Wywiady z ludźmi lubelskiego żużla

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Regdal
Zawodowiec

#1276 Postautor: Regdal » 19 grudnia 2006, o 19:52

Gawrzyk pisze:przecież tak robi w lidze angielskiej czy szwedzkiej :twisted:

Skoro Świst i inni dostali (i rewelki nie pokazali) to dlaczego Piszcz ma nie dostać ? Łatwiej dawać obcemu niż swojemu ?
"Bez mózgowa,szowinistyczna,szarańcza,na internetowych forach" - Bartłomiej Czekański

www.wolinski.com.pl

Awatar użytkownika
stefanzdzialek
Senior

#1278 Postautor: stefanzdzialek » 19 grudnia 2006, o 19:57

A mi mój szef 1 stycznia nie daje pieniędzy na przygotowanie do pracy. :evil:
I tak co rok. Wydaje mi się, że żużel to taka sama praca dla żużlowców jak dla mnie moja. Można co jakiś czas pomóc, ale nie bez przerwy. To problem zawodnika jak odłożyć pieniądze na nowy sezon. Chyba są ZAWODOWCAMI.

Awatar użytkownika
wojtas
Junior

#1279 Postautor: wojtas » 19 grudnia 2006, o 20:03

Regdal pisze:

Skoro Świst i inni dostali (i rewelki nie pokazali) to dlaczego Piszcz ma nie dostać ? Łatwiej dawać obcemu niż swojemu ?

Ooo, brawo, bardzo ambitny argument. Pokazuje cala mentalnosc polskich zuzlowcow i ich menadzerow/doradcow. Jesli dostal jeden to juz wszyscy musza dostac, najlepiej wiecej. Troche pokory chyba brakuje.

A i tak najlepsze jest stwierdzenie o obcym i swoim. Kierowanie klubem i podpisywanie kontraktow powinno opierac sie na chlodnej ocenie umiejetnosci zawodnika i czystej kalkulacji zwiazanych z tym kosztow. I nie powinno byc tu miejsca na podzialy obcy/swoj. Bo jak rozumiem wg Twojego Regdal rozumowania, Piszcz powinien dostac wyzszy kontrakt za lubelski rodowod, a nie za umiejetnosci i potencjał??
Obrazek

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#1280 Postautor: bkapusta » 19 grudnia 2006, o 20:30

Regdal pisze:

LOL

Leczysz sie? :)

To ma byc argument?

To moze wszyscy pitolimy swoja robote i idziemy strajkowac. Gornicy dostawali odprawy po 40 000 tysiecy to czemu my mamy nie dostac?
Póki stać mnie będę szalał,
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,
A nie czaić się z kwiatami.

piotr76
Senior
Kontakt:

#1281 Postautor: piotr76 » 19 grudnia 2006, o 20:31

wojtas pisze:
Regdal pisze:

Ooo, brawo, bardzo ambitny argument. Pokazuje cala mentalnosc polskich zuzlowcow i ich menadzerow/doradcow. Jesli dostal jeden to juz wszyscy musza dostac, najlepiej wiecej. Troche pokory chyba brakuje.

A i tak najlepsze jest stwierdzenie o obcym i swoim. Kierowanie klubem i podpisywanie kontraktow powinno opierac sie na chlodnej ocenie umiejetnosci zawodnika i czystej kalkulacji zwiazanych z tym kosztow. I nie powinno byc tu miejsca na podzialy obcy/swoj. Bo jak rozumiem wg Twojego Regdal rozumowania, Piszcz powinien dostac wyzszy kontrakt za lubelski rodowod, a nie za umiejetnosci i potencjał??

O nie !!!
Powinno być inaczej klub daje tor, daje punktówke (negocjowaną z zawodnikiem ) i tyle ... zero za dojazdy, sprzęt itp ...
to zawodnik ma się martwić czy będzie jeździł na tyle skutecznie żeby w sezonie zarobić ... to jest kontrakt prawdziwie zawodowy

Awatar użytkownika
jataman21
Senior

#1282 Postautor: jataman21 » 19 grudnia 2006, o 20:55

Jak dobrze zrozumiałem,twoim zdaniem Piszcz powinien teraz podpisać kontrakt,nie otrzymując w zamian żadnych gwarancji startów,nie otrzymując nic na przygotowanie sprzętu i powinien wyłożyć swoje prywatne oszczędności aby przygotować motocykle i walczyć o miejsce w składzie ???

