Stadion

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Koper
Trener
Kontakt:

#1076 Postautor: Koper » 2 maja 2007, o 23:18

Chcesz miec San Siro w Lublinie, tak? ;-)

Sledzio
Trener
Kontakt:

#1077 Postautor: Sledzio » 2 maja 2007, o 23:20

Może nie San Siro ale Arene Amsterdam :)

Koper
Trener
Kontakt:

#1078 Postautor: Koper » 2 maja 2007, o 23:25

W takim razie mysle ze to bedzie mozliwe w przyszlosci poprzez rozwiazanie wroclawskie, tzn. inwestor buduje taki stadion a do tego dostaje w zamian od miasta przestrzen do zagospodarowania komercyjnymi inwestycjami. Jak na razie rozrasta nam sie podstrefa ekonomiczna i to cieszy, moze w tej podstrefie pojawi sie inwestor ktory zechce wejsc w nazwe przyszlego stadionu pilkarskiego w Lublinie :roll:

FortierInRe na Lubforum pisze:Podstrefa sie powiększa ! Napór firm, które są zainteresowane inwestycjami w naszej podstrefie mieleckiej spowodowały, że miasto Lublin wystąpiło z projektem uchwały o powiększenie terenu na inwestycje ! Dodano prawie 75 hektarów.
Efekt - ta oto uchwała RM z 15 marca - pełny tekst poniżej. Cieszy mnie zainteresowanie firm.

Uchwała nr 81/VI/2007 Rady Miasta Lublin z dnia 15 marca 2007 r. w sprawie włączenia do Specjalnej Strefy Ekonomicznej EURO-PARK MIELEC terenów położonych w granicach Miasta Lublin

Na podstawie art. 18 ust. 2 pkt 15 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (j.t. Dz. U. z 2001 r. Nr 142, poz. 1591 z późn. zmianami) i art. 4 ust. 2 ustawy z dnia 20 października 1994 r. o specjalnych strefach ekonomicznych (Dz. U. z 1994 r. Nr 123, poz. 600 z późn. zmianami) - Rada Miasta Lublin uchwala, co następuje:
§ 1

Wyraża się zgodę na włączenie do Specjalnej Strefy Ekonomicznej EURO-PARK MIELEC nieruchomości o łącznej powierzchni 74 ha 38 a 68 m2, położonych w granicach Miasta Lublin, obejmujących:
działkę nr 1/13 o powierzchni 4 ha 05 a 31 m2 (obręb 12, arkusz 3);
działkę nr 1/14 o powierzchni 1 ha 46 a 74 m2 (obręb 12, arkusz 3);
działkę nr 1/46 o powierzchni 1 ha 70 a 78 m2 (obręb 12, arkusz 3);
część działki nr 1/56 o powierzchni 106 ha 23 a 12 m2 (obręb 12, arkusz 3),
obejmujÄ…cej obszar 37 ha;
część działki nr 225/8 o powierzchni 31 ha 25 a 87 m2 (obręb 11, arkusz 2),
obejmujÄ…cej obszar 15 ha;
część działki nr 43/9 o powierzchni 8 ha 26 a 56 m2 (obręb 11, arkusz 9),
obejmujÄ…cej obszar 5 ha;
działkę nr 1/42 o powierzchni 2 ha 56 a 99 m2 (obręb 12, arkusz 3);
działkę nr 1/43 o powierzchni 3 ha 30 a 25 m2 (obręb 12, arkusz 3);
działkę nr 225/1 o powierzchni 27 a 25 m2 (obręb 11, arkusz 2);
działkę nr 225/2 o powierzchni 4 ha 01 a 36 m2 (obręb 11, arkusz 2).

§ 2
Wykonanie uchwały powierza się Prezydentowi Miasta Lublin.

Koper
Trener
Kontakt:

#1079 Postautor: Koper » 9 maja 2007, o 22:39

Tymczasem we Wroclawiu: Prezydent zapewnił, że choć jeszcze nie wiadomo, czy mecze Euro-2012 odbędą się na zupełnie nowym obiekcie, czy zmodernizowanym Stadionie Olimpijskim, to UEFA zaakceptowała plan, by na tym drugim stadionie po remoncie istniała bieżnia żużlowa. Dutkiewicz dodał, że wkrótce wyłoniona zostanie firma, która zajmie się doradzaniem przy budowie nowego i remoncie starego stadionu.

