Pozdrawiam
Stadion
-
K.A.M.I.L.
- Zawodowiec
- Kontakt:
Myśląc o Kresowej odrazu skojarzył mi się stadion w Reading. Ta super atmosfera na stadionie podczas DPŚ, trawka, piwko
. Jeśli wypalił by ten pomysł z przenosinami na Kresową i stworzenie od podstaw typowo żużlowego stadionu byłoby super. Trzymam kciuki żeby to wypaliło.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
MOTOR LUBLIN
Stadion przy Zygmuntowskich będzie przebudowywany i tak od razu w całości. Żużel wtedy będzie musiał się przenieść na inny tor w Lublinie (lub poza nim). Czyli i tak należy już teraz myśleć o tym gdzie, jak i za co tor zastępczy wybudować.
Inną sprawą jest, że nowo wybudowany stadion przy Zygmuntowskich ma mieć piłka a nie żużel, na który przychodzi więcej kibiców i na który na chwilę obecną jest nadal większe zapotrzebowanie (tak sądzę). Dla mnie jest to co najmniej dziwne, ale nie jestem politykiem i wcale nie zamierzam jakoś się w to specjalnie zagłębiać.
Inną sprawą jest, że nowo wybudowany stadion przy Zygmuntowskich ma mieć piłka a nie żużel, na który przychodzi więcej kibiców i na który na chwilę obecną jest nadal większe zapotrzebowanie (tak sądzę). Dla mnie jest to co najmniej dziwne, ale nie jestem politykiem i wcale nie zamierzam jakoś się w to specjalnie zagłębiać.
Ludzie, jaka Kresowa
Przecież tam nie ma miejsca na porządny stadion, że już o takich "pierdołach" jak park maszyn czy parking dla kibiców nie wspomnę
Chciałem tu wkleić pewną fotkę ale nie mogę sobie z tym poradzić tak więc daję tylko takiego linka:
Geoportal
Nie da się wkleić linka bezpośredniego do zbliżenia tego miejsca na zdjęciu satelitarnym więc sami sobie szukajcie
Instrukcje:
1. Po lewej stronie kliknąć "lupkę" z plusikiem
2. Kliknąć na napis "Lublin" na mapie
3. I jeszcze raz na "Lublin"
4. Teraz znaleźć miejsce na mapie gdzie Bystrzyca przecina al. Tysiąclecia (na prawo od napisu "Bystrzyca"
Kliknąć w to miejsce
5. I jeszcze raz
Pojawia nam się w końcu zdjęcie z owym "stadionem" na środku. Polecam sobie go zbliżyć jeszcze dwukrotnie...
A teraz popatrzeć i pomyśleć gdzie tam do k***y nędzy ma się zmieścić jakiś normalny stadion z zapleczem

Chciałem tu wkleić pewną fotkę ale nie mogę sobie z tym poradzić tak więc daję tylko takiego linka:
Geoportal
Nie da się wkleić linka bezpośredniego do zbliżenia tego miejsca na zdjęciu satelitarnym więc sami sobie szukajcie
Instrukcje:
4. Teraz znaleźć miejsce na mapie gdzie Bystrzyca przecina al. Tysiąclecia (na prawo od napisu "Bystrzyca"
5. I jeszcze raz
Pojawia nam się w końcu zdjęcie z owym "stadionem" na środku. Polecam sobie go zbliżyć jeszcze dwukrotnie...
A teraz popatrzeć i pomyśleć gdzie tam do k***y nędzy ma się zmieścić jakiś normalny stadion z zapleczem
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?
H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...
H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...
-
Koper
- Trener
- Kontakt:
meesha pisze:Chciałem tu wkleić pewną fotkę ale nie mogę sobie z tym poradzić tak więc daję tylko takiego linka:
Geoportal
Nie da się wkleić linka bezpośredniego do zbliżenia tego miejsca na zdjęciu satelitarnym więc sami sobie szukajcie![]()
Instrukcje:
4. Teraz znaleźć miejsce na mapie gdzie Bystrzyca przecina al. Tysiąclecia (na prawo od napisu "Bystrzyca"Kliknąć w to miejsce
5. I jeszcze raz
Polecam tego linka (w kolorze
http://www.um.lublin.pl/ortofotomapa/
- Łoptymista
- Trener
meesha pisze:..
A teraz popatrzeć i pomyśleć gdzie tam do k***y nędzy ma się zmieścić jakiś normalny stadion z zapleczem![]()
![]()
Na działce jaka przeznaczy na to miasto.
Cieżko debatować o tym czy sie gdzieś upchnie stadion czy też nie na podstawie samych fotek. Nikt nie podaje tutaj informacji o powierzchni terenu jakie miasto planuje przeznaczyć na ten obiekt, nikt też nie pisze jaka powierzchnia jest potrzebna na takie coś.
Moim zdaniem ul. Kresowa ma jeden minus...nie bede mial stadionu pod nosem. Niestety oprocz tego jest kilka plusow, ktore klub przy dobrym rozegraniu moze obrocic w zloto.
-
Koper
- Trener
- Kontakt:
Åoptymista pisze:jest kilka plusow, ktore klub przy dobrym rozegraniu moze obrocic w zloto.
Gawrzyk pisze:Można tam tworzyć cuda wianki
Według wstępnego projektu stadion ma pomieścić ok. 15 tys. widzów. Tor długości 320 metrów posiadać ma instalację podgrzewającą. Trybuny, jak i sam tor ma być zadaszony, niewykluczone, że zadaszona będzie również płyta, na której będzie znajdował się minitor. Konstrukcyjnie ma to być obiekt potrafiący w pełni realizować nasze aktualne potrzeby ale jednocześnie na tyle nowoczesny i perspektywiczny, że wyznaczanie mu kolejnych funkcji nie powinno stanowić większego problemu.
-
meridol
- Łoptymista
- Trener
Zaraz,zaraz powoli bo zaczynam się w tym wszystkim gubić.
Czy przeprowadzka ma byc tylko na 2 lata czy na stałe
Meesha ma też racje pisząc o braku miejsca.Bo gdzie jeszcze parking
na busy zawodników a przedewszystkim gdzie parkować mają kibice
Już teraz krew mnie zalewa jak musze pojechac tam z żoną na giełdę.
Czy przeprowadzka ma byc tylko na 2 lata czy na stałe
Meesha ma też racje pisząc o braku miejsca.Bo gdzie jeszcze parking
na busy zawodników a przedewszystkim gdzie parkować mają kibice
Już teraz krew mnie zalewa jak musze pojechac tam z żoną na giełdę.
-
Koper
- Trener
- Kontakt:
harry pisze:Panie i Panowie!
Jeżeli nie zbudują tego stadionu a wyniesiemy się ze starego to władze miasta mają ciepłotkę. Oni zdają sobie sprawę, ze żużel to nie piłka ręczna kobiet, która ma i sukcesy ale kibiców jak na lekarstwo. Ostatnia akcja emailowa kibiców zrobiła wrażenie, i te kilka tysięcy na stadionie i kilkanaście tysięcy śledzących to jest coś. Zadowolony kibic nie musi iść głosować. Ale wściekły kibic na pewno pójdzie i zagłosuje na "nie". A to już jest "coś". Ostatnie wybory pokazały, ze czasami te kilka tysięcy może wszystko zmienić.
Dlatego strzelanie sobie samobójów na początek to nie jest dobry pomysł.
Na forum Gazety Wyborczej wyczytałem z kolei taka oto opinie:
Czy ci się to podoba czy nie żużel jest sportem niszowym, nie ma najmniejszego
poraównania do piłki nożnej. Promocji sobie tym w świecie nie zrobimy, a jeśli
mamy wydać kasę na zachciani garstki kibiców żużla to ja się nie zgadzam, bo
idzie to z moich podatków. Niech się ścigają na Kresowej. To jest dobre miejsce.
Niewiele potrzeba inwestycji i będzie ok.
Co do pytania Cz@rka czy przenosiny na Kresowa sa na 2 lata czy na stale to ja zrozumialem ze raczej bedzie to na stale ale ostateczna decyzja jeszcze nie zostala podjeta:
harry pisze:MOSiR przedstawi tylko kilka koncepcji. Władze miejskie będą decydować.
Ja mam pytania innej natury w zwiazku z tym ze wszystko wskazuje ze bedziemy mieli dwa stadiony (jeden zuzlowy a drugi pilkarski).
harry pisze:Postawiliśmy warunek, ze stadion ma być przygotowany jak do ekstraligi - czyli 5 tys krzesełek a 300 pod dachem.
Jak wiadomo obecnie wlasnie takie dzialania aby spelnic wymogi licencyjne zostaly zrobione w Rzeszowie ale podkresla sie tam ze to dzialanie tymczasowe bo w planach jest kompleksowa modernizacja stadionu ktory tam ma byc zuzlow-pilkarski.
Pytanie 1: U nas jesli to mialby byc stadion w ostatecznej wersji to czy nie nalezaloby opracowac juz ostateczny nowy projekt a nie zaczynac od minimum wymaganej przez Extalige SA?
harry pisze:są pieniądze ( podobno 5-7 mln???)] i pod koniec roku można zacząć prace wyburzeniowe przy Zygmuntowskich.
Znow odwolam sie do sytuacji w Rzeszowie gdzie po tym jak okazalo sie ze nie maja dofinsnowania w takim stopniu z Unii jak wczesniej planowali rozpoczeli poszukiwanie inwestora ktory moglby wspolfinansowac budowe stadionu.
Pytanie 2: Czy u nas w przypadku gdy wiemy ze stadion przy Zygmuntowskich bedzie wspierany ze srodkow UE to czy w przypadku stadionu zuzlowego w rozmowach z miastem rozwaza sie wspolfinansowanie stadionu z jakims inwestorem typu Echo Investment?
Pytanie 3:Czy lubelski ratusz/MOSiR jest zorietnowany co do rozwiazania torunskiego gdzie sprzedano teren nalezacy do miasta a ze te pieniadze zostanie wybudowany nowy stadion zuzlowy (i jeszcze zostanie z tego kasa bo bardzo korzystnie udalo im sie sprzedac ten teren)
Pytanie 4:Czy jest możliwosc aby uzyskac jeszcze dofinansowanie z UE na stadion zuzlowy? Jak wiadomo nie mozliwe jest juz z Regionalnego Programu Operacyjnego jak jest to w przypadku stadionu przy Zygmuntowskich ale jakas inna drogą?
Mamy się wynieść na Kresową, o.k.. Ale czy ktoś pomyślał ile potrwa przebudowa tamtego stadionu?? Ten sezon spokojnie odjedziemy przy Zygmuntowskich.
Musieliby zacząć przebudowę na Kresowej od zaraz aby w marcu 2008 oddać stadion do użytku żużlowego. I nie oszukujmy się 5 czy 7 mln zł przeznaczona na modernizację w/w stadionu, przy głębokich kieszeniach Polskich wykonawców starczy zaledwie na jako takie przystosowanie stadionu do żużla,
żyjemy w polskich realiach!!!. Jak tamtejszy stadion będzie wyglądać jak ten obecnie przy Zygmuntowskich to będzie Bardzo dobrze.
A piłkarzyki Motoru będą mieć nowy Stadion dla siebie i dalej dla żużla nic dobrego nie wyniknie.
Jedyne mądre rozwiązanie to jakby Kresowa miała być tymaczasowa, a stadion na Zygmuntowskich dwu funkcyjny.Ale to już trzeba mieć dobrze skonstruowane umowy aby żużlowców nie zrobili w ... i nie wykurzyli na stałe na Kresową, a piłkarzyki będą królować na nowiutkim stadionie przy Zygmuntowskich.
Apropo, A gdzie rozgrywać będą mecze piłkarzyki na czas budowy "nowego" stadionu?? Jakieś to wszystko podejrzane jest.
Wydaje mi się że planują nas wykurzyć na Kresową na stałe przy minimalnych nakładach.
Musieliby zacząć przebudowę na Kresowej od zaraz aby w marcu 2008 oddać stadion do użytku żużlowego. I nie oszukujmy się 5 czy 7 mln zł przeznaczona na modernizację w/w stadionu, przy głębokich kieszeniach Polskich wykonawców starczy zaledwie na jako takie przystosowanie stadionu do żużla,
żyjemy w polskich realiach!!!. Jak tamtejszy stadion będzie wyglądać jak ten obecnie przy Zygmuntowskich to będzie Bardzo dobrze.
A piłkarzyki Motoru będą mieć nowy Stadion dla siebie i dalej dla żużla nic dobrego nie wyniknie.
Jedyne mądre rozwiązanie to jakby Kresowa miała być tymaczasowa, a stadion na Zygmuntowskich dwu funkcyjny.Ale to już trzeba mieć dobrze skonstruowane umowy aby żużlowców nie zrobili w ... i nie wykurzyli na stałe na Kresową, a piłkarzyki będą królować na nowiutkim stadionie przy Zygmuntowskich.
Apropo, A gdzie rozgrywać będą mecze piłkarzyki na czas budowy "nowego" stadionu?? Jakieś to wszystko podejrzane jest.
Wydaje mi się że planują nas wykurzyć na Kresową na stałe przy minimalnych nakładach.
Ludzie proszę, pomyślcie trochę. Wykonanie stadionu na Kresowej w ciągu zimy za takie pieniądze jest niemożliwe.
Po pierwsze trzeba będzie ogłosić przetarg. Kiedy oni chcą to zrobić
Jeśli mamy miec realną szanse żeby ten przetarg był ważny to trzeba go ogłosić najpóźniej w połowie kwietnia. A widział ktoś już jakiekolwiek plany tego co ma tam powstać
Z doświadczenia wiadomo,że na jednym przetargu się nie skończy, bo najprawdopodobniej za takie ochłapy jak 5-7mln nikt nie podejmie sie wybudowania stadionu praktycznie od podstaw, po drugie nawet jeśli ktoś wygra to trzeba sie liczyć z protestami i odwoływaniami przegranych. Weźmy przykład Ostrowa Wlkp. ogłaszali tam przetarg już dwa razy i ani razu nie zakończył się on sukcesem, bo żadna firma nie zgodziła sie zmodernizować stadionu, podkreślam zmodernizować za 7,5 mln. zł., a mieli miec gotowy zmodernizowany stadion na tegoroczny finał IMŚJ.
U nas za takie ( a nawet mniejsze) pieniądze chce sie wybudować stadion w miejscu gdzie mamy teraz praktycznie tylko bieżnię, gdzie nie ma trybun ani nic innego co jest potrzebne do przeprowadzenia imprez żużlowych. Tam za 7,5 mln. nikt im nie chce zrobić modernizacji a u nas władze chca wybudować za mniejsze pieniądze stadion od podstaw
No bez jaj, ktoś ma tu chyba nierówno pod sufitem i obawiam sie że tym razem to nie jestem ja 
Po pierwsze trzeba będzie ogłosić przetarg. Kiedy oni chcą to zrobić
U nas za takie ( a nawet mniejsze) pieniądze chce sie wybudować stadion w miejscu gdzie mamy teraz praktycznie tylko bieżnię, gdzie nie ma trybun ani nic innego co jest potrzebne do przeprowadzenia imprez żużlowych. Tam za 7,5 mln. nikt im nie chce zrobić modernizacji a u nas władze chca wybudować za mniejsze pieniądze stadion od podstaw
mikas pisze: żadna firma nie zgodziła sie zmodernizować stadionu, podkreślam zmodernizować za 7,5 mln. zł..................
U nas za takie ( a nawet mniejsze) pieniądze chce sie wybudować stadion .........
mikas troche masz racje ze wymienione przez Ciebie kwoty nie powalaja na kolana! ale ze swojego doswiadczenia wiem ze czego by sie nieczepic to remonty kapitalne-komplexowe sa bardziej kosztowne jak budowa/wyprodukowanie czegokolwiek od podstaw
nie no, ja mysle, ze to o czym pisze Koper (15 tys. miejsc, podgrzewany tor, zadaszenie trybyn i inne cuda...) jest efektem docelowym a nie najblizszym. Te wspomniane 5 mln zl mialoby wystarczyc (choc i w to watpie) na jako takie dostosowanie Kresowej do meczow zuzla... "A później się zobaczy...". I wlasnie tego obawiam się najbardziej. Ogólnie idea jest słyszna i ciekawa ale idee na papierze zawsze wyglądają kolorowo ale jak się nie ma za co ich realizować to troszkę tracą na wartości.
Bądźmy realistami... jeszcze nie dawno nie było kasy na modernizacje stadionu na Al.Zygmuntowskich. Teraz po trudnach i znojach udało się wysepić od UE pare złotych i MOŻE wreszcie się to ruszy a efekt będzie taki jaki jest spodziewany. Jednak skąd teraz znajdą się pieniądze, nie wiele mniejsze na budowe następnego stadionu to nie mam zielonego pojęcia. W Brukseli popukają się w czoło jak za 2 lata znów Lublin wyskoczy z "budową stadionu"... Gówno tam wszystkich obchodzi, że ten wybudowany jest piłkarski a potrzebny jeszcze żużlowy.
Dlatego boję się tych wszystkich rewelacji i cudownych pomysłów.
A tak odnośnie rozdziału dyscyplin...
Nie wiem czy ktoś tu o tym pisał, ale w Radomiu dostaną niezłą kase na budowe stadionu dla... paraolimpijczyków. Wiadomo, że ekologia, niepełnosprawni etc. to to co Tygryski w Brukseli lubią najbardziej. Nie oznacza to jednak, że teraz cały Radom będzie szczęśliwy bo odbędą się tam np. MP w wyścigach na wózkach... Cieszą się bo ze stadionu korzystać będzie m.in. Radomiak, który do całości dorzucił jakieś tam grosze.
Bądźmy realistami... jeszcze nie dawno nie było kasy na modernizacje stadionu na Al.Zygmuntowskich. Teraz po trudnach i znojach udało się wysepić od UE pare złotych i MOŻE wreszcie się to ruszy a efekt będzie taki jaki jest spodziewany. Jednak skąd teraz znajdą się pieniądze, nie wiele mniejsze na budowe następnego stadionu to nie mam zielonego pojęcia. W Brukseli popukają się w czoło jak za 2 lata znów Lublin wyskoczy z "budową stadionu"... Gówno tam wszystkich obchodzi, że ten wybudowany jest piłkarski a potrzebny jeszcze żużlowy.
Dlatego boję się tych wszystkich rewelacji i cudownych pomysłów.
A tak odnośnie rozdziału dyscyplin...
Nie wiem czy ktoś tu o tym pisał, ale w Radomiu dostaną niezłą kase na budowe stadionu dla... paraolimpijczyków. Wiadomo, że ekologia, niepełnosprawni etc. to to co Tygryski w Brukseli lubią najbardziej. Nie oznacza to jednak, że teraz cały Radom będzie szczęśliwy bo odbędą się tam np. MP w wyścigach na wózkach... Cieszą się bo ze stadionu korzystać będzie m.in. Radomiak, który do całości dorzucił jakieś tam grosze.
piotr76 pisze:Zróbmy stadion dla homoseksualistów, lesbijek, Powiernictwa przeciwko wypędzeniom, a kasy będziemy mieli z UE tyle że stadion S04 to będzie przeżytek przy naszym :lol: :lol: :lol:
Jeszcze tablica ku czci ofiar holokaustu, masoński cyrkiel, pomnik Che Guevary i mamy wspaniały postępowy stadion.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.
-
Koper
- Trener
- Kontakt:
Mozna sobie zartowac i kpić ale prawda jest taka ze podczas gdy na stadion przy Zygmuntowskich jest juz zaklepana kasa z Unii Europejskiej i pilkarze Motoru moga spac spokojnie to na stadion przy Kresowej praktycznie nie ma zadnych gwarancji finansowych aby tam powstał stadion zuzlowy od podtsaw z prawdziweg zdarzenia, no chyba ze moje pytania 1,2,3,4 tak naprawdę nie sa bez odpowiedzi i miasto juz zna na nie pozytywną odpowiedz i nie dlugo uzyskamy wyjasnienie jak finansowany bedzie stadion przy Kresowej, mysle ze jesli byloby to okolo 30 mln pln to mozna stworzyc bardzo ciekawy stadion zuzlowy, ale na razie bylo mowione o 5-7 mln...Czarek pisze:piotr76 pisze:Zróbmy stadion dla homoseksualistów, lesbijek, Powiernictwa przeciwko wypędzeniom, a kasy będziemy mieli z UE tyle że stadion S04 to będzie przeżytek przy naszym![]()
![]()
Jeszcze tablica ku czci ofiar holokaustu, masoński cyrkiel, pomnik Che Guevary i mamy wspaniały postępowy stadion.
Pieniądze na remont stadionu przy Kresowej będą wydzielone z pieniędzy "własnych" przy budowie stadionu na Zygmuntowskich. Jeżeli stadion przy Zygmuntowskich zostanie pozbawiony toru żużlowego jego budowa da spore oszczędności, które zostaną przekazane na Kresową.
Ten kto mówi że na Kresowewj nie ma miejsca na stadion, parking itp chyba tam nie był. Też tak myślałem dopóki tam nie pojechałem osobiście. Ba nawet pewne pomiary wstępne udałe mi się porobić i uważam że nie ma problemu z miejscem a wręcz przeciwnie. Cały układ stadionu jest prawie wymarzony. Tor ( długości 300-320 metrów) bez problemu można wpisać w obecne boisko. Bandy przenieść z Zygmunowskich. Oświetlenie toru na sposób angielski będzie relatywnie tanie, trybuny są, tylko ułożyć betoniki i krzesełka. Ba, nawet zjazd jest z przyszłego parkingu. My jako klub postawiliśmy warunek, ze stadion ma pomieścić minimum 10 tys ludzi.
A i tak widać gołym okiem, że miejsca jeszcze wystarcz na wiele "cudów".
Co do rozstrzygnięć to mają być w ciągu 2 tygodni. Po to, żeby jeszcze na wiosnę rozpocząć tam prace.
Ten kto mówi że na Kresowewj nie ma miejsca na stadion, parking itp chyba tam nie był. Też tak myślałem dopóki tam nie pojechałem osobiście. Ba nawet pewne pomiary wstępne udałe mi się porobić i uważam że nie ma problemu z miejscem a wręcz przeciwnie. Cały układ stadionu jest prawie wymarzony. Tor ( długości 300-320 metrów) bez problemu można wpisać w obecne boisko. Bandy przenieść z Zygmunowskich. Oświetlenie toru na sposób angielski będzie relatywnie tanie, trybuny są, tylko ułożyć betoniki i krzesełka. Ba, nawet zjazd jest z przyszłego parkingu. My jako klub postawiliśmy warunek, ze stadion ma pomieścić minimum 10 tys ludzi.
A i tak widać gołym okiem, że miejsca jeszcze wystarcz na wiele "cudów".
Co do rozstrzygnięć to mają być w ciągu 2 tygodni. Po to, żeby jeszcze na wiosnę rozpocząć tam prace.
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski