łoo jacieeewszedłem na zuzel.info a tu Sledzio pisze: ........aż weszłem na .......
Żużel w TV
-
bartek23
Ekstraliga bliżej Polsatu?
Wygląda na to, że to nie koniec sporu o prawa transmisyjne pomiędzy telewizją Polsat, a Ekstraligą Żużlową. Przedstawiciele prywatnej stacji zapowiadają, że w najbliższym czasie planują przeprowadzenie transmisji z kolejnych ligowych pojedynków.
uż w najbliższą niedzielę Polsat Sport zamierza wybrać się do Bydgoszczy, gdzie miejscowa Polonia podejmować będzie ekipę Włókniarza Częstochowa. Czy zobaczymy ten mecz na ekranach swoich telewizorów? Wszystko zależy od decyzji prezesa Polonii - Leszka Tillingera, który zapowiada, że będzie słuchał poleceń z centrali. - W sprawie transmisji proszę rozmawiać ze spółką Ekstraliga Żużlowa. Ja wykonam wszelkie polecenie tego organu - potwierdza bydgoski prezes.
Ryszard Kowalski zapewnia, że jemu także zależy na tym by nasza dyscyplina zagościła na szklanym ekranie. - Zrobię wszystko, żeby mecz Polonii z Włókniarzem był pokazany w telewizji, bo mnie też na tym zależy. Jest czas na prowadzenie rozmów.
Jak donosi Gazeta Wyborcza, wiele wskazuje na to, że w najbliższym czasie zakończy się spór pomiędzy wspomnianymi podmiotami, gdyż z dalszych negocjacji wycofają się TVP i ITI, bo Polsat rozpoczął już tegoroczne transmisje. Otwarte pozostaną jednak warunki na jakich Polsat miałby podpisać aneks do poprzedniego kontraktu, który zawarł z PZM. Szefowie wrocławskiej stacji zaproponowali udziałowcom Ekstraligi kwotę 1,05 miliona złotych za pozyskanie praw transmisyjnych do 2009 roku. Prawdopodobnie wkrótce odbędzie się też debata pomiędzy zainteresowanymi stronami.
- Polsat nas atakuje, zasłaniając się dobrem kibiców. Jednak w sportowej części swoich Wydarzeń ani słowem ta stacja nie wspomniała o wynikach ekstraligi. Telewizja publiczna zrobiła to, mimo braku umowy i oglądało tę informację 4,2 mln ludzi - dodaje Kowalski.
ze sportowychfaktów
Wygląda na to, że to nie koniec sporu o prawa transmisyjne pomiędzy telewizją Polsat, a Ekstraligą Żużlową. Przedstawiciele prywatnej stacji zapowiadają, że w najbliższym czasie planują przeprowadzenie transmisji z kolejnych ligowych pojedynków.
uż w najbliższą niedzielę Polsat Sport zamierza wybrać się do Bydgoszczy, gdzie miejscowa Polonia podejmować będzie ekipę Włókniarza Częstochowa. Czy zobaczymy ten mecz na ekranach swoich telewizorów? Wszystko zależy od decyzji prezesa Polonii - Leszka Tillingera, który zapowiada, że będzie słuchał poleceń z centrali. - W sprawie transmisji proszę rozmawiać ze spółką Ekstraliga Żużlowa. Ja wykonam wszelkie polecenie tego organu - potwierdza bydgoski prezes.
Ryszard Kowalski zapewnia, że jemu także zależy na tym by nasza dyscyplina zagościła na szklanym ekranie. - Zrobię wszystko, żeby mecz Polonii z Włókniarzem był pokazany w telewizji, bo mnie też na tym zależy. Jest czas na prowadzenie rozmów.
Jak donosi Gazeta Wyborcza, wiele wskazuje na to, że w najbliższym czasie zakończy się spór pomiędzy wspomnianymi podmiotami, gdyż z dalszych negocjacji wycofają się TVP i ITI, bo Polsat rozpoczął już tegoroczne transmisje. Otwarte pozostaną jednak warunki na jakich Polsat miałby podpisać aneks do poprzedniego kontraktu, który zawarł z PZM. Szefowie wrocławskiej stacji zaproponowali udziałowcom Ekstraligi kwotę 1,05 miliona złotych za pozyskanie praw transmisyjnych do 2009 roku. Prawdopodobnie wkrótce odbędzie się też debata pomiędzy zainteresowanymi stronami.
