Stadion

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
GRISZA
Szkółkowicz
Kontakt:

Re: Stadion

#2101 Postautor: GRISZA » 10 lutego 2009, o 16:14

W takim Rzeszowie i koniunktura była, bo klub był w ekstralidze a skończyło się jak zwykle na obiecankach. Obiecanki, uściski dłoni i wizyty na stadionie polityków nic nie kosztują.

Przykro na to patrzeć wszystko :(
Czasem aż oczy bolą patrzeć, jak się przemęcza dla naszego klubu, prezes Półtorak Marta, naszego klubu „Marma”. Ciągle pracuje! Wszystkiego przypilnuje i jeszcze inni, niektórzy, wtykają jej szpilki. To nie ludzie – to wilki!

Speedway Fan
Senior

#2102 Postautor: Speedway Fan » 10 lutego 2009, o 16:22

Spokojnie jak beda wybory sie zblizac to nie jeden polityk nowy stadion nie tylko dla pilki wybuduje ale i dla zuzla :lol:

Koper
Trener
Kontakt:

#2103 Postautor: Koper » 10 lutego 2009, o 16:45

GRISZA pisze:W takim Rzeszowie i koniunktura była, bo klub był w ekstralidze a skończyło się jak zwykle na obiecankach. Obiecanki, uściski dłoni i wizyty na stadionie polityków nic nie kosztują.

Przykro na to patrzeć wszystko :(

W Lublinie jesli zrealizowana zostanie koncepcja budowy stadionu pilkarskiego to jest spore zagrozenie ze stadion przy Zygmuntowskich zostanie zupelnie zaniedbany przez miasto i bedzie popadal w dalsza ruine. Sam pomysl rozdzielenia zuzla od pilki jest bardzo dobry, ale jesli ma to wygladac tak ze cale srodki i wysilki skupia sie na stadionie pilkarskim to juz chyba lepiej aby te dwie dyscypliny nie byly rozdzielane...

harry pisze:
Koper pisze:W mojej ocenie stadion przy Zygmuntowskich aby doprowadzic go do wzglednego wygladu i funkcjonnalnosci potrzebuje zastrzyku pieniedzy w 3 transzach po 20 mln zlotych przez trzy kolejne lata.

Są to absolutne mrzonki. Według mnie - nie ma mowy o takim rozpasaniu. Szybciej Kozia Wólka będzie miała ładny stadion niż Lublin.

Zdaje sobie sprawe ze sa to mrzonki, ale po rozdzieleniu funkcji zuzla i pilki stadion przy Zygmuntowskich albo zostanie doprowadzony do wzglednego wygladu albo dalej bedzie popadal w ruine i tutaj dodatkowe krzeselka zainstalowane na nierownych pofaldowanych obsuwajacych sie trybunach w ktorych kruszy sie beton niewiele zmienia :(

harry pisze:
Skończy się na poszerzeniu toru aby dopasowac go do wymogow i tyle.

I tu właśnie jest olbrzymi problem, który może wykluczyć nas z tegorocznych rozgrywek. Chociaż mówi się i pisze pisma w tej sprawie od 10.2007 Pan Prezydent i pan dyrektor MOSiR nie znaleźli jeszcze czasu na zajęcie się tą sprawą. A stanowisko PZM poznane dzisiaj jest jasne. Nie ma przebudowy - nie ma licencji. :shock: :shock: :evil: :evil: :evil: .
Ręce opadają.

Czyli jak rozumiem poszerzenie toru zapewni licencje nie tylko w drugiej lidze ale rowniez w pierwszej? Czy jeszcze sa jakies zastrzeżenia ktore ma wobec tego stadionu PZM jesli chodzi o pierwsza lige? Mam nadzieje ze MOSiR nie pokpi sprawy i ze juz niedlugo zabiorą się za spelnienie warunku PZM dla uzyskania licencji.

harry pisze:
W Czestochowie pokazali ze korzystajac ze starych walow ziemnych mozna po remoncie miec piekny stadion, mysle ze i w Lublinie jest to mozliwe, tzn. jest to teoretycznie mozliwe...

Na pewno nie za tej ekipy. Człowieku! Jakąś decyzję trzeba by było podjąć. A to wymagało by zebrania kilkudziesięciu ludzi wypicia kilkunastu litrów wody, kawy i herbaty i przełknięciu kilogramów paluszków. Budżet Prezydenta już tego nie wytrzyma. Nic nie robić, przeczekać, niech decyzje podejmują inni, następni. Taka pensja już się w życiu nie trafi. I żeby się później nikt tylko nie przypieprzał o cokolwiek.

