Stadion
-
Koper
- Trener
- Kontakt:
Re: Stadion
Na polecenie miasta robotnicy wywiercą dziury w ziemi na terenie zlikwidowanej Cukrowni Lublin. I sprawdzą, czy grunt nadaje się do tego, by właśnie tu, a nie przy Al. Zygmuntowskich zbudować nowy stadion. Decyzja ma zapaść jeszcze w styczniu.
Geolodzy mają wkroczyć na teren położony koło Bystrzycy tuż obok parku Ludowego. - A dokładnie w rejonie osadników byłej Cukrowni - precyzuje Marek Młynarczyk, zastępca dyrektora Wydziału Inwestycji w lubelskim Urzędzie Miasta. Fachowcy mają wykonać w sumie 10 odwiertów: osiem na obrysie konstrukcji na której miałyby się oprzeć zadaszone trybuny i dwa na planowanej płycie stadionu.
- Badania geologiczne są konieczne do tego, by ocenić, czy grunt nadaje się do wybudowania takiego obiektu jak stadion - wyjaśnia Stanisław Fic, zastępca prezydenta Lublina. - Ważne będzie to jaka jest grubość poszczególnych warstw podłoża i jak głęboko znajdują się wody gruntowe. Nie chcemy, żeby okazało się, że musimy wykonywać bardzo głębokie fundamenty, bo to mogłoby się okazać nieopłacalne. Zdarzają się takie przypadki, że ktoś musi schodzić z fundamentami do 7 metrów poniżej poziomu terenu, żeby mieć na czym posadowić budynek.
Ratusz sprawdza, czy na terenie byłej cukrowni da się zbudować stadion, bo uznał, że może się to okazać tańsze niż burzenie istniejącego stadionu przy Al. Zygmuntowskich i zastępowanie go nowym, mieszczącym 18 tys. widzów.
Prace na Zygmuntowskich miałyby pochłonąć ponad 150 milionów złotych, z czego kilkadziesiąt milionów trzeba by wydać na niezbędną do prowadzenia budowy rozbiórkę części obiektów znajdującego się po sąsiedzku Startu i późniejszą ich odbudowę. Kolejne 10 mln zł pochłonęłaby modernizacja stadionu przy ul. Kresowej, bo tam na czas budowy miałyby być przeniesione rozgrywki piłkarskie i żużlowe.
Gdyby budowano stadion na Krochmalnej nie trzeba by burzyć obiektów Startu i remontować stadionu przy Kresowej. Przy Zygmuntowskich pozostałby tylko tor żużlowy.
Kiedy magistrat wybierze lokalizację nowego stadionu? - Decyzja zapadnie szybko. Jeszcze w styczniu - zapowiada Elżbieta Kołodziej-Wnuk, zastępca prezydenta.
Dziennik Wschodni
Geolodzy mają wkroczyć na teren położony koło Bystrzycy tuż obok parku Ludowego. - A dokładnie w rejonie osadników byłej Cukrowni - precyzuje Marek Młynarczyk, zastępca dyrektora Wydziału Inwestycji w lubelskim Urzędzie Miasta. Fachowcy mają wykonać w sumie 10 odwiertów: osiem na obrysie konstrukcji na której miałyby się oprzeć zadaszone trybuny i dwa na planowanej płycie stadionu.
- Badania geologiczne są konieczne do tego, by ocenić, czy grunt nadaje się do wybudowania takiego obiektu jak stadion - wyjaśnia Stanisław Fic, zastępca prezydenta Lublina. - Ważne będzie to jaka jest grubość poszczególnych warstw podłoża i jak głęboko znajdują się wody gruntowe. Nie chcemy, żeby okazało się, że musimy wykonywać bardzo głębokie fundamenty, bo to mogłoby się okazać nieopłacalne. Zdarzają się takie przypadki, że ktoś musi schodzić z fundamentami do 7 metrów poniżej poziomu terenu, żeby mieć na czym posadowić budynek.
Ratusz sprawdza, czy na terenie byłej cukrowni da się zbudować stadion, bo uznał, że może się to okazać tańsze niż burzenie istniejącego stadionu przy Al. Zygmuntowskich i zastępowanie go nowym, mieszczącym 18 tys. widzów.
