Działalność klubu - kłopotów cd....

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

Re: Działalność klubu - kłopotów cd....

#2302 Postautor: mikas » 13 grudnia 2007, o 08:36

Pokemon pisze: czyli zaczynamy z czystym kontem od zera.

No to jeszcze raz zapytam, bo widzę że dalej nie rozumiesz pytania. Kto?

.... tys. dodatkowych wpływów (?)

tzn. skąd?
Jeśli nie jesteś w stanie odpowiedzieć na to pytanie, to jest to opieranie się na wirtualnym budżecie, czyli pierwszy krok do klęski.
Poza tym co to jest 350tys czy niech będzie optymistycznie pół miliona, nawet na II ligę?
MOTOR LUBLIN
Obrazek

Awatar użytkownika
WBA
Szkółkowicz
Kontakt:

#2303 Postautor: WBA » 13 grudnia 2007, o 09:00

mikas pisze:Poza tym co to jest 350tys czy niech będzie optymistycznie pół miliona, nawet na II ligę?

Zdaje się, że z takim budżetem ( ~300 tys. zł) zdobyta została I liga (Janusz S. i nie tylko mówił o tym w wywiadach).
No ale to było jakiś czas temu, a inflacja i te sprawy... :?
Jeśli w ogóle uda się wystartować, to i tak za przeproszeniem z "odpadami" i raczej zeby tylko przetrwać w tej najniższej lidze i nie zaorać żużlowego Lublina na amen.
nic

Awatar użytkownika
FREDek
Szkółkowicz

#2304 Postautor: FREDek » 13 grudnia 2007, o 09:11

Dodatkowe wpływy mogą być od kibiców (czyt.: mozna przeznaczyc 1% na klub, a ma to być ulatwione od stycznia), ale nie spodziewalbym sie wielkiej kasy....

Można zarobić jeszcze na organizacji indywidualnych turniejów, ale na to trzeba najpierw mieć kasę, a My jej nie mamy, wiec odpada.

150 tys. PLN-ów od sponsorów? Jakoś strasznie mało...

Popatrzmy na to ze strony potencjalnego sponsora:

TŻ nie ma już zarządu i nie ma kto dalej to pociagnąć. W grę wchodzi jeszcze nowy klub, ale... chętnych do jego zalozenia nie widać (albo ja nie widze, bo daleko jestem). Reasumując. Nie ma kto się zglosić do potencjalnych sponsorów, a w ostatecznosci to nawet sponsorzy nie mają do kogo sie zglosic... O czym więc ta dyskusja?

Jeśli nie ma szans na uratowanie TŻ, to trzeba szybko zakładać nowy klub i zglaszac się do potencjalnych sponsorów z jasno określonym celem; jakimś biznes planem; przydaloby sie przygotowac jakies statystyki frekwencji, sposoby reklamowania firmy przez klub i przekonywac, ze nie wszystko stracone... Klub żużlowy z Lublina całkiem niedawno dzięki II lidze "wybil sie" troszeczkę... Byly zwyciestwa - byli kibice - pojawili sie sponsorzy, a kibice byli wdzięczni sponsorom, ktorzy okazali się lojalni i nie zostawili klubu w trudnej sytuacji... Chcę Pan, by i Pana firma była tak (jak napisałem wyżej) odbierana przez kibiców? Zapraszamy do wspólnej odbudowy żużla w Lublinie...

Można jeszcze dodać, ze jest coraz większe zainteresowanie i pomoc władz miasta(!) o ile takowe jest...?
"Chwala… jednych jest, ze pisza… dobrze, a innych, ze sie do tego nie zabieraja…."

Obrazek

Shack
Administrator

#2305 Postautor: Shack » 13 grudnia 2007, o 09:18

eheheheheheh wy chyba dalej jestescie w jakims pieknym snie. Robcie, zakladajcie, zdobywajcie sponsorow, rozmawiajcie z miastem ;]]]]]]] komu te piekne rady ??

Obudzcie sie, w piatek rezygnuje zarzad klubu, komisja rewizyjna przekaze klub pod zarzad likwidatora.

Zamiast pisac te bzdury w kolko wezcie sie sami i cos zrobcie. Jeszcze pol roku temu bylo 20 chetnych, ktorzy wszystko by zrobili lepiej.

Awatar użytkownika
FREDek
Szkółkowicz

#2306 Postautor: FREDek » 13 grudnia 2007, o 09:40

Shack pisze:eheheheheheh wy chyba dalej jestescie w jakims pieknym snie. Robcie, zakladajcie, zdobywajcie sponsorow, rozmawiajcie z miastem ;]]]]]]] komu te piekne rady ??