Czyli co? Decyzje o koncepcji stadionu pilkarskiego nalezy traktowac w kategoriach sposobu na odsuniecie w czasie rozpoczecia robienia czegokolwiek w kwestii stadionu?

meesha
Trener
Kontakt:

#2105 Postautor: meesha » 10 lutego 2009, o 17:16

I nie da sie poszerzyc toru bez "przyciecia" rogow boiska pilkarskiego...

Ale chyba da sie to jakos pogodzic, gdzies nawet widzialem zdjecia 8)
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

harry
Trener

#2106 Postautor: harry » 10 lutego 2009, o 17:24

Ale nawet już projekt jest w MOSiRze tego przycięcia ( tak zeby nie kroić boiska)!!!!!!!!!!!!!!!!
ALE PAN PREZYDENT NIE PODJĄŁ JESZCZE DECYZJI!!!!!!!!!!!!!!!!!
I MOSiR nie może zacząć tej miniinwestycji. A czas leci. I licencja toru też leci... w niebyt.
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#2107 Postautor: tezetomaniak » 10 lutego 2009, o 17:39

strasznie zajety ten pan prezydent, normalnie na nic nie ma czasu

Awatar użytkownika
Boobi
Senior

#2108 Postautor: Boobi » 10 lutego 2009, o 19:10

no bo tyle ma projektow i zadan na glowie, ze nie wie za ktore sie zabrac :shock:
"Życie to jazda"

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#2109 Postautor: Gelo » 10 lutego 2009, o 19:46

moze niezupelnie chodzi o stadion w moim pytaniu - ale czy ktos na forum ma wiedze jak zostanie rozwiazany problem poszerzenia toru? zdaje sie ze licencje mielismy warunkową.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#2111 Postautor: Gelo » 10 lutego 2009, o 20:02

Gawrzyk pisze:kraweznik ma byc przesuniety do srodka w tych miejscach gdzie brakuje centrymetrow..

rewelacja

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#2112 Postautor: tezetomaniak » 10 lutego 2009, o 20:07

i w efekcie uzyskamy

Obrazek

:D

harry
Trener

#2113 Postautor: harry » 10 lutego 2009, o 22:34

Krawężniki na wyjściach z łuku mają być przesunięte o 90 cm w stronę boiska. Wydaje mi się ze będzie to zwiększało możliwości wyprzedzania po nożycach, ale zobaczymy.
Zobaczymy czy uda sie przebudować tor, bo z tym betonem to nawet komuniści robią się mali.
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

Awatar użytkownika
KMZFAN

#2114 Postautor: KMZFAN » 11 lutego 2009, o 06:17

harry pisze:Krawężniki na wyjściach z łuku mają być przesunięte o 90 cm w stronę boiska. Wydaje mi się ze będzie to zwiększało możliwości wyprzedzania po nożycach, ale zobaczymy.
Zobaczymy czy uda sie przebudować tor, bo z tym betonem to nawet komuniści robią się mali.

A powiedzcie mi ludzie co za pacan kazał to w ogóle przebudowywać? przecież tyle lat jeździło się na tym torze i nie było problemów. Że banda dmuchana stoi i tor na łukach jest węższy..ja pierdziu w angli to nawet nieraz takich łuków szerokich nie ma, przecież to jest przegięcie pały by wydawać kasę na coś co w ogóle jest zbyteczne i nie potrzebne :o :o Nieda się tam jakiegoś pisma wysłać do tych na górze debili tak jak przed laty by dali warunkowo licencję na ten tor znowu na rok?

Awatar użytkownika
Radzio
Senior

#2115 Postautor: Radzio » 11 lutego 2009, o 08:20

Pewnie chodzi o bezpieczeństwo aby tor był na tyle szeroki na łukach aby pomieścili się zawodnicy.

Awatar użytkownika
Fork
Zawodowiec

#2116 Postautor: Fork » 11 lutego 2009, o 11:31

a to my Zlata Prilbe organizujemy? 8) :lol:
trening czyni mistrza.

Awatar użytkownika
sadychor
Kadrowicz

#2117 Postautor: sadychor » 11 lutego 2009, o 13:34

KMZFAN pisze:(...)A powiedzcie mi ludzie co za pacan kazał to w ogóle przebudowywać? przecież tyle lat jeździło się na tym torze i nie było problemów. Że banda dmuchana stoi i tor na łukach jest węższy..ja pierdziu w angli to nawet nieraz takich łuków szerokich nie ma, przecież to jest przegięcie pały by wydawać kasę na coś co w ogóle jest zbyteczne i nie potrzebne :o :o Nieda się tam jakiegoś pisma wysłać do tych na górze debili tak jak przed laty by dali warunkowo licencję na ten tor znowu na rok?

Z choinki sie oberwales? Do tej pory mielismy licencje mielismy warunkowo; ze wzgledu na szerokosc lukow wlasnie. Teraz skonczylo sie babce sranie i tyle. Bylo kilka lat folgowania, teraz sie skonczylo. Zaczail?
I nie organizujemy Zletej tylko mecze ligowe o mistrzostwo II ligi na obiekcie, ktory musi spelnic wymogi regulaminowe.
Obrazek
Lublin miastem specjalistów teoretyków pozostających w wiecznej opozycji

Awatar użytkownika
Lublin_Fan
Zawodowiec

#2118 Postautor: Lublin_Fan » 12 lutego 2009, o 08:03

Żużel: Lubelski tor trzeba przygotować do ligowych zmagań
(tor)

W kilku minionych sezonach na lubelskim torze żużlowym można było organizować zawody warunkowo. Dzieje się tak od czasu zamontowania band pneumatycznych, które zmniejszyły przestrzeń do jazdy, zwłaszcza w miejscach, gdzie kończą się wiraże.

Pierwsze spotkanie ligowe na lubelskim torze ma zostać rozegrane 5 kwietnia
(Fot. Tomasz Koryszko)
Działacze Klubu Motorowo-Żużlowego obawiają się, że w tym roku także mogą mieć problemy z otrzymaniem licencji.

- Mieliśmy sygnały, że cierpliwość przedstawicieli PZMot może się wyczerpać, dlatego poprosiliśmy kierownictwo Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji o przeprowadzenie najpilniejszych prac związanych z poszerzeniem toru - powiedział Dariusz Sprawka, dyrektor KMŻ.

- O sprawie dowiedziałem się kilka dni temu i dziś nie jestem w stanie stwierdzić, jaki byłby koszt najpilniejszych poprawek i czy zdążymy je wykonać - tłumaczył Mariusz Szmit, dyrektor MOSiR. - Jeżeli byłaby potrzebna procedura przetargowa, wówczas dotrzymanie terminu stałoby się raczej niemożliwe. Aby zlecić prace bez przetargu, ich koszt nie może przekroczyć 14 tys. euro.

Szerokość toru nie jest jedynym problemem, na jaki zwracano uwagę podczas wizyt na lubelskim obiekcie. - W tej chwili nie pamiętam wszystkich niedociągnięć. Na pewno zwracałem uwagę na park maszyn. Jest ciasny i nie spełnia wymogów - stwierdził Włodzimierz Kowalski. - Nie wiem czy coś zrobiono, aby to zmienić. Jeżeli nie, mogą być problemy. Ale nie ja podejmuję ostateczną decyzję.

Spokojniej do tematu toru podchodzi prezes lubelskiego KŻ, skupiającego amatorów i prowadzącego szkółkę. - Dotychczas dostawaliśmy licencje warunkowo, ponieważ żużlowa centrala wiedziała o planowanym remoncie stadionu - dodał Janusz Sternik.

- My nie mamy wpływu na termin prac, a chcemy uczestniczyć w rozgrywkach. Po rocznej przerwie Lublin może powrócić do ligowej rywalizacji i sądzę, że w takim momencie klubowi trzeba pomóc, a nie piętrzyć przed nim trudności. Jestem dobrej myśli. Mam nadzieję, że znowu otrzymamy licencję. A drobne naprawy niedługo wykonamy we własnym zakresie. Niedługo można dosypać sjenitu, którego zapas mamy na stadionie.

A ligowe emocje zbliżają się dużymi krokami. 5 kwietnia KMŻ będzie gościł Orła Łódź. W przedsezonowych opiniach obie drużyny mają nadawać ton walce o awans, zatem należy spodziewać się dużych emocji. Wcześniej zaplanowano serię meczów kontrolnych z Tarnowem, Rzeszowem i Krosnem.

http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090211/SPORTS01/181797884

Speedway Fan
Senior

#2119 Postautor: Speedway Fan » 12 lutego 2009, o 10:34

- O sprawie dowiedziałem się kilka dni temu
sie usmialem z rana :lol:
jak zwykle oni dopiero co sie dowiaduja, ze potrzeba remonntu itp.

