KMŻ RedStar Lublin w sezonie 2009
Re: KMŻ RedStar Lublin w sezonie 2009
Cooperem? A gdzie jest jego zdanie? Bo nie mogę znaleźć 
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski
Jesli dobrze pamietam to zdanie Coopera w tej kwestii jest nastepujace: Kluby powinny sie same finansowac z wplywow z biletow i pieniedzy od sponsorow i reklamodawcow bez udzialu pieniedzy publicznych. Jakos tak 
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?
H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...
H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...
http://espeedway.pl/news,dsl_slangerup_ ... 242,3.html
5. Michael J. Jensen (3,1,6!,3,3,3,1) 20+1
2 razy powiózł pulpeta. Przydałby się :p
5. Michael J. Jensen (3,1,6!,3,3,3,1) 20+1
2 razy powiózł pulpeta. Przydałby się :p
przywiezc pulpeta to chyba slaby argument - my w lublinie wiemy to chyba zbyt dobrze
Ge(L)o pisze:Po co pilkarkom 300 tys. zl ?![]()
Do cholery, to nie jest drogi sport.
I moim zdaniem właśnie dlatego tyle dostanie, bo mają stosunkowo mały budżet. Teraz miasto będzie mogło powiedzieć, że utrzymuje w bardzo dużym stopniu zespół na europejskim poziomie, walczący co roku z najlepszymi drużynami ze Szwecji, Danii, Niemiec itd.
W przypadku żużla (także piłki) taka kwota to kropla w morzu potrzeb. Skoro dyr. Sprawka twierdzi, że budżet będzie ok 1,5 mln to jest to 20%, a drużyna walczy w trzeciej klasie rozgrywkowej z Piłą, Rawiczem i Krosnem.
Widać różnicę promocyjną. Dla laika tak, dla kibica żużla już niekoniecznie. A szkoda, bo też mnie ręczna mało interesuje.
istred pisze: Mamy przeciez kilku niezlych plywakow (min. medalistka olimpijska Barzycka)
Tak dla ścisłości, Paulina Barzycka nigdy nie była medalistką olimpijską. No chyba, że chodzi o olimpiadę młodzieży...
Nie no, widzę że niektórzy operują argumentami (które notabene sami wyśmiewają) rodem z forum Motoru: SPR be, Motor be, dajcie wszystko na żużel i będzie cacy
Spójrzmy na fakty: Montex - najlepszy lubelski zespół w jakiejkolwiek dyscyplinie od lat, bardzo dobrze zorganizowany, te 300 tys to "pomoc" od miasta a nie połowa budżetu (a tego chyba chcą niektórzy kibice KMŻ pisząc o 500tys z miasta
). Montex radzi sobie jakoś finansowo, wciąż jest najlepszy w Polsce mimo że wcale nie ma najwięcej pieniędzy w lidze (przykładem może być choćby Zagłębie).
Motor - piłka to piłka, najważniejszy chyba sport w tym kraju więc 200 tys to wcale nie jest tak dużo (przykład - Śląsk Wrocław 6 mln z miasta!!! http://www.polskatimes.pl/gazetawroclawska/stronaglowna/139528,slask-wroclaw-dostanie-6-milionow-zlotych-z-magistrackiej,id,t.html) ale w lubelskich warunkach na więcej miasta po prostu nie stać.
KMŻ - najniższa liga, problemy finansowe w połowie sezonu, do tego złe wspomnienia po upadku poprzedniego klubu żużlowego w Lublinie...
Nie może być tak, że kompletujemy mocny skład, kasy mamy na pół sezonu a później wielkie oburzenie "przecież od miasta nam się najwięcej należy bo na mecze przychodzi 4 tys ludzi".
Spójrzmy na fakty: Montex - najlepszy lubelski zespół w jakiejkolwiek dyscyplinie od lat, bardzo dobrze zorganizowany, te 300 tys to "pomoc" od miasta a nie połowa budżetu (a tego chyba chcą niektórzy kibice KMŻ pisząc o 500tys z miasta
Motor - piłka to piłka, najważniejszy chyba sport w tym kraju więc 200 tys to wcale nie jest tak dużo (przykład - Śląsk Wrocław 6 mln z miasta!!! http://www.polskatimes.pl/gazetawroclawska/stronaglowna/139528,slask-wroclaw-dostanie-6-milionow-zlotych-z-magistrackiej,id,t.html) ale w lubelskich warunkach na więcej miasta po prostu nie stać.
KMŻ - najniższa liga, problemy finansowe w połowie sezonu, do tego złe wspomnienia po upadku poprzedniego klubu żużlowego w Lublinie...
Nie może być tak, że kompletujemy mocny skład, kasy mamy na pół sezonu a później wielkie oburzenie "przecież od miasta nam się najwięcej należy bo na mecze przychodzi 4 tys ludzi".