W warunkach przetargu zapisano, że trzeba rozwiązać problem odbywania się meczów żużlowych na Olimpijskim. Jedną z rozważanych opcji jest, aby w trakcie największego nasilenia prac modernizacyjnych, Atlas Wrocław jeździł wszystkie mecze jednej rundy na wyjeździe, a pozostałe spotkania na innym obiekcie. Po remoncie Stadion Olimpijski będzie miał całkowicie zadaszony tor żużlowy i dzięki temu będzie jedynym na świecie krytym torem naturalnym.

zrodło: http://tvp.pl/345,20070509495760.strona

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Projekt Stadionu Olimpijskiego we Wrocławiu, źródło: wroclaw.pl

Koper
Trener
Kontakt:

#1080 Postautor: Koper » 10 maja 2007, o 03:39

W Lublinie przy okazji przebudowy stadionu przy Zygmuntowskich fajnie jesli bylby podgrzewany tor, tym bardziej ze i tak bedzie montowana instalacja podgrzewajaca plyte boiska. Ale pewnie szanse na to aby byl podgrzewany tor sa niewielkie :roll: Zastanawiam sie tez jak bedzie z nachyleniem trybun po przebudowie, bo ja juz podkreslalo wiele osob u nas pod tym wzgledem jest obecnie bardzo dobrze.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#1081 Postautor: papi » 11 maja 2007, o 08:11

Miasto pomoże Motorowi

Piłkarze Motoru Lublin są bliscy awansu do II ligi, ale żeby tam zagrać muszą mieć wyremontowany stadion. Pomoc zadeklarował lubelski Urząd Miasta.
Wczoraj wiceprezydent miasta Włodzimierz Wysocki spotkał się w tej sprawie między innymi z prezesem Motoru Waldemarem Paszkiewiczem, trenerem Ryszardem Kuźmą, dyrektorem MOSiR Mariuszem Szmitem. Powołano zespół do spraw udziału Motoru w rozgrywkach II ligi. Ustalono, że większość kosztów związanych z modernizacją klubowego obiektu pokryje Urząd Miasta. Chodzi przede wszystkim o spełnienie wymogów Polskiego Związku Piłki Nożnej dotyczących gry w II lidze, czyli zainstalowania odpowiedniej liczby krzesełek (minimum 1500), zakupu rozkładanego tunelu dla piłkarzy (tzw. rękawa bezpieczeństwa), stworzenia loży honorowej czy pomieszczeń dla dziennikarzy. - Okazuje się, że wymagania techniczne, które stawia uczestnictwo w rozgrywkach II ligi są stosunkowo łatwe do spełnienia i my w tym pomożemy - stwierdził Wysocki. Wiceprezydent odniósł się też do kwestii związanej z kłopotami finansowymi klubu, dotyczącymi zobowiązań wobec zawodników. - Jest to problem najtrudniejszy do rozwiązania - przyznał. - Miasto nie może bezpośrednio partycypować w poniesieniu tych kosztów, natomiast Motor weźmie udział w konkursie na dotacje dla podmiotów użytku publicznego. Istnieją wszelkie przesłanki, że ją dostanie. Jeśli tak się stanie, to ze względów proceduralnych pieniądze trafią do klubu pod koniec czerwca br. - powiedział wiceprezydent.

Ustalono również, że w przypadku awansu drużyna przekształcona będzie w spółkę akcyjną, w którą wraz z UM wejdą chętne do współpracy firmy. - Koncepcja ta ma zapewnić Motorowi stałe i klarowne podstawy finansowe, zamiast doraźnego łatania dziur, których czasem połatać się nie da. Uzależniona jest ona jeszcze od poparcia rady miasta, poprzedzonego uchwałą - podkreślił Wysocki.

źródło: gazeta.pl

nie bardzo wiedziałem w jakim temacie to wkleić, a że jest mowa o stadionie to niech będzie tutaj. Zastanawia mnie tylko wejście Urzędu Miasta jako jednego z członków SA. Wydawało mi się, co było zresztą poruszane na tym forum, że miast nie może wchodzić w skład spółek, więc jak rozumieć ten pogrubiony fragment?

Awatar użytkownika
Łoptymista
Trener

#1082 Postautor: Łoptymista » 11 maja 2007, o 09:33

Zainteresowanie UM mnie nie dziwi. Motor ma okazję stać się firmą z poteżną kasą. Z tego co słyszałem o sponsorze jaki za jakiś czas ma wejśc do klubu to... II liga będzie tylko epizodem w dziejach LKP Motor Lublin. Nie wiem jakim cudem oni załatwili sobie taką kasę, ale zalatwili. Szkoda, że tylko oni.

yrastanisław

#1083 Postautor: yrastanisÅ‚aw » 11 maja 2007, o 09:48

Ustalono również, że w przypadku awansu drużyna przekształcona będzie w spółkę akcyjną, w którą wraz z UM wejdą chętne do współpracy firmy. - Koncepcja ta ma zapewnić Motorowi stałe i klarowne podstawy finansowe, zamiast doraźnego łatania dziur, których czasem połatać się nie da. Uzależniona jest ona jeszcze od poparcia rady miasta, poprzedzonego uchwałą - podkreślił Wysocki.