Manitou
Kadrowicz
Kontakt:

#2121 Postautor: Manitou » 12 lutego 2009, o 12:29

Najlepiej powiedziec, ze za czasow TZ nikt z klubu nie informowal MOSiRu o tym, ze licencja jest wydawana warunkowo. TZ juz nie istnieje to sie nie bedzie bronil. Co za szuje :?

Davv
Kadrowicz

#2122 Postautor: Davv » 12 lutego 2009, o 18:57

jedna rzecz mnie dziwi ze w polsce to kluby musza sie duzo napocic zeby sprostac kryteriom tz. tor taki szeroki, park maszyn taki duzy a to luk taki sraki. w szwecji czy dani ludzie z grilami przychodza na trawie trawie siedza tor jest w lesie i gp sie odbywa i nie ma problemu. a w polsce ci preziesi klubow nadskakuja temu olsenowi ze niedlugo to mu w pupe wejda.

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#2123 Postautor: tezetomaniak » 13 lutego 2009, o 09:14

kto mowil ze juz wiosna jest ? :evil:

Koper
Trener
Kontakt:

#2124 Postautor: Koper » 13 lutego 2009, o 10:46

Jakby nie było mamy luty (podkuj buty).

Koper
Trener
Kontakt:

#2125 Postautor: Koper » 15 lutego 2009, o 18:38

Cooper pisze:Swoja droga, teraz wychodzi jaka to jest swietna hala Globus, skoro (bez urazy) byle mecz zenskiej recznej jest w stanie ja przepelnic a dodatkowo doprowadzic do totalnego paralizu komunikacyjnego w okolicy (glownie jesli chodzi o parkowanie), przeciez ten parking przy globusie to jakas kpina.

Co by sie tu dzialo jakbysmy mieli druzyne w meskiej ekstraklasie siatkowki i przyjechalaby jakas Skra Belchatow np. ... generalnie masakra. Ok, nie zawsze ta hala zapelnialaby sie w calosci, ale gdyby miala pojemnosc pod 10 tys. to bylaby jedna z nielicznych w Polsce i mysle, ze dalaby rade na siebie zarabiac. I oczywiscie nie z taka lokalizacja...

Speedway Fan pisze:Ja juz dawno sie o tym przekonalem, ze pieniadze zostaly wyrzucone w bloto. Hala ma z 500 miejsc za malo by mozna miedzynarodowe zawody rozgrywac ?
Drugim takim wywaleniem kasy w bloto mial byc remont stadionu na Zygmuntowskie gdzie za taka kase jaka nie wiem jak wyliczyli mozna prawie dwa stadinoy wybudowac.

Koper pisze:No i wg najnowszej koncepcji ma powstac stadion pilkarski z widownia w okolicach 15 tys moze troche wiecej (ale mniej wiecej taka sama jak planowano przy Zygmuntowskich dla stadionu pilkarsko-zuzlowego).

Speedway Fan pisze:I to jest kolejne marnowanie kasy zamiast zrobic od razu na minimum 20 tysiecy, a tak znow zadnych wiekszych imprez bo za malo miejsc.

Wielkosc nowego stadionu pilkarskiego bedzie dopasowana do dofinansowania z UE jaka byla na Zygmuntowskie, ktora teraz ma byc przepisana na nowa lokalizacje stadionu przy Krochmalnej. Moim zdaniem obecny projekt modernizacji Zygmuntowskich jest przesadzony pod wzgledem kosztow jakie sa konieczne do jego realizacji, mozna za znacznie mniejsza kase porzadnie zmodernizowac ten obiekt korzystajac przy tym ze srodkow z UE + max. 10 mln pln wkladu wlasnego.
Tak zmodernizowany stadion przy Zygmuntowskich bylby wypasiony na potrzeby zuzla a jednoczesnie zdecydowanie wystarczylby potrzebom pilkarzy do czasu kiedy przeniesliby sie na nowy stadion pilkarski a stadion przy Zygmuntowskich docelowo bylby stadionem zuzlowym.

O nowym stadionie pilkarskim mozna bylby pomyslec na dalsza przyszlosc: tzn. przygotowac dobra lokalizacje, odpowiednio skomunikowac itd i wowczas ze znacznie wiekszym rozmachem niz obecnie sie planuje wybudowac stadion pilkarski poszukujac kosztow od inwestora, z ministerstwa (jak to robia w Zabrzu), taki stadion moglby powstac w polaczeniu z inwestycjami komercyjnymi, hotelem, boiskami treningowymi, jakims centrum handlowym itd. Ale to takie pobożne życzenia, bo lubelska rzeczywistosc w temacie stadionu jaka jest kazdy widzi...