Reforma lig żużlowych.

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#26 Postautor: kdsz » 27 lipca 2003, o 01:17

Pacek pisze:Wdług mnie stworzenie dwóch lig nie będzie lekiem na całe zło. W polskim żużlu potrzeba wiele innych reform. Choćby ograniczającym ilość zagranicznych zawodników np. E-liga 3 w składzie, 2 w meczu; I-liga 2 w składzie, 1 w meczu ; II-liga bez obcokrajowców (oczywiście jeśli zostaną nadal trzy ligi). To jest tylko jeden z wielu przykładów, wielokrotnie już omawianych, ale uważam, że nie jest bezsensowny.

Taki pomysl swego czasu przytoczyl jakis gosc z PZMotu [nazwiska nie pamietam]. Wydaje mi sie jednak, ze jest to pomysl w pewnym sensie chory - co sie bedzie dzialo podczas barazy :?: Przecierz jedna z druzyn juz przed zawodami bedzie w uprzywilejowanej sytuacji :!: Bez sensu i tyle.

Zgadzam sie z Lublin_Fanem - nalezy zreformowac organ zarzadzajacy polskim speedwayem, sytuacja nie moze wygladac tak jak teraz, gdy GKSZ sklada sie z przedstawicieli klubow i kazdy jej czlonek ciagnie wozek w swojÄ… strone. By rzeczywiscie doprowadzic nasza lige do stanu, jakiego oczekujemy, nalezy przekazac rozgrywki grupie menadzerow z prawdziwego zdarzenie [zadnym spolecznym dzialaczom - to nie ta epoka, nie ten ustroj]. Byc moze beda oni w stanie zainteresowac tÄ… dyscyplinÄ… sportu duze telewizje, poteznych sponsorow. W innym wypadku czeka zuzel w Polsce powolna agonia, ktorej symptomy sa az nadto widoczne.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Maxx
Trener

#27 Postautor: Maxx » 27 lipca 2003, o 09:44

Maxx napisał:
A to dlatego, ze na przykład zabierają miejsce w składzie naszym chłopakom

Scream napisał:
Ale komu? Popatrzmy na to z perspektywy naszego "podworka" czyli jak to jest w Motorze. Andersen i Richardson komu zabieraja miejsca? Stachyrze i Mordelowi. Czy rzeczywiscie wolalbys aby zamiast stranieri pojechali nasi? Obawiam sie ze sporo punktow mniej mielibysmy teraz.

Nie chodziło mi Screamie o nasze lubelskie podwórko ale o szerszy kontekst czyli sytuację w całym kraju. Zauważ ilu jest naprawde utalentowanych zawodników, którzy nie mają na czym jechać bo kluby całą wolną kasę czyli innymi słowy sporą czesć zysków wykładają na obcokrajowców. I w takiej sytuacji dla zawodników krajowych po prostu nie wystarcza pieniędzy. Co jest efektem takiej sytuacji ogólnie wiadomo.

Shack
Administrator

#28 Postautor: Shack » 27 lipca 2003, o 10:25

swego czasu takie limity obcokrajowców w koszykówce, doprowadziły do tego, że marny polski gracz kazał sobie płacić pensje, za którą można by utrzymac 3 zadowników zagranicznych...

Awatar użytkownika
Maxx
Trener

#29 Postautor: Maxx » 27 lipca 2003, o 10:33

Nie ma róży bez kolców Shacku i jasne jak słońce, ze jednym posunięciem nie pogodzisz interesów wszystkich. Tutaj raczej trzeba szukać "mniejszego zła" a nie idealnych rozwiązań bo takich w żużlu nie ma i to widać od dość dawna.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Sprawiedliwy
Szkółkowicz

#30 Postautor: Sprawiedliwy » 27 lipca 2003, o 11:58

Dlamnie sztuczne ułatwianie życią, poprzez zmienianie ilości miejsc dla obcokrajowców jest chore. Dlamnie to jest ani nie zamało, ani nie zadużo, w jest sam raz ilość obcych. Choć niepłakał bym jakby zmniejszyli ilość miejsc obcych na rzecz juniora. Pamiętny bieg 7. 8) Ja bym się tutaj nieczepial, bo wg. nie tu jest pogrzebany pies. Trzeba czepić się głównej przyczyny takiego, a nie innego stanu rzeczy czyli budżetu, a dokładnie ostatnio bardzo dobrze znana w Polsce słowo dziury budżetowej. Bo inne rozwiązania to są jedynie wg. mnie takie zmiany dla picu, żeby było widać, że coś się robi jak się komuś niechce.

Maksio pisze:Zauważ ilu jest naprawde utalentowanych zawodników, którzy nie mają na czym jechać bo kluby całą wolną kasę czyli innymi słowy sporą czesć zysków wykładają na obcokrajowców.

Mówisz o młodzieży.
Proponujesz cofnąć się w czasie do 1998r. i taki forme rozgrywe proponujesz??
Wydają dużo kasy na obcych to wina działaczy i ich mentalnowści. Jak ktoś głupi to aż miło(chodzi o dzialaczy). Jak nieumieją się między sobą dogadać, a co niektórzy słowa dotrzymać, bo patrzą jedynie na swój klub to będzie jeszcze gorzej. Przypomne, że rzetelność, elokwencja i uczciwość działaczy będzie miała jeszcze większy wyniar jak prawo "UE" będzię obiązywać w Polsce, bo wtedy niebędzie możliwe zastosowanie jakich kolwiek oficjalnych limitów w sprawie obcych. Wtedy jedynie będzie obowiązywać umowa dżentelmieńska. A to już niedługo.

Niewiem dlaczego ale coś się zdaje że znowu reforma będzie lipna.
Ostatnio zmieniony 27 lipca 2003, o 12:40 przez Sprawiedliwy, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Maxx
Trener

#31 Postautor: Maxx » 27 lipca 2003, o 12:10

W sytuacji kiedy jeden działacz z klubu "X" tworzy dream team nie liczac się z kosztami, inni działacze, którzy myśla o walce na przykład o mistrzostwo kraju muszą poczynić podobne kroki czyli wzmocnić się dobrymi (czytaj: drogimi) zawodnikami zagranicznymi. I w ten sposób tworzy się błędne koło. To jest jak choroba, która zatacza coraz szersze kręgi. Jestem jak najbardziej za tym, żeby w meczu mógł startować jeden obcokrajowiec. Ma to swoja dobrą stronę też z innego powodu a mianowicie, jeśli jeden ze stranierich ulegnie kontuzji, zawsze można wstawić do składu drugiego nie zmniejszając swoich szans w danym meczu. Jeśli zaś na przykład przyjechałby do nas taki Start Gniezno w najsilniejszym zestawieniu z dwoma obcokrajowcami w składzie, a Lee byłby kontuzjowany to byłyby baty bo nie mielibyśmy kogo wystawić do składu. Dlatego też uważam, ze jeden stranieri w składzie na mecz wystarczy bo wpłynęłoby to między innymi na wyrównanie poziomu rywalizacji a to chyba byłaby zmiana "in plus" nie sądzicie?
Pozdrawiam

Michał

#33 Postautor: MichaÅ‚ » 28 lipca 2003, o 15:28

Według mnie dwie ligi w zupełności by wystarczyły!

Awatar użytkownika
Maxx
Trener

#34 Postautor: Maxx » 28 lipca 2003, o 15:32

CzŁeŃ~! pisze:Wiesz MAXX może i by tak to było. Ale załóżmy że taki zawodnik jak Lee nie ma kotuzji a wiadomo ze jest np. lepszy od Hansa i jeździ cały sezon w każym meczu. I co wtedy? Hans sie wkurza i od nas odchodzi. I nie chce nikt u nas jeździć bo zawsze i tak jedzie lepszy.

Dlatego napisałem też, że żadna reforma nie pogodzi interesów wszystkich. Nie ma złotego środka.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
$korzen$
Trener

#35 Postautor: $korzen$ » 29 lipca 2003, o 18:22

Hmmm mysle ze niema takiej mozliwosci zeby obcokrajowcy wogole nie wystepowali badz tylko 1 w meczu.Dlatego ze patrzac na statystyki frekwencji przyciagaja oni widownie popatrzmy na Rawicz nietak dawno temu w jakiejs gazecie sportowej czytalem wywiad z trenerem Kolejarza.
Opowiadal o trudnej sytulacji i ze zaloje ze nie maja kasy na stranieri bo jesli wystepuje Sean Wilson badz Tomas Topinka to frekwencja jest wieksza niz jada w krajowym skladzie i podobno sa to roznice znaczace.Fakt stranieri niesa tani ale jednak ludzi przyciagaja.

Awatar użytkownika
Sprawiedliwy
Szkółkowicz

#36 Postautor: Sprawiedliwy » 26 sierpnia 2003, o 10:30

Postanowiłem przenieść rozmowę z wątku dotyczącego WKM-u Warszawy dotego tematu, gdyż bardziej odpowiedni mi się wydaje.

Scream pisze:
Pahlavi pisze:
1. Obniżyć koszty eksploatacji sprzętu - zakup, remonty, serwis itp.

Jakos nie wyobrazam sobie zeby coa takiego zrobic. Wszelkie koszty i ceny ksztaltuje rynek, zapotrzebowanie. Sztucznie cos ustawiac? Nie wiem jak mozna to zrobic.

Obniżenie ceny kupna sprzętu, remontu i serwisu można takie coś zrobić w realiach gospodarki wolnorynkowej.
Jeżeli ktoś by kupował większą ilość sprzętu (kluby lub kilku zawodników razem) mogli by dostać tzw. RABAT, tak samo z serwisem.

Ale moze wlasnie wprowadzenie np. na wzor Angielski punktu bonusowego troche uatrakcyjniloby rozgrywki

Niesłyszałem aby w Anglii były punkty bonusowe, ale wiem na 100% że punkty bonusowe przyznawane są w lidze szwedzkiej i otrzymuje je drużyna, która ma lepszy bilans meczowy pomiędzy poszczególnymi meczami.
Ale bilans między poszególnymi meczami nic by w Polsce niedał, lepsze rozwiązanie podał Pahlavi że jak drużyna wygra iloma tam punktami dostawała by bonusa, tylko żeby podnieść poprzeczke punktu bonusowego z 10 do 20pkt(przynajmniej) różnicy.

W Polsce kiedyś niebyło punktów bonusowych (i ujemnych)??

bkapusta pisze:Co do placenia jednakowej stawki.
[...]
Pozatym ten lepszy czyli np. taki Gollob dostanie premie z funduszu nagrod.

A kto by wpłacał na ten Fundusz Nagród. Czyżby wszyskie kluby wrzucały $$ do jednego worka czy może każdy klub miałby własny Fundusz.

To mi bardziej przypomina czasy PRL-u wszyskim porówno. :wink:
A Fundusz przypomina mi medale dla zasłużony przodowników pracy :o , albo Fundusz Pracowniczy.

Pahlavi pisze:Obniżyć solidarnie stawki obcokrajowcom

Solidarnie czyli jak każdemu po -$$[ileś tam] czy może każdemu po -20% zarobków??

By takie coś uczynić musiała by być solidarna i konsekwętnie wykonywana decyzja przez wszystkie klubu w Polsce z czym jest problem, gdyż każdy rzepke sobie skrobie.

0 - obcokrajowców

= 0-nowych kibiców.

Żeby przyciągnąć kibica na stadion musi być sport na odpowiednim poziomie, a takie widowisko gwarantuje między innymi odpowiedni zawodnicy z obcymi paszportami.

Awatar użytkownika
Scream
Junior

#37 Postautor: Scream » 26 sierpnia 2003, o 11:11

Sprawiedliwy pisze:Obniżenie ceny kupna sprzętu, remontu i serwisu można takie coś zrobić w realiach gospodarki wolnorynkowej.
Jeżeli ktoś by kupował większą ilość sprzętu (kluby lub kilku zawodników razem) mogli by dostać tzw. RABAT, tak samo z serwisem.

Nie rozumiem. Jak mogliby dostac rabat? Kto o tym rabacie mialby decydowac, PZM? Jakies inne ligowe wladze? Jak fabryka bedzie chciala to da rabat a jak nie to nie. Zreszta juz teraz pewnie mozna o jakies znizki powalczyc, jak w kazdym interesie. Ale nikt nie zmusi np. Javy do sprzedawania za pol ceny silnikow tylko dlatego ze klub X kupi do razu dla wszystkich.
Sprawiedliwy pisze:Niesłyszałem aby w Anglii były punkty bonusowe

Sa, sa i to juz od bardzo dawna. Co tez oznacza ze - przynajmniej w ich realiach - pomysl ten sprawdza sie.

Awatar użytkownika
Sprawiedliwy
Szkółkowicz

#38 Postautor: Sprawiedliwy » 26 sierpnia 2003, o 11:56

Scream pisze:
Sprawiedliwy pisze:Obniżenie ceny kupna sprzętu, remontu i serwisu można takie coś zrobić w realiach gospodarki wolnorynkowej.

Nie rozumiem. Jak mogliby dostac rabat? Kto o tym rabacie mialby decydowac, PZM? Jakies inne ligowe wladze? Jak fabryka bedzie chciala to da rabat a jak nie to nie. Zreszta juz teraz pewnie mozna o jakies znizki powalczyc, jak w kazdym interesie. Ale nikt nie zmusi np. Javy do sprzedawania za pol ceny silnikow tylko dlatego ze klub X kupi do razu dla wszystkich.

Jaki PZM przecież napisałem w realiach gosp. wolnorynkowej. Czytaj dokładnie. A kto powiedział że za pół cenny!!, a kto mówi o zmuszaniu. Niedopisuj komuś słów nienapisanych.
Jak ktoś kupuje większą ilość towaru to może otrzymać i odtrzymuje rabat od sprzedającego, by zachęcić klienta by właśnie uniego kupił.
Fabryka i dealerzy to jednostki komercyjne czyli nastawione na zysk i niesądze aby byli tacy bogaci by mogli sobie wybierać wzależności od kaprysów komu dać rabat (5-10% o większych zniżkach niesłyszłem), bo to jest uzależnione od kwoty jaki klient ma wydać w danej jednostce.
To jest chyba jedyna możliwa obniżka kosztów zakupu sprzętu innej nieznam.

PS. to co w twoim tekscie jest podkreślone to jest właśnie RABAT=zniżka. 8)

Awatar użytkownika
Scream
Junior

#39 Postautor: Scream » 26 sierpnia 2003, o 23:42

Sprawiedliwy pisze:Jaki PZM przecież napisałem w realiach gosp. wolnorynkowej. Czytaj dokładnie. A kto powiedział że za pół cenny!!, a kto mówi o zmuszaniu. Niedopisuj komuś słów nienapisanych.
Jak ktoś kupuje większą ilość towaru to może otrzymać i odtrzymuje rabat od sprzedającego, by zachęcić klienta by właśnie uniego kupił.
Fabryka i dealerzy to jednostki komercyjne czyli nastawione na zysk i niesądze aby byli tacy bogaci by mogli sobie wybierać wzależności od kaprysów komu dać rabat (5-10% o większych zniżkach niesłyszłem), bo to jest uzależnione od kwoty jaki klient ma wydać w danej jednostce.
To jest chyba jedyna możliwa obniżka kosztów zakupu sprzętu innej nieznam.

Dyskusja na ten temat zaczela sie od stwierdzenia pahlavi ze jednym z elementow reformy rozgrywek powinno byc: Obniżyć koszty eksploatacji sprzętu - zakup, remonty, serwis itp.. Ty pozniej napisales: Jeżeli ktoś by kupował większą ilość sprzętu (kluby lub kilku zawodników razem) mogli by dostać tzw. RABAT, tak samo z serwisem.
No to ja sie pytam na czym ta reforma ma polegac zeby dostawac rabaty od producentow czy od "serwisantow" ? Reforma polskiego zuzla - czyli jakies decyzje PZM czy tez GKSZ, tak? Czy zatem to one maja jakos uzyskac te rabaty?
Producent decyduje sam komu da rabat a komu nie, jakie warunki trzeba spelnic aby taki rabat otrzymac, itp... Zadna reforma do tego nie jest potrzeba bo ma sie nijak do tego... wg. mnie :) To wszystko juz jest (tylko ze pewnie dla operatywnych i.... bogatych :) )
Sprawiedliwy pisze:PS. to co w twoim tekscie jest podkreślone to jest właśnie RABAT=zniżka. 8)

No i wlasnie dokladnie w kontekscie rabatow uzylem slowa znizka. Tak dla urozmaicenia wypowiedzi... ale widac nie wyszlo chyba najlepiej ? :wink:

Awatar użytkownika
Sprawiedliwy
Szkółkowicz

#40 Postautor: Sprawiedliwy » 27 sierpnia 2003, o 08:17

Scream ja nie pisałem jakie punkty muszą być założone w reformie żużla lecz ja jedynie odniosłem się do Waszych wypowiedzi i co na niektóre punkty myśle.
Wiem, że to co napisałem (o obniżeniu kosztów), że istnieje taka możliwość, a co myślałeś, że ja Ameryke odkruje. :wink: Innej możliwości niewidze, a może dlatego że jestem krótkowidzem 8) .

Awatar użytkownika
WBA
Szkółkowicz
Kontakt:

#41 Postautor: WBA » 28 sierpnia 2003, o 07:38

a jednak po lekturze wywiadu w TŻ wszystko wskazuje na to, że pozostaną jednak 3 ligi, licencje dla klubów. GKSŻ rozesłał ponoć ofertydo stacji TV w kwestii transmisji rozgrywek, szuka się sponsora.
Zarys całej reformy ma być dostępny na stronach PZM bodajże od 6 września.
Myślę, że wtedy zacznie się ostra dyskusja, również na tym forum :)

ps: w tym samym numerze TŻ jest mowa o dofiansowywaniu kosztów montażu oświetlenia na stadionach przez Min. Eduk. Nar. i Sportu. GKSŻ czy prezesi klubów (nie pamiętam) ma zgłaszać potencjalne stadiony. Ciekawe, czy mamy szansę się załapać na to i czy np. Urząd Miasta jako właściciel nie partycypowałby w kosztach, ewentualnie jacys sponsorzy ?

pahlavi

#42 Postautor: pahlavi » 28 sierpnia 2003, o 17:29

To co mówi w tym wywiadzie P. Witkowski dokladnie odpowiada temu co robi PZM. Cytuję:

- Jak wyglądają prace nad projektami regulaminów, finansowym i organizacji rozgrywek?

- Do piątego września ogłosimy dwa projekty, zarówno finansowy jak i dotyczący rozgrywek ligowych. Tego samego dnia zostaną one rozesłane do wszystkich klubów w Polsce i zostaną opublikowane na stronie internetowej PZM. ... Pragnę zaznaczyć, iż do 05.09 umówiliśmy się, że nie będziemy podawać żadnych informacji.Jest to bowiem praca kolektywna, i w taki sposób zostanie przedstawiona do publicznej wiadomości. ...

- Czy zapadly już jakieś wstępne ustalenia dotyczące organizacji lig polskich sezonu 2004?

- ... W przyszłym roku Ekstraliga będzie liczyć 8 ekip, pierwsza liga także 8, a w drugiej lidze wystąpią pozostałe drużyny.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#43 Postautor: kdsz » 29 sierpnia 2003, o 01:48

No tak - w II lidze wystąpią pozostale druzyny, tylko czy tych 'pozostalych druzyn' jest wystarczająca ilosc. Moze GKSŻ bierze rzeczywiscie powaznie pod uwage dopuszczenie do rozgrywek ligi polskiej zespolu ze Lwowa, o czym ostatnio podobno rozpisywal sie Tygodnik Żużlowy. Ech, globalna wioska :)

Co Wy na to :?:

michal

#45 Postautor: michal » 5 września 2003, o 11:44

http://www.pzm.pl/pdf/projekt%20zmian.pdf

Przeczytajcie to :?

Mnie to podłamało. Podział na jakieś grupy? Co to w ogóle ma byc?

RavLit
Szkółkowicz

#46 Postautor: RavLit » 5 września 2003, o 12:50

No i sobie troche to poczytałem i teraz podzielę się swoimi spostrzeżeniami.
1. Kształt ligi - jeśli działacze i co niektórzy kibice tak koniecznie chcą pogrzebać III ligę, to ten projekt wydaje mi się najlepszy z dotychczasowych projektów dwóch lig. Ogranicza on liczbę spotkań słabszym zespołom lepszy daje możliwośc walki w play-offach. Jeśli wprowadzi sie czytelny system podziału na grupyjeśli muszą być dwie ligi podpisuję się pod nim. Chociaż ja jestem zdecydowanie za trzema ligami, co uzasadniałem we wcześniejszych postach. Co do poszerzenia eligi to raczej sceptyczne do tego podchodzę, w końcu niedawno to przerabialiśmy,
2. tabela biegów - wyraźnie preferuje zespołu z długą równą ławką Polaków i dobrą parą juniorów ( trochę to pasuje do Unia Leszno, albo mi się zdaje :) ). Chybionym pomysłem jest dla mnie zrezygnowanie z biegow nominowanych. Jeśli już konieczne chcemy zmieniac tabele biegów, proponuje tą z lat 1994-98. Ta nie jest zła ale wspaniała też nie jest.
Dopuszczenie zmian za kontuzjowanych, z winy rywali, juniorów tak, ale może być doskonałą możliwością do nadużyć. ( symulowanie kontozji przez sfaulowanych juniorów ). Jednak wierząc w uczciwość naszych działaczy uważam, że taki zapispowinno się wprowadzić.
Jeden obco - nie mam zdania.
3. Centralny Fundusz Wynagrodzeń i Nagród - pomysł dla mnie poroniony i niemożłiwy do realizacji ( kwestia ściągania opłat ) . A zresztą po co go zakładac jeśli wszystkie kluby muszą ( inaczej out ) być wypłacalne. Nie bardzo rozumiem celowości tego tworu. Ale może niezbyt dokładnie się w to wczytałem.

Podsumowując: moim zdaniem projekt nie jest panaceum na całe zło, nie przyciągnie tłumów na stadion, ani nie napełni klubowych i zawodniczych kas. Jest to po prostu kolejne reformowanie reformy, które po kilku latach bedzie potrzebowało zreformowania. Jako całości temu projektowi mówię nie, choć niektóre są warte bliższego rozpatrzenia.

Awatar użytkownika
Maxx
Trener

#47 Postautor: Maxx » 6 września 2003, o 09:17

Dopóki nie powstanie autonomiczna organizacja zajmująca sie tylko żużlem to nie ma co liczyć, ze PZM zrobi coś naprawdę konkretnego i dobrego dla czarnego sportu. Tak będzie cały czas, czyli masło maślane...

Awatar użytkownika
Carter#15
Szkółkowicz

#49 Postautor: Carter#15 » 6 września 2003, o 14:09

Pozatym nie będzie biegów nominowanych.
I najgorsze : W składzie drużyny może występować 1 zawodnik zagraniczny. "Zawodnik zagraniczny nie wypełnia obowiązku startu zawodnika młodzieżowego ani nie może go zamieniać w ramach rezerwy zwykłej, nadzwyczajnej i taktycznej.." Ja chce dobry mecz a nie h**nie. Zgadzam się w 100% z twoim postem sting126. Jeśli jest ktoś przeciętny i będzie zarabiał tyle co zawodnik światowej klasy to nie będzie miał motywacji, aby stawać się coraz lepszym. Głupotą jest ten jeden obcokrajowiec. Słyszałem w kolejkach do kasy z biletami jak kibice mówili że gdyby nie jechał Lee a sam Atilla nie przyszli by na ten mecz. Wydaje mi się że gdyby w drużynie pierwszoligowej wsytępowało dwóch stałych uczestwników GP (tak jak u nas) to przychodziło by dużo więcej ludzi. Im większe nazwiska tym większa zabawa, emocje. Oraz co najważniejsze wyższy poziom zawodów. Szczerze powiem że nie rozumiem zabradzo tego regulaminiu. Po co pisać coś to tylko przeszkodzi w lepszym widowisku niż pomoże.
GŁUPOTA :!:

woocash
Szkółkowicz

#50 Postautor: woocash » 6 września 2003, o 14:24

ewentualne wprowadzenie zmian przez osoby odpowiedzialne za ksztalt polskiego speedway'a i rzekomo troszczace sie o jego dalsza popularnosc poprzez postulowane zmiany w regulaminie doprowadza ze czarny sport najzwyczajniej w swiecie straci na atrakcyjnosci, wiadomo przeciez ze dobrzy odbcokrajowcy w ukochanej druzynie przyciagaja wieksza liczbe kibicow na stadion a poza tym usuniecie biegow nominowanych to juz totalny absurd, przeciez taki bieg 15, to jest bieg w ktorym biora udzial najlepsi danego dnia,przez co kibicom dostarczane sa jeszcze wieksze emocje, no ale niestety glos decydujacy maja panownie ktorzy kieruja sie tylko wlasnym interesem, jak to w naszym kraju!!