natka pisze:Speedway-Mati pisze:UrzÄ…d Miasta Lublyn
Galeria Olymp
quote]
akurat wymowa i jako y jest uznawana za wymowÄ™ typowÄ… dla regionu lubelskiego
to bardzo ciekawe bo ja słyszę ją wyłącznie z ust spikerów podczas zawodów
sting126 pisze:natka pisze:akurat wymowa i jako y jest uznawana za wymowÄ™ typowÄ… dla regionu lubelskiego
Nie wydaje mnie sie...
natka pisze:Speedway-Mati pisze:UrzÄ…d Miasta Lublyn
Galeria Olymp
quote]
Czarek pisze:natka pisze:Speedway-Mati pisze:UrzÄ…d Miasta Lublyn
Galeria Olymp
quote]
Akurat jest to tzw. akcent warszawski - stara Praga i te rejony. Wystarczy połuchać warszawskich kapel podwórkowych czy obejrzeć jakiś starszy film.
szakes pisze:Do wczorajszych wpadek nalezy dodac :
rafał złapał ... gumę![]()
popularna czy tzw, bo niepamietam
i jeszcze cos bylo podczas ogladania filmu ale nie pamietam
Czarek pisze:natka pisze:Speedway-Mati pisze:UrzÄ…d Miasta Lublyn
Galeria Olymp
quote]
Akurat jest to tzw. akcent warszawski - stara Praga i te rejony. Wystarczy połuchać warszawskich kapel podwórkowych czy obejrzeć jakiś starszy film.
Gelo pisze:Dziwne, że autorzy tych poważnych ksiażek nie wzięli pod uwagę, że Lubelszczyzna to nie kresy. Zdaje się że gwary i dialekty mają dłuższą historię niż powojenna. Kresową wymowę prędzej znajdzie się we Wrocławiu niż u nas.
sting126 pisze:natka pisze:akurat z racji kończonego już kierunku studiów wiem, że jest to wymowa typowa dla Lubelszczyzny, niedowiarków odsyłam choćby do książki Stanisława Dubisza "Dialekty i gwary polskie" lub Urbańczyka"Zarys dialektologii polskiej".
Bzdury pisza Ci autorzy niestety... Albo niezbyt pilna z Ciebie studentka/czytelniczka. Zreszta Gelo dobrze to wyjasnil.
Może właśnie opierają się na stadionowych spikerach?JAG pisze:na dialektologii się nie znam ale powtarzam taką wymowe słyszę tylko z ust spikerów,więc nie wiem skąd autorzy tych książek wymyslają te mądrosci(dla mnie to raczej głupoty).takiej mowy nie słyszałam nawet na wsi![]()