Prace na Zygmuntowskich miałyby pochłonąć ponad 150 milionów złotych, z czego kilkadziesiąt milionów trzeba by wydać na niezbędną do prowadzenia budowy rozbiórkę części obiektów znajdującego się po sąsiedzku Startu i późniejszą ich odbudowę. Kolejne 10 mln zł pochłonęłaby modernizacja stadionu przy ul. Kresowej, bo tam na czas budowy miałyby być przeniesione rozgrywki piłkarskie i żużlowe.
Gdyby budowano stadion na Krochmalnej nie trzeba by burzyć obiektów Startu i remontować stadionu przy Kresowej. Przy Zygmuntowskich pozostałby tylko tor żużlowy.
Kiedy magistrat wybierze lokalizację nowego stadionu? - Decyzja zapadnie szybko. Jeszcze w styczniu - zapowiada Elżbieta Kołodziej-Wnuk, zastępca prezydenta.
Dziennik Wschodni
O to nie jest taki glupi pomysl. Kopacze na Krochmalna, zuzel na Zygmuntowskich. Bedzie mozna troche tor poprawic i powoli modernizowac stadion w kierunku obiektu czysto zuzlowego 
I faktycznie moze to wyjsc taniej jak modernizowanie Kresowej i przebudowa Zygmuntowskich.
I faktycznie moze to wyjsc taniej jak modernizowanie Kresowej i przebudowa Zygmuntowskich.
Póki stać mnie będę szalał,
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,
A nie czaić się z kwiatami.
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,
albo potem sprzedać zygmuntowskie i za tą kasę wybudować nowiutki stadion ala Toruń
Radzio pisze:albo potem sprzedać zygmuntowskie i za tą kasę wybudować nowiutki stadion ala Toruń
Cos w tym jest. Mozna piknac jakis fajny stadion na przedmiesciach. Kryzys mamy ceny nieruchomosci, materialow i robocizny w dol. Nic tylko budowac stadion
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,
-
Koper
- Trener
- Kontakt:
bkapusta pisze:Radzio pisze:albo potem sprzedać zygmuntowskie i za tą kasę wybudować nowiutki stadion ala Toruń
Cos w tym jest. Mozna piknac jakis fajny stadion na przedmiesciach. Kryzys mamy ceny nieruchomosci, materialow i robocizny w dol. Nic tylko budowac stadion
Pisałem juz o tym, co Cooper odpowiednio skomentował
viewtopic.php?f=10&t=2098&p=167503#p167503
bkapusta pisze:O to nie jest taki glupi pomysl. Kopacze na Krochmalna, zuzel na Zygmuntowskich. Bedzie mozna troche tor poprawic i powoli modernizowac stadion w kierunku obiektu czysto zuzlowego
Ludzie, wy chyba zapomnieliscie, ze mieszkacie na polskiej Ukrainie zwanej Lublin. Po ewentualnym wybudowaniu stadionu na Krochmalnej, wszyscy beda mieli "stadion" na Zygmuntowskich daleko w ....
$korzen$ pisze:bkapusta pisze:O to nie jest taki glupi pomysl. Kopacze na Krochmalna, zuzel na Zygmuntowskich. Bedzie mozna troche tor poprawic i powoli modernizowac stadion w kierunku obiektu czysto zuzlowego
Ludzie, wy chyba zapomnieliscie, ze mieszkacie na polskiej Ukrainie zwanej Lublin. Po ewentualnym wybudowaniu stadionu na Krochmalnej, wszyscy beda mieli "stadion" na Zygmuntowskich daleko w ....o wszelkich modernizacjach (tych wiekszych oczywiscie) przez pare lat na Zygmuntowskich bedziemy mogli tylko pomarzyc.
Ja o niczym nie zapomnialem - ja tam w Lublinie nie mieszkam, zasadniczo nawet nigdy nie mieszkalem
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,
-
Koper
- Trener
- Kontakt:
Na pewno czynnikiem ktory sprzyjalby modernizacji stadionu zuzlowego bylby odpowiedni poziom sportowy druzyny zuzlowej a co za tym idzie odpowiednio wysoka frekwencja w czasie meczow. W Gorzowie generalny remont a wlasciwie stworzenie dodatkowego pietra trybuny poszedl w parze z wynikiem sportowym.
