Lubelski żużel w archiwalnej prasie

żużel w Lublinie

Wolę, aby skany w tym wątku pojawiały się w postaci:

Pełnego obrazu bez konieczności otwierania i powiększania
17
28%
Miniatur bez konieczności czekania, aż się pełne skany załadują
25
41%
Wali mnie to ;)
19
31%

Liczba głosów: 61

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
RadeKas
Trener
Kontakt:

Re: Lubelski żużel w archiwalnej prasie

#51 Postautor: RadeKas » 30 października 2011, o 16:16

meesha pisze:Przecież nadal żyje :)

No to na "motór" go i niech jedzie na juniorce :lol: .

Chodzilo mi o to, ze przydalby nam sie taki junior co w wieku 16 lat leje wszystkich.
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.

meesha
Trener
Kontakt:

#52 Postautor: meesha » 30 października 2011, o 17:07

No wiem, wiem... Ale w sumie Fierlej po latach wrócił i nieźle mu idzie, Szombierski czy Staszewski podobnie. Może w takim razie warto z Panem Włodzimierzem porozmawiać o przyszłym sezonie ;)

OK, parę dni się obijałem to teraz trzeba odrabiać zaległości. Wojtek idzie w jakość (czyli w prhistorię) to ja muszę chociaż ilością nadrabiać :D

SEZON 1990

Na dobry początek wydawnictwo "Speedway Magazyn Żużlowy Sezon 1990" wydane przez "Gazetę Nową". Przypomnienie wyników sprzed sezonu:

Obrazek

Kilka słów wstępu do sezonu w zupełnie nowych realiach:

Obrazek

Kadra Motoru:

Obrazek

Ze skarbu kibica gazety Tempo - "Speedway'90" przypomnienie wyników naszych żużlowców w krajowych imprezach ubiegłego sezonu:

Obrazek

Lista klasyfikacyjna II Ligi AD 1989:

Obrazek

Kadra zespołu:

Obrazek

Terminarz:

Obrazek

I jako bonus zdjęcia obcokrajowców z kontraktami w lidze polskiej (nigdzie indziej nie widziałem zdjęcia Axela Jepsena więc dla niego samego warto to zamieścić) :)

Obrazek

I ponownie "Speedway Journal", druga część z cyklu "Hansa Nielsena nigdy za wiele" ;)

Obrazek

Wewnątrz numeru materiał o tym skąd się wziął Nielsen w Motorze:

Obrazek
Obrazek

Coś z cyklu "Poznajmy się":

Obrazek

Nie mogło zabraknąć kadry:

Obrazek

A na koniec bonus - słów parę o lubelskim żużlu okraszone zdjęciem:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

W marcu 1990 r. do rodziny żużlowych czasopism dołącza rzeszowski Magazyn Ilustrowany "Żużel", a w nim m.in. również o kulisach podpisania kontraktu z Hansem Nielsenem:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

W dobie raczkującego kapitalizmu kto żyw tworzy pismo o żużlu :) Kolejnym jest bydgoska "Speedway Rewia", w numerze pierwszym takie oto zdjęcie ze znanej nam już serii ;)

Obrazek

Oraz kadra Motoru Lublin na sezon 1990:

Obrazek

Tyle tytułem wstępu do sezonu 1990. Nie zanudzam za bardzo? :lol:
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Koper
Trener
Kontakt:

#53 Postautor: Koper » 30 października 2011, o 19:47

meesha pisze:Nie zanudzam za bardzo? :lol:

Wręcz przeciwnie :!: :)

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#54 Postautor: kibicLBN » 30 października 2011, o 19:52

Jak ktoś urodził się w 90 roku jak ja albo później to tak ten Nielsen nie szokuje, ale jak czytam stare gazety, słucham wspomnień starych fanów żużla to taka sensacja była jak Pawliccy w II lidze w tym roku albo i większa.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
Hela
Kadrowicz

#55 Postautor: Hela » 30 października 2011, o 20:06

Zdecydowanie większa. Jakieś 1756 razy.
Żeby krytyka była konstruktywna, należy przykre zdanie zakończyć pozytywnym akcentem.
Na przykład: Jesteś wyjątkowym ch*jem, ale masz za to ładne buty!

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#56 Postautor: kibicLBN » 30 października 2011, o 20:10

Nawet nie wiesz Helu jak ta liczba do mnie przemawia :P

Koper
Trener
Kontakt:

#57 Postautor: Koper » 30 października 2011, o 20:14

kibicLBN pisze:Jak ktoś urodził się w 90 roku jak ja albo później to tak ten Nielsen nie szokuje, ale jak czytam stare gazety, słucham wspomnień starych fanów żużla to taka sensacja była jak Pawliccy w II lidze w tym roku albo i większa.