FREDek pisze:Nie ma kto się zglosić do potencjalnych sponsorów, a w ostatecznosci to nawet sponsorzy nie mają do kogo sie zglosic... O czym więc ta dyskusja?

Shack pisze:Obudzcie sie, w piatek rezygnuje zarzad klubu, komisja rewizyjna przekaze klub pod zarzad likwidatora.

FREDek pisze:TŻ nie ma już zarządu i nie ma kto dalej to pociagnąć. W grę wchodzi jeszcze nowy klub, ale... chętnych do jego zalozenia nie widać (albo ja nie widze, bo daleko jestem).

Shack pisze:Zamiast pisac te bzdury w kolko wezcie sie sami i cos zrobcie. Jeszcze pol roku temu bylo 20 chetnych, ktorzy wszystko by zrobili lepiej.

Nigdy i nikt nie miał podstaw do tego, by mnie zaliczać do "20 chetnych, ktorzy wszystko by zrobili lepiej", dlatego nie będę na to odpowiadal. Co do pisania "bzdur", to słyszałem i czytalem nie raz i nie dwa, ze wlasnie od tego jest forum...
"Chwala… jednych jest, ze pisza… dobrze, a innych, ze sie do tego nie zabieraja…."

Obrazek

meesha
Trener
Kontakt:

#2307 Postautor: meesha » 13 grudnia 2007, o 10:31

Dajcie spokój chłopacy :wink: Do sezonu 2009 jeszcze sporo czasu, może jeszcze się coś wykmini. Bo jeśli chodzi o 2008 to "chyba raczej na pewno" nic z tego nie bedzie.
Zresztą wstrzymajmy się chociaż do jutra. Ciekawe ile osób zainteresowanych dalszym istnieniem żużla-srużla w Lublinie pojawi się na spotkaniu... 20? a może aż 25? Załamka po prostu :?

PS. Firefox nie zna słów "wykminić" i "srużel". Hmmmm, taka ciekawostka :)
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

harry
Trener

#2308 Postautor: harry » 13 grudnia 2007, o 11:05

Shack pisze:Obudzcie sie, w piatek rezygnuje zarzad klubu, komisja rewizyjna przekaze klub pod zarzad likwidatora.

Jaki zarząd? Były jakieś wybory i ja nic nie wiem? I ledwo został wybrany już rezygnuje?
Z tego co mi wiadomo zarządu już nie ma od ponad miesiąca ale może się mylę.
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

Shack
Administrator

#2309 Postautor: Shack » 13 grudnia 2007, o 11:07

harry pisze:Jaki zarząd? Były jakieś wybory i ja nic nie wiem? I ledwo został wybrany już rezygnuje? Z tego co mi wiadomo zarządu już nie ma od ponad miesiąca ale może się mylę.

nie czepiaj sie szczegolow ;]

Koper
Trener
Kontakt:

#2310 Postautor: Koper » 13 grudnia 2007, o 11:08

Poprzednie walne zebranie skończyło się tym, że nie wybrano nowych władz klubu, a przyjęto rezygnację poprzednich. Prawo o stowarzyszeniach przewiduje możliwość rozwiązania stowarzyszenia przez sąd na wniosek organu nadzorującego w razie, gdy stowarzyszenie nie ma przewidzianych w statucie władz i nie ma warunków do ich wyłonienia w okresie dłuższym niż rok. Rozwiązanie stowarzyszenia może nastąpić również na mocy własnej uchwały walnego zebrania członków stowarzyszenia. Zaistnienie jednej z wymienionych wyżej okoliczności otwiera drogę postępowania likwidacyjnego.

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#2312 Postautor: mikas » 13 grudnia 2007, o 15:37

Dalej nie odpowiadasz na moje pytania :twisted: Zerknij z łaski swojej kilka postów wyżej i odnieś się do tego o czym pisałem odpowiadając na Twoje pomysły.
MOTOR LUBLIN
Obrazek

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#2314 Postautor: bkapusta » 14 grudnia 2007, o 10:28

Tak sobie czytam to nasz forum i czytam :)

Chyba mam dwa podstawowe przemyslenia:
- lubelski zuzel w obecnej formie zdecydowanie sie skonczyl, to stowarzyszenie, ta ekipa zrobila co mogla i jak mogla - moim zdaniem rozdzial zamkniety - nie wiem jaka jest tego przyczyna, ale chyba nic wiecej z tego co jest nie da sie wycisnac... Bylo fajnie, reaktywowano zuzel, byl awans, byly baraze o elige - winni jestesmy za to podziekowania. Byly tez bledy, pomylki i nieciekawe sytuacje, na ktorych cierpial zuzel i kibice. Ci, ktorzy ciagneli ten wozek 'TZ' nie maja juz sil, ochoty, czasu lub pomyslow. Oki. Zdarza sie. Takie zycie.