Podobnie odwrotnie: zupelny brak ligowej druzyny pozwala na na totalne olewanie kwestii infrastruktury zuzlowej w Lublinie.
Podobnie odwrotnie: zupelny brak ligowej druzyny pozwala na na totalne olewanie kwestii infrastruktury zuzlowej w Lublinie.
bkapusta pisze:(...)Ja o niczym nie zapomnialem - ja tam w Lublinie nie mieszkam, zasadniczo nawet nigdy nie mieszkalem
Malo tego, Ty nigdy nie byles w Lublinie
A co do pomyslu stadionu na Krochmalnej mozna jasno stwierdzic, ze to byl niezly wybieg ze stwierdzeniem brzmiacym :
(...)że musimy wykonywać bardzo głębokie fundamenty, bo to mogłoby się okazać nieopłacalne. Zdarzają się takie przypadki, że ktoś musi schodzić z fundamentami do 7 metrów poniżej poziomu terenu,(...)
I w taki przypadek Panowie z Ratusza wlasnie wdepneliscie. Wystarczy zejsc kilkanascie metrow nizej na "osiedle". Tylko uwaga na lakierki.
Lublin miastem specjalistów teoretyków pozostających w wiecznej opozycji
sadychor pisze:Malo tego, Ty nigdy nie byles w Lubliniebkapusta pisze:(...)Ja o niczym nie zapomnialem - ja tam w Lublinie nie mieszkam, zasadniczo nawet nigdy nie mieszkalem![]()
Bylem. Falubazy mnie ze stonka ziemniaczana zrzucili. Tylko z ziemniakow na produkty chmielowe sie przekwalifikowalem dlatego moje znaczenie strategiczne spadlo
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,
-
Koper
- Trener
- Kontakt:
W oczekiwaniu na modernizacje stadionu w Lublinie czas na zapoznanie sie z wizualkami modernizacji stadionu żużlowego w Ziolenej Gorze. Szkoda ze w Lublinie ciagle stoimy na etapie wizualek.

Obiekt przy ul. Wrocławskiej będzie po przebudowie miał 20 tys. miejsc. Łączny koszt przebudowy to ok. 50 mln. zł.
Za SportoweFakty.pl

Obiekt przy ul. Wrocławskiej będzie po przebudowie miał 20 tys. miejsc. Łączny koszt przebudowy to ok. 50 mln. zł.
Za SportoweFakty.pl
50 milionów złotych za taką przebudowę?
Liczą baaardzo optymistycznie.
-
Koper
- Trener
- Kontakt:
Kacza pisze:50 milionów złotych za taką przebudowę?
Co prawda bylo to juz jakis czas temu i dlatego nie da sie za bardzo porownywac ale z tego co kojarze koszt modernizacji w Czestochowie zamknal sie kwotą 20 mln zlotych.
I dla przypomnienia bo juz to wklejalem:
STADION W GORZOWIE WIELKOPOLSKIM W LICZBACH
Nowe elementy ktore wykonano przy okazji modernizacji:
Wykonawcy: szesc firm, szesciu kierownikow budowy i trzech inspektorow nadzoru.11,2 tys. indywidualnych, plastikowych siedzeń na starych walach i tak zwanej wysokiej trybunie wzdluz przeciwleglej prostej;
7 tys. miejsc pod dachem;
sztuczne oswietlenie toru o mocy 1,2 tys. luksow;
nowe drogi dojazdowe i zmodernizowany parking;
nowe naglosnienie, monitoring obiektu, loza prasowa, a takze system internetowej sprzedazy biletow i elektronicznej kontroli wejsc na stadion.
Calkowity koszt modernizacji: 17 mln zl, pochodzacych w calosci z miejskiego budzetu.
Inwestor: OSiR.

Gorzow chce w przyszlosci za dalsze kilkanascie milionow zlotych zamknac caly stadion taka pietrowa podwojna trybuna.
my juz pewnie nie dozyjemy normalnego stadionu w koziej wolce
(moze nasze dzieci albo chociaz wnuki)
czy w związku z kryzysem inwestycje stadionowe w lbn przesuniete o kolejne 4-6 lat?
pozdr
pav4u
(moze nasze dzieci albo chociaz wnuki)
czy w związku z kryzysem inwestycje stadionowe w lbn przesuniete o kolejne 4-6 lat?
pozdr
pav4u
Ostatnio zmieniony 5 lutego 2009, o 22:52 przez pav4u, łącznie zmieniany 1 raz.
