Skład na sezon 2006

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1776 Postautor: Gelo » 29 listopada 2005, o 00:17

Po poście Jagi sytuacja wygląda Gelu tak, że spośród 3 wymienionych awansowiczów (do których kilar słusznie dopisał Zielonkę) 2,5 potwierdza moją tezę. Trzebinia jednak Tarnowowi pomogła i to pod koniec sezonu, kiedy kasa przed barażami z Gdańskiem była bardzo potrzebna.

Naginanie rzeczywistości niestety - Trzebinia nie sponsorowałą Unii przez większość sezonu ale ich trener od poczatku mówił o ekstralidze. Rafineria rzuciał coś przed barażami - o tym każdy wie.
Przykład Marmy jest bardziej wymowny - Rzeszów zaczął się liczyć w walce o awans dopiero w momencie gdy silna firma bardzo mocno się zaangażowała w finansowanie zespołu, co w sezonie 2004 jeszcze nie miało miejsca.

Nigdy tego nie kwestionowałem - po prostu kasa rzucona, bo cel inny. Do tego cały czas zmierzam u nas. Jeżeli prezes Kępa zrozumie, że bez pieniedzy żużla ekstraligowego nie będzie - nie mamy o czym rozmawiać.
Dla mnie sytuacja wygląda tak, że równie zabójcze może okazać się dziadowanie A.D.2005, jak i atak na extraligę bez odpowiedniego zaplecza finansowego.

Ale top jest kompletna bzdura. Bez awansu nie ma mowy o dobnrytch finansach. Najpierw do tego awansu powinni dojrzeć sami zawodnicy, potem działacze, a na końcu dopiero sponsorzy. Nikt trzeźwo myślący nie będzie finansował drużyny bez perspektyw.
[quote[ Ale jeśli nie ma pokrycia finansowego to bierzmy to, na co nas stać [/quote]
... i walczmy kolejne dziesięć lat o 5 miejsce z Grudziądzem i Krosnem.
i jakoś przeboleję, że zostanę przez Ciebie zbesztany za to, iż podoba mi się jazda Joonasa. No cóż my nie-znawcy potrafimy się cieszyć takimi bzdurami jak efektowna jazda i szaleńcze ataki przy bandzie, na które to elementy prawdziwi koneserzy słusznie patrzą z pogardliwym pobłażaniem. :twisted:

No niestety te "szaleńcze ataki przy bandzie" nie wystarczyły nawet na drugoligowe już Opole, bo chłopina męczył się okrutnie. Aż strach pomyśleć co będzie jak pojedzie w Zielonej Górze, Rybniku czy Ostrowie (jeżeli utrzyma skład). Nie wróżę tam niestety nic dobrego. Po prostu Kylmek nie liczy sie w światowym żużlu i żadne sympatie tego nie zmienią. Mogą być tylko większe lub mniejsze rozczarowania. Jedynym ratunkiem dla niego jest lubelski wariant oszczędniościowy - czyli odpuszczanie meczów "z góry przegranych" i jazda w krajówce. Ja go bardzo lubię, ale nie jest to zawodnik gwarantujący chociażby 10 oczek w każdym meczu. Jego dokonania po zakończeniu sezonu w Polsce (Szwecja, Anglia) są mówiac delikatnie bardzo słabe.

Górna czwórka, ewentualnie baraże powinny zapewnić przyzwoitą liczbę kibiców i rozsądne wpływy do klubowej kasy.[/quote]

Awatar użytkownika
jas
Senior
Kontakt:

#1777 Postautor: jas » 29 listopada 2005, o 01:04

Gelo pisze:
Przykład Marmy jest bardziej wymowny - Rzeszów zaczął się liczyć w walce o awans dopiero w momencie gdy silna firma bardzo mocno się zaangażowała w finansowanie zespołu, co w sezonie 2004 jeszcze nie miało miejsca.

Nigdy tego nie kwestionowałem - po prostu kasa rzucona, bo cel inny. Do tego cały czas zmierzam u nas. Jeżeli prezes Kępa zrozumie, że bez pieniedzy żużla ekstraligowego nie będzie - nie mamy o czym rozmawiać.

no to chyba doskonale wiesz, ze nie zrozumial. skoro mowi o szturmowaniu e-ligii z budzetem 1,5 mln, to widac, ze mu na niej nie za bardzo zalezy. i o to ciagle chodzi - kazdy z nas (no moze wiekszosc :wink: ) chcialaby ogladac Karlssona, Maxa, Lorama czy Jedrzejaka w Motorze, ale wiekszosc z nas wie, ze zakontraktowanie ich przy takim budzecie jest niemozliwe. i dlatego staramy sie dyskutowac o wariantach bardziej dla nas "dostepnych".
Srodmiescie zawsze z MOTOREM!!!

Danio

#1779 Postautor: Danio » 29 listopada 2005, o 08:32

Po pierwsze Lee jako stały uczestnik GP nie może jeździć w I lidze! Po wczorajszym spotkaniu PZM nie zmienił tego przepisu, więc temat ten powinien być zamknięty w kwestii Richardsona do TŻ Lublin :!:
Po drugie może tak na juniora klub sprowadziłby Fredrika Lindgrena- i na pozycji juniora byłoby już pozamiatane :D w całej I lidze.Zielona Góra chce zatrudnić jego- tylko nie wiadomo na jaką pozycję :?:
http://www.czarnysport.pl/index.php?id= ... 7270fbc5a0

Awatar użytkownika
czaszka
Junior

#1781 Postautor: czaszka » 29 listopada 2005, o 10:51

Pokemon pisze:No dzięki Danio! Teraz to widzę, że ani Lee, ani Jonas, ani Lindgren..

Można by zaryzykować z Andreasem Messingiem :idea: Na pozycję juniora rzecz jasna 8) W tym sezonie był objawieniem w Danii gdzie wykręcił średnią 2,45 i był lepszy od m.in. Ząbika, H. Andersena, Kościechy, Klingberga, Jędrzejaka czy Bjerre :!: W IM Szwecji seniorów zajął wysokie 8 miejsce, wyprzedzając Lindbaecka.. Pechowo pojechał w IME gdzie wywalczył 8 punktów (t,2,d,3,3) Coś mi się wydaje że niedługo może być następcą Andreasa Jonssona, trzeba go brać :)

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1782 Postautor: Gelo » 29 listopada 2005, o 10:55

czaszka pisze:
Pokemon pisze:No dzięki Danio! Teraz to widzę, że ani Lee, ani Jonas, ani Lindgren..

Można by zaryzykować z Andreasem Messingiem :idea: Na pozycję juniora rzecz jasna 8) W tym sezonie był objawieniem w Danii gdzie wykręcił średnią 2,45 i był lepszy od m.in. Ząbika, H. Andersena, Kościechy, Klingberga, Jędrzejaka czy Bjerre :!: W IM Szwecji seniorów zajął wysokie 8 miejsce, wyprzedzając Lindbaecka.. Pechowo pojechał w IME gdzie wywalczył 8 punktów (t,2,d,3,3) Coś mi się wydaje że niedługo może być następcą Andreasa Jonssona, trzeba go brać :)

Eee - co tak słabo? Jak już sie popisywać to nie można zposzukać kogoś bardziej egzotycznego? Ja bym się nie szczypał - śmiało.

Awatar użytkownika
czaszka
Junior

#1783 Postautor: czaszka » 29 listopada 2005, o 11:02

Śmiej się Gelu, śmiej, jak nam sprzątną Lindgrenów, czy innych, to wtedy bedzie problem, a ten gość na I lige byłby w sam raz :) Może jak jesteś taki znawca tematu to sam zaproponuj kogoś na juniora, tylko proszę przestań już Lindgrenem i wymyśl coś dla nas bardziej przystępnego :roll:

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1784 Postautor: Gelo » 29 listopada 2005, o 11:05

czaszka pisze:Śmiej się Gelu, śmiej, jak nam sprzątną Lindgrenów, czy innych, to wtedy bedzie problem, a ten gość na I lige byłby w sam raz :) Może jak jesteś taki znawca tematu to sam zaproponuj kogoś na juniora, tylko proszę przestań już Lindgrenem i wymyśl coś dla nas bardziej przystępnego :roll:

Co bardziej przystępnego - no tylko Messing czy jak mu tam. A Polak - może być? Chyba nie będzie zbyt drogi. Moze uda się z nim wynegocjować przystępne warunki.

rob7
Senior

#1785 Postautor: rob7 » 29 listopada 2005, o 11:07

oj Gelu, dobrze wiesz że pozycja juniora jest największym problemem TŻ i być może taki
'egzotyczny" młodzian dobrze przygotowany sprzetowo + solidni równi seniorzy da to więcej niż jeden gwiazdor na którego trzeba wyłożyć pół budżetu
PS.
zarządzanie finansami to wielka sztuka bo mając miliony i przepłacając coś zbudować to każdy potrafi

auganoff
Szkółkowicz
Kontakt:

#1786 Postautor: auganoff » 29 listopada 2005, o 11:09

Ale top jest kompletna bzdura. Bez awansu nie ma mowy o dobnrytch finansach. Najpierw do tego awansu powinni dojrzeć sami zawodnicy, potem działacze, a na końcu dopiero sponsorzy. Nikt trzeźwo myślący nie będzie finansował drużyny bez perspektyw.

Gelu, ale czy to nie Marma postawiła cel w postaci awansu i sypnęła na to kasę? Czy to zawodnicy poszli do Marty Półtorak i stwierdzili, że dojrzeli i chcą awansu, zaplanowali go i w związku z tym zwracają się z prośbą o wsparcie? Wydaje mi się, że kolejność była raczej taka, iż to Półtorak zdecydowała się na mocny sponsoring z awansem w tle, postawiła warunki - przejęcie kontroli nad klubem, a potem pojawiła się kasa na Maxa i znakomity sprzęt. Oczywiście zasługa także działaczy, którzy wcześniej z Marmą kontakt nawiązali, ale cały czas chodzi o to, że awans jest pochodną możliwości finansowych.

Swoją drogą to myślę, że jak Jurek dojrzeje do idei awansu i ogłosi to światu to nic nas nie postrzyma :lol: :lol: :lol:

Mogę się zgodzić z Tobą o tyle, że podczas rozmów z ewentualnymi sponsorami trzeba mieć wizję rozwoju klubu, pomysłu na wykorzystanie pieniędzy, przedstawienie planu, który ma zagwarantować lub przynajmniej maksymalnie uwiarygodnić awans. To fakt. Najlepszym przykładem takiego profesjonalizmu jest Dowhan z Zielonej. 2 nieudane sezony, teraz jazda o klasę niżej, a sponsorzy jak byli, tak i są. Ale to jest faza wstępna, która ma zapewnić środki na żużel na dobrym poziomie.
Są środki - jest walka o awans.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1787 Postautor: Gelo » 29 listopada 2005, o 11:12

rob7 pisze:oj Gelu, dobrze wiesz że pozycja juniora jest największym problemem TŻ i być może taki
'egzotyczny" młodzian dobrze przygotowany sprzetowo + solidni równi seniorzy da to więcej niż jeden gwiazdor na którego trzeba wyłożyć pół budżetu
PS.
zarządzanie finansami to wielka sztuka bo mając miliony i przepłacając coś zbudować to każdy potrafi

no no - potwierdzam - ja myśle żeby nie przepłacać - należy poszukać w Afryce. Powinien sie znalezc jakiś murzynek, ktory będzie u nas jezdzil w zamian za naukę polskiego. W końcu w Lublinie wynik jest sprawą drugoplanową. Ważne żeby nie przepłacać, bo przecież kazdy forumowicz zgodnie z przeznaczeniem forum dba w pierwszej kolejności o finanse klubu. Można jeszcze od czasu do czasu walnąć nazwisko z księżyca, żeby wśród dwunastolatków błysnąć reputacją znawcy. I wtedy gra muzyka.
ps. auganoff - z rzeszowem pisałem o sezonie 2004.

Awatar użytkownika
czaszka
Junior

#1788 Postautor: czaszka » 29 listopada 2005, o 11:25

Koleś nie jest chyba zbyt znany, skoro nawet taki żużlowy guru jak Ty go nie zna :lol: Dlatego nie sądzę żeby od razu krzyknął jakąś wyższą sumke typu Rafix-team :wink: No chyba, że Ty chcesz znów oglądać na pozycji juniora jakąś mizerie typu Dominiczak :roll: W przeciwnym wypadku, średni polski junior będzie kosztował w granicach tego co Messing, tak mi się przynajmniej wydaje :) Suma odstępnego + indywidualne wymagania, to jednak spore koszta :? Widze Gelu, że jesteś typem marzyciela, naściągać Karlssona, Lorama, Hamilla, Lindgrena i niech wali się świat :lol: Boże jak dobrze, że jesteś tylko dziennikarzem, a nie dyrektorem - puściłbyś klub z torbami jeszcze przed sezonem :lol:

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1789 Postautor: Gelo » 29 listopada 2005, o 11:28

czaszka pisze:Koleś nie jest chyba zbyt znany, skoro nawet taki żużlowy guru jak Ty go nie zna :lol: Dlatego nie sądzę żeby od razu krzyknął jakąś wyższą sumke typu Rafix-team :wink: No chyba, że Ty chcesz znów oglądać na pozycji juniora jakąś mizerie typu Dominiczak :roll: W przeciwnym wypadku, średni polski junior będzie kosztował w granicach tego co Messing, tak mi się przynajmniej wydaje :) Suma odstępnego + indywidualne wymagania, to jednak spore koszta :? Widze Gelu, że jesteś typem marzyciela, naściągać Karlssona, Lorama, Hamilla, Lindgrena i niech wali się świat :lol: Boże jak dobrze, że jesteś tylko dziennikarzem, a nie dyrektorem - puściłbyś klub z torbami jeszcze przed sezonem :lol:

Jak dobrze że jesteś tylko kibicem - ze swoimi pomysłami spuściłbyś nas na dno drugiej ligi.

rob7
Senior

#1790 Postautor: rob7 » 29 listopada 2005, o 11:29

...oczywiście można walnąć też teze z księzyca że firmy mają obowiązek łożyć na TŻ wielkie kwoty bo TZ musi być w e-lidze, otóż żużel jest sportem niszowym, efekty markentigowe niewielkie i dlatego tak nie wiele firm sponsoruje żużel, większe kwoty możliwe są tylko wtedy jeżeli prezes jakiejś firmy jest kibicem żużla bo na bazie teorii marketingu nie da się uzasadnić przekazywania dużych kwot na sponsoring drużyny żużlowej
PS
kontraktu w żużlu to troche loteria ( z wyłączeniem może 8-10 zawodników z GP)
i właśnie mająć budzet 1,5 trzeba postawić na zawodników którzy się bądź odbudują
w I lidze lub będą objawieniem sezonu i nie ma co wyśmiewać propozycji bazujących na możliwościach finansowych

auganoff
Szkółkowicz
Kontakt:

#1791 Postautor: auganoff » 29 listopada 2005, o 11:38

Gelo pisze:Ważne żeby nie przepłacać, bo przecież kazdy forumowicz zgodnie z przeznaczeniem forum dba w pierwszej kolejności o finanse klubu. Można jeszcze od czasu do czasu walnąć nazwisko z księżyca, żeby wśród dwunastolatków błysnąć reputacją znawcy. I wtedy gra muzyka.
ps. auganoff - z rzeszowem pisałem o sezonie 2004.

A ja pisałem o sezonie 2005 bo wydawało mi się, że dyskutujemy o awansie.

Co do finansów to niepotrzebnie ironizujesz - spora część bywalców forum to ludzie wykształceni i potrafią wyciągać wnioski z przypadku Piły (bo siły przebicia Bydgoszczy to my raczej nie mamy), ciągłe zmiany nazwy aby uciec od długów są żałosne, a my i tak mamy to już na koncie.
Żeby zakończyć temat - filozofia "zróbmy awans, a pieniądze na pewno się znajdą" jest mi obca.
Co do Messinga (o którym przyznaję nie słyszałem) - pomysł ciekawy, a główną jego wadą wydaje się fakt, że nie to nie Gelo jest autorem. :wink:

Awatar użytkownika
Łoptymista
Trener

#1792 Postautor: Łoptymista » 29 listopada 2005, o 11:39

większe kwoty możliwe są tylko wtedy jeżeli prezes jakiejś firmy jest kibicem żużla bo na bazie teorii marketingu nie da się uzasadnić przekazywania dużych kwot na sponsoring drużyny żużlowej

Skąd to wszystko wiesz? Bo jeśli są to tylko twoje wydumania to jesteś w błędzie, a twoja teoria marketingowa nadaje sie do potłuczenia o kant zadka.
Czy prezes Malmy był kibicem żużla, czy cały zarząd Atlasa i Lecha kibicuje żużlowcom? Sport masowy jest ciagle znakomitą formą promocji i nie powtarzaj zasłyszanychy frazesów
mydląc nam oczy niszczowością żużla. Bo jak w takim przypadku należy traktować skoki narciarskie :|

sledzio

#1793 Postautor: sledzio » 29 listopada 2005, o 11:45

Wy tutaj tak o zawodnikach a wiadomo cos na temat trenera ? kto zostanie terenerem Teżetu ?

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1794 Postautor: Gelo » 29 listopada 2005, o 11:47

Co do finansów to niepotrzebnie ironizujesz - spora część bywalców forum to ludzie wykształceni

no ja wiem - wykształcenie podstawowe (ze względu na wiek) - profil: ekonomia, specjalność: finanse, certyfikat: oszczędne zarządzanie przedsiebiorstwem.
Co do Messinga (o którym przyznaję nie słyszałem) - pomysł ciekawy, a główną jego wadą wydaje się fakt, że nie to nie Gelo jest autorem. :wink:

No ja nie wpadłbym na tak idiotyczny pomysł. Ważniejsze jest dla mnie dobro klubu a nie popisywanie sie pseudowiedzą. Jak ktoś tę wiedzę ma, nie musi się popisywać.

Danio

#1795 Postautor: Danio » 29 listopada 2005, o 11:56

Czy ktoś czytał wczorajszy LSE? są w nim wywiady z żużlowcami przymierzanymi ( w czasie przyszłym i przeszłym)do TŻ. Jest też z Świstem z którym ponoć klub ma zacząć rozmowy :!: oraz wywiad z Staszkiem, gdzie podobno dostał mniejsze pieniądze w GKM a w Lublinie wszystko było dograne z kontraktem lecz jak sam mówi wyszły małe "niesmaczne historie" i uznał że nie wszystko można kupic za mamonę :shock: czy ktoś wie o co chodziło Pawłowi S. :?:

rob7
Senior

#1796 Postautor: rob7 » 29 listopada 2005, o 11:56

Łoptymista pisze:
większe kwoty możliwe są tylko wtedy jeżeli prezes jakiejś firmy jest kibicem żużla bo na bazie teorii marketingu nie da się uzasadnić przekazywania dużych kwot na sponsoring drużyny żużlowej

Skąd to wszystko wiesz? Bo jeśli są to tylko twoje wydumania to jesteś w błędzie, a twoja teoria marketingowa nadaje sie do potłuczenia o kant zadka.
Czy prezes Malmy był kibicem żużla, czy cały zarząd Atlasa i Lecha kibicuje żużlowcom? Sport masowy jest ciagle znakomitą formą promocji i nie powtarzaj zasłyszanychy frazesów
mydląc nam oczy niszczowością żużla. Bo jak w takim przypadku należy traktować skoki narciarskie :|

sam sobie przeczysz, sport masopwy tak a od kiedy to żużel jest sportem masowym ? widziałeś jakąś transmisje w TVP1, w TVP2, TVN, Polsacie, sposorując skoki narciarskie docieram do kilkumilionowej widowni (TVP1) sponsorując TZ docieram do kilkdziesięciotysięcznej (ciągle tej samej) uwzględniając wyjazdy w e-lidze byłby to większy odbiór (Polsat Sport) tak więc nie powtarzaj zasłyszanych frazesów o znakomitej promocji poprzez sponsoring żużla i cieszyć się należy że udało się skonstruować budżet
na poziomie 1,5 mln i chwała Sipmie że łoży cokolwiek na żużel bo nie sądzisz że wzrosła sprzedzaż maszyn rolniczych z okazji sponsoringu żużla
PS
jest wiele podręczników na temat marketingu, skuteczności reklamy poczytaj...

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1798 Postautor: Gelo » 29 listopada 2005, o 12:05

A może ten zawodnik :?:
Tobias JOHANSSON (PKŻ Polonia Piła)

Ja sie zaraz zastrzelÄ™...

rob7
Senior

#1799 Postautor: rob7 » 29 listopada 2005, o 12:09

... ja pewnie też , ludzie dyskutujmy poważnie

Awatar użytkownika
Łoptymista
Trener

#1800 Postautor: Łoptymista » 29 listopada 2005, o 12:11

rob7 pisze:widziałeś jakąś transmisje w TVP1, w TVP2, TVN, Polsacie

Tak. Nie sam Posat Sport pokazuje żużel.

sposorując skoki narciarskie docieram do kilkumilionowej widowni (TVP1) sponsorując TZ docieram do kilkdziesięciotysięcznej (ciągle tej samej) uwzględniając wyjazdy w e-lidze

Sponsorujesz skoki?
Skąd wiesz do jakiej widowni docierasz sponsoując TŻ?? W SMG KRC pracujesz? Masz jakieś badania na ten temat. Poza tym wcześniej pisałeść nie o samym TŻ, a co całym żużlu jako dyscyplinie. Bądź konsekwentny. Ok. Przynajmniej postaraj się być. Nie odpowiedziałeś mi na pytanie o wymienionych przeze mnie sponsorów? Więc powtórzę je w wersji skróconej: co skłoniło FRANCUZA z Malmy do wydawania dużych pieniędzy na sposnorowanie żużla w Częstochowie. Miłość do czarnego sportu? Bo z twoich wywodów wynika, że nic innego na to by nie wskazywało.

tak więc nie powtarzaj zasłyszanych frazesów o znakomitej promocji poprzez sponsoring

Aleś ty oryginalny i błyskotliwy. Nawet zdanie potrafisz przepisać i nieco przerobić.

jest wiele podręczników na temat marketingu, skuteczności reklamy poczytaj...

Wiem o tym. Problem czy ty chociaż jeden z nich zacząłeś chociaż czytać. A jeśli tak to czy coś z tego zrozumiałeś