Stadion przy Al.Zygmuntowskich 5

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
A_Pruszkowski

#901 Postautor: A_Pruszkowski » 24 grudnia 2005, o 11:35

dannie pisze:
A_Pruszkowski pisze:...że region jest biedny nie zaczęło się od wczoraj; już w II RP uruchomiono specjalny program rządowy dla tego obszaru (COP) dla zredukowania deficytów pozaborczych...

Po pierwsze podobnie jak Cz@rek gratuluje decyzji pojawianie sie wsrod "ludu" i porozmawania z tymi, ktorzy na wlasnych "pupach" odczuwaja niedoskonalosci np. w renowacji stadionu.

Po drugie, juz odnoszac sie do cytatu... To, ze region byl kiedys biedny nie oznacza, ze musi tak byc i teraz. Mysle, ze te kilkadziesiat lat to czas wystarczajacy zeby nadrobic zaleglosci.
Ja moge powiedziec, ze pod zaborami opowiadalo sie slynne dowcipy o galicyjskiej biedzie, o teranach takze podkrakowskich czy rzeszowskich... i jakos te miasta (juz nie mowie o Krakowie bo to przesada, ale Rzeszow!) uciekly nam w tym rozwoju gospodarczym dosc znaczaco...

Jestem uczniem I LO i bylem na srodowym spotkaniu. Musze przynac, ze staral sie pan odpowiedziec na pytania, jednak rownie bardzo zaskoczonym bylem faktem, ze przez pierwsze... 40 min (?) wyglaszal Pan liste obowiazkow, ktore nie naleza do Pana, ktore powinni realizowac inni... heh... to dosc negatywnie wplywa na ocene calosci. Czy Prezydent, ktory dba o swoje miasto zaczyna przemowe od tego czego on nie musi? Chyba powinien zaczac od tego czego nie musial a zrobil lub przynajmniej probowal, nie mysli Pan? Obwodnica nie, lotnisko nie, Brama Krakowska nie, drogi nie... W pewnym momencie az zastanowilem sie po co wogole nam prezydent... moze zrezygnujemy z tej funkcji? Bedzie pare tysiecy dla Hospicjum...

Dodatkowo zadziwily mnie panskie porownania... ktore byly chyba troche nie na miejscu. Chocby stwierdzenie, ze mieszkancy Lublina nie maja co sie zachwycac Wroclawiem bo tam bezrobocie jest takie samo (a moze nawet wyzsze!). Heh... mysle, ze jednak jest co porownywac i czego zazdroscic. O poziomie zycia nie swiadczy bowiem tylko stopa bezrobocia.

Na koniec chcialem powiedziec, ze naprawde chcialbym bardzo wierzyc w te wszystkie zapewnienia, ale musi Pan takze zrozumiec, ze przez ten dlugi czas ciezko o optymizm. Czlowiek z czasem staje sie sceptyczny i trzeba duzo wiecej aby go przekonac. Nie moze Pan od nas wymagac entuzjazmu po kazdej informacji o nowym krzeselku na stadionie czy planach renowacji... Mozna powiedziec, ze jestesmy pod tym wzgledem "ateistami"... zeby uwierzyc musimy dotknac.

Pozdrawiam!

1) Rzeszów po II wojnie został centralnie wyznaczony jako ośrodek, który miał zastąpić utracony przez Polskę Lwów, stąd ogromne nakłady z budżetu państwa na jego rozwój (np. na lotnisko, którego nie wybudowano w Lublinie)
2) Nie mówiłem, że czegoś nie muszę, tylko, że czegoś nie mogę ( to zasadnicza różnica, bowiem samorząd terytorailny może wydawać pieniądze tylko na te zadania, które przewidziane są stosownymi przepisami prawa)
3) Nie twierdzę, że nie należy zachwycać się Wrocławiem; przeciwnie mi się np. bardzo podoba, a jego obecny prezydent mieszkał niedaleko mnie na Kalinie i studiował na tej samej uczelni. Znamy się i lubimy. Ale jest faktem, że położenie Wrocławia jest zauważalnie korzystniejsze gospodarczo. My musimy jeszcze dużo pracować, że zniwelować te róznice.
4) Dziękuję za ciekawe sugestie (wezmę je pod uwagę przy nastepnycyh spotkaniach z maturzystami) i ciepłe słowa... Wesołych Świąt (i więcej wiary w dobrą przyszłość ! Ona naprawdę zależy w znacznej mierze od nas ) :)

A_Pruszkowski

#902 Postautor: A_Pruszkowski » 24 grudnia 2005, o 11:42

meesha pisze:
A_Pruszkowski pisze:komunikacja nocna była, ale nie było klientów
Bzdura, po prostu ta nocna komunikacja zrobiona była z takim zamysłem, aby przypadkiem nie okazało się, że są chętni do korzystania z niej...
Nie wiem kto to wtedy wymyślił, ale znam co najmniej 10 osób które zrobiłyby to lepiej :?

Gorąco zachęcam wszystkich chętnych do prowadzenia usług przewozowych nocą - żeby spróbowali.

meesha
Trener
Kontakt:

#903 Postautor: meesha » 24 grudnia 2005, o 11:57

A_Pruszkowski pisze:Gorąco zachęcam wszystkich chętnych do prowadzenia usług przewozowych nocą - żeby spróbowali.
Ale ja wcale nie jestem chętny do prowadzenia jakichkolwiek usług przewozowych... Od tego jest MPK. Mogę natomiast podpowiedzieć pewne rozwiązania (nic twórczego - po prostu obserwacja z innych miast) bez których nie ma szans na sensowną komunikację nocną :idea:

PS. Skoro już się Pan tak zaangażował internetowo to zapraszam na forum.um.lublin.pl :D Tam można podyskutować szerzej o problemach naszego miasta, a nie tylko o stadionie...
A w kwestii komunikacji - http://www.ltek.comernet.pl/forum/index.php 8)
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
Lublin_Fan
Zawodowiec

#904 Postautor: Lublin_Fan » 24 grudnia 2005, o 11:58

Mam pytanie. Pana zdanie na temat poczynań Firmy ECHO INVESTMENT. Wiadomo, że zakupili za zaniżoną cenę tereny, które miały inne przeznaczenie niż wielki handel. Niemniej, czy nie uważa Pan, że zachowanie władz lubelskich przypomina teraz "mysleli, że są sprytniejsi to ich zablokujemy"? . Czy nie lepiej pozwolić im na budowe i zyskać:
- 1500 miejsc pracy
- 100 ha zadbanego parku
- centrum handlowe podobne do Plazy lub Felicity

Gdzie jest granica między ślepym podpieraniem się prawem a działaniem na korzyść mieszkańców?

Pozdrawiam i życie Wesołych Świąt.

Pebas
Szkółkowicz

#905 Postautor: Pebas » 24 grudnia 2005, o 14:09

A_Pruszkowski pisze:Od przyszłego roku pojawia sie prawna możliwość wspierania przez samorządy sportu kwalifikowanego. Zaproponowałem w przedłożonym Radzie Miejskiej projekcie budżetu na 2006 r. kwotę 1 miliona zł na ten własnie cel. Na pewno stosowna część tej sumy będzie dla żużla (poza wsparciem na szkolenie młodzieży). :)

a jakie bedzie kryterium podzialu pieniedzy?
1. ktora liga ?
2. ilu kibicow na meczach ?
3. koszty utrzymania zespolu?
4. układy i kibicowskie zainteresowanie decydentow ? :twisted:
zuzel ma najwieksza publike, Motor na dobre mecze sciaga sporo ludzi, pilkarki graja dla garstki fanatykow, rugby procz zawodnikow oglada ich rodzina i znajomi, cross jest jakos malo widowiskowy i zawodow praktycznie nie ma w lublinie, koszykarze powinni odbic sie od dna.
Ciekawi mnie jak ten milion zostanie podzielony, jakie bedzie kryterium(kryteria), kto bedzie dzielil, czy bedzie przetarg podobny do tego na promocje ?

grzesiek
Szkółkowicz
Kontakt:

#906 Postautor: grzesiek » 25 grudnia 2005, o 23:18

A_Pruszkowski pisze:
jas pisze:
A_Pruszkowski pisze:Mamy StrategiÄ™ Rozowju Lublina, Program Rewitalizacji, Wieloletni Plan Inwestycyjny itd.

a nie mamy:

- porzadnego stadionu
- kin
- komunikacji nocnej
- rownych ulic
- obwodnicy
- lotniska
- boisk

i jeszcze kilku potrzebnych rzeczy... :roll:

Spokojnie; o stadionie już pisałem, multikino buduje się sprawnie przy ul. Lipowej (otwarcie po wakacjach), komunikacja nocna była, ale nie było klientów, ulice modernizujemy stale i konsekwentnie (mogę podać listę wyremontowanych ostatnio, ale zajęłoby to zbyt dużo miejsca (zalecam np. wycieczkę na Al.Sp-ści Pracy lub na ul. Witosa gdzie własnie powstaje następny wiadukt), gruntów pod obwodnicę Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad nie mogła nawet wykupić bo nie zgadzała sie gmina Konopnica; dziś jest już po decyzji o przebiegu i wykupy moga się zacząć, lotnisko (jak sądzę) powinno być budowane w przyszłym roku (ściślej biorąc przebudowywane będzie istniejące lotnisko fabryczne w Świdniku), w tym roku oddaliśmy do użytkowania pierwsze boiska ze sztuczną nawierzchnią (na Wrotkowie) i co roku budowane są kolejne boiska dzielnicowe .

Witam, do tej pory biernie przyglądałem się tej dyskusji, ale już nie mogę tak stac z boku, i czytac tych bredni Pana Pruszkowskiego.

MULTIKINO: warunkiem jaki miasto postawiło leklerkowi na Zana w chwili sprzedaży terenu pod budowę marketu to właśnie wybudowanie multikina. Co sie stało??!! leklerk olał miasto i buduje sobie na terenie gdzie miało kino powstac kolejnego swojego molocha( i proszę mi nie pisac tu o karach jakie zapłacił leklerk bo to smieszne tłumaczenie!)

DROGI : oprócz tych dwoch które pan wymienił, nie kojarzę żeby jeszcze jakas przeszła gruntowną modernizację!!!! To już w dużo mniejszym Swidniku zrobili w tym roku duuuużo więcej dróg!!!!!

KOMUNIKACJA NOCNA : wcale nie dziwnę że nikt ją nie jezdził skoro taksówka niemalze taniej wychodziła niż ceny jakie miasto wywaliło na nocne MPK ( to miało poprostu byc po to zeby sie ludzie odwalili od władz miasta i żeby ta komunikacja umarła w zarodku.)

STADIO< BOISKO< : większe boiska i stadiny w Lublinie zdewastowane, natomiast te małe osiedlowe zamykane na poczet parkingów itd!!!

O LOTNISKU i przekrętach z wykupywaniem terenów przez ludzi "będących w temacie" już nie wspomnę. ( pewnie niektórzy wiedzą o czym piszę)

Wiem że teraz Pan Prezydent będzie starł się obalic każde z moich stwierdzeń, ale co by nie napisał to i tak każdy wie że taka jest szara rzeczywistośc naszego biednego miasta!!!!!

pzdr. Grzesiek
NA ZAWSZE WIERNI !!!

CHCESZ DOSTAĆ BILET NA MECZ?? ZAJRZYJ NA NASZ FANPAGE
https://www.facebook.com/ncplusfelicitylublin/

Nasz Salon NC+ w FELICITY w sezonie 2019 będzie wspierał Lubelski Żużel

https://www.facebook.com/Kamery-Lublin/

meridol

#907 Postautor: meridol » 25 grudnia 2005, o 23:47

Ja bym chetnie do tego dodal jeszcze publiczny basen albo kompleks basenow!!! czy jest mozliwe zeby cos takiego bylo w Lublinie czy to rowniez jest w swerze mazen...?

Awatar użytkownika
Smirnek
Senior
Kontakt:

#908 Postautor: Smirnek » 26 grudnia 2005, o 08:33

sti pisze:Ja bym chetnie do tego dodal jeszcze publiczny basen albo kompleks basenow!!! czy jest mozliwe zeby cos takiego bylo w Lublinie czy to rowniez jest w swerze mazen...?

Wystarczy zacząć od jakiegoś Aquaparku. On nawet w Polkowicach jest.

A_Pruszkowski

#909 Postautor: A_Pruszkowski » 26 grudnia 2005, o 10:18

Lublin_Fan pisze:Mam pytanie. Pana zdanie na temat poczynań Firmy ECHO INVESTMENT. Wiadomo, że zakupili za zaniżoną cenę tereny, które miały inne przeznaczenie niż wielki handel. Niemniej, czy nie uważa Pan, że zachowanie władz lubelskich przypomina teraz "mysleli, że są sprytniejsi to ich zablokujemy"? . Czy nie lepiej pozwolić im na budowe i zyskać:
- 1500 miejsc pracy
- 100 ha zadbanego parku

Gdzie jest granica między ślepym podpieraniem się prawem a działaniem na korzyść mieszkańców?

Albo prawo jest i jest stosowane albo nie. Ochrona terenu na Górkach Czechowskich nie jest ślepycm "podpieraniem się prawem" tylko działaniem na korzyść mieszkańców mających prawo do tego, by nie żyć wyłącznie w betonowym koszmarze. Ochrona dóbr przyrody (prawem chornionej) nie jest "widzi mi się" prezydenta czy radnych, ale naszym obowiązkiem wobec mieszkańców. Prosze mi wierzyć, że nie mam nic przeciw inwestorom działającym zgodnie z prawem i planem zagospodarowania przestrzennego. Kilka podobnych inwestycji w Lublinie już powstało, powstaje też kilka dalszych. Dziękuję za pozdrowienia i życzenia. Wzajemnie :)

A_Pruszkowski

#910 Postautor: A_Pruszkowski » 26 grudnia 2005, o 10:23

grzesiek pisze:
A_Pruszkowski pisze:
jas pisze:
A_Pruszkowski pisze:Mamy StrategiÄ™ Rozowju Lublina, Program Rewitalizacji, Wieloletni Plan Inwestycyjny itd.

a nie mamy:

- porzadnego stadionu
- kin
- komunikacji nocnej
- rownych ulic
- obwodnicy
- lotniska
- boisk

i jeszcze kilku potrzebnych rzeczy... :roll:

Spokojnie; o stadionie już pisałem, multikino buduje się sprawnie przy ul. Lipowej (otwarcie po wakacjach), komunikacja nocna była, ale nie było klientów, ulice modernizujemy stale i konsekwentnie (mogę podać listę wyremontowanych ostatnio, ale zajęłoby to zbyt dużo miejsca (zalecam np. wycieczkę na Al.Sp-ści Pracy lub na ul. Witosa gdzie własnie powstaje następny wiadukt), gruntów pod obwodnicę Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad nie mogła nawet wykupić bo nie zgadzała sie gmina Konopnica; dziś jest już po decyzji o przebiegu i wykupy moga się zacząć, lotnisko (jak sądzę) powinno być budowane w przyszłym roku (ściślej biorąc przebudowywane będzie istniejące lotnisko fabryczne w Świdniku), w tym roku oddaliśmy do użytkowania pierwsze boiska ze sztuczną nawierzchnią (na Wrotkowie) i co roku budowane są kolejne boiska dzielnicowe .

Witam, do tej pory biernie przyglądałem się tej dyskusji, ale już nie mogę tak stac z boku, i czytac tych bredni Pana Pruszkowskiego.

MULTIKINO: warunkiem jaki miasto postawiło leklerkowi na Zana w chwili sprzedaży terenu pod budowę marketu to właśnie wybudowanie multikina. Co sie stało??!! leklerk olał miasto i buduje sobie na terenie gdzie miało kino powstac kolejnego swojego molocha( i proszę mi nie pisac tu o karach jakie zapłacił leklerk bo to smieszne tłumaczenie!)

DROGI : oprócz tych dwoch które pan wymienił, nie kojarzę żeby jeszcze jakas przeszła gruntowną modernizację!!!! To już w dużo mniejszym Swidniku zrobili w tym roku duuuużo więcej dróg!!!!!

KOMUNIKACJA NOCNA : wcale nie dziwnę że nikt ją nie jezdził skoro taksówka niemalze taniej wychodziła niż ceny jakie miasto wywaliło na nocne MPK ( to miało poprostu byc po to zeby sie ludzie odwalili od władz miasta i żeby ta komunikacja umarła w zarodku.)

STADIO< BOISKO< : większe boiska i stadiny w Lublinie zdewastowane, natomiast te małe osiedlowe zamykane na poczet parkingów itd!!!

O LOTNISKU i przekrętach z wykupywaniem terenów przez ludzi "będących w temacie" już nie wspomnę. ( pewnie niektórzy wiedzą o czym piszę)

Wiem że teraz Pan Prezydent będzie starł się obalic każde z moich stwierdzeń, ale co by nie napisał to i tak każdy wie że taka jest szara rzeczywistośc naszego biednego miasta!!!!!

pzdr. Grzesiek

Myślałem ( w swojej naiwności), że można rozwamiać nie obrażając się wzajemnie... Nie podejmę tego wątku (są w końcu Święta), życzę jednak Autorowi tego tekstu więcej obiektywizmu i optymizmu. Życzę też osobistego powodzenia, które pomoże nabrać wiary w siebie. Wszystkiego dobrego.

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#911 Postautor: mikas » 26 grudnia 2005, o 10:49

Panie prezydencie tak czytam pana wypowiedzi i w prawie co drugiej życzy pan komus więcej optymizmu. Czy mieszkańcy Lublina mają żyć nadziejami i optymizmem?? Takie hasła myślę,że mógł pan wygłaszać na początku swojej kadencji jako prezydent Lublina (wtedy większość która pana wybrała była optymistami) pod jej koniec mieszkańcy nie chca już życ optymizmem i nadziejami, ale chcieliby zauważyc jak największe efekty pańskiej pracy (niestety, co pisze z przykrością, dla zdecydowanej większości nie są one zadawalające). Może z drugiej strony ja pan zauważył nie wszyscy znają panskie działania a w gazetach raczej czytaja o niesamowitej liczbie wyjazdów pana prezydenta itp. sprawach. Może,więc mogłby pan gdy znajdzie chwile czasu przedstawić nam tu na tym forum swoje osiągnięcia jako prezydent Lublina. Jednak chodzi mi tylko o te projekty w których brał pan osobisty udział i w które sie pan angażował a nie o te które wykonywali jako, napiszmy w skrócie, "miasto" inni. Prosze przedstawić jakie w przeciągu ostatnich 7 lat panskie inicjatywy doprowadził pan od początku do konca i które uważa pan za swoje osobiste sukcesy które służa mieszkańcom miasta. Skoro nie potrafią zrobić tego gazety, prosze zrobić to samemu,bo może większośc zbyt krytycznie pana ocenia.

I jeszcze jedno, w jednej z wcześniejszych wypowiedzi ktoś zadał pytanie które pozostawił pan bez odpowiedzi a które dla większości tutaj z racji tego że jest to forum żużlowe jest chyba najważniejszym pytaniem jakie do tej pory padło. A pytanie brzmiało mniej więcej tak: Na kiedy planowany jest koniec prac modernizacyjnych stadionu przy Al.Zygmuntowskich i kiedy będzie można powiedzieć że projekt modernizacji,który jak pan twierdzi juz jest prawie gotowy zostanie wykonany i prace zostaną pomyślnie zakonczone. Czy powiedzmy przed styczniem 2008r. jest to wykonalne??

Aha i jeszcze jedna sprawa. Jak się ma stadion Lublinianki przy Leszczynskiego?? Norwegowie mieli tam zbudować nowoczesny stadion juz dawno, co sie dzieje z tym projektem i czy jest szansa,że jeszcze coś z tego wyjdzie??

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 26 grudnia 2005, o 11:05 przez mikas, łącznie zmieniany 1 raz.
MOTOR LUBLIN
Obrazek

BR
Senior

#912 Postautor: BR » 26 grudnia 2005, o 11:02

A_Pruszkowski pisze:
Lublin_Fan pisze:Mam pytanie. Pana zdanie na temat poczynań Firmy ECHO INVESTMENT. Wiadomo, że zakupili za zaniżoną cenę tereny, które miały inne przeznaczenie niż wielki handel. Niemniej, czy nie uważa Pan, że zachowanie władz lubelskich przypomina teraz "mysleli, że są sprytniejsi to ich zablokujemy"? . Czy nie lepiej pozwolić im na budowe i zyskać:
- 1500 miejsc pracy
- 100 ha zadbanego parku

Albo prawo jest i jest stosowane albo nie. Ochrona terenu na Górkach Czechowskich nie jest ślepycm "podpieraniem się prawem" tylko działaniem na korzyść mieszkańców mających prawo do tego, by nie żyć wyłącznie w betonowym koszmarze. Ochrona dóbr przyrody (prawem chornionej) nie jest "widzi mi się" prezydenta czy radnych, ale naszym obowiązkiem wobec mieszkańców. Prosze mi wierzyć, że nie mam nic przeciw inwestorom działającym zgodnie z prawem i planem zagospodarowania przestrzennego. Kilka podobnych inwestycji w Lublinie już powstało, powstaje też kilka dalszych. Dziękuję za pozdrowienia i życzenia. Wzajemnie :)

w tej sprawie to i ja popieram P. Prezydenta
tereny te mozna lepiej zagospodarowac niz budowac na nich kolejny hipermarket z wielkim parkingiem
ECHO wiedzialo o planach zagospodarowania i nie musialo kupowac terenow
jesli bym cos tam widzial to tylko i wylacznie kompleks basenow (moze podobny do tego jaki jest w naszym partnerskim miescie Debreczynie)
parki ze sciezkami pieszo-rowerowymi - oswietlone i monitorowane, z roslinnoscia wysokÄ… (drzewa) i nisko strzyzona trawa,
a tam gdzie okazy sÄ… chronione cos na ksztalt botanika

Awatar użytkownika
Gretzky

#913 Postautor: Gretzky » 26 grudnia 2005, o 11:53

Zamiast poswiecac swoj drogocenny czas ( srednio 11 patykow na miesiac) i pisac na forum moze wezmie sie Pan do roboty i przestania nas mamic swoim optyizmem. Na niwie sportowej ten Pana optymizm narazie nie przyniosl zadnych sukcesow. To co mamy w lubelskim sporcie to wynik pracy pasjonatow i zapaleńcow, ktorzy z wlasnej inicjatywy odbudowali podupadajacy zuzel ( J. Siwek) , pilke nozna (G. Kurczuk) czy pilke reczna.Nawet przy inicjatywie czlonka zarzadu wojewodztwa Tomka Miszczuka odnosnie koszykowki niewiele pan zrobil. Jedyne na co bylo stac prezydenta to kasa na ewentualne wpisowe do I ligii, ale dzieki "uporowi" Fijalki i tak te pieniadze zostaly zaoszczedzone. Takze jak chodzi o inwestycje w obiekty moze sobie pan ten optymizm schowac daleko gdzies. Mialbyc stadion na wieniawie a co mamy to samo dziadostwo co bylo. Kresowa dla Motoru? za panskiej kadencji watpie w to. Lepiej trzepac kase z targu niz z pewniejszej inwestycji jaka jest uzytkowanie wieczyste gruntu. Globus- nawet nie zostaly zlozone wnioski o dofinansowanie na przyszly rok itd. To tylko osigniecia Pana prezydenta na niwie sporotwej. O tym co zrobil Pan dla miasta lepiej nie mowic bo efektow jakos nie widac.Moze wreszcie przyszedl czas aby odpocząc od meczącej pracy Prezydenta miasta ( zwlaszcza te wyjazdy sa bardzo meczace), bo trzeciej kadencji tak optymistycznie nastawionego urzednika mozemy juz niewytrzymac.

Mohamed

#914 Postautor: Mohamed » 26 grudnia 2005, o 12:17

Chcialbym sie zapytac co Pan Prezydent zrobil by Nasze miasto bylo atrakcyjniejsze dla inwestorow? A takze cpo Pan zrobil by Lublin mozna bylo uznac za metropolie ?

Awatar użytkownika
Lublin_Fan
Zawodowiec

#915 Postautor: Lublin_Fan » 26 grudnia 2005, o 13:12

BR pisze:w tej sprawie to i ja popieram P. Prezydenta
tereny te mozna lepiej zagospodarowac niz budowac na nich kolejny hipermarket z wielkim parkingiem
ECHO wiedzialo o planach zagospodarowania i nie musialo kupowac terenow
jesli bym cos tam widzial to tylko i wylacznie kompleks basenow (moze podobny do tego jaki jest w naszym partnerskim miescie Debreczynie)
parki ze sciezkami pieszo-rowerowymi - oswietlone i monitorowane, z roslinnoscia wysokÄ… (drzewa) i nisko strzyzona trawa,
a tam gdzie okazy sÄ… chronione cos na ksztalt botanika

Po pierwsze: społeczeństwo ma problem z rozróżnieniem pojęcia "hipermarket" a "galeria handlowa" lub "mall". ECHO zapowiadałp, że wchodzi w grę pojęcie drugie lub trzecie, natomiast hipermarket byłby jedynie elementem części komercyjnej tej inwestycji. Oni chcą budować coś podobnego do PLAZY oraz FELICITY. Dodatkowo, byli skłonni obwarować inwestycję klauzurami dotyczącymi odszkodowań na rzecz miasta, jeśli "nagle" ;) zmienią plany.

Po drugie: w celu rozeznania się w temacie polecam forum http://www.skyscrapercity.com/forumdisplay.php?f=234. W szczególności "zapowiedzi" oraz "wieści z budowy". Można tam zobaczyć jak bardzo w kwestii dużych galerii handlowych odstajemu od kraju.

Po trzecie: Wg mnie zapowiedzi ECHO są tym czego potrzebuje miasto, czyli miejsca pracy (1500 :!: ) oraz zagospodarowany olbrzymi teren. W tej chwili górki czechowskie to odłóg, na którym załatwiają się pieski okolicznych mieszkańców oraz balują żule i narkomani. Teren niezagospodarowany i niebezpieczny.

Po czwartek: Inwestycja ECHO dałaby nam centrum handlowe z prawdziwego zdarzenia na około 8 hektarów oraz zagospodarny park na 100 hektarach. Będzie gdzie wypoczywać.

Teraz spójrzmy przyszłościowo. Jest regułą, że jedna duża inwestycja pociąga za sobą następne. Lublin jako miasto niedoinwestowane i zacofane potrzebuje nowych inwestycji jak powietrza. Mając w budowie trzy duże centra (Plaza, Felicity, Echo) Lublin może wykorzystać świetną kartę przetargową oraz budować swój prestiż. Nic nie jest lepszym sygnałem dla potencjalnych inwestorów niż realizowane już projekty warte setki milionów złotych.
Kolejna rzecz. Nie od razu Kraków zbudowano. Jeżeli ktoś myśli, że nagle do Lublina przyjdzie wielki koncert, postawi tutaj swoją fabrykę i będzie dobrze płacić ludziom, to jest w błędzie. Zanim trafią do nas takie inwestycje, muszą sie budować markety i galerie handlowe. To jest normalny proces ewolucji lokalnej gospodarki.

Potencjalni inwestorzy tak naprawdę mają gdzieś argumenty Prezydenta i Ratusza. Oni patrzą na ruchy firmy ECHO i jeżeli uda się im na górkach to będzie to dla kolejnych inwestorów sygnał, że w Lublinie "można i warto".

Pozdr.
[/url]

meesha
Trener
Kontakt:

#917 Postautor: meesha » 26 grudnia 2005, o 15:56

http://forum.um.lublin.pl/viewtopic.php?t=104

Jeśli taki projekt miałby zostać rzeczywiście zrealizowany na Górkach to jak dla mnie Echo może postawić sobie w Lublinie i 3 hipermarkety.
I nie wiem co komu tak przeszkadzają te super-hiper-mega-markety :roll: Mamy w końcu gospodarkę rynkową czy nie mamy :?: :?: :?:
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#918 Postautor: bkapusta » 26 grudnia 2005, o 16:15

Nie mamy ;-)

W Polsce zawsze rzadzili urzednicy a Ci niekoniecznie pozwalaja na pelne funkcjonowanie wolnego rynku itp. ;-)
Póki stać mnie będę szalał,
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,
A nie czaić się z kwiatami.

Awatar użytkownika
Jaga
Junior

#919 Postautor: Jaga » 26 grudnia 2005, o 16:19

bkapusta pisze:Nie mamy ;-)

W Polsce zawsze rzadzili urzednicy a Ci niekoniecznie pozwalaja na pelne funkcjonowanie wolnego rynku itp. ;-)

czyli albo będzie łapówka i robota ruszy albo będzie wszystko stało i pozostaną tylko plany ! ;)

A tak serio to jeśli jest możliwość zagospodarowania terenu i przy okazji dania miejsc pracy kilku tysiąom ludzi to czemu nie ? Tylko działać 8)

Ja pamiętam jak nieopodal mojego osiedla były jakies ...- nie wiem jak to nazawać- no bagna :P i ludzie tam pili winczacha ćpali bo szczykawek w brud było to wzieli przyjechali i wybudowali supermarketa ... lipnego no ale jest :D
Obrazek
PROSTACY'05 ~ Ultra Brigade

NSN

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#920 Postautor: bkapusta » 26 grudnia 2005, o 16:36

Jaga pisze:
bkapusta pisze:Nie mamy ;-)

czyli albo będzie łapówka i robota ruszy albo będzie wszystko stało i pozostaną tylko plany ! ;)

A tak serio to jeśli jest możliwość zagospodarowania terenu i przy okazji dania miejsc pracy kilku tysiąom ludzi to czemu nie ? Tylko działać 8)

Ja pamiętam jak nieopodal mojego osiedla były jakies ...- nie wiem jak to nazawać- no bagna :P i ludzie tam pili winczacha ćpali bo szczykawek w brud było to wzieli przyjechali i wybudowali supermarketa ... lipnego no ale jest :D

Niekoniecznie musi chodzic o lapowki, czesto chodzi o strach przed podjeciem jakiejs decyzji, czasami o glupote, czasami o lenistwo ;-)
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,

Geest
Senior

#921 Postautor: Geest » 26 grudnia 2005, o 17:23

meesha pisze:I nie wiem co komu tak przeszkadzajÄ… te super-hiper-mega-markety :roll:

większość z nich jest zarejestrowana w warszawie czy innych takich i część podatków odprowadza do macierzystej gminy, zamiast do naszej :]

meesha
Trener
Kontakt:

#922 Postautor: meesha » 26 grudnia 2005, o 17:32

Geest pisze:
meesha pisze:I nie wiem co komu tak przeszkadzajÄ… te super-hiper-mega-markety :roll:

większość z nich jest zarejestrowana w warszawie czy innych takich i część podatków odprowadza do macierzystej gminy, zamiast do naszej :]
A więc trzeba zrobić tak, żeby nie odprowadzały podatków do żadnej gminy :P I będzie sprawiedliwie. I Polska będzie rosła w siłę a ludzię będą żyli dostatniej :idea: (oprócz leni, którzy teraz nic nie muszą "bo im się należy od państwa" :twisted: )

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#923 Postautor: bkapusta » 26 grudnia 2005, o 18:16

Niech placa czesc podatkow i w Czadzie. U nas tak czy tak zaplaca gruntowy, zaplaca za wode, prad. Zatrudnia tez xxx ludzi ktorzy dostana pensje. I nie wloza jej do materaca. Tylko zaplaca podatki, rachunki, zrobia jakies zakupy. Generalnie w 'krwioobieg' miasta zostanie wpuszczona jakas tam gotowka.
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#924 Postautor: grzesieck » 26 grudnia 2005, o 18:25

sting126 pisze:Ja akurat w przypadku Echo popieram jak najbardziej stanowisko RM. W innych miastach (Radom, Kielce) tez mieli budowac wielkie galerie handlowe a skonczylo sie na hipermarketach z kilkoma sklepami...

w Lublinie do tej pory nie ma takiego "hipermarketu z kilkoma sklepami" ja ten postawiony przez Echo w Kielcach... :roll:
METHANOL ADVENTURE TEAM