Mówi Waldemar Paszkiewicz - prezes LKS Motor Lublin

Łukasz Minkiewicz: Ile pieniędzy dostanie w sumie Motor?

Waldemar Paszkiewicz: Według mnie sama modernizacja wyniesie więcej niż 60 tys. zł. Może to być 100, a nawet 150 tys. Prace modernizacyjne powinny być realizowane od zaraz, żeby później nie okazało się, że zabraknie na coś czasu.

Jak klub poradzi sobie z resztą kłopotów finansowych?

- Przede wszystkim trzeba uregulować zobowiązania wobec zawodników, grup młodzieżowych, przewoźników i ochrony. Co do piłkarzy nasze zadłużenie sięga dwóch miesięcy poborów oraz premie. W rozwiązaniu tych problemów pomogą nam dotacje. Jeżeli wygramy konkurs UM to dostaniemy ok. 90 tys. zł. Wystartujemy też w kolejnym, organizowanym na drugie półrocze. Kwota będzie podobna. Myślę, że pieniądze te otrzymamy. Dostaniemy też pomoc z Urzędu Marszałkowskiego. Do końca rozgrywek powinniśmy wypłacić piłkarzom zaległości.

Motor nie jest za słaby kadrowo na II ligę?

- Wzmocnienia na pewno będą potrzebne. Chcemy jednak żeby po awansie większość zawodników u nas została i walczyła o miejsce w składzie. Chciałbym też, by w przyszłym sezonie drużynę nadal trenował Ryszard Kuźma. Jeśli wejdziemy do II ligi, to najprawdopodobniej powstanie spółka akcyjna z udziałem miasta, która zapewni nam byt finansowy. Do wejścia do niej są już chętni poważni sponsorzy. Myślę, że jeśli awansujemy, to tak szybko nie spadniemy.

A TO UZUPEŁNIENIE CAŁEGO TEKSTU. (ZA http://www.90minut.pl)

Awatar użytkownika
papi
Trener

#1084 Postautor: papi » 11 maja 2007, o 09:55

ok, ale czy UM może wejść w skład SA? :shock: z tego tekstu wynika, że tak, a jak miała powstać spółka w żużlu to było jasno powiedziane, że wtedy odpada możliwość jakiejkolwiek pomocy ze strony miasta, które nie może wspierać żadnych podmiotów o charakterze spółek :roll:

Koper
Trener
Kontakt:

#1085 Postautor: Koper » 11 maja 2007, o 12:24

Widocznie w przypadku piłki nożnej można a w przypadku żużla nie...

Przypuszczam jednak ze nam przed tym sezonem po prostu potrzeba bylo gotowki a w taki sposob miasto nie moglo wniesc kapitalu do powstajacej spolki a tylko miasto moze wejsc na zasadzie ze do społki tworzonej przez LKP Motor Lublin wniesie stadion, a w przypadku żużla miasto mogłoby wnieść np. dmuchaną bandę czy też nowiutki wypasiony ciągnik do równania toru lub np. też stadion.

Tutaj jeszcze za Dziennikiem Wschodnim:

Co najmniej 80 tys. zł dotacji na spłacenie zaległości wobec piłkarzy, remont stadionu przy al. Zygmuntowskich, a w przyszłości przekształcenie klubu w sportową spółkę akcyjną. To efekty spotkania władz miasta z przedstawicielami Motoru Lublin.

W tym sezonie Motor ma realne szanse na awans do piÅ‚karskiej drugiej ligi. – Klub na tym poziomie rozgrywkowym to wymierne korzyÅ›ci marketingowe dla Lublina – tÅ‚umaczy Krzysztof Łątka, sekretarz miasta. – Dlatego zamierzamy pomóc naszemu najlepszemu klubowi – dodaje wiceprezydent WÅ‚odzimierz Wysocki.