- nie ma pomyslu na nowa forme zuzla w Lublinie. Wiekszosc z nas chce zuzla w Lublinie. Niestety jestesmy tylko grupa dyskutantow a brakuje nam 'dzialaczy'. Wiekoszosc z nas nie bierze sie za robienie zuzla bo: nie ma czasu, nie ma ochoty, nie ma mozliwosci, mieszka za daleko, czy sie, boi sie itp. itd. Prawda jest taka Panowie i Panie, ze forum mamy fajne, duzo ciekawych dyskusji na poziomie ale wszyscy [mowie takze o sobie] lepiej sobie radzimy z dyskutowaniem jak dzialaniem [organizacyjnie kibice lubelscy raczej nie sa na wysokim poziomie].

Moze kiedys cos sie zmieni.
Póki stać mnie będę szalał,
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,
A nie czaić się z kwiatami.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#2315 Postautor: Cooper » 14 grudnia 2007, o 10:33

Coz, czyli jednak tylko Krzysztof Kołodziej może nas uratować.... 8)
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
Cz@rek
Trener

#2316 Postautor: Cz@rek » 14 grudnia 2007, o 12:06

Cooper pisze:Coz, czyli jednak tylko Krzysztof Kołodziej może nas uratować.... 8)

Fakt człowiek szuka roboty,ale płatnej, u nas narazie perspektyw na etacik nie widać
8)

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#2317 Postautor: mikas » 14 grudnia 2007, o 13:47

Pokemon pisze:
Kto- gdybyś przeczytał moje wcześniejsze posty to przeczytałbyś, że nie jest istotne kto, tylko co. A co? A no jest do groma roboty...a nikomu się nie chce. Dzisiejsze walne powinno odpowiedzieć na jedno zasadnicze pytanie: czy chcemy w Lublinie żużel w sezonie 2008. Jeśli tak - to trzeba zdecydować co dalej etapami i drogą selekcji

A jeśli nie? bo póki co sytuacja wskazuje, że bliżej jest do takiej odpowiedzi.
1. CHCEMY- zakładamy Stowarzyszenie

A ja dalej nie znam odpowiedzi na zasadnicze pytanie. A Ty uparcie nie chcesz odpowiedzieć. Kto?
2. NIE MA CHĘTNYCH DO ZAŁOŻENIA STOWARZYSZENIA- to może rozważyć podczepienie się pod jakieś już istniejące stowarzyszenie lub "inne ciało" (tak to już jest- ja też wolę siąść na stadionie i obserwować przebieg spotkania, choć zdaję sobie sprawę, że musiał to ktoś lepiej lub gorzej zorganizować :wink: )

Rozumiem że to żart jakiś. No i kto miałby sie podczepiać? :lol:
3. SĄ CHĘTNI ALE NIE MA CHĘTNEGO NA PREZESA- mianować kogokolwiek (w pewnym sensie) bo to nie ma wielkiego znaczenia.

To też traktuje jako żart. No i weź pod uwagę że ten ewentualny kandydat na prezesa (którego nie ma) musiałby się zgodzić na objęcie takiej funkcji. A skoro go nie ma to mianować kogoś siłą?Troszkę to Twoje rozumowanie nielogiczne, prawda?

P.S. Bkapusta zobrazował chyba najlepiej całą sytuację.
MOTOR LUBLIN
Obrazek

meesha
Trener
Kontakt:

#2318 Postautor: meesha » 14 grudnia 2007, o 14:02

I tu ważna rzecz- nie istotne czy na dzisiejsze walne przyjdzie 20 kibiców czy 1.000, tak samo jak nie istotne czy tyle sponsorów.