Już za cztery lata Maciej Michaluk mistrzem świata!
istred pisze:Sa jakiekolwiek kryteria dokonywania tego podzialu?
Pilkarki reczne, na mecze ktorych chodzi 200 osob mimo ze sa mistrzyniami polski po raz czterdziesty z rzedu - 300tys
Klub pilkarski umoczony po uszy w korupcji, przeznaczajacy dotacje na lapowki, o ktorym w mediach mowi sie tylko przy okazji afer - 200tys
Klub motocrossowy, ktory organizuje jedne zawody na rok - 100tys
Klub zuzlowy, na mecze ktorego chodzi regularnie najwieksza liczba kibicow, ktory ma szanse na awans, ktory jest sportem najdrozszym - 100tys.
Wedlug jakich kryteriow?
Sting, kazdy klub moze koszty zwiekszyc. Gdyby pilkarze lub zuzlowcy walczyli o mistrzostwo Polski to ich budzety siegaly by kilkudziesieciu milionow zlotych, a to nie znaczy, ze wiekszosc tego budzetu ma pochodzic z miejskiej dotacji. Pilkarki nie musza co roku walczyc o mistrzostwo, a i mecze nie musza byc rozgrywane na globusie.
1. Na mecze Montexu chodzi zdecydowanie wiecej niz 200 osob, na ogony z konca tabeli jest to przewaznie 500 im lepsza druzyna tym wieksza frekwencja, na Zaglebie czy Piotrcovie przychodzilo po 1500-2000, mecze pucharowe przyciagaja ok. 2 tys. (a tanie bilety i dobra promocja daly komplet publicznosci na trybunach czyli ponad 4000 na meczu z Byasen)
2. Patrzac na kwoty dotacji, mozna powiedziec, ze zastosowano kryterium mieszane, zadecydowala i klasa rozgrywkowa, i popularnosc, i "sila promocyjna". Kwoty dotacji to jakas wypadkowa tych a moze jeszcze jakis elementow.
3. Kasa z miasta dla Montexu to max 20% budzetu, szacunki harrego (2,5-3 mln) na podstawie mojej fragmentarycznej wiedzy wydaja mi sie jak najbardziej prawdopodobne
4. Gdyby pilkarze albo zuzlowcy startowali w ekstraklasie, a co za tym idzie wieksze budzety, to mogliby sie starac i pewnie by dostali wieksze kwoty, w mniejszych od Lublina Kielcach miasto w 2008 roku wlozylo Korone 2,5 mln w tym 4.
5. Montex musi grac na Globusie bo zadna inna hala w Lublinie nie spelnia wymogow ZPRP na ekstraklase, nie mowiac juz o EHF i pucharach.
Nie pojdziemy dzis do kina, nie pojdziemy do kosciola, nie pojdziemy do burdelu, serce nas na Montex wola...

meesha pisze:Jesli dobrze pamietam to zdanie Coopera w tej kwestii jest nastepujace: Kluby powinny sie same finansowac z wplywow z biletow i pieniedzy od sponsorow i reklamodawcow bez udzialu pieniedzy publicznych. Jakos tak
Racja. Ja jestem za ewantualnym udzialem kasy miejskiej w budzecie klubu dopiero gdy klub jest w stanie zapewnic rzeczywista promocje. W tym momencie to jest pompowanie kasy w trupy. Co to za klub zawodowy ktory z kasa miejska ledwo wiaze koniec z koncem,a bez niej jest na skraju bankructwa? Miasto w jakims stopniu powinno wspierac sport amatorski, ale to tez raczej przez budowanie bazy a nie dorazna pomoc (tak samo w przypadku zawodowego).
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
- Łoptymista
- Trener
o hezuz ale co to jest rzeczywista promocja?
zalozenia piekne, ale wykladaja sie na tym drobnym szczegole.
chociaz generalnie Coop masz racje. ale praktycznie to chcialbym, zeby moje miasto bardziej wspieralo w sensowny sposob moj klub.
zalozenia piekne, ale wykladaja sie na tym drobnym szczegole.
chociaz generalnie Coop masz racje. ale praktycznie to chcialbym, zeby moje miasto bardziej wspieralo w sensowny sposob moj klub.
Niech wybuduje fajny stadion zuzlowy, fajny stadion pilkarski, fajna plywalnie.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
Czlowiek chcialby sie napic za zdrowie nowych sponsorow, ale nauczony doswiadczeniem lubelskim, ciagle nie moge jakos w to uwierzyc.
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.
- Łoptymista
- Trener
ale cos tych nowych sponsorow nie ma. mieli byc w ciagu dwoch dni? o ile mnie pamiec nie myli
co gorsza pojawily sie sredniobudujace plotki o wizycie dzialacza KMZ w jednej duzej firmie...
klub powinien powiedziec co sie dzieje, no chyba ze cala akcja z radosnymi wiadomosciami byla tylko kampania PR, majaca za zadanie poprawic nastroje
co gorsza pojawily sie sredniobudujace plotki o wizycie dzialacza KMZ w jednej duzej firmie...
klub powinien powiedziec co sie dzieje, no chyba ze cala akcja z radosnymi wiadomosciami byla tylko kampania PR, majaca za zadanie poprawic nastroje
Zycze z calego serca mocarnych sponsorow, ale powtarzam za harrym - nie uwierze dopoki nie bedzie to wszystko czarno na bialym.
a jak myslicie ceny biletów bardzo wpłynał na frekwencje? Ja czasami z ojcem chodze na zuzel i dzis widział plakat u mnie na osiedlu który rano powiesiłem przyszedl do domu i mówi ze władze pogłupieli ze takie ceny dają ale powiedział ze moze pojdzie jak go chwile nakłaniałem, z pozostałych moich znajomych kazdy marudził ale raczej przyjdzie. Jeden koleszka który od poczatku sezonu nie chodził teraz tez nie przyjdzie bo mówi ze na druga lige tyle nie zapłaci... IMO fakt drogo ale licze ze koło 3 tysiecy bedzie jak pogoda dopisze. Glównie chyba przez ostatni powiew optymizmu i dobry wynik w krosnie.
Pozdrawiam
- Łoptymista
- Trener
* ceny biletow - nie sadze, aby mialy wplyw na ilosc ludzi. ci co maja byc i tak beda. kilka zlotych podwyzki nie wyleczy nas z tego nalogu:]
* Gawrzyk - zapewne masz racje. jak wrocisz z tego piawa moze zamienimy sie nickami. zostaniesz łoptymista a ja sobie bede czasem gawrzykowal?

* Gawrzyk - zapewne masz racje. jak wrocisz z tego piawa moze zamienimy sie nickami. zostaniesz łoptymista a ja sobie bede czasem gawrzykowal?
Dziwnie dużo szumu z tymi sponsorami,oby nie były to obiecanki cacanki.
Mam nadzieję że włodarze KMŻ nie są naiwni w obietnice bez pokrycia. Przecież różnie to już bywało.
Ja wolałbym taką wiadomość usłyszeć Gdy Dyrektor będzie trzymał podpisaną umowę sponsorską w ręku, a jeszcze lepiej po zaksięgowaniu na koncie KMŻ datków od sponsorów.
Ale rozwiejmy czarne myśli, trzymajmy kciuki i przybądźmy licznie w niedzielę na stadion jako główni sponsorzy Naszej ukochanej dyscypliny sportu.
Mam nadzieję że włodarze KMŻ nie są naiwni w obietnice bez pokrycia. Przecież różnie to już bywało.
Ja wolałbym taką wiadomość usłyszeć Gdy Dyrektor będzie trzymał podpisaną umowę sponsorską w ręku, a jeszcze lepiej po zaksięgowaniu na koncie KMŻ datków od sponsorów.
Ale rozwiejmy czarne myśli, trzymajmy kciuki i przybądźmy licznie w niedzielę na stadion jako główni sponsorzy Naszej ukochanej dyscypliny sportu.
- Łoptymista
- Trener
tak! zlapmy sie za rece i odspiewjmy jakas podniosla piesn
Orion pisze:Spójrzmy na fakty: Montex - najlepszy lubelski zespół w jakiejkolwiek dyscyplinie od lat
Jest to kłamstwo, które powtarzane 1000 razy uznano za prawdę. Piłkarki ręczne reprezentują niższy poziom niż juniorzy grający w szczypiorniaka. Przekładając to na lubelskie podwórko: SPR znajduje się na niższym sportowo poziomie niż rezerwy Motoru Lublin (VI liga). Piłkarzom Motoru II bliżej jest poziomem do FC Barcelona niż piłkarkom SPR do poziomu piłkarzy ręcznych ze stolicy Katalonii.
Operując Twoim argumentem dojdziemy do wniosku, że na najwyższym poziomie w Lublinie są sportowcy niepełnosprawni ponieważ regularnie zdobywają medale na Olimpiadzie Specjalnej.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.
Ty (Ł)optymisto
. Przeczytaj sobie co masz w swojej stopce...
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski
Czarek pisze:SPR znajduje się na niższym sportowo poziomie niż rezerwy Motoru Lublin (VI liga). Piłkarzom Motoru II bliżej jest poziomem do FC Barcelona niż piłkarkom SPR do poziomu piłkarzy ręcznych ze stolicy Katalonii.
Sorry kolego moge wiedziec gdzie sie zaopatrujesz i co cie tak potrafi potyrac?
Gawrzyk pisze: Dlatego ide w koncu po tego browara
Perłę Gawrzyku będziesz popijał ?
@czarek nie ma co porównywać sportów kobiecych do męskich. Albo inaczej, wyobraź sobie Mariusza Jurasika czy Karola Bieleckiego walczącego o piłkę z którąś z kobiet z SPR... :d