Regulaminy sportu żużlowego
Re: Regulaminy sportu żużlowego
Dawid Stachyra: "...Żyjemy jednak w chorym świecie, gdzie nie brak ludzi zachowujących się jak "przydupasy"..."

Kiedyś to się nazywało "samokrytyka" 
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?
H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...
H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...
Torsen pisze:Wszystkich polskich celebrytów wrzuciłbym do tego wora, z Majewskim na czele, bo jest oczywistym, że ZA DUŻO ZARABIAJĄ. Ich zarobki to kpina z ludzi, którzy de facto na te ich zarobki pracują, zamiast pracować na siebie.
Nigdy nie przypuszczałem, że Torsen wysnuje taki pogląd. Notariusz za podpis pod czynnością notarialna inkasuje taksę, czy słusznie? Tak, bo poświęcił lata pracy na to żeby uzyskać tytuł notariusza. Majewski inkasuje za reklame bo również swoje musiał wypajacować przez długie lata. Nie każdy to potrafi. Ludzie go oglądają i ma do tego prawo. Nie sądzę również, żeby zarobki Majewskiego miały wpływ na jakość i warunki oferty produktów finansowych. Tak samo z żużlowcami. Niech jeżdzą na czym im się podoba. Każdy jest złotówą
SPEEDWAY MOTOR LUBLIN
Zrobił się offtop, ale nie zdzierżę, najwyżej mi to wywalą. Majewski z 3,5 milionami zł za pajacowanie to dla mnie stan wyższej konieczności.
Twierdzisz, że nie wiesz, jak oceniać, czy jest za dużo, czy nie. To ja Ci powiem, że Majewski podpisał umowę na dwa lata i w tym czasie zarobi więcej niż prezes tego banku! Nadal uważasz, że nie wiadomo, czy to już "za dużo"?
To czysty absurd, podniesiony do potęgi N-tej.
Jak chcesz. Oczywiście, że nie chodzi mi o to, żeby to reglamentować, ale moim zdaniem ludzie powinni się po prostu odwrócić od banku, który ich pieniędzmi płaci pajacowi za filmiki. Tzn swoimi, pozyskanymi od nich - na jedno wychodzi.istred pisze:Ale jak mierzysz te zarobki? Ile w takim razie celebryci powinni zarabiać i jak to zmierzyć?I Majewski za reklamę banku, co bank później odbija sobie na ludziach, którzy codzienną uczciwą pracą nie mogą zarobić np. na własne mieszkanie, a stanowią pewnie ponad 90% obywateli tego kraju.
Wszystkich polskich celebrytów wrzuciłbym do tego wora, z Majewskim na czele, bo jest oczywistym, że ZA DUŻO ZARABIAJĄ. Ich zarobki to kpina z ludzi, którzy de facto na te ich zarobki pracują, zamiast pracować na siebie.
Twierdzisz, że nie wiesz, jak oceniać, czy jest za dużo, czy nie. To ja Ci powiem, że Majewski podpisał umowę na dwa lata i w tym czasie zarobi więcej niż prezes tego banku! Nadal uważasz, że nie wiadomo, czy to już "za dużo"?
To czysty absurd, podniesiony do potęgi N-tej.
Kluczowe słowa, perfekcyjnie przez Ciebie dobrane, wytłuściłem. Reszta jest milczeniem.truskawa pisze:Nigdy nie przypuszczałem, że Torsen wysnuje taki pogląd. Notariusz za podpis pod czynnością notarialna inkasuje taksę, czy słusznie? Tak, bo poświęcił lata pracy na to żeby uzyskać tytuł notariusza. Majewski inkasuje za reklame bo również swoje musiał wypajacować przez długie lata. Nie każdy to potrafi. Ludzie go oglądają i ma do tego prawo.
Tak, bez cienia wątpliwości, bank zapłacił pajacowi kosztem własnych zysków.Nie sądzę również, żeby zarobki Majewskiego miały wpływ na jakość i warunki oferty produktów finansowych.
Torsen, aby byc konsekwentnym proponuje Ci nie kupowac o dzis nic co jest reklamowane:) Bo, uwaga skandal, wszystkie reklamy sa za "nasza" kase 
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
Jednak nie wszyscy to złotówy:
http://www.sportowefakty.pl/zuzel/2011/ ... e-glupkow/
Hlib mówi mądre rzeczy, np.:
Na prawdę warty uwagi wywiad z kimś dla kogo żużel to chyba nie tylko złotówki leżące na torze. I parę słów do nas kibiców
Najlepiej rozmienić 5 czy 10 zł na miedziaki
i panu Miedziakowi przekazać, tak symbolicznie, szkoda że w II lidze mało się pod tym g... podpisało, ale chyba Piszcz się tam pojawił

http://www.sportowefakty.pl/zuzel/2011/ ... e-glupkow/
Hlib mówi mądre rzeczy, np.:
Hlib pisze:Jestem pewien, że zarabiając tylko w Polsce zawodników spokojnie byłoby stać na utrzymanie siebie i swoich rodzin. Dla mnie to jest pazerność. Wiem, że narażę się wielu kolegom z toru, ale jeśli powiedziało się "a" to należało powiedzieć "b" [...]
Tomek Gollob został mistrzem świata i od razu zaczął pojawiać się w mediach promując żużel jako sport dla facetów z jajami. A kogo my teraz z siebie zrobiliśmy? Głupków.
Na prawdę warty uwagi wywiad z kimś dla kogo żużel to chyba nie tylko złotówki leżące na torze. I parę słów do nas kibiców
Hlib pisze:Cała nadzieja w kibicach. Oczywiście nie namawiam nikogo do obrażania się na żużel, ale może to właśnie fani wjadą zawodnikom na ambicję.
Najlepiej rozmienić 5 czy 10 zł na miedziaki
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.
istred pisze:I nie ma najmniejszej różnicy z obowiązku wypłaty 100zł za kiepski mecz od obowiązku wypłaty 30 000 za bardzo dobry mecz.
I jedna i druga kwota jest uczciwie zarobiona, a do jej zapłacenia klub się zobowiązał w umowie.
jeśli zawodnik obiecuje, że będzie robił po 10pkt na mecz a przywozi (0,1,d,1) to nie wiem czy te pieniądze są względem klubu i kibiców uczciwie zarobione
taka jazda skutkuje przegraną drużny i odwróceniem się kibiców od klubu co ma ogromne konsekwencje finansowe
jeśli przez jazdę tego zawodnika klub ma ograniczone fundusze na wypłaty to jasne jest, że najpierw spłaci tych zawodników którzy nie zawodzili i dobrze punktowali
BR pisze:jeśli zawodnik obiecuje, że będzie robił po 10pkt na mecz a przywozi (0,1,d,1) to nie wiem czy te pieniądze są względem klubu i kibiców uczciwie zarobione
taka jazda skutkuje przegraną drużny i odwróceniem się kibiców od klubu co ma ogromne konsekwencje finansowe
To wtedy nie są kibice tylko t.zw. "Janusze" vel. "kibice sukcesu" , nazewnictwo jest szerokie. Gdybyś napisał sympatycy byłoby OK.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.
Przyjdzie lato wrócą stare tłumiki:) Czekajmy tylko na temperatury 25 C i panienka MIEDZIAK znowu zmieni zdanie.
Żal mi Dawida Stachyry lecz, każdy jakieś zasady życiowe ma, wystawił sobie laurkę, jest świetnym sportowcem i walczakiem na torze, ale słabym człowiekiem.
Dla mnie coś się skończyło, ironicznie pisząc Wiesiu Jaguś wiedział kiedy odejść..
Jeszcze jedna sprawa, przy nowych tłumikach na torze, nie poczujecie tak często zapachu spalin.
Odgłos nie będzie taki jak dawniej... zajebisty ryk!
Na kopie, nie raz zawodnicy stracą kontrole, lecz będzie przecież bardziej widowiskowo i będziemy mieli chudych żużlowców.
To są fakty, nie mity.
Szukając kasy, co raz częściej sprzedają swoje ideały, a puenta jest taka.. jeśli robić coś to do końca, a prawdziwego faceta poznaje się jak kończy.. ale chorągiewki nie wiedzą co czeka ich za zakrętem.. a jak trwoga to do Boga.
Żal mi Dawida Stachyry lecz, każdy jakieś zasady życiowe ma, wystawił sobie laurkę, jest świetnym sportowcem i walczakiem na torze, ale słabym człowiekiem.
Dla mnie coś się skończyło, ironicznie pisząc Wiesiu Jaguś wiedział kiedy odejść..
Jeszcze jedna sprawa, przy nowych tłumikach na torze, nie poczujecie tak często zapachu spalin.
Odgłos nie będzie taki jak dawniej... zajebisty ryk!
Na kopie, nie raz zawodnicy stracą kontrole, lecz będzie przecież bardziej widowiskowo i będziemy mieli chudych żużlowców.
To są fakty, nie mity.
Szukając kasy, co raz częściej sprzedają swoje ideały, a puenta jest taka.. jeśli robić coś to do końca, a prawdziwego faceta poznaje się jak kończy.. ale chorągiewki nie wiedzą co czeka ich za zakrętem.. a jak trwoga to do Boga.
"Droga w górę jest drogą w dół"
Myślę, że podobnie myśli (chciałby myśleć) każdy prezes drugoligowej drużyny. Tylko trzymając się tego, druga liga by po prostu nie wystartowała, bo nie miałby kto w niej jeździć.Ale ja jakbym był działaczem i przyszedłby do mnie jakikolwiek zawodnik drugoligowy i zażądał np 30 tysiecy na przygotowanie do sezonu to albo zepchnąłbym go ze schodów i sprzedał jeszcze kopa albo zadzwoniłbym po ambulans z Abramowickiej z personelem i kaftanem.
Zawodnik nie może tego obiecać, może jedynie obiecać, że się będzie starał. To jest sport, tutaj niczego nie można obiecać w ciemno.jeśli zawodnik obiecuje, że będzie robił po 10pkt na mecz a przywozi (0,1,d,1) to nie wiem czy te pieniądze są względem klubu i kibiców uczciwie zarobione
Albo inaczej - skoro klub i zawodnik podpisali umowę, w której zawodnik zarabia nawet zdobywając (0,0,0,1) to oznacza, że nie obiecywał, że będzie robił po 10pkt.
Gdyby obiecywał, to trzeba było podpisać umowę, w której płacone jest od +10pkt.
Tak. Nawet jakby dostał 20mln to nie moja brocha, nie moje pieniądze i nie moja decyzja. Jeśli ktoś uznaje, że zapłacenie takiej kwoty przyniesie bankowi korzyść to oznacza, że wizerunek tego gościa jest tyle wart - taka jest jego cena rynkowa.To ja Ci powiem, że Majewski podpisał umowę na dwa lata i w tym czasie zarobi więcej niż prezes tego banku! Nadal uważasz, że nie wiadomo, czy to już "za dużo"?
Po pierwsze, nie wychodzi na jedno. Pieniądze pozyskane od kogoś, a pieniądze tego kogoś to diametralna różnica. Pieniądze pozyskane od kogoś nie są już pieniędzmi tego kogoś.ale moim zdaniem ludzie powinni się po prostu odwrócić od banku, który ich pieniędzmi płaci pajacowi za filmiki. Tzn swoimi, pozyskanymi od nich - na jedno wychodzi.
Po drugie, być może ludzie "powinni" tak zrobić... ale tak nie robią. A wręcz robią na odwrót, tak że bankowi wychodzi na plus. I to jest dowód na to, że wizerunek Majewskiego czy kogokolwiek innego był tyle wart.
Można jeszcze inaczej.
Bank obniżając oprocentowanie kredytów czy podwyższając np. lokat - zarobi na tym x (zdobywając rynek). Zatrudniając ładną buźkę Majewskiego zapłaci mu 3,5mln, a zarobi na tym 100x (a myślę, że o wiele więcej) pożyczając i deponując pieniądze za odpowiednio wyższy procent. Opłacało się zapłacić Majewskiemu - opłacało. To oznacza, że był tego wart i że był tyle wart (a pewnie i o wiele więcej).
http://sport.onet.pl/zuzel/grand-prix/p ... omosc.html
Wywiad z Pedersenem w sprawie tlumikow i polskich protestow. O ile mozna to wywiadem nazwac.
Wywiad z Pedersenem w sprawie tlumikow i polskich protestow. O ile mozna to wywiadem nazwac.
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.
No to sobie pograłem w krzyżyk i jak jeszcze coś tu przeczytam o jakichś Majewskich czy innych gwiazdorach (nieżużlowych) to jak babcię kocham uproszę u Shacka dostęp do banmaszyny i nie zawaham się jej użyć 
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?
W wątku "żużel w TV":
(ten obowiązek to oczywiście dwóch Polaków na pozycjach juniorskich)
Odpowiedzią na Twoje pytanie mógłby być cytat z kultowego filmu: "Czy wiesz po co jest ten miś? Nikt tego nie wie..."
Jak pokazuje pierwsza kolejka e-ligi młodzieżowcy w wielu wypadkach odstają od reszty i zdobywają punkty tylko we wzajemnej walce albo na "trupach". Stąd w ww. wątku wpisy krytykujące ten przepis.
Moim zdaniem problemem nie jest jednak przepis obowiązujący w E-lidze i z totalną krytyka trzeba się wstrzymać. Idiotyzmem jest to, że nie wprowadzono tego również w pierwszej i drugiej lidze. Powinien obowiązywać na wszystkich ligach!
RadeKas pisze:Ja tylko nie rozumiem jednego. Czemu ten obowiazek wprowadzono w najlepszej, najwyzszej lidze, a nie w 1 i 2? To raczej w nizszych ligach powinno sie szkolic przyszle pokolenia.
(ten obowiązek to oczywiście dwóch Polaków na pozycjach juniorskich)
Odpowiedzią na Twoje pytanie mógłby być cytat z kultowego filmu: "Czy wiesz po co jest ten miś? Nikt tego nie wie..."
Jak pokazuje pierwsza kolejka e-ligi młodzieżowcy w wielu wypadkach odstają od reszty i zdobywają punkty tylko we wzajemnej walce albo na "trupach". Stąd w ww. wątku wpisy krytykujące ten przepis.
Moim zdaniem problemem nie jest jednak przepis obowiązujący w E-lidze i z totalną krytyka trzeba się wstrzymać. Idiotyzmem jest to, że nie wprowadzono tego również w pierwszej i drugiej lidze. Powinien obowiązywać na wszystkich ligach!
Każdemu jego Everest...
Nie mamy w Polsce tylu juniorów. Ja przychylam się do opinii że ekstraliga powinna być ekstra-najwyżej jeden junior i min.dwóch zawodników z GP na drużynę.
To może wreszcie kluby zaczną szkolić młodych chłopaków, zamiast płacić i dodatkowo szkolić (dając objeżdzenie) zagranicznych?? Doskonały przykład to KMŻ Lublin. Z resztą wcześniej TŻ również miał doskonałe wyniki...
Każdemu jego Everest...
Jeśli chodzi o ekstraligę to nie powinno być żadnych obostrzeń. Na pewno nie jest to miejsce do szkolenia młodzieży bo w ten sposób to oni sobie tylko kilka par majtków zabrudzą i nic więcej. Chłopaki dziś w Rzeszowie to mieli już pełno w gaciach nim wyjechali na tor. Śledzio napisał w innym temacie, że nie będziemy mieć niedługo zawodników jak nie będą jeździć - leżąc na torze też niczego się nie nauczą. Chcąc robić dobre show trzeba zatrudniać najlepszych aktorów, a Zmarzlik, Cyran i Kret to najwyżej mogą robić za makijażystki w ekstraligowym teatrze. Jeśli już muszą się uczyć to niech to robią w 1 i 2 lidze. Choć biorąc pod uwagę to jak dziś wyglądali to nie wiem czy i to nie za dużo...
Richie Faulkner:
Tomuś dla kaski jednak będzie narażał swoje życie jak pisał w oświadczeniu 
Ponieważ trochę osób gubi się w regulaminie odnośnie stosowania ZZ (w tym niestety nasz trener i kierownik i osoby wypisujące bzdury na SF) to chcę uświadomić niektórych jak to wygląda w regulaminie.
O tym, za których zawodników może być stosowane ZZ decydują komunikaty GKSŻ. Podane są tam nazwiska trzech zawodników z najwyższymi średnimi. Lista ta obowiązuje na kolejne 3 kolejki podane w komunikacie.
I tak mamy komunikat 12/2011
http://www.pzm.pl/userfiles/2011-pliki/ ... 2_2011.pdf
Tutaj nie ma żadnego znaczenia KSM zawodnika
Dalej pojawia się komunikat 13/2011 o liście zawodników z trzema najwyższymi KSM
http://www.pzm.pl/userfiles/2011-pliki/ ... kat_13.pdf
ale ten komunikat nie ma nic wspólnego ze stosowaniem ZZ ponieważ jak jest wyraźnie napisane tyczy się art. 764 ust. 5
Czyli ta lista mówi nam o tym, że jeżeli co najmniej dwóch zawodników z tej listy z trzema najwyższymi KSM (a ksm wyznaczany jest 1 raz na cały sezon) odniesie kontuzję, to drużyna nie musi spełniać wymogu dolnego limitu KSM. I tylko tyle.
O tym, za których zawodników może być stosowane ZZ decydują komunikaty GKSŻ. Podane są tam nazwiska trzech zawodników z najwyższymi średnimi. Lista ta obowiązuje na kolejne 3 kolejki podane w komunikacie.
I tak mamy komunikat 12/2011
http://www.pzm.pl/userfiles/2011-pliki/ ... 2_2011.pdf
2. Lista zawodników I i II ligi, którzy mogą być zastępowani w najbliższych 3 meczach swoich drużyn:
Lubelski Węgiel KMŻ
Simon STEAD 2,548
Mariusz PUSZAKOWSKI 2,313
Karol BARAN 2,263
Tutaj nie ma żadnego znaczenia KSM zawodnika
Dalej pojawia się komunikat 13/2011 o liście zawodników z trzema najwyższymi KSM
http://www.pzm.pl/userfiles/2011-pliki/ ... kat_13.pdf
Lubelski Węgiel KMŻ
Mariusz PUSZAKOWSKI 9,50
Karol BARAN 9,42
Paweł MIESIĄC 6,68
ale ten komunikat nie ma nic wspólnego ze stosowaniem ZZ ponieważ jak jest wyraźnie napisane tyczy się art. 764 ust. 5
art. 764 ust. 5 pisze:Limit minimalny sumy KSM drużyny nie ma zastosowania w przypadku, gdy do zgłoszenia drużyny do zawodów zostaną załączone oświadczenia o niezdolności zawodnika do startu w zawodach żużlowych (załącznik nr 9, DRUKI OBOWIĄZUJĄCE W SPORCIE ŻUŻLOWYM) potwierdzające zwolnienia lekarskie na okres co najmniej 9 dni obejmujący datę zawodów, które dotyczą co najmniej 2 zawodników spośród 3 z najwyższymi indywidualnymi KSM w drużynie. W przypadku równości indywidualnych KSM, o tym, który zawodnik będzie zaliczany do 3 zawodników z najwyższymi KSM zadecyduje klub.
Czyli ta lista mówi nam o tym, że jeżeli co najmniej dwóch zawodników z tej listy z trzema najwyższymi KSM (a ksm wyznaczany jest 1 raz na cały sezon) odniesie kontuzję, to drużyna nie musi spełniać wymogu dolnego limitu KSM. I tylko tyle.
no i mamy nowe tlumiki w polskiej lidze:
http://www.sportowefakty.pl/zuzel/2011/ ... e-tlumiki/
edit: nie widzialem, ze ktos juz wrzucil do innego tematu, sorki :]
METHANOL ADVENTURE TEAM
-
speedwayowiec
- Szkółkowicz
To jest chore... Puścili przed sezonem zasłonę dymną z tymi wszystkimi ankietami itp, a teraz zrobili swoje
- tezetomaniak
- Trener
Naród wspaniały, tylko ludzie kurwy.
grzesieck pisze:no i mamy nowe tlumiki w polskiej lidze:
I w piz-du i wylądował...
MOTOR LUBLIN
https://m.youtube.com/watch?v=XbqPNpyee80
https://m.youtube.com/watch?v=XbqPNpyee80