W najbliższych dniach Motor dostanie 20 tys. zÅ‚ z Biura Marketingu Miasta. Klub bÄ™dzie też mógÅ‚ liczyć na dodatkowe pieniÄ…dze z Miejskiego Inspektoratu Sportu – chodzi o ponad 60 tys. zÅ‚ w ciÄ…gu najbliższego pół roku. – Te pieniÄ…dze pozwolÄ… na uregulowanie naszych zobowiÄ…zaÅ„ finansowych wobec zawodników – wyjaÅ›nia Waldemar Paszkiewicz, prezes Motoru.

Miasto zajmie się też przystosowaniem stadionu do wymogów, które obowiązują w drugiej lidze. Chodzi o zapewnienie 1,5 tys. krzesełek na trybunach i kupienie tzw. rękawa, którym piłkarze będą wychodzi na boisko. Modernizacja ma się zamknąć w 50 tys. zł.

– Jeszcze przed nowym sezonem chcielibyÅ›my przeksztaÅ‚cić Motor w sportowÄ… spółkÄ™ akcyjnÄ… – mówi Łątka. UdziaÅ‚owcami miaÅ‚yby zostać lubelskie firmy z Lublina, niewykluczony jest także udziaÅ‚ w spółce samego miasta. (MB)

Awatar użytkownika
dannie
Trener
Kontakt:

#1086 Postautor: dannie » 11 maja 2007, o 16:57

Łoptymista pisze:II liga będzie tylko epizodem w dziejach LKP Motor Lublin

chyba jednak będą musieli pograć w tej II lidze do 2012 roku bo z tym stadionem nawet po niezlych modernizacjach nikt ich do ekstraklasy nie wpuści (nawet najlepsza licencja warunkowa chyba nie wchodzi w gre ;) ).

chociaż kto wiem... w sumie to przecież Polska.

P.S. no chyba, ze kolejny "warunek" i gra... w Łęcznej :)

Smirnek_
Senior

#1087 Postautor: Smirnek_ » 11 maja 2007, o 17:52

Jaki to wstyd byłby jakby Motor - klub z 300tysięcznego Lublina musiał grać w jakimś miasteczku :lol:

Volt

#1088 Postautor: Volt » 11 maja 2007, o 18:15

Smirnek_ pisze:300tysięcznego

Liczysz ze studentami czy bez :?: :wink: Bo ze studentami to w Lublinie mieszka z 440 tys.

Smirnek_
Senior

#1089 Postautor: Smirnek_ » 11 maja 2007, o 18:22

Wiedziałem, że ktoś się przyczepi. Według Wikipedii w Lublinie mieszka 354 967 osób dlatego napisałem 300tysięczne.

Volt

#1090 Postautor: Volt » 11 maja 2007, o 18:48

Ja tam do wikipedi niezaglądałem powiedziałem tak na oko :) Swoją droga licząc ze studentami niewiele się pomyliłem :P

Koper
Trener
Kontakt:

#1091 Postautor: Koper » 13 maja 2007, o 01:14

Łoptymista pisze:Zainteresowanie UM mnie nie dziwi. Motor ma okazję stać się firmą z poteżną kasą. Z tego co słyszałem o sponsorze jaki za jakiś czas ma wejśc do klubu to... II liga będzie tylko epizodem w dziejach LKP Motor Lublin. Nie wiem jakim cudem oni załatwili sobie taką kasę, ale zalatwili. Szkoda, że tylko oni.
Czyżby mowa o PGE? :roll:

Awatar użytkownika
bienio
Kontakt:

#1092 Postautor: bienio » 14 maja 2007, o 00:16

Koper pisze:
Łoptymista pisze:Zainteresowanie UM mnie nie dziwi. Motor ma okazję stać się firmą z poteżną kasą. Z tego co słyszałem o sponsorze jaki za jakiś czas ma wejśc do klubu to... II liga będzie tylko epizodem w dziejach LKP Motor Lublin. Nie wiem jakim cudem oni załatwili sobie taką kasę, ale zalatwili. Szkoda, że tylko oni.
Czyżby mowa o PGE? :roll:

Powoli panowie i panie... To wszystko nic nie znaczy. Sponsor? Owszem, najprawdopodobniej po awansie głównym sponsorem piłkarzy znów będzie Lubzel, będący zresztą częścią PGE. Co do spółki akcyjnej - dokładnie nie wiem, czy miasto może czy nie może być akcjonariuszem. Ale w ratuszu co niektórzy myślą o udziale w takiej spółce miejskich spółek komunalnych (LPEC, MPWiK, MPK...) Jednocześnie inni ludzie w tymże samym ratuszu mówią, że tak nie można, bo nie wszyscy mieszkańcy miasta, a ci właśnie płacą pieniądze tym firmom, chcą finansować Motor. I dlatego też te spółki nie mogą wejść do SSA Motor Lublin.

Koper
Trener
Kontakt:

#1093 Postautor: Koper » 20 maja 2007, o 12:00

bienio pisze:Powoli panowie i panie... To wszystko nic nie znaczy. Sponsor? Owszem, najprawdopodobniej po awansie głównym sponsorem piłkarzy znów będzie Lubzel, będący zresztą częścią PGE.

Dla Bełchatowa, Zgorzelca znaczy to bardzo wiele:
Budżet siatkarzy Skry Bełchatów w przyszłym sezonie ma być porównywalny z najsilniejszymi klubami w Europie i sięgać dziesięciu milionów złotych. Gwiazdą drużyny będzie Stephane Antiga.
Sekcję będzie sponsorował największy polski koncern energetyczny. Holding BOT stanie się częścią Polskiej Grupy Energetycznej, a drużyna będzie występowała pod nową nazwą PGE Skra. PGE będzie też finansował piłkarzy GKS Bełchatów i koszykarzy z Turowa Zgorzelec. Wszystkie trzy drużyny walczą o mistrzostwo kraju.

Koper
Trener
Kontakt:

#1094 Postautor: Koper » 20 maja 2007, o 22:11

Stadion będzie miał trybuny dookoła
Wiadomo już, że zmodernizowany miejski stadion przy al. Zygmuntowskich będzie miał trybunę także od strony lekkoatletycznego stadionu Startu.
Nie będzie ona jednak bardzo duża. Zdecydowanie większa część 16-tysięcznej widowni, którą będzie mógł przyjąć lubelski stadion, zasiądzie na trybunach, które powstaną w miejscu tych istniejących dzisiaj.

- Trybuna od strony stadionu Startu będzie minimalnej wielkości. Projektanci planują, że będzie miała kilkaset miejsc - mówi Mariusz Szmit, dyrektor Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji. Zapowiada, że projekt lubelskiego stadionu przygotowywany w warszawskim Studiu Projektowym SPAK przewiduje, że od strony stadionu Startu będzie miejsce dla ewentualnej rozbudowy piłkarsko-żużlowego stadionu w przyszłości.

Wiadomo też, że przy okazji modernizacji stadionu nie zostanie skrócony tor żużlowy (czego spodziewała się część kibiców żużla), dzięki czemu byłoby możliwe zbliżenie trybun na łukach do boiska piłkarskiego. - W ogóle nie braliśmy tego pod uwagę, bo nie chcemy odbierać żużlowcom możliwości rozgrywania meczów i trenowania na własnym torze. A każda zmiana długości toru spowoduje dodatkowo skomplikowanie prac modernizacyjnych. Chcemy je przeprowadzić jak najszybciej - tłumaczy Szmit.

Lubelski stadion będzie gotowy w 2010 roku i według zapewnień dyrektora MOSiR spełni wszystkie wymogi Europejskiej Unii Piłkarskiej (UEFA), dzięki czemu możliwe będzie rozgrywanie meczów międzynarodowych. (za GW)

Smirnek_
Senior

#1095 Postautor: Smirnek_ » 20 maja 2007, o 22:13

Denerwuje mnie, że wszędzie piszą o wymogach UEFA a nigdzie FIM :evil:

Awatar użytkownika
bienio
Kontakt:

#1096 Postautor: bienio » 21 maja 2007, o 00:40

Smirnek_ pisze:Denerwuje mnie, że wszędzie piszą o wymogach UEFA a nigdzie FIM :evil:

Bo warunki UEFA sÄ… bardziej wymagajÄ…ce.

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#1098 Postautor: bkapusta » 21 maja 2007, o 06:54

Np. wymogi UEFA nie reguluja kwestii parku maszyn, toru, bandy... Zapewne wymogi UEFA i FIM roznia sie tez w paru kwestiach np. oswietlenia.
Póki stać mnie będę szalał,
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,
A nie czaić się z kwiatami.

Sledzio
Trener
Kontakt:

#1099 Postautor: Sledzio » 21 maja 2007, o 07:09

Niech oni zaczną coś już robić na tym stadionie bo jak narazie slysze same pitolenie że będzie tak czy srak, już żygać się chce na to wszystko, ile można gadać to samo, czy ci ludzie są normalni ? w Kielcach już dawno wybudowano stadion a tutaj ciągle gadają i gadają ehhhh...:(

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#1100 Postautor: ravajas » 21 maja 2007, o 07:39

Koper pisze:
Obrazek

super stadion! przyjdzie deszcz i dupa z meczu.
pozdrawia:
Rafał Borowski

http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks