sting126 pisze:A wg mnie to bedzie 9,83 mln. Koper z calym szacunkiem, ale nie jestes budowlancem zeby oszacowac koszt modernizacji stadionu.
Oczywiscie ze moje szacunki to nie jest opinia fachowca, ale moje szacunki opieram na porównaniu kosztów modernizacji innych stadionow w innych miastach w Polsce. Wiadomo ze w przypadku stadionu przy Zygmuntowskich mamy zagwarantowane dofinasnowanie w wysokosci 85% kosztow modernizacji. Jesli na stadion przeznaczylibysmy 10 mln zlotych z budzetu Lublina to doliczając do tego dofinansowanie z UE na stadion mielibysmy 66,66 mln zł. Mysle ze za tą kwotę mozna juz spokojnie doprowadzic stadion przy Zygmuntowskich do stanu ktorego nie tylko nie musielibysmy sie wstydzic ale wrecz moglibysmy byc dumni tak jak teraz ze swoich stadionow moga byc dumni kibice w Czestochowie, Gorzowie (tam wylozono znacznie mniejsze kwoty niz my mielibysmy do dyspozycji przy wkladzie 10 mln z budzetu miasta), co wiecej modernizacje mozna byloby w takim wypadku zaczac juz od zaraz, wykorzystujac kryzys (podobno sprzyja tego typu inwestycjom-ma byc niby, jak piszą, taniej).
Chetnie zapytalbym fachowcow czy mozna cos rozsadnego zrobic na Zygmuntowskich powiedzmy zaokraglając za 70 mln zlotych (czyli przy wkladzie wlasnym 10,5 mln zlotych). Myslisz ze odpowiedz bylaby taka ze w tym miejscu potrzeba minimum 150 mln zlotych aby ten stadion doprowadzic do cywilizowanego porzadku?
sting126 pisze:Mimo, ze rowniez uwazam ze ten projekt jest zly to jednak pisanie, ze jest przesadzony pod wzgledem kosztow to jednak przegiecie. Takie kosztorysy sporzadzaja z reguly osoby znajace sie na rzeczy, z doswiadczeniem, biora pod uwage wiele czynnikow i to,ze Tobie sie wydaje, ze mozna zbudowac taniej ma niewielkie znaczenie.
Ale ja wcale nie przyczepilem sie do kosztorysu ale do zalozen projektu ktore sa bardzo rozpasane w stylu: hotel, wielopoziomowy parking na 260 miejsc, zaplecze treningowe przy ulicy Rusałka (m.in. dwa pełnowymiarowe boiska piłkarskie w tym jedno ze sztuczną nawierzchnią kładka na rzece Bystrzycy), wyburzenia budynków Startu, podgrzewana murawa. Mysle ze jest cala masa elementow ktore sa uwzglednione w tym projekcie ktore podrazaja koszt realizacji tego projektu, a ktore w mojej ocenie nie sa niezbedne aby zupelnie odmienic oblicze stadionu przy Zygmuntowskich.