A ja mam nadzieję, ze dożyjemy. Ale ja jestem ciągle wielkim optymistą. W końcu musi się trafić jakiś prezydent z jajami
.
Może już niedługo. Jak się uda to się uda.
I już nie mogę się doczekać komentarza mojego ulubieńca moko, który zaraz coś napisze o pomniku Marszałka...
I już nie mogę się doczekać komentarza mojego ulubieńca moko, który zaraz coś napisze o pomniku Marszałka...
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski
harry pisze:A ja mam nadzieję, ze dożyjemy. Ale ja jestem ciągle wielkim optymistą. W końcu musi się trafić jakiś prezydent z jajami![]()
![]()
.
To nasz prezio W. jest ten teges kaleką ??
Prezydent może i jaja powinien mieć, ale dopóki jakiś większy prywatny przedsiębiorca nie rzuci na $$ na stół, dopóty nie będzie rozpoczęcia budowy. Zawsze znajdzie się coś pilniejszego do roboty z budżetu. Przydałyby się jakieś naciski na władzę i poszukiwanie inwestora. Choć u nas i to nie wróży sukcesu - patrz Lublinianka vs. żydki vs. Norwegowie
-
Koper
- Trener
- Kontakt:
pav4u pisze:czy w związku z kryzysem inwestycje stadionowe w lbn przesuniete o kolejne 4-6 lat?
W zasadzie to może być wrecz odwrotnie, kasa na modernizacje w postaci dofinansowania (85% calego kosztu modernizacji) jest zagwarantowana bez zadnych konkursow w Komisji Europejskiej w ramach RPO, a światowy kryzys może spowodować, że... będzie taniej...
tak tez ocenia sie wplyw kryzysu na modernizacje Stadionu Śląskiego:
http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,3501 ... kiego.html
harry pisze:A ja mam nadzieję, ze dożyjemy. Ale ja jestem ciągle wielkim optymistą. W końcu musi się trafić jakiś prezydent z jajami![]()
![]()
.
Myślę, że pisanie takich słów o obecnym prezydencie (jaki by nie był) nie wypada Panu, a zwłaszcza niczego dobrego nie wnosi do relacji klub-miasto. Wręcz przeciwnie bardzo psuje te relacje (jakie by nie były). Dobrze że obecny prezes W. ma to czego nie ma Pana zdaniem prezydent miasta. Tylko biedak nie mógł się przebić przez żadne wybory nawet pozując jak sobowtór Marszałka. No może teraz jak pod płaszczykiem klubu i zasług dla niego będzie robił sobie PR wśród mieszkańców Lublina. Może młodzi np. z tego forum to kupią ale inni, którzy mają więcej wiosen i znają jego "zasługi" i "pomysły" na pewno nie. Powinniście założyć "koło wzajemnej adoracji" bo chyba na tym tylko się znacie.
Koper pisze:pav4u pisze:czy w związku z kryzysem inwestycje stadionowe w lbn przesuniete o kolejne 4-6 lat?
W zasadzie to może być wrecz odwrotnie, kasa na modernizacje w postaci dofinansowania (85% calego kosztu modernizacji) jest zagwarantowana bez zadnych konkursow w Komisji Europejskiej w ramach RPO, a światowy kryzys może spowodować, że... będzie taniej...
tak tez ocenia sie wplyw kryzysu na modernizacje Stadionu Śląskiego:
http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,3501 ... kiego.html
Co wazne zlotowka spada - dostac teraz 1 000 000 euro dofinansowania, to nie to samo co rok temu
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,
A nie jesteśmy na etapie, że "nie wiadomo kiedy" będzie budowa stadionu, że "się nie śpieszy"? O ile pamiętam to mniej więcej tak wypowiadała się pani z Urzędu Miasta (Wnuk cośtam).
Więc co tu odraczać o następne lata?
Projekt jest, kasa jest, wszystko w zasadzie gotowe. Prace miały się zacząć już ponad rok temu... Mógłby mi ktoś powiedzieć co teraz? Przecież gruba kasa nam przepadnie z UE, kupę kasy już wydano na przygotowanie inwestycji. I naprawdę nikogo to nie obchodzi, że w zasadzie przy finalizacji całej inwestycji (sama budowa to już końcówka) miasto się wycofuje. Aż nie mogę uwierzyć, że taki wałek robią i mieszkańcy, prasa, wszyscy milczą...
Więc co tu odraczać o następne lata?
Projekt jest, kasa jest, wszystko w zasadzie gotowe. Prace miały się zacząć już ponad rok temu... Mógłby mi ktoś powiedzieć co teraz? Przecież gruba kasa nam przepadnie z UE, kupę kasy już wydano na przygotowanie inwestycji. I naprawdę nikogo to nie obchodzi, że w zasadzie przy finalizacji całej inwestycji (sama budowa to już końcówka) miasto się wycofuje. Aż nie mogę uwierzyć, że taki wałek robią i mieszkańcy, prasa, wszyscy milczą...
- tezetomaniak
- Trener
moko pisze:Powinniście założyć "koło wzajemnej adoracji" bo chyba na tym tylko się znacie.
w imieniu wszystkich dziekuje, a teraz wyjdz
istred pisze:Mógł� mi ktoś �wiedzieć c�teraz?[/quote][
Z krotkiej rozmowy z Pania Prezydent dowiedzialem sie tyle, ze ona osobiscie wstrzymala realizacje projektu na Al.Zygmuntowskich. Jak twierdzi jest to spowodowane tym, ze w obliczu majacej wejsc w zycie nowej ustawy o bezpieczenstwie i organizacji imprez masowych - w/w projekt nie spelnialby norm w niej zawartych. Z tego co sam sie domyslam chodzi prawodpodobnie o komunikacje w tym rejonie, potoki ludzi, oddzielenie tych potokow etc. Pani Prezydent wygladala na zorientowana w tej kwestii takze nie ma podstaw by sadzic, ze sobie to wymyslila.
Nie mielismy juz czasu, zeby pogadac dluzej i zaproponowac nasze rozwiazanie tzn. realizacji okrojonego projektu przy Zygmuntowskich (bez megaparkingow, boisk treningowych etc. etc.), ktory przejsciowo sluzylby obu dyscyplinom, dopoki nie uda sie znalezc inwestora i zrealizowac pomyslu stadionu stricte-pilkarskiego na Krochmalnej w ramach PPP. Wowczas juz za dosc skromne srodki stadion na Zygmuntowskich mozna by jeszcze udoskonalac pod zuzel. Skracac tor, robic mini tory itp.
-
Koper
- Trener
- Kontakt:
W kontekscie tej ustawy nasuwa sie pytanie czy w przyszlosci bedzie mozna przy Zygmuntowskich organizowac mecze zuzlowe z 10 tysieczna frekwencja? Ale to juz chyba bedzie trzeba tez zapytac Pania prezydent przy najblizszej okazji skoro jest zorientowana.
Mozna pojsc dalej... w kontekscie tej ustawy ile jeszcze bedzie mozna rozgrywac mecze na obecnym (niewyremontowanym) stadionie?! Aczkolwiek nie wiem czy ustawa tutaj nie ogranicza sie jedynie do nowych\remontowanych obiektow...
Edit: w wolnej chwili sprobuje dorwac projekt i poczytac... bo chyba poki co bylo 1. czytanie (?)
Edit: w wolnej chwili sprobuje dorwac projekt i poczytac... bo chyba poki co bylo 1. czytanie (?)
-
Koper
- Trener
- Kontakt:
dannie pisze:Edit: w wolnej chwili sprobuje dorwac projekt i poczytac... bo chyba poki co bylo 1. czytanie (?)
Jak wyczytasz cos ciekawego to koniecznie tutaj wrzuc, bo jak sie okazuje to wlasnie ta ustawa to glowny argument nowej koncepcji stadionu przy Krochmalnej. A jest jak pisze istred kasa na stadion zaklepana, wszelkie formalnosci dopelnione, tylko zaczynac remont.