No dobrze lecz wciąż nie rozuniem czemu to polski klub musi dawac zawodnikowi na sprzęt, który on potem eksploatuje w 40-50 meczach w innych ligach
Ty meesha naprawdę tego nie rozuniesz ,że Piszcz jeździł w Anglii na innych motocyklach niz w Polsce ? więc co to za porównanie.Zreszta komu opłacałoby się ich wożenie na wyspy.
O to, to, to. Widze,ze zaczynasz lapac dlaczego jestem zwolennikiem kontraktowania obcokrajwcow.
Rozumiem ,że ogromne wrażenie zrobiła na tobie niezwykle skuteczna jazda (obcokrajowca) Chrisa Louisa,oczywiście masz do tego prawo,tylko nie zapominaj jakie były koszty z tym związane.
Jeśli chodzi zaś o jazdę obcokrajowców to już teraz mówi się że taki Keneth Hansen pojedzie sezon 2007 na promocyjnych warunkach po to aby się wypromować ,a potem jak już zostanie zauważony zmieni klub jak Tomicek po minionym sezonie,lecz już na innych warunkach.
Ponadto wiele złego przypisuje sie tutaj Piszczowi, a ja chciałbym aby mi ktoś powiedział który z zawodników,którzy jeździli w Lublinie po sezonie 2004 był zadowolony z kontraktu z tym klubem ? Może Franków,Pietraszko,Świst,J.Rempała ? Skoro im tak było dobrze to dlaczego ich tutaj nie ma ? Czy ktoś może to wyjaśnić ?
Njłatwiej jest zawodnika obwiniać za wszystko,ale czy ktoś bierze pod uwagę to czy żużlowiec X czy Y ma zapłacone należne mu środki na czas,po to aby opłacić mechanika,części,remonty,paliwo na wyjazd na zawody oddalone o 500 km.Wszyscy wymagają,nie zastanawiając się skąd na to wziąć.Czy to że Pietraszko ogłosił zakończenie kariery kogoś obchodzi ?Przecież on był najskuteczniejszym zawodnikiem w Opolu,ale od początku sezonu nie mógł się doczekac na pieniądze które się jemu należały.Przecież nie każdy będzie jeździł za swoje.Ktoś powie że taki Messing idzie do pracy na budowie po to by zarobić na nowe silniki,zgoda,tylko on pracuje u wujka w firmie za 12 000 zł miesięcznie.Gdyby ktoś dał żużlowcom taką pracę wielu zakończyłoby kariery na rzecz innego zajęcia.
W dalszym ciągu nikt nie potrafi przedstawić kosztów jakie zawodnik musi ponieść na przygotowanie do sezonu.Od tego powinna się zacząć jakakolwiek dyskusja o pieniądzach zawodników przed sezonem.
P.S.W Anglii niektórzy zawodnicy otrzymują pewne środki za podpis pod kontraktem,oraz na przygotowania sprzętowe.