżetu (RP lub UE)?
Masi pisze:To jest całkowicie nierealne. a ostatnie zdanie pokazuje, że jedyne na co zasługujesz od miasta to wypędzenie. Miasto narzeka ”po lewacku” bo rządzi tu PIS. No tak. To ja myslelem ze to prawica ale sorry mistzru widze ze ty masz zawsze racje. Idz spac albo cos.
Czy rządzi PiS czy akurat teraz bardziej PO, czy PSL, czy SLD to i tak masz dziecko do czynienia z partiami etatystycznymi, utrzymującymi w rękach państwa obszary działalności jakie się starożytnym nie śniły, co na język politologiczny przekłada się na jeden termin: socjalizm.
istred pisze:Po pierwsze, bardzo ciezko pod wzgledem politycznym i pewnie formalnym jest zrobic z parku takie tereny. Po drugie, cos podobnego miasto probuje zrobic na gorkach czechowskich... i widzisz jaki jest efekt.
Górki pokazują, że gdy inwestor chce wszystko zrobić czysto, bez korzyści dla pewnych osób to ma ciężko...
Górki pokazują, że gdy inwestor chce wszystko zrobić czysto, bez korzyści dla pewnych osób to ma ciężko...
Zawarl umowe, dostal teren. Teraz niech buduje, kto mu przeszkadza?
Zeby wybudowac to do czego zobowiazali sie podczas kupowania terenu?
To pogratulowac geniuszom, ktorzy tego pilnowali...
Richie Faulkner:
Na pewno?
Nie mam czasu wyszukiwac informacji sprzed paru lat, ale tutaj jest troche wiarygodnych informacji.
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=201463
A oto cytat:
Awantura o górki czechowskie trwa od czterech lat. Kielecka spółka Echo Investment ma 113 hektarów gruntów po byłym poligonie. Chce tam urządzić park m.in. z rezerwatem przyrody, kortami, ścieżkami rowerowymi. Na ośmiu hektarach miało powstać centrum handlowo-rozrywkowe i hipermarket. Ale na budowę tego ostatniego nie zgodzili się radni, bo plan zagospodarowania przestrzennego nie przewiduje takich obiektów na tym terenie. Spółka wiedziała o tym, kupując ziemię, ale rozpoczęła lobbing.
Mi sie wydaje, ze tak wlasnie bylo. Spolka kupila za grosze ten teren. Zgodnie z planami miala utworzyc park i galerie handlowa. Jak juz stala sie wlascicielem terenow to zaczela kombinowac, zeby te plany troche zmienic - wieksza powierzchnia komercyjna kosztem parku. Proponujac zreszta przebudowe skrzyzowania Sikorskiego z Solidarnosci. Przeciez nie proponowali by tego, gdyby chcieli zbudowac to na co sie umawiali. A, nie oszukujmy sie, na pewno nie bylo umowy (dzentelmenskiej) ze Echo kupi, a miasto zmieni plan, tak zeby sie Galeria zmiescila...
Nie mam czasu wyszukiwac informacji sprzed paru lat, ale tutaj jest troche wiarygodnych informacji.
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=201463
A oto cytat:
Awantura o górki czechowskie trwa od czterech lat. Kielecka spółka Echo Investment ma 113 hektarów gruntów po byłym poligonie. Chce tam urządzić park m.in. z rezerwatem przyrody, kortami, ścieżkami rowerowymi. Na ośmiu hektarach miało powstać centrum handlowo-rozrywkowe i hipermarket. Ale na budowę tego ostatniego nie zgodzili się radni, bo plan zagospodarowania przestrzennego nie przewiduje takich obiektów na tym terenie. Spółka wiedziała o tym, kupując ziemię, ale rozpoczęła lobbing.
Mi sie wydaje, ze tak wlasnie bylo. Spolka kupila za grosze ten teren. Zgodnie z planami miala utworzyc park i galerie handlowa. Jak juz stala sie wlascicielem terenow to zaczela kombinowac, zeby te plany troche zmienic - wieksza powierzchnia komercyjna kosztem parku. Proponujac zreszta przebudowe skrzyzowania Sikorskiego z Solidarnosci. Przeciez nie proponowali by tego, gdyby chcieli zbudowac to na co sie umawiali. A, nie oszukujmy sie, na pewno nie bylo umowy (dzentelmenskiej) ze Echo kupi, a miasto zmieni plan, tak zeby sie Galeria zmiescila...
Plan zagospodarowania przestrzennego to nie jest "dziesiec przykazan" i mozna go zmienic.
Ale wladze miasta (zarowno te jak i poprzednie) uparly sie, ze nie zmienia i mimo konkretnej oferty - 60 mln na przbudowe skrzyzowania Sikorskiego-Tysiaclecia-Wyrwasa-Polnocna, zachowuja sie jak pies ogrodnika. Co ciekawe jak Agencja Mienia Wojskowego sprzedawala ten teren miasto nie bylo zainteresowane kupnem. A gdyby kupilo to mogloby na tym sporo zarobic.
Czy stalaby sie jakas tragedia jakby park mial 80 ha a 33 ha poszlo pod cele komercyjno-rozrywkowe?? Zamiast tego na poligonie mamy wielkie smietnisko i bar pod chmurka, a ludzie stoja w korkach na wyzej wspomnianym skrzyzowaniu.
"Nie bedzie niczego" - cholera a wydawalo mi sie, ze Kononowicz nie startowal w Lublinie.
Ale wladze miasta (zarowno te jak i poprzednie) uparly sie, ze nie zmienia i mimo konkretnej oferty - 60 mln na przbudowe skrzyzowania Sikorskiego-Tysiaclecia-Wyrwasa-Polnocna, zachowuja sie jak pies ogrodnika. Co ciekawe jak Agencja Mienia Wojskowego sprzedawala ten teren miasto nie bylo zainteresowane kupnem. A gdyby kupilo to mogloby na tym sporo zarobic.
Czy stalaby sie jakas tragedia jakby park mial 80 ha a 33 ha poszlo pod cele komercyjno-rozrywkowe?? Zamiast tego na poligonie mamy wielkie smietnisko i bar pod chmurka, a ludzie stoja w korkach na wyzej wspomnianym skrzyzowaniu.
"Nie bedzie niczego" - cholera a wydawalo mi sie, ze Kononowicz nie startowal w Lublinie.
Nie pojdziemy dzis do kina, nie pojdziemy do kosciola, nie pojdziemy do burdelu, serce nas na Montex wola...

Plan zagospodarowania przestrzennego można zmienić od ręki, wystarczy tylko kogoś odpowiednio zmotywować... i dlatego np. na Rudniku są 2 różniące się od siebie plany, jeden legalny, który nie pozwala deweloperom na pewne ruchy i drugi przyjęty "pod stołem", który jest dla deweloperów łaskawy. Co ciekawe jeszcze nikt nie poszedł za to siedzieć.
Właśnie o to chodzi że na poczatku jak Echo kupowało Górki to nie było mowy o ŻADNEJ galerii handlowej. Miał być park, jakieś rozrywki i osiedle domków. DLATEGO kupili ponad 100 hektarów za mniej niż wtedy Tesco za ten kawałek na którym stoi. Powiem więcej plan zagospodarowania absolutnie nie przewidywał tam żadnedo handlu. I spółka dobrze o tym wiedziała. Ale musiała wiedzieć jeszcze coś więcej, albo coś jej obiecano
, że zdecydowała się na taką niekorzystną transakcję. A tu w międzyczasie jeden radny podkablował drugiego radnego i chyba obietnice podstolikowe szlag trafił. Spólka została z kawałkiem ziemi na którym nie wiadomo co robić i zaczęły się gry lobbingowe. To co spólka proponuje na przebudowę skrzyżowanie to i tak o wiele za mało niż musiałaby zapłacić za teren górek gdyby tam było pozwolenie na robienie biznesów. Dlatego władze miasta nie idą na taką lipę. Zresztą w Poznaniu pan Prezydent został skazany za podobne kombinacje z Kulczykową. I u nas kilku biznesmenów zapowiedziało od razu, że jeżeli pozwolą na budowę galerii to od razu podają miasto do sądu. Różnica miedzy ziemią pod park i ziemią pod galerie to co najmniej 100mln jak na ten teren, więc jest o co walczyć.
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski
Czarek pisze:... i dlatego klub powinien znaleźć inwestora/sponsora, dla którego centrum rekreacyjno-sportowo-handlowe (czyli stadion po zmianach) będzie atrakcyjną propozycją
Nie rozumiem dlaczego wszyscy traktuja centra handlowe, zwane galeriami, jako antidotum na cale zlo. I z gory zakladaja ze inwestorzy zabijaja sie by tworzyc takich centrow jak najwiecej w kazdym miescie. Najlatwiej jest powiedziec - zrobmy dworzec autobusowy polaczony z galeria, stadion polaczony z galeria, muzeum polaczone z galeria itd. itp. bo wtedy bedzie samo na siebie zarabialo. Tak niestety nie jest i moze warto by niektorzy sobie uswiadomili, ze galeria handlowa to nie jest kura znoszaca zlote jajka. W Polsce nowe centra sie otwieraja ale tez zamykaja, podobnie jak hipery/dyskonty/markety. Na Zygmuntowskich jest malo miejsca na stadion, a co mowic o jakims centrum. Moze pare butikow/uslug sie zmiesci, ale mam wrazenie, ze mogloby to sie zakonczyc podobnym sukcesem komercyjnym jak Galeria Parada na Naleczowskiej. Zwlaszcza ze Plaza niedaleko.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
Ale nie maja przed soba swietlanej przyszlosci nie dlatego, ze sa w takich miejscach, tylko dlatego, ze sa w takich miejscach i nic nie oferuja czego by nie mozna znalezc gdzies blizej.
Bo jak galeria czy inny punkt zaoferuje jakies megaatrakcje to przyciagnie ludzi i na koniec swiata
A co do braku miejsca. Miejsca nie brak. Wszystko to kwestia funduszy. Miejsca jest od cholery chocby pod ziemia. Nie takie cuda juz ludzie stawiali. Musi sie to po prostu oplacac... Zadne inne argumenty nie istnieja.
Bo jak galeria czy inny punkt zaoferuje jakies megaatrakcje to przyciagnie ludzi i na koniec swiata
A co do braku miejsca. Miejsca nie brak. Wszystko to kwestia funduszy. Miejsca jest od cholery chocby pod ziemia. Nie takie cuda juz ludzie stawiali. Musi sie to po prostu oplacac... Zadne inne argumenty nie istnieja.