Lubelski klub w sezonie 2012

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Sztyvny
Szkółkowicz

Re: Lubelski klub w sezonie 2012

#101 Postautor: Sztyvny » 30 września 2011, o 10:35

Naprawde wierzysz ze ujrzysz u nas na torze Holdera ewentualnie Lindgrena? :)

Prawda jest taka, ze w e-lidze zostaje 10 zawodnikow z GP.

Zielona - Protasiewicz
Leszno - Hampel
Torun - Holder
Gorzow - Gollob
Rzeszow - Crump
Wroclaw - Bjerre
Bydgoszcz - Sajfudinow
Gdansk - Ward
