Lubelski klub w sezonie 2010

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
hanson

Re: Lubelski klub w sezonie 2010

#26 Postautor: hanson » 8 września 2009, o 11:23

Sztyvny pisze:z Kowalczykiem bedzie ciezko, albo raczej drogo. Z innymi krajowymi juniorami ktorzy realnie dawaliby szanse na konkretne punkty pewnie tez podobnie. Dlatego moze warto byloby postawic na jakiegos perspektywicznego juniora krajowego i liczyc, ze wypali, a do tego dokompletowac solidnego mlodzika zza granicy. Tak czy inaczej, jeden porzadny junior byc musi.

Ja widział bym w składzie Dawida Bąka. Szkoda, że tak późno trafił do naszej drużyny, bo w Miszkolcu pokazał, że drzemią w nim duże możliwości (aczkolwiek zdobycz punktowa może świadczyć o czymś zupełnie innym). Chłopak ma talent, ma sprzęt, jest młody i ambitny i póki co nie myśli (chyba) o panienkach :lol: 8) Jedyna "poważna" wada w jego jeździe to zbyt długie przymykanie manetki gazu podczas wejścia w wiraż. W Miszkolcu dużo na tym tracił. Nie mniej jednak w moich oczach zaprezentował się bardzo dobrze, tym bardziej, iż był to jego pierwszy ligowy mecz. No i na uwagę zasługuje sposób jego podziękowania za doping :shock: Robił show :D

Awatar użytkownika
Lumpproletariacki
Szkółkowicz

#27 Postautor: Lumpproletariacki » 8 września 2009, o 11:43

Czy któryś z zawodników ma podpisany dwuletni kontrakt?

meesha
Trener
Kontakt:

#28 Postautor: meesha » 8 września 2009, o 12:21

Dlatego nie ma innej opcji jak jazda o awans

Ale widzisz roznice miedzy "jazda o awans", a "gadaniem o jezdzie o awans" :?: :) Wlasnie o te subtelna roznice mi chodzi. Trzeba robic swoje i walczyc, a nie tylko gadac o tym, bo wtedy pozytku z tego zadnego, a jedynie zwiekszona frustracja u mniej kumatych kibicow/widzow czy sponsorow. I po sezonie placz i lament. A to przeciez sport. Nie wszyscy moga awansowac i wiele rzeczy ma na to wplyw...
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
mustafa
Zawodowiec

#29 Postautor: mustafa » 8 września 2009, o 13:11

Jeżeli wystartujemy to na pewno pierwsze co to trzeba by powalczyć o to żeby zostali polscy seniorzy. Pewnie temat Piszcza, znając życie jest już zamknięty jeśli chodzi o następny sezon, więc jak najszybciej trzeba spłacić Jacka, Tomka Rempałe i Karola. Mam nadzieję, że Rzeszowiaki nie ostrząc sobie pazurów na Karola, a atmosfera pomimo pojawiającego się tematu zaległości w klubie była dobra pomiędzy zawodnikami, trenerem i zarządem. Tym bardziej, że Lublin dla nich to "blisko domu", więc zarząd musi ładnie określić wizję, że chłopaki - misja przerwana, ale dokończymy ją w następnym sezonie . :D

Co do obcokrajowców, ten sezon był nauczką dla zarządu, że jednak warto postawić na jednego pewnego jak na drugą ligę obcokrajowca, który dostanie gwarancję startów ( co pewnie wiąże się z pieniędzmi za podpis ), ale będzie regularnie przyjeżdżał na mecze. Tak patrząc na tabele zawodników w z drugiej lidze to takich pewniaków było tylko 3. Alden - który jest już zaklepany, Simon Gustafsson - który pewnie pójdzie z Łodzią oraz Adrian Rymel. W tym sezonie ani Errikson wcale tak nie zachwycił, ani Simota ani Darkin - którzy zdawali się pewniakami. Więc oprócz Rymela trzeba by szukać gdzie indziej.

Poza tym przydałby się jeszcze jakiś polski senior - myślę że 4 Polaków o podobnym poziomie w składzie to optymalne rozwiązanie. Próbować ściągnąć np. Miesiąca - ten to czasem jeździł z jajami więc jego jazda mogłaby się podobać. Ewentualnie Dawida Stachyrę, czy Palucha - chociaż to pewnie już mniej realne. Może Dyma Łódź by puściła - chociaż tego zawsze uważałem za leszcza, w tym sezonie jakoś całkiem dobrą średnią nastukał.

No i na koniec dopiero podpisywać luźnie kontrakty z zagranicznymi, którzy włączyliby się w walkę o skład lub ewentualnie w razie jakiś kontuzji zastąpiliby któregoś seniora. Na pewno Hynek pokazał kawał dobrego żużla więc trzeba się z nim kontaktować. Jest waleczny i odważny, potrafi mijać, a to się najbardziej podoba. Poza
tym jest Hall, Messing i reszta którzy mogli być zakontraktowani a nie wyszło.

Co do juniora. Nie marzy mi się jakiś mega zagraniczny talent typu Simon Gustafsson. Zakontraktujmy jakiegoś dobrego Polaka, który chociaż wykaże się ambicją. Wiadomo że nie każdy junior będzie zdobywał po 7 punktów regularnie na wyjeździe, ale niech chociaż powalczy na innym torze. Dawida Bąka jeszcze nie widziałem na oczy, może z niego coś będzie.

No, ale na razie to wszystko tylko w sferze marzeń i rozmyślań.

asid
Senior

#30 Postautor: asid » 8 września 2009, o 14:20

Skoro juz zaczyna sie koncert zyczen to ja uwazam, ze Rempaly (J,T,M) Karol oczywiscie i dalbym szanse rehabilitacji Piszczowi(nasza liga priorytet). Junior z Rybnika - tam kazdy dobry. I zagraniczny junior np. ten Sundstrom albo ten Skidmore. Do tego Hynek i znajac naszego pecha Tomicek, ktory moze w przyszlym roku zaczac smigac.

Awatar użytkownika
hanson

#31 Postautor: hanson » 8 września 2009, o 14:34

asid pisze:...Tomicek, ktory moze w przyszlym roku zaczac smigac

Lubos z nowym rokiem zapowiada zmianę fury na GMa, więc może nie będzie siał takiej padaki jak dotychczas.

Awatar użytkownika
kilar
Trener

#32 Postautor: kilar » 8 września 2009, o 14:41

Tu fury nic nie dadza. Tu trzeba podnosic umiejetnosci. Czy on kogos u nas po szerokiej objechal w tym roku ? nie przypominam sobie, wiec zapewne nie. Jak wystartowal tak dojechal, albo i spadl gdy jego objechali. Nie wiem jak jezdzil w Misklcu, ze tam biegi wygrywal. Ale podejrzewam, ze start i kreda. Jak sie nie zabierze ze startu, to dupa.

Awatar użytkownika
RadeKas
Trener
Kontakt:

#33 Postautor: RadeKas » 8 września 2009, o 15:05

Wlasnie w tym roku nie objechal, ale jak jezdzil u nas na juniorce to mial ladne akcje. Raczej nie zapomnial jak to sie robi, wiec moze faktycznie chodzi o motory. Zreszta w ciagu sezonu pare razy juz ktos (Gawrzyk?) pisal, ze Tomicek nie znosi tych swoich jawek, a ze jest fabrycznym kierowca to nie moze ich zmienic na GM-y.
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.

Awatar użytkownika
kilar
Trener

#34 Postautor: kilar » 8 września 2009, o 15:23

Ale wtedy juniorow objezdzal zdaje sie, a teraz (tzn ostatnio) to nawet problem z Tabaka mial.

Awatar użytkownika
RadeKas
Trener
Kontakt:

#35 Postautor: RadeKas » 8 września 2009, o 15:37

Ja pamietam ze i seniorow potrafil objezdzac. Moze warto zaryzykowac. Po takim tragicznym sezonie chetnych na niego pewnie nie bedzie, a i za drogi nie powinien byc. Niewielkie ryzyko.
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.

meesha
Trener
Kontakt:

#36 Postautor: meesha » 8 września 2009, o 15:41

Sami juniorzy powiadasz?
Lukaszewicz, Wilk, Trojanowski, Rymel, Krzyzaniak, Fijalkowski, Staszek

To tylko z 3 meczow z Krosnem i Grudziadzem (z innych mam niewypelnione programy, a nie chce mi sie szperac po necie w poszukiwaniu wynikow).
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
istred
Trener

#37 Postautor: istred » 8 września 2009, o 15:43

Choćby w ostatnim biegu objechał Tabakę...

Z popełnionych błędów trzeba wyciągać wnioski. A wniosek, z błędu popełnianego corocznie, jest jeden - trzeba zakontraktować juniora, który jest w stanie zdobywać punkty i walczyć z seniorami. Właśnie junior robi różnicę.

Seniorów jest kilkunastu lub nawet kilkudziesięciu, którzy są w stanie jechać w II lidze na bardzo dobrym poziomie. Wybór jest spory. Jeśli będą pieniądze, to problemu być nie powinno.

Podstawową kwestią, która w drugiej lidze ma kluczowe znaczenie jest organizacja. W tym roku przegraliśmy awans właśnie organizacyjnie. Tak jak napisał Cooper, zmontujmy skład na nasze możliwości i poukładajmy sprawy w klubie, tak żeby pieniądze były wypłacane zawodnikom na czas, żeby mogli je zainwestować w sprzęt i zająć żużlem, a nie martwieniem się o finanse.

A co do jazdy o awans. W każdych zawodach zawodnicy/zespoły startują z celem awansu/zwycięztwa/zajęcia pierwszego miejsca. W przeciwnym wypadku jakikolwiek sport nie miałby najmniejszego znaczenia. Tylko trzeba też wiedzieć, że wygrać może tylko jedna drużyna i nikt zwycięztwa obiecać nigdy nie może. Mam wrażenie, że większość kibiców w Lublinie tego nie jest w stanie pojąć. Jak "jedziemy o awans" to awans musi być i kropka, a jak nie awansujemy do jest ogólna żałoba :?

Dlatego nie ma innej opcji jak jazda o awans
Takie podejście jest co roku i co roku okazuje się błędne. Może czas na tym błędzie, popełnianym co roku, się czegoś nauczyć? Wyciągnąć z niego jakiś wniosek?

Sami juniorzy powiadasz?
Lukaszewicz, Wilk, Trojanowski, Rymel, Krzyzaniak, Fijalkowski, Staszek
To tylko z 3 meczow z Krosnem i Grudziadzem (z innych mam niewypelnione programy, a nie chce mi sie szperac po necie w poszukiwaniu wynikow).
To ja dodam do tego jeszcze z zawodników z Zielonej Góry:
Staszewski, Lindgren, Suchecki.

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#38 Postautor: grzesieck » 8 września 2009, o 16:02

istred pisze:To ja dodam do tego jeszcze z zawodników z Zielonej Góry:
Staszewski, Lindgren, Suchecki.

a Lindgren nie byl przypadkiem wtedy jeszcze juniorem? ;)
METHANOL ADVENTURE TEAM

Awatar użytkownika
kilar
Trener

#39 Postautor: kilar » 8 września 2009, o 16:07

Chlopy ;) nie zyjcie przeszloscia, golym okiem widac, ze Tomicek notuje regres formy. Nigdzie nie byli z niego chyba zadowoleni, czy to w Ostrowie, czy to w Opolu. A to, ze kiedys (i to pewnie z raz) objechal Lindgrena, czy Staszewskiego, nie daje absolutnie zadnej gwarancji, na to ze bedzie nawet punktowal w okolicach 8-9 pt w kazdym meczu 2 ligi.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#40 Postautor: istred » 8 września 2009, o 16:08

Był, ale i tak zrobił 12+3 :)
Dorzucić mozna jeszcze Krzyżaniaka, Ruuda, Plaucha - wszystkich u nich na torze.
nie daje absolutnie zadnej gwarancji, na to ze bedzie nawet punktowal w okolicach 8-9 pt w kazdym meczu 2 ligi.
A są zawodnicy, którzy dają gwarancję?
Są zawodnicy lepsi i gorsi, ale żaden zawodnik nie daje gwarancji jakichkolwiek zdobyczy punktowych. To jest sport i nikt niczego tutaj nie gwarantuje.
Ostatnio zmieniony 8 września 2009, o 16:10 przez istred, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
RadeKas
Trener
Kontakt:

#41 Postautor: RadeKas » 8 września 2009, o 16:08

Ale co to za ryzyko podpisac go za smieszna kase? Talent gdzies w nim siedzi. Moze zmiana motorow cos pomoze i bedziemy mieli dobrego napieracza? A jak nie to pojedzie raz czy dwa i pa.
Richie Faulkner:

Awatar użytkownika
kilar
Trener

#42 Postautor: kilar » 8 września 2009, o 16:15

Nie, no zadne ryzyko. Choc ja jestem zdania, ze nie ma co robic w Lublinie przytulku dla kelnerow. Tylko zaintreresowac sie jednym-dwoma porzadnymi obcokrajowcami, ktorzy prezentuja sie solidnie na 2ligowych torach, a nie liczyc na to ze sie ktos moze przebudzi.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#43 Postautor: istred » 8 września 2009, o 16:16

Kogo proponujesz oprócz Rymela? (i Aldena, który już jest zaklepany).

Awatar użytkownika
kilar
Trener

#44 Postautor: kilar » 8 września 2009, o 16:26

Oprocz niego nikogo, jak dla mnie priorytetem bylby Rymel i powtarzam caly czas, ze chetnie widzialbym go w naszym skladzie. Jezeli udaloby sie zatrzymac Barana, Rempalow i pozyskac juniora np tego Linusa Eklofa (jezeli bedzie jeszcze juniorem), to sklad wygladalby obiecujaco.

Jeszcze chetnie Filonova widzialbym, chocby za jego akcje, ktorych u Tomicka brakowalo. Upadkow duzo, ale je pomijam, bo wydaje mi sie, ze jakby troche dluzej potrenowal na naszym torze, to nabralby pewnosci, czy tam objezdzenia.

Dobra mecze sie zblizaja, wiec odbior po koszykowce ;)

harry
Trener

#45 Postautor: harry » 8 września 2009, o 16:29

Jeżeli Rymelowi Miskolc wypłaci pieniądze w miarę szybko to on się stamtąd nie ruszy.
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

Awatar użytkownika
kilar
Trener

#46 Postautor: kilar » 8 września 2009, o 16:31

A gdzie ambicja ? Wiecznie 2 liga ? Przeciez spokojnie moglby w 1 jezdzic.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#47 Postautor: istred » 8 września 2009, o 16:40

Oprocz niego nikogo,
No właśnie. Rymel jest jeden, a chciałby go w zespole mieć każdy klub II ligi. Poza tym piszesz o 1-2 porządnych obcokrajowcach. Czyli kto ten drugi?
Jeżeli Rymelowi Miskolc wypłaci pieniądze w miarę szybko to on się stamtąd nie ruszy.
Dlaczego?

harry
Trener

#48 Postautor: harry » 8 września 2009, o 17:05

Bo taki jest. Jemu tam dobrze kasa wypłacona i... nie ma rozmowy.
No chyba że go przebijesz razy 2. Ale za takie pieniadze to można jeszcze kogos poszukać.
Ale już Gdańsk i Ostrów ostro przebijali ceny zawodników...
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#49 Postautor: Cooper » 8 września 2009, o 17:10

Gelo pisze:Od antycznych czasow licza sie tylko zwyciezcy. Ideą sportu jest rywalizacja. Dlatego nie ma innej opcji jak jazda o awans.

A budzet proponujesz oprzec na kredycie, czy na zebrach o kase z miasta?

Jedzmy o awans, ale niech to sie zrodzi w trakcie sezonu na torze,a nie na przedsezonowych konferencjach. I niech ma ta walka choc 75% pokrycie w budzecie.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
kilar
Trener

#50 Postautor: kilar » 8 września 2009, o 19:10

istred pisze:Czyli kto ten drugi?

No przeciez pisalem, ze jak sie uda zatrzymac Rempalow, Barana, to Rymel wystarczy. W zapasie moze byc np Filinov.

Ale jezeli nie uda sie zatrzymac w/w trojki polakow, to i pewnie na Rymela nie bedzie pieniedzy... wiec podanie w tej chwili nazwiska solidnego zawodnika mija sie z celem, bo zasadniczym argumentem przeciw temu bedzie stwierdzenie - za drogi.