To była zdecydowanie większa sensacja, do tego stopnia, że w zasadzie nie brakowało osób, które twierdziły, że informacja o Nielsenie to może być co najwyżej żart Prima Aprilisowy :)

Awatar użytkownika
Cz@rek
Trener

#58 Postautor: Cz@rek » 30 października 2011, o 21:15

Powiem szczerze do 90 roku żużel znałem, ale nie specjalnie mnie fascynował...zmienił to właśnie szum medialny jaki powstał
po zakontraktowaniu Nielsena do Lublina-pomyślałem sobie skoro do takiego przeciętnego klubu przychodzi taki "gość"
to nie można tego nie zobaczyć i od 1.04.1990 nie opuszczałem juz żadnych zawodów w naszym miescie :D

Awatar użytkownika
wojtek_78
Szkółkowicz

#59 Postautor: wojtek_78 » 30 października 2011, o 21:24

Jak o Nielsenie to o Nielsenie.
Obrazek

Rudy
Junior

#60 Postautor: Rudy » 31 października 2011, o 08:46

kibicLBN pisze:Jak ktoś urodził się w 90 roku jak ja albo później to tak ten Nielsen nie szokuje, ale jak czytam stare gazety, słucham wspomnień starych fanów żużla to taka sensacja była jak Pawliccy w II lidze w tym roku albo i większa.

Nie wiem czy dobrze pamietam,ale chyba później odkryciem talentu,który u nas zaczął startować na juniorce był Leigh Adams.Motor był chyba jego pierwszym klubem w Polsce.Ach to były czasy.KibicLBN to ty jeszcze nie widziałeś u nas pełnego stadionu jak za tamtych czasów, jak stadion był wypełniony do ostatniego miejsca,łącznie z miejscami stojącymi.
"Nigdy nie rozmawiaj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem".

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#61 Postautor: kibicLBN » 31 października 2011, o 09:28

W sporym procencie pełny był na barażu z Zielonką to pamiętam.

Awatar użytkownika
Hela
Kadrowicz

#62 Postautor: Hela » 31 października 2011, o 09:49

To takie porównanie jak wcześniej Hansa w Motorze do Pawlickich w Pile 8)
Kto tego nie oglądał nie jest sobie w stanie wyobrazić, że tak mogło być.
Tak samo jak ja nie jestem sobie w stanie wyobrazić podobno jeszcze większej publiki na starym stadionie podczas meczów z ZSRR. Masz coś o tym Wojtku?
Żeby krytyka była konstruktywna, należy przykre zdanie zakończyć pozytywnym akcentem.
Na przykład: Jesteś wyjątkowym ch*jem, ale masz za to ładne buty!

ermen
Zawodowiec

#63 Postautor: ermen » 31 października 2011, o 09:55

Rudy pisze: Nie wiem czy dobrze pamietam,ale chyba później odkryciem talentu,który u nas zaczął startować na juniorce był Leigh Adams.Motor był chyba jego pierwszym klubem w Polsce.Ach to były czasy.KibicLBN to ty jeszcze nie widziałeś u nas pełnego stadionu jak za tamtych czasów, jak stadion był wypełniony do ostatniego miejsca,łącznie z miejscami stojącymi.

Adams nie startował jako junior. Talent pokazał od razu w pierwszym swoim starcie. Jesli dobrze pamiętam, z Morawskim ZG wyczesał komplet i ustanowił przy okazji rekord toru. Przyćmił nawet samego Nielsena.
Każdemu jego Everest...

Koper
Trener
Kontakt:

#64 Postautor: Koper » 31 października 2011, o 11:59

Przy czym Hans Nielsen w tym meczu, który został rozegrany 7 kwietnia 1991 roku również wyczesał komplet punktów. Motor rozgromił wówczas zielonogórzan w stosunku 61:29. Szkoda że to nie my na koniec sezonu świętowaliśmy wówczas złoto ale właśnie zielonogórzanie. Było tak m.in. za sprawą wpadek jakie w tamtym sezonie zaliczył Adams, o czym więcej pewnie napisze Gelo. M.in. w Gorzowie przegraliśmy 44:46, a Adams w tym meczu zdobył zaledwie 5 punktów.

Awatar użytkownika
Jcob
Senior

#65 Postautor: Jcob » 31 października 2011, o 12:04

Tak na szybko to bodajże w Gorzowie Adams dał dupci :) Nielsen wtedy startował w skórze Darka Stenki i jechał na pożyczonym sprzęcie od Marka Kępy. Nie przeszkodziło mu to w wykręceniu 18 pkt :D
"Hans Nielsen, niczym taka dobra kwoka, czuwająca nad swym kurczęciem."

Awatar użytkownika
synek

#66 Postautor: synek » 31 października 2011, o 12:11

ja osobiście nie mam takich wycinek jedyne info to z książki pana Maja i z kuriera lubelskiego z 2007 roku jak było 60lecia żużla w lublinie to była opisane jak Wiesław (Wojtek) Kowalski na ostatnim łuku pod zegarem pokonał Igora Plechanowa wtedy ówczesnego wicemistrza świata.jeśli ktoś ma coś odnośnie tych meczów z ZSRR byłbym bardzo wdzięczny za zamieszczenie ich tu.
P.s dużo wycinek z gazet mają siostry mojego ojca postaram się coś wyrwać od nich chociaż będzie to trudne bo nasze relacje nie są rewelacyjne ale spróbuje.

meesha
Trener
Kontakt:

#67 Postautor: meesha » 31 października 2011, o 12:14

ale chyba później odkryciem talentu,który u nas zaczął startować na juniorce był Leigh Adams.

Spokojnie, wszystko w swoim czasie. Dopiero zaczynamy sezon 1990 :lol: Adams zaczął u nas jazdę w wieku 20 lat, ale nie "na juniorce" bo wtedy nie było tej bzdury z zagranicznym juniorem :p A rok później będąc naszym zawodnikiem zdobył w Pfaffenhofen tytuł IMŚJ. Ale jak już mówiłem - do tego dojdziemy za czas jakiś ;)
A i Wojtek swoje materiały będzie zapewne umieszczał chronologicznie "na dochodzenie" więc i do tych meczów z ZSRR kiedyś dotrzemy :) Bardzo możliwe, że i ja coś będę miał na ten temat jako artykuł wspomnieniowy gdzieś w "TŻ" z lat 90-tych. Wtedy ta gazeta była skarbnicą wiedzy również o historii żużla, a nie jak teraz tylko relacje, wywiady, relacje i wywiady...
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Koper
Trener
Kontakt:

#68 Postautor: Koper » 31 października 2011, o 12:23

meesha pisze:A i Wojtek swoje materiały będzie zapewne umieszczał chronologicznie "na dochodzenie" więc i do tych meczów z ZSRR kiedyś dotrzemy :) Bardzo możliwe, że i ja coś będę miał na ten temat jako artykuł wspomnieniowy gdzieś w "TŻ" z lat 90-tych.
Jeśli chodzi o mecz POLSKA-ZSRR to kojarzę informację, że pod naporem publiczności została wyłamana banda.

meesha
Trener
Kontakt:

#69 Postautor: meesha » 31 października 2011, o 13:10

Jeszcze mi się zaplątał jeden przedsezonowy wycinek. To z pierwszego numeru tygodnika "Na Wirażu", który ukazał się pod koniec marca:

Obrazek

Tymczasem w marcu żużlowcy Motoru odbyli dwa sparringi - w Tarnowie z Unią i u siebie z gdańskim Wybrzeżem (wycinki z 2. numeru "Speedway Rewia", nie sugerujcie się napisaną po hebrajsku, czyli od prawej do lewej, kolejnością drużyn) :)

Obrazek
Obrazek

Obrazek

W tej samej gazecie na ostatniej stronie okładki zdjęcie z finału IMP 1989 w Lesznie. Od lewej: Jerzy Głogowski, Wojciech Załuski, Janusz Stachyra:

Obrazek

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#70 Postautor: Gelo » 31 października 2011, o 14:05

w czerwonym jedzie Jasio Stachyra :)

meesha
Trener
Kontakt:

#71 Postautor: meesha » 31 października 2011, o 14:14

25 marca Jerzy Głogowski wystartował w otwierającym sezon Kryterium Asów w Bydgoszczy ("Speedway Rewia"):

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ale wszyscy czekali już na to co miało wydarzyć się w niedzielę, 1 kwietnia 1990 roku. Przyjedzie czy to prima-aprilis? Przyjechał. Ale kompletu nie zrobił :p

"Speedway Rewia":

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

"Żużel":

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

"Na Wirażu":

Obrazek

Jak na "wielkie święto" to dość skromna relacja ;)

meesha
Trener
Kontakt:

#72 Postautor: meesha » 31 października 2011, o 14:16

Gelo pisze:w czerwonym jedzie Jasio Stachyra :)

Oczywiście. Dzięki za sprostowanie, a wystarczyło na rlacha zerknąć...

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#73 Postautor: Gelo » 31 października 2011, o 14:18

akurat nie patrzylem na rlacha - wystarczy po wzroscie i kasku rozpoznac - Krzystyniak jezdził wtedy w uvexie :)

meesha
Trener
Kontakt:

#74 Postautor: meesha » 31 października 2011, o 14:19

Krzystyniak jezdził wtedy w uvexie

No to już przesada ;)

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#75 Postautor: Gelo » 31 października 2011, o 14:22

potwierdzam - na szczescie takie rzeczy juz sie leczy - przy wylotówce na Biłgoraj jest odpowiedni ośrodek pomocy :)
Ostatnio zmieniony 31 października 2011, o 15:03 przez Gelo, łącznie zmieniany 1 raz.