Stadion

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Torsen
Trener

Re: bv

#201 Postautor: Torsen » 6 kwietnia 2006, o 15:50

piotr76 pisze:
Torsen pisze:
piotr76 pisze:z parkingów wokół stadionu też by można troche grosza urwać .... nie wiem jak to jest teraz ....

Jest tak, jak piszesz - urywają. Np. lusterka urywają. I szyby wybijają też.

:lol:
Raczej chodziło mi o to czy klub coś może zarobić na parkingach podczas zawodów ? :wink:

Tak, tak, na parkingach podobno można też zarobić, np w łeb, ale to akurat tylko na piłce nożnej.

piotr76
Senior
Kontakt:

#202 Postautor: piotr76 » 6 kwietnia 2006, o 15:58

Torsen pisze:
piotr76 pisze:
Torsen pisze:
piotr76 pisze:z parkingów wokół stadionu też by można troche grosza urwać .... nie wiem jak to jest teraz ....

Jest tak, jak piszesz - urywają. Np. lusterka urywają. I szyby wybijają też.

:lol:
Raczej chodziło mi o to czy klub coś może zarobić na parkingach podczas zawodów ? :wink:

Tak, tak, na parkingach podobno można też zarobić, np w łeb, ale to akurat tylko na piłce nożnej.

Jak widze kolega ma przykre doświadczenia
Ja mówiąc szczerze nie miałem takich doświadczeń ani z lusterkami a i w łeb nie dostałem ....
no cóż wpółczuje koledze tych traumatycznych przeżyć ...
Pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#203 Postautor: Torsen » 6 kwietnia 2006, o 16:04

piotr76 pisze:Jak widze kolega ma przykre doświadczenia

Raz mi wybito szybę pod stadionem. Ale biorąc pod uwagę skalę zjawiska (tylko na podstawie komunikatów spikera zawodów, a przecież on nie o wszystkich przypadkach się dowiaduje, np. ja zauważyłem dopiero, jak wsiadłem do samochodu :) ), to i Tobie się to kiedyś przytrafi, jeśli jeździsz na zawody samochodem ;) Oczywiście, nie życzę.
Reszta to żarty.

Koper
Trener
Kontakt:

#204 Postautor: Koper » 7 kwietnia 2006, o 01:40

Obrazek
Budowa nowej wieżyczki sędziowskiej w Rzeszowie.
(http://www.stal.rzeszow.pl)

Zdjęcia tej wieżyczki rownież tutaj:
http://nasz.rzeszow.pl/galeria/II/album0.html

Awatar użytkownika
Marcinex
Senior

#205 Postautor: Marcinex » 7 kwietnia 2006, o 09:29

Ale buda :shock: WyglÄ…da prawie jak nasza 8) :lol: Ciekawe czy jest tak samo funcjonalna

facett

m

#206 Postautor: facett » 7 kwietnia 2006, o 13:15

naprawde zejdzmy na ziemie.w krakowie na wisłe ma byc 35 tys stadion przy jakis 2 mln ludzi ,w wawie tez 35-40 tys a jest tam z 4 mln ludzi...lublin ma tylko 368 tys mieszkancow wiec zadajcie sobie pytanie kto tam bedzie chodzil.ok 50 tys ale przeciez ktos musi za to placic ktos musi sponsorowac druzyne zeby byly super sukcesy.co do nielsena pamietam sam bo siedzilem z ojcem na luku bo miejsc nie było :).kazdy palcami pokazywal ktory to nielsen:).do konca zycia nie zapomne tytulu tygodnika zuzlowego "1989-MOTOR BANKRUTEM,1990 MOTOR KUPUJE MISTRZA ŚWIATA"....i jak ja mam kibicowac tz-towi i nie kochac Motoru:).na nielsena na maxa wchodzilo gora 25 tys w tym tysiace za darmo z zakladow pracy .