Zaczynasz Regdal kapować! Dokładnie o to mi chodzi, słabym zawodnikom nie powinno się dawać złamanego grosza, niech walczą o skład jak zasłużą to na mecz i kasa za punktówke jak nie zasłużą to ława i bez grosza. Oprócz Lublina napewno Piszcz nie znajdzie miejsca w żadnych ze składów 1 ligi więc dla niego albo amatorka w 2giej albo w Lublinie walka o skład.
P.S: Gawrzyk dobrze napisał w angielskiej i szwedziej nie bierze to czemu dawać mu kase na sprzęt do kilku lig ??
Pozdrawiam
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Regdal
Zawodowiec

#1283 Postautor: Regdal » 19 grudnia 2006, o 21:20

Gawrzyk pisze:Regdal, nie bądź śmieszny. Przecież nie o tym dyskutujemy, a Twój argument jest na poziomie dziecka z piaskownicy.
Zobacz jego kontrakt z 2003, 2004 a potem z 2005 roku. Może Tomasz Piszcz jeździł za czapkę gruszek....? A na końcu najlepiej porównaj kowty z kwotami w umowie Śwista. Zmienisz zdanie w 3 sekundy

Tak jest,Piszcz jeździł w tamtych latach za czapkę gruszek,a reszta zawodników jeździła za czapkę śliwek,taki chyba morał z tego.Ponadto co innego zapis w kontrakcie,a co innego realizacja jego postanowień.

Skoro tak wszyscy są dobrze zorientowani w temacie,to dobrze byłoby aby ktoś wymienił koszty jakie zawodnik musi ponieść aby wystartować w 1-szej lidze żużlowej:
- jeden kompletny motocykl,
- serwis i jego utrzymanie w trakcie sezonu,(naprawy,remonty,częsci zamienne),
- mechanik na zawodach,
- kask,gogle,rekawiczki,buty,kombinezon,ochraniacze,
- opony,oleje,smary itp.
- ubezpieczenie,koszty dojazdów na zawody.
Ostatnio zmieniony 19 grudnia 2006, o 21:34 przez Regdal, łącznie zmieniany 1 raz.
"Bez mózgowa,szowinistyczna,szarańcza,na internetowych forach" - Bartłomiej Czekański

www.wolinski.com.pl

Awatar użytkownika
Cz@rek
Trener

#1284 Postautor: Cz@rek » 19 grudnia 2006, o 21:26

...a sponsorzy na co dajÄ… :?:

PS:Pytanie retoryczne 8) .Klub powinien dobrze płacić za dobrą postawę na

TORZE :!: ,a nie za obietnice dobrej jazdy przed sezonem.

Awatar użytkownika
Regdal
Zawodowiec

#1285 Postautor: Regdal » 19 grudnia 2006, o 21:32

jataman21 pisze:
Jak dobrze zrozumiałem,twoim zdaniem Piszcz powinien teraz podpisać kontrakt,nie otrzymując w zamian żadnych gwarancji startów,nie otrzymując nic na przygotowanie sprzętu i powinien wyłożyć swoje prywatne oszczędności aby przygotować motocykle i walczyć o miejsce w składzie ???

Zaczynasz Regdal kapować! Dokładnie o to mi chodzi, słabym zawodnikom nie powinno się dawać złamanego grosza, niech walczą o skład jak zasłużą to na mecz i kasa za punktówke jak nie zasłużą to ława i bez grosza. Oprócz Lublina napewno Piszcz nie znajdzie miejsca w żadnych ze składów 1 ligi więc dla niego albo amatorka w 2giej albo w Lublinie walka o skład.
P.S: Gawrzyk dobrze napisał w angielskiej i szwedziej nie bierze to czemu dawać mu kase na sprzęt do kilku lig ??
Pozdrawiam

Gratuluje jatamanie,jestem ciekaw jaki skład skompletujesz jak będziesz upierał się przy swojej teorii,podejrzewam,że niewielu śmiałków znajdzie się aby wyłożyć niemałe pieniądze na sprzęt aby potem walczyć o miejsce w składzie,narażać na ryzyko swoje kości i zdrowie.
Ja znam wiele tańszych inwestycji niż motory żużlowe z o wiele lepszym efektem finansowym.

Anglia i Szwecja to niestety inne realia,nie ma co porównywać,zdecydowanie większa ilośc startów,łatwiejsza kalkulacja kosztów, pieniądze za punkty płacone w terminie,itd.

www.wolinski.com.pl

Awatar użytkownika
papi
Trener

#1286 Postautor: papi » 19 grudnia 2006, o 21:40

Regdal pisze:Ja znam wiele tańszych inwestycji niż motory żużlowe z o wiele lepszym efektem finansowym.

Anglia i Szwecja to niestety inne realia,nie ma co porównywać,zdecydowanie większa ilośc startów,łatwiejsza kalkulacja kosztów, pieniądze za punkty płacone w terminie,itd.

a ja znam wielu zawodników lepszych od Piszcza, którzy mają mniejsze wymagania. I nie czaruj tutaj kosztami zawodników, bo Jeleniewski jakoś sobie radzi, a przy tym co Piszcz ostatnio sobą prezentuje nie byłbym pewien czy ciągle jest lepszy od Daniela.

Awatar użytkownika
Regdal
Zawodowiec

#1287 Postautor: Regdal » 19 grudnia 2006, o 21:42

papi pisze:
Regdal pisze:Ja znam wiele tańszych inwestycji niż motory żużlowe z o wiele lepszym efektem finansowym.

a ja znam wielu zawodników lepszych od Piszcza, którzy mają mniejsze wymagania. I nie czaruj tutaj kosztami zawodników, bo Jeleniewski jakoś sobie radzi, a przy tym co Piszcz ostatnio sobą prezentuje nie byłbym pewien czy ciągle jest lepszy od Daniela.

Proszę bardzo wymień takich zawodników.Czekam.

www.wolinski.com.pl

Awatar użytkownika
stefanzdzialek
Senior

#1288 Postautor: stefanzdzialek » 19 grudnia 2006, o 21:48

To ja proponuje pogonić wszystkich pseudozawodowców i zrobić licencje amatorom. I tak spadek do 2 ligi ale chociaż za darmo, bo amatorzy grosza nie wezmą. :lol:

Awatar użytkownika
papi
Trener

#1289 Postautor: papi » 19 grudnia 2006, o 21:54

z zeszłorocznej 2 ligi - Skórnicki, Pietrzyk, Huszcza, Dudek. Inni? Zapewne Suchecki, Czerwiński, Fijałkowski, Jankowski.
Nie znam szczegółów kontraktów, ale z tego co można było wyczytać na forum to sumy jakie zarabiał Piszcz były astronomiczne w stosunku do jego jazdy i nie wiem z kim walczysz, prawdy nie oszukasz. Mimo, że zawsze byłem ogromnym zwolennikiem Piszcza to teraz osiągnął niemalże dna i jego zatrudnienie miałoby sens tylko na warunkach, które podyktuje klub. On już swoje warunki podyktował i o ile w 1 sezonie (2003) większych zastrzeżeń nie było, o tyle 2 kolejne były w jego wykonaniu znacznie poniżej oczekiwań (m. in. ze względu na kontuzje, których nabawił się przez własną głupotę)

Awatar użytkownika
Hans
Trener

#1290 Postautor: Hans » 19 grudnia 2006, o 22:11

Astronomiczne- jak ja usłyszałem tą kwotę to z butów wypadłem, kto by pomyślał zawodnik średniej klasy, który ma przebłyski, choć talent niewątpliwie ma,ale nie potrafi-ł go wykorzystać 8) :wink:
Ale wtedy po dobrym sezonie łapaliśmy słabeuszy- jesper i pietraszko- dobrze się nie zapowiadali, choć po ich jeździe wiecej oczekiwałem :P