- Polsat nas atakuje, zasłaniając się dobrem kibiców. Jednak w sportowej części swoich Wydarzeń ani słowem ta stacja nie wspomniała o wynikach ekstraligi. Telewizja publiczna zrobiła to, mimo braku umowy i oglądało tę informację 4,2 mln ludzi - dodaje Kowalski.
ze sportowychfaktów
-
Michael
Po przeczytaniu info bartka23 wnioskuję, ze na jakieś 80% Ekstraliga nadal będzie w Polsacie. Grunt to rozpoczećie rozmów, tym bardziej że TVP tradycyjnie szybko podwinęła ogon. Kowalski zobaczył co się święci i powinien honorowo wyjść jakoś z tej sytuacji. Swoją drogą ten facet mnie rozczarował. Miało być nowocześnie, profesjonalnie a zaczął od samobója w postaci zerwania umów... Wierzę jednak, że zmiany w polskim żużlu nabiorą właściwego kierunku.
-
Michael
RadeKas pisze:Michael pisze:Ehh no i Polsat sie na sile wcisnal
I chwala mu za to.
pewnie tak - sam mam ich dekoder, ale jednak "konkurencja" z TVP trochę przestraszyła naszych Dobrodziejów ze słoneczka, już nie każą sobie dopłacać łaskawie za fakt pokazywania żużla, a nawet skłonni są wyłożyć dużą bańkę za prawa do transmisji na najbliższe lata.
Do tej pory skłonni to byli robić za przysłowiową czapkę gruszek.
Skoro gotowi są wyłożyć te pieniądze, to ktoś musiał skalkulować w tym jakiś interes, w końcu od "misji"
-
Michael
Ale moim zdaniem polsat sport jest bardziej dostepny niz tvp sport (nieliczne miasta) i nsport (dekoder) w calym kraju. Dlatego wole zeby polsat mial prawa niz tvn czy tvp.
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.
Chyba, że nie będzie mieć dostępu do TV w której akurat speedway transmitują. I tego dotyczy ta cała dyskusja - dostępnościsting126 pisze:Jesli ktos bedzie zainteresowany meczem - obejrzy go. Czy transmisja bedzie w TVP, Polsacie Sport czy Polonii 1...
A tutaj jeszcze taki skromny artykuł:
portal gazeta.pl pisze: Jeśli w niedzielę ekipa Polsatu Sport nie zostanie wpuszczona na ekstraligowy mecz Polonii Bydgoszcz z Włókniarzem Częstochowa, stacja pójdzie do sądu przeciwko Polskiemu Związkowi Motorowemu
Złożona z ośmiu zespołów Ekstraliga Żużlowa, która przejęła prawa do rozgrywek, nie respektuje umowy podpisanej z Polsatem dwa lata temu przez Polski Związek Motorowy. Część klubów, m.in. Polonia Bydgoszcz i Unibax Toruń, chce sprzedać transmisje TVP, ale jeszcze nie sprzedała, a wielkanocny mecz pierwszej kolejki ZKŻ Zielona Góra - Polonia Bydgoszcz pokazał... Polsat Sport. - Stało się tak dzięki uprzejmości prezesa ZKŻ Roberta Dowhana, choć wiem, że kluby dostały już zakaz wpuszczania naszej stacji na stadiony - mówi Marian Kmita, szef sportu w Polsacie. - Teraz zamierzamy wybrać się do Bydgoszczy [15 kwietnia mecz Polonii z Włókniarzem], bo chcemy być w porządku wobec naszych abonentów. Jeśli uniemożliwi się nam transmisję, wówczas sprawa trafi do sądu. Pozwiemy oczywiście PZM, bo z nim podpisywaliśmy umowę i to on jest dla nas stroną - dodaje Kmita.
- To nie od nas zależy, czy Polsat wpuścimy. W środę taką decyzję ma podjąć Ekstraliga Żużlowa - ucina Leszek Tillinger, prezes Polonii. - To kluby, jako akcjonariusze spółki, podjęły decyzję o zerwaniu umowy z Polsatem. Teraz powinny to respektować. Jeśli ktoś wpuści Polsat, to na własne ryzyko - mówi prezes Ekstraligi Ryszard Kowalski.
Kiedy Ekstraliga podpisze umowÄ™ z TVP? - TrwajÄ… rozmowy - twierdzi Kowalski.
Piotr Szymański, członek zarządu głównego PZM nie chciał komentować sprawy. Powiedział jedynie: - Być może Ekstraliga zbyt późno wypowiedziała umowę z Polsatem. Dlatego teraz cierpią na tym kibice.
A o czym tu dyskutować, Polsat Sport jest w kablówkach więc jest bardziej dostępny niż jakieś eNy itp. wynalazki do odbioru których potrzebny jest dekoder i drogi abonament...
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?
H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...
H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...
-
Michael
A ja uwazam, ze telewizja do zuzla ludzi nie zacheci... Zeby polubic ten sport trzeba przyjsc na stadion. A jak sie polubi w ten sposob to pozniej z mila checia wyda sie pare zlotych na profesjonalne relacje w Polsacie Sport, niz na badziewie z regionalnej (mimo, ze to za darmoche).
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
-
lukaszek_1983
Cooper pisze:A ja uwazam, ze telewizja do zuzla ludzi nie zacheci... Zeby polubic ten sport trzeba przyjsc na stadion. A jak sie polubi w ten sposob to pozniej z mila checia wyda sie pare zlotych na profesjonalne relacje w Polsacie Sport, niz na badziewie z regionalnej (mimo, ze to za darmoche).
Dobrze gadasz......
-
Michael
Cooper ma racje. Żużel jest na tyle specyficznym sportem, że żadna, nawet najlepiej zrealizowana transmisja nie odda atmosfery zawodów żuzlowych na stadionie. Ktoś powie, że tak samo jest piłką nożną, czy każdą inna dyscypilną, że stadion a TV to niebo a ziemia. Tak, ale to inna skala w przypadku speedwaya.
W piłce nożnej jedynym aspektem, który przyciąga na stadion mogą być trybuny, tzn. to co się tam dzieje, śpiewy, oprawa etc. Jeżeli ktoś za tym nie przepada to nie wielka jest różnica między oglądaniem meczu w TV a na stadionie... Nawet więcej. W TV wszystko widać lepiej, wyraźniej, są powtórki itp.
W przypadku żużla to co przyciaga na stadion, to czego nie można przekazać za pomocą ekranu telewizora to nieoderwalny element tego sportu a nie jakieś dodatki! To hałas ryczących silników, to ten cudowny zapach, to unoszący się "żużel"!
Powiem na swoim przykładzie. Gdy usłyszałem propozycje brata wybrania się na mecz żużlowy to go wyśmiałem... Mówiąc, że widziałem kilkaktornie w TV i to nuda, jeżdżą w kółko, startują i tak jadą... Tak wygląda żużel w TV dla laika! I dopiero wycieczka na stadion sprawiła, że nie opuściłem później przez 3 sezonu meczu na Zygmuntowskich... A wtedy i ten żużel w TV nabiera innego wymiaru. Takie zainteresowanie wtórne.
Dlatego promocja żużla przez TV? Tak, na pewno. Bez mediów ta dyscyplina zupełnie upadnie. Ale potrzebna jest temu porządna oprawa... Transmisje w TVP Regionalnej i ich poziom na pewno nie zachęcą nikogo do przyjścia na stadion. Może nawet zrażą do tej dyscypliny. A więc póki co Polsat Sport to najlepsze wyjścia. Jeżeli TVP rozwinie swoj kanał sportowy, pokaże, że jest w stanie realizować w pełni profesionalne transmisje a najważniejsze - zwiększy zasięg tej stacji - wówczas możemy myśleć o podpisywaniu umowy z TVP.
W piłce nożnej jedynym aspektem, który przyciąga na stadion mogą być trybuny, tzn. to co się tam dzieje, śpiewy, oprawa etc. Jeżeli ktoś za tym nie przepada to nie wielka jest różnica między oglądaniem meczu w TV a na stadionie... Nawet więcej. W TV wszystko widać lepiej, wyraźniej, są powtórki itp.
W przypadku żużla to co przyciaga na stadion, to czego nie można przekazać za pomocą ekranu telewizora to nieoderwalny element tego sportu a nie jakieś dodatki! To hałas ryczących silników, to ten cudowny zapach, to unoszący się "żużel"!
Powiem na swoim przykładzie. Gdy usłyszałem propozycje brata wybrania się na mecz żużlowy to go wyśmiałem... Mówiąc, że widziałem kilkaktornie w TV i to nuda, jeżdżą w kółko, startują i tak jadą... Tak wygląda żużel w TV dla laika! I dopiero wycieczka na stadion sprawiła, że nie opuściłem później przez 3 sezonu meczu na Zygmuntowskich... A wtedy i ten żużel w TV nabiera innego wymiaru. Takie zainteresowanie wtórne.
Dlatego promocja żużla przez TV? Tak, na pewno. Bez mediów ta dyscyplina zupełnie upadnie. Ale potrzebna jest temu porządna oprawa... Transmisje w TVP Regionalnej i ich poziom na pewno nie zachęcą nikogo do przyjścia na stadion. Może nawet zrażą do tej dyscypliny. A więc póki co Polsat Sport to najlepsze wyjścia. Jeżeli TVP rozwinie swoj kanał sportowy, pokaże, że jest w stanie realizować w pełni profesionalne transmisje a najważniejsze - zwiększy zasięg tej stacji - wówczas możemy myśleć o podpisywaniu umowy z TVP.