marcin_lub pisze:Jeżeli uważasz że tak właśnie powinien wyglądać sparing, że nic nienormalnego nie ma w tym że doświadczony zawodnik daje sie objechać juniorowi, że ten sam doświadczony zawodnik zdobywa 2 punkty s spotkaniu no to ok. To jest Towje zdanie. Moje zdanie jest takie że doświadczonemu zawodnikowni nie wypada przegrać z juniorem bo traci jednak troszke swoją renome. W każdej dyscyplinie sportu u meczach sparingowych każdy chce się pokazać z jak najlepszej strony. Takie jest moje zdanie, jeśli ktoś ma inne, sznuję.
Pozdrawiam
Widzisz bo dla Ciebie sparing jest zeby sie pokazac, dla kibica.
Dla mnie sparing jest dla zawodnika. Dla mnie moze on przywisc same 0, ba nawet nie dojechac do mety w zadnym wyscigu. Byle zrobil to co chce zrobic - dogral sobie sprzet, ustawil go odpowiednio, rozjedzil sie troche, przetestowal kazdy z posiadanych motocykli itp.
Sparing to nie zawody, widowisko tylko poligon doswiadczalny dla zawodnika.
Wnioski co do przygotowania, umiejetnosci czy +/- do renomy zawodnika to po meczach.
I prosze nie pisac "W kazdej dyscyplinie sportu" bo w kazdym sporcie sparing/trenig ma inna charakterystyke.
Zreszta nie wiem czy ogolnie sparingi gdzies sa robione po to zeby poproawiac sobie renome czy pokazywac sie. Chociazby taki bokser nie bierze na sparing partnerow jakis leszczy i nie masakruje ich chyba dla renomy i checi pokazania sie. To samo Polska reprezentacja nie gra meczu w pilce noznej z WKS Tlocznia Blotnikow Klepkowice Male dla renomy.