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

Re: m

#207 Postautor: grzesieck » 7 kwietnia 2006, o 13:21

facett pisze:naprawde zejdzmy na ziemie.w krakowie na wisłe ma byc 35 tys stadion przy jakis 2 mln ludzi ,w wawie tez 35-40 tys a jest tam z 4 mln ludzi...lublin ma tylko 368 tys mieszkancow.

kraków 2 mln
warszawa 4 mln

no niezle niezle...
METHANOL ADVENTURE TEAM

Snys
Zawodowiec

#208 Postautor: Snys » 7 kwietnia 2006, o 13:27

Troszke przesadziłeś :wink:

Kraków

- liczba ludności 757 957
- aglomeracja 1 400 000

Wawa

- liczba ludności 1 690 821
- aglomeracja 2 870 000

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#209 Postautor: bkapusta » 7 kwietnia 2006, o 13:28

Warszawa 4 miliony? Lol
Póki stać mnie będę szalał,
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,
A nie czaić się z kwiatami.

Sober
Senior

Re: m

#210 Postautor: Sober » 7 kwietnia 2006, o 14:01

facett pisze:naprawde zejdzmy na ziemie.w krakowie na wisłe ma byc 35 tys stadion przy jakis 2 mln ludzi ,w wawie tez 35-40 tys a jest tam z 4 mln ludzi...lublin ma tylko 368 tys mieszkancow wiec zadajcie sobie pytanie kto tam bedzie chodzil.ok 50 tys ale przeciez ktos musi za to placic ktos musi sponsorowac druzyne zeby byly super sukcesy.

Podałeś bardzo zły przykład. Akurat w sporcie nie ma czegoś takiego, że liczba mieszkańców jest proporcjonalna do wielkości stadionu. Na pewno większe miasta będą miały duże stadiony, to oczywiste i ma to spory wpływ na ilość kbiców na stadionie. Jednak jest wiele przykładów mniejszych miast, które mogą się poszczycić posiadaniem ładnych stadionów np. Leszno, Łęczna, Grodzisk Wielkopolski, Wronki.
Liczy się zapotrzebowanie ludności na daną dyscyplinę i to w jakiej klasie rozgrywkowej ona występuje. Na dzień dzisiejszy w Lublinie mamy drużynę żużlową z aspiracjami ekstraligowymi. Według mnie, pojemność stadionu w okolicach 18-20 tyś. wystarcza, bo jak narazie, o jakichkolwiek imprezach wyższej rangi w Lublinie możemy zapomnieć.

Awatar użytkownika
Talib
Zawodowiec

#211 Postautor: Talib » 7 kwietnia 2006, o 15:42

Sober! Pomijam już fakt, że przykład Wronek jest kompletnie nietrafiony, ale Ty naprawdę wierzysz, że na mecze żużlowe/piłkarskie/jakiekolwiek w Lublinie przyjdzie 18 000 widzów?! Owszem to było możliwe, ale za PRL-u gdy bilety były tanie, a ludziom zarabiało się lepiej :).

Żeby nie być gołosłownym:

Grodzisk Wlkp.: 5.385 miejsc
Leszno: 30.000 miejsc :D (oficjalne dane, ale lepiej spytać Rufina)
Łęczna: 7.200 miejsc
Wronki: 5.296 miejsc

No i stąd pewnie ten tłok przy kasach.

Awatar użytkownika
Marcinex
Senior

#212 Postautor: Marcinex » 7 kwietnia 2006, o 15:56

Masz rację Talib. Nawet jak w Lublinie Motor albo TŻ byłyby mistrzami Polski, to po początkowej euforii na mecze nie przychodziło by więcej niż 20 tys. osób. W Warszawie i Krakowie, mimo iż są to o wiele większe miasta, a kluby od lat są w krajowej czołówce, mecze ogląda często poniżej 10 tys osób. Więc po co w Lublinie stadion na 20 tys :?: Spokojnie wystarczy nam 12-15 tys. Póki co mistrzostwo nam ani Motorowi nie grozi, a nawet wtedy te 15 tys spokojnie wystarczy.

piotr76
Senior
Kontakt:

#213 Postautor: piotr76 » 7 kwietnia 2006, o 18:21

a ja mimo wszystko myśle że 30 tys. (za odpowiednio znośną cene biletu) w Lublinie by się znalazło ... poza tym nie licz samego Lublina bo są też fani spoza Lublina i nie mówie tu o wawce ale okolicach w promieniu powiedzmy 100 km.... a co do biletów im większy stadion tym można bardziej zejść z cen biletów, im niższe ceny biletów, tym więcej ludzi, im więcej ludzi tym więcej sponsorów .... dla 2000 ludzi nie warto inwestować w reklame ale 20 - 30 tys. to już co innego ...
Poza tym nowe miejsce z odpowiednim zapleczem parkingowym to dodatkowe $$$ nie mówiąc o tym że pod trybunami można zrobić pasaże handlowe a to też dodatkowe $$$
Co do zadaszenia stadionu bez zadaszenia toru to mam pytanie ile dłużej będzie tor dochodził po deszczu do normalnego stanu jeśli nie będzie docierało słońce ....
Pozdrawiam
Piotrek

Koper
Trener
Kontakt:

#214 Postautor: Koper » 7 kwietnia 2006, o 18:27

Marcinex pisze:Spokojnie wystarczy nam 12-15 tys. Póki co mistrzostwo nam ani Motorowi nie grozi, a nawet wtedy te 15 tys spokojnie wystarczy.
Uwazam ze warto przy obecnym projekcie modernizacji stadionu tak pomajstrowac aby mial pojemnosc wlasnie tych 15 tys a nie 11,5 tys, byly juz na tym forum propozycje ktore dyrektor Kasinski mam nadzieje przekaze autorce projektu w Lublinie, trybuna od strony startu, murawa ukladana na torze i przez to krotszy tor, wiecej rzedow w gore, mniej wyjsc na sektorach, troszke tych mozliwosci jest aby dociagnac chociaz do tych 15 tys.

Awatar użytkownika
Pils
Szkółkowicz

#215 Postautor: Pils » 7 kwietnia 2006, o 22:18

Po wielu latach starań szefowie klubu odzyskali od władz miasta tereny przy ul. Kresowej. Motor będzie ich dzierżawcą przez najbliższe pół wieku.Niegdyś owe tereny, gdzie znajduje się także stadion należały właśnie do Motoru. Działacze mają już pewne zamiary, związane z zagospodarowaniem tego nabytku - planowana jest budowa nowoczesnego stadionu, który pomieściłby aż 20 000 widzów oraz kilku boisk treningowych, a także parkingów.

Obecnie jednak podopieczni Ryszarda Kuźmy korzystają z obiektu przy alejach Zygmuntowskich. Zimą miał on nieco zmienić swe oblicze, lecz ostatecznie został zachowany status quo - kibice Motoru zwrócili się z prośbą do kierownictwa klubu o znaczne obniżenie krat oddzielających publiczność od boiska, jednak działacze, po konsultacjach z włodarzami TŻ Sipma oraz policją, zdecydowali, że względy bezpieczeństwa nie pozwalają na dokonanie postulowanej zmiany.

no ciekawe :D

za sportowefakty.pl

Awatar użytkownika
pav4u
Szkółkowicz
Kontakt:

#216 Postautor: pav4u » 7 kwietnia 2006, o 22:31

ja jestem za niezadużym ( max 9-10 tys) stadionem ale ładnym, nowoczesnym i funkcjonalnym . Ewentualną zbyt duża liczbę chętnych kibiców ( w razie jakichś niespodziewanych sukcesów ) można zawsze wyregulować odpowiednio podnosząc ceny biletów :wink: :oops:

pozdr.
pav4u

Koper
Trener
Kontakt:

#217 Postautor: Koper » 8 kwietnia 2006, o 00:54

Gawrzyk w temacie o sparingu w Rzeszowie pisze:To samo tyczy się Tomiczka, który do meczu przystąpił z marszu a jak zobaczył tor to tylko złapał się za głowę, że taki wielki...
Długość toru w Rzeszowie:395m, długość toru w Lublinie po modernizacji: 394m...obecnie w Lublinie 388m.

Awatar użytkownika
Radzio
Senior

#218 Postautor: Radzio » 8 kwietnia 2006, o 07:21

Pils pisze:
Po wielu latach starań szefowie klubu odzyskali od władz miasta tereny przy ul. Kresowej. Motor będzie ich dzierżawcą przez najbliższe pół wieku.Niegdyś owe tereny, gdzie znajduje się także stadion należały właśnie do Motoru. Działacze mają już pewne zamiary, związane z zagospodarowaniem tego nabytku - planowana jest budowa nowoczesnego stadionu, który pomieściłby aż 20 000 widzów oraz kilku boisk treningowych, a także parkingów.

Obecnie jednak podopieczni Ryszarda Kuźmy korzystają z obiektu przy alejach Zygmuntowskich. Zimą miał on nieco zmienić swe oblicze, lecz ostatecznie został zachowany status quo - kibice Motoru zwrócili się z prośbą do kierownictwa klubu o znaczne obniżenie krat oddzielających publiczność od boiska, jednak działacze, po konsultacjach z włodarzami TŻ Sipma oraz policją, zdecydowali, że względy bezpieczeństwa nie pozwalają na dokonanie postulowanej zmiany.

no ciekawe :D

za sportowefakty.pl

Tylko, że to jest żart prima aprilisowy, który ukazał się na stronie motorlublin.com 1 kwietnia :twisted:

Awatar użytkownika
Pils
Szkółkowicz

#219 Postautor: Pils » 8 kwietnia 2006, o 07:22

zgadza sie,tyle tylko ze redaktorzy sf umiescili go wczoraj

Sober
Senior

#220 Postautor: Sober » 8 kwietnia 2006, o 10:53

Talib pisze:Sober! Pomijam już fakt, że przykład Wronek jest kompletnie nietrafiony, ale Ty naprawdę wierzysz, że na mecze żużlowe/piłkarskie/jakiekolwiek w Lublinie przyjdzie 18 000 widzów?! Owszem to było możliwe, ale za PRL-u gdy bilety były tanie, a ludziom zarabiało się lepiej :).

Żeby nie być gołosłownym:

Grodzisk Wlkp.: 5.385 miejsc
Leszno: 30.000 miejsc :D (oficjalne dane, ale lepiej spytać Rufina)
Łęczna: 7.200 miejsc
Wronki: 5.296 miejsc

No i stąd pewnie ten tłok przy kasach.

Owszem, wierze, że na ekstralige w Lublinie ( :roll: ) przyjdzie 18 000 widzów, a na pewno coś w tych okolicach. A nawet jak mniej, to nie zaszkodzi zrobić stadionu troche większego :wink: .

Co do przykładów, ja napisałem "ładne stadiony", a nie duże. Pojemność to sprawa drugorzędna. Nawet troche bałem się co powiedzą nasi po zobaczeniu naszego parku maszyn :roll: :?

Awatar użytkownika
Talib
Zawodowiec

#222 Postautor: Talib » 9 kwietnia 2006, o 13:08

Piszmy o faktach. Kiedy ostatnio na jakiejkolwiek imprezie sportowej w Lublinie ilość widzów zbliżyła się do 15-18 tysięcy? Który to był rok? Ile wtedy kosztowały bilety?

Z całym szacunkiem dla lubelskiego sportu, a żużla w szczególności, w Łodzi gdzie króluje piłka nożna, stadion ŁKS-u ma 12 160 miejsc, a Widzewa 9 967 miejsc. I wiecie co? Poza derbami praktycznie nigdy nie ma kompletu. Mało tego do tego kompletu zazwyczaj całkiem sporo brakuje...

Oczywiście można wybudować stadion i na 50 000 ludzi. Tylko po co? Im większy obiekt tym większe koszty eksploatacji i zabezpieczenia imprez. Może warto skalkulować pojemność w odniesieniu do realnie oszacowanej liczby widzów.

Ekstraliga? Owszem, chciałbym, aby ten cel został osiągnięty już w przyszłym sezonie. Ale wówczas co? Bilety będą tańsze? Ludzie w Lublinie zaczną więcej zarabiać? Sądzę, że nie, więc te średnio 10 tysięcy na mecz żużlowy to moim skromnym zdaniem ilość dosyć prawdopodobna. Pomijam już fakt, że zamiast martwić się e-ligą w sezonie 2007, zaczął bym powoli martwić się spełnieniem wymogów licencyjnych, które będą obowiązywać od następnego sezonu także i w pierwszej lidze.

No i tyle, bo czas się powoli zbierać na mecz :).

Koper
Trener
Kontakt:

#223 Postautor: Koper » 10 kwietnia 2006, o 02:54

Talib pisze:Oczywiście można wybudować stadion i na 50 000 ludzi. Tylko po co? Im większy obiekt tym większe koszty eksploatacji i zabezpieczenia imprez. Może warto skalkulować pojemność w odniesieniu do realnie oszacowanej liczby widzów.
Jesli kalkulujemy koszty to niech powstanie kilka mniejszych masztow oswietleniowych zamiast 4 duzych.

Awatar użytkownika
Monter_77

#224 Postautor: Monter_77 » 11 kwietnia 2006, o 00:32

Talib pisze:Piszmy o faktach. Kiedy ostatnio na jakiejkolwiek imprezie sportowej w Lublinie ilość widzów zbliżyła się do 15-18 tysięcy? Który to był rok? Ile wtedy kosztowały bilety?

Z całym szacunkiem dla lubelskiego sportu, a żużla w szczególności, w Łodzi gdzie króluje piłka nożna, stadion ŁKS-u ma 12 160 miejsc, a Widzewa 9 967 miejsc. I wiecie co? Poza derbami praktycznie nigdy nie ma kompletu. Mało tego do tego kompletu zazwyczaj całkiem sporo brakuje...

Oczywiście można wybudować stadion i na 50 000 ludzi. Tylko po co? Im większy obiekt tym większe koszty eksploatacji i zabezpieczenia imprez. Może warto skalkulować pojemność w odniesieniu do realnie oszacowanej liczby widzów.

Ekstraliga? Owszem, chciałbym, aby ten cel został osiągnięty już w przyszłym sezonie. Ale wówczas co? Bilety będą tańsze? Ludzie w Lublinie zaczną więcej zarabiać? Sądzę, że nie, więc te średnio 10 tysięcy na mecz żużlowy to moim skromnym zdaniem ilość dosyć prawdopodobna. Pomijam już fakt, że zamiast martwić się e-ligą w sezonie 2007, zaczął bym powoli martwić się spełnieniem wymogów licencyjnych, które będą obowiązywać od następnego sezonu także i w pierwszej lidze.

No i tyle, bo czas się powoli zbierać na mecz :).

1. Na frekwencje wplywaja ceny biletow. 4-sobowa rodzine same biletu koszuja 60zl. to tez sprawia ze na meczach jest stosunkowo malo ludzi. Z drugiej strony jesli bedziemy walczyc o awans i na bedzie chcialo przyjsc 3-4 tys wiecej ludzi to beda oni siedzieli w najnizszych rzedach z ktorych wlasciwie nic nie widac.
2. Co do Lodzi nie zapominaj, ze jest to w tej chwili druga liga. Poza tym nie dziwie sie ze ludzie nie chodza na takie potegi jak Heko Czermno, Drweca Nowe Miasto Lubawskie, Gornik Polkowice czy Swit NDM.
Mecze z Legia gdy Widzew gral w ekstraklasie zawsze byly rozgrywane przy pelnych trybunach, a chetnych na jego obejrzenie bylo znacznie wiecej. Podobnie bylo z Wisla czy Lechem.
3. Nie badzmy minimalistami, oczywiscie pisanie o 30 czy 50 tys to fantazja i pobozne zyczenia, ale w Kielcach jednoczesnie budowano i stadion (na 15, 5 tys) i hale (jest na ukonczeniu ok 3000 miejsc)
Czyli okazuje sie , ze w miescie mniejszym aczkolwiek porownywalnym mozna cos zrobic.
To ze mamy nieudolne wladze (na jesieni szansa by to zmienic) , nie oznacza, ze mamy sie zadowolic kosztowna przebudowa ktora da efekt w postaci stadionu na 11,5 tys w tudno do przewidzenia jakiej perspektywie czasowej. Stadion jest miejski od 1995 roku, od 1998 rzadzi Pruszon i jego ekipa i co?? wielkie g...
Nie pojdziemy dzis do kina, nie pojdziemy do kosciola, nie pojdziemy do burdelu, serce nas na Montex wola...
Obrazek

Koper
Trener
Kontakt:

#225 Postautor: Koper » 11 kwietnia 2006, o 02:11

Monter_77 pisze:Stadion jest miejski od 1995 roku, od 1998 rzadzi Pruszon i jego ekipa i co??
i temu Panu we wrzesniu juz podziekujemy...