A ja będę twierdził, że to jest ważne. Bo jeśli zainteresowanych dalszym żywotem speedway'a w 400-tysięcznym mieście jest kilkanaście osób (emocjonalnie zainteresowanych, nie mówię tu o pieniądzach czy działalności w klubie) to dla kogo i po co sobie flaki wypruwać :?:
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#2319 Postautor: Gelo » 14 grudnia 2007, o 14:08

Tylko, że znacząca część tych ktorzy zasiadają na trybunach i płacą za bilety ma gdzies manifestowanie swojego emocjonalnego zaangażowania. To, ze na trybunach zasiadołoby 20 tysięcy ludzi wcale nie oznacza, że na walne zebranie przychodziłoby po 1000 osób. I odwrotnie - mała liczba kibiców na walnym nie oznacza, że zuzel w Lublinie stracił na popularności. Moze kibice żużlowi uwazają, że robią dla klubu wystarczajaco duzo płacąc za oglądanie kolejnych pięknych porażek. Cóż - mają do tego prawo. I całe szczęście. Inaczej na kazdego mieszkanca Lublina przypadałoby trzech prezesów.

meesha
Trener
Kontakt:

#2320 Postautor: meesha » 14 grudnia 2007, o 14:15

Gdyby na trybunach zasiadało 20 tysięcy ludzi to jestem pewien, że w sytuacji jaką mamy obecnie 1 tysiąc przyszedłby na takie spotkanie. A to jest jakimś tam wyznacznikiem tego czy jest dla kogo i po co dalej się męczyć. Od kilku(nastu) tygodni w Lublinie temat "żużel" nie istnieje, zniknął ze świadomości lublinian. I to jest właśnie największy problem...

Bo czy nam się to podoba czy nie to w błędnym kole: "jest wynik - są kibice - są sponsorzy - są pieniądze - jest wynik" to najwięcej zależy od tego drugiego ogniwa :roll:

Awatar użytkownika
istred
Trener

#2322 Postautor: istred » 14 grudnia 2007, o 14:49

A w jakim celu sekcje miałyby się łączyć w jeden klub? Piłkarze mają tyle kasy, ze zasponsorują żużel? A potem żużlowcy będą przynosili ogromne zyski, dzięki którym utrzymywać się będzie piłka?
Pokemon, naprawdę przeczytaj ostatnich kilkadziesiąt swoich postów i się zastanów co z nich wynika?

Ja bym z tymi kibicami nie przesadzał. Jeśli ktoś ma tworzyć klub z myślą o innych to niech sobię da spokój. Potrzebna jest osoba, która będzie poprzez klub chciała osiągnąć jakiś cel, która będzie to robiła we własnym interesie.
Ważniejszy jest natomiast potencjał kibiców. Wiadomo, że żużel na solidnym 2 ligowym (pierwszoligowym) poziomie jest w stanie przyciągnąć ok 5tys ludzi. Należy spojrzeć na Rzeszów czy Tarnów ile może przyciągnąć widzów drużyna ekstraligowa. Można z tego wyciągnąć wniosek, że o kibiców, przy odpowiednim poziomie sportowym nie ma się co martwić.

Inna sprawa, że moim zdaniem, Lublin nie żyje sportem i mieszkańcy nie są nim zainteresowani. Mamy mistrzynie Polski w piłce ręcznej, rugby, koszykarzy... - przychodzi kilkaset osób, w porywach więcej kibiców przyjdzie na piłkę czy żużel, ale i tak to są marne liczby, a przypominam że żyjemy w prawie 400tys mieście!

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#2324 Postautor: bkapusta » 14 grudnia 2007, o 14:59

Insted a tak z ciekawosci czym zyja ludzie w Lublinie?:)

Nie jest mi dane obserwowac tego na codzien ale w Warszawie widze, ze sie ludzie sportem ekscytuja. Widac to nawet na ulicach np. w dniu wazniejszych wydazen sportowych.
Póki stać mnie będę szalał,
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,
A nie czaić się z kwiatami.

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#2325 Postautor: mikas » 14 grudnia 2007, o 15:22

Pokemon pisze: Wiem jedno: jeśłi naprawdę chcecie żużla w Lublinie, to żużel będzie. Jeśli macie dość, to prawdopodobnie już nigdy go nie będzie, ale jak mówi Harry- zawsze pozostają amatorzy 8)

No ja na przykład chcę, tylko co z tego? Prezesem nie zostanę, bo nie mam czasu na dodatkowe obowiązki, już pomijając nawet to że się do takiej funkcji nie nadaję. Kasy nie dam, bo nie mam. Co więcej nie będzie mnie dziś prawdopodobnie na Walnym, bo mam inne obowiązki. I tak może powiedzieć zdecydowana większość osób. Tylko co z tego wynika? Jedynie to, że wszyscy chcą żużel, ale niech zajmie się tym lepiej kto inny. Samo "chcenie" to za mało żeby żużel istniał, niestety.
MOTOR LUBLIN
Obrazek