Awatar użytkownika
Regdal
Zawodowiec

#1291 Postautor: Regdal » 19 grudnia 2006, o 22:40

papi pisze:z zeszłorocznej 2 ligi - Skórnicki, Pietrzyk, Huszcza, Dudek. Inni? Zapewne Suchecki, Czerwiński, Fijałkowski, Jankowski.
Nie znam szczegółów kontraktów, ale z tego co można było wyczytać na forum to sumy jakie zarabiał Piszcz były astronomiczne w stosunku do jego jazdy i nie wiem z kim walczysz, prawdy nie oszukasz. Mimo, że zawsze byłem ogromnym zwolennikiem Piszcza to teraz osiągnął niemalże dna i jego zatrudnienie miałoby sens tylko na warunkach, które podyktuje klub. On już swoje warunki podyktował i o ile w 1 sezonie (2003) większych zastrzeżeń nie było, o tyle 2 kolejne były w jego wykonaniu znacznie poniżej oczekiwań (m. in. ze względu na kontuzje, których nabawił się przez własną głupotę)

Skórnicki - skoro jest taki dobry i tani to dlaczego nie łapał się w Lesznie ?
Pietrzyk - raczej nie jest tańszy od Piszcza,za to nic wielkiego nie pokazał w tym sezonie,wiele razy dzięki Piszczowi oraz kolegom z drużyny przywoził punkty,
Huszcza,Dudek to emeryci,z dawnych lat zostały tylko nazwiska,
Suchecki,Czerwiński,Jankowski,raczej nie są tańsi,przynajmniej obecnie,a i pokaźnychi zdobyczy punktowych nie gwarantują,
Fijałkowski często przegrywa nawet z juniorami,więc co tu porównywać,

www.wolinski.com.pl

Awatar użytkownika
WBA
Szkółkowicz
Kontakt:

#1292 Postautor: WBA » 19 grudnia 2006, o 22:49

rob7 pisze:nie martw się nikt Ci go nie "podkupi" tak że śpieszyć sie nie ma potrzeby
no chyba że wystartujemy w II-lidze to pewnie faktycznie przyda sie

sorry za OT , ale skoro piętnuje się w przeróżnych wątkach /nawet w tym/ różne błędy: ortograficzne, interpunkcyjne, stylistyczne, literówki itp. , ja chcę wyrazić podziw dla kolegi za właściwe użycie zwrotu "tak że". :evil:

Przez ostatni miesiąc uzbierałoby się na forum ze 20 przypadków nieprawidłowej pisowni, zazwyczaj "także" w miejsce "tak, że"
Dzięuję za uwagę :wink:

Awatar użytkownika
papi
Trener

#1293 Postautor: papi » 19 grudnia 2006, o 22:55

Skórnicki - nie powiedziałem że jest dobry, a na pewno nie na extralige. Na 1 jest niezły, ale nie mówimy o poziomie ogólnym tylko o poziomie w odniesieniu do Piszcza

Pietrzyk - rzeczywiście zawodnik podobnego poziomu, jednak z lekkim wskazaniem na Artura.

Huszcza, Dudek - może i emeryci, ale średnie wykręcili lepsze od Tomka i to jeżdżąc przez cały sezon, a nie w kilku meczach

Suchecki, Jankowski Czerwiński - ciągle niewiele w żużlu osiągnęli i nie spodziewam się by chcieli złote góry. Zdobycze punktowe gwarantują na pewno wyższe niż Piszcz, chyba nie mamy się o co spierać.

Fijałkowski - może i przegrywa z juniorami, Piszcz przegrywa z zawodnikami pokroju Jądera.

a skoro Tomek jest taki dobry i tani to dlaczego tuła się po 2 lidze :?: i do nie osiąga nawet minimalnej liczby biegów by zostać sklasyfikowanym :?:

Awatar użytkownika
jataman21
Senior

#1295 Postautor: jataman21 » 19 grudnia 2006, o 23:32

Skórnicki - skoro jest taki dobry i tani to dlaczego nie łapał się w Lesznie ?
Pietrzyk - raczej nie jest tańszy od Piszcza,za to nic wielkiego nie pokazał w tym sezonie,wiele razy dzięki Piszczowi oraz kolegom z drużyny przywoził punkty,
Huszcza,Dudek to emeryci,z dawnych lat zostały tylko nazwiska,
Suchecki,Czerwiński,Jankowski,raczej nie są tańsi,przynajmniej obecnie,a i pokaźnychi zdobyczy punktowych nie gwarantują,
Fijałkowski często przegrywa nawet z juniorami,więc co tu porównywać,

Jak by Regdal nie było to wszyscy są lepsi od Piszcza, a krytykując ich tylko ukazujesz wartość Tomka.
P.S: Nie zdziwię się jak w tym sezonie Rafał zacznie objeżdzać Tomka, może nie za każdym razem ale może się to już zaczać zdarzać.

Pozdrawiam
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
boxing
Trener

#1296 Postautor: boxing » 19 grudnia 2006, o 23:51

Jak dobrze kojarze, to Rafalowi udawalo sie objezdzac Tomka juz pod koniec 2004 roku - pare dni przed barazem z Zielonka, w ktorym Tomek walnal 13 punktow. Wprawdzie na treningu, wprawdzie na 1 okrazenie - ale taki fakt mial miejsce :wink:
Mini-zuzel w Lublinie i mamy co roku swojego Hliba a moze nawet Jonssona!

Awatar użytkownika
Regdal
Zawodowiec

#1297 Postautor: Regdal » 20 grudnia 2006, o 00:05

Złe wnioski wyciągasz. Po prostu uważam, że nie na miejscu jest wypominanie innym żużlowcom pieniędzy na "przygotowanie do sezonu" (prostacko mówiąc do kieszeni) w sytuacji gdy samemu brało się sporo więcej. Co się komu należało to zupełnie inna bajka. Niektórzy wykorzystywali sytuację i doili klub na ile się tylko dało...

Czy złe wnioski ? kwestia dyskusyjna.
Wypominanie ? Wydaje mi się ,że nie na miejscu jest ciągłe wypomnanie "złotych gór" które żądał czy żąda Piszcz.To nieprawda.
Kto doił klub, a kto nie ?Wydaje mi się że w tzw.dojeniu Piszcz nie był(jest) najlepszy.

Najlepiej znasz koszty i wiesz ile to wynosi.
Ale dlaczego np. zawodnicy jadą do Anglii czy Szwecji, podpisują kontrakty bez gwarancji startów, bez kasy na przygotowanie do sezonu z punktówką w granicach 30% tego co w Polsce, a w Polsce nie chcą nawet o tym słyszeć.

Ja koszty znam,ale są tacy którzy ich nie znają, a do upadłego bronią na tym forum chorych teori o "górach złota" ,jakie żadają zawodnicy.
Koszty startów i punktówki w Szwecji czy w Anglii to inna bajka,jeżdżąc w Anglii 40 czy 50,a nawet więcej meczów zawodnicy inaczej do tego podchodzą.Gdyby w Polsce mieli do odjechania podobną ilość,zapewne stawki byłyby niższe.
Jedno jest pewne,rzadko który zawodnik chce do tego interesu dokładać.

www.wolinski.com.pl

meesha
Trener
Kontakt:

#1298 Postautor: meesha » 20 grudnia 2006, o 00:17

No dobrze lecz wciąż nie rozuniem czemu to polski klub musi dawac zawodnikowi na sprzęt, który on potem eksploatuje w 40-50 meczach w innych ligach :?:
To tak, jakby mój pracodawca kupił mi służbowy uniform a ja bym go zabrał i nosił w innej pracy :lol: (Oczywiście zachowując wszelkie proporcje w tym porównaniu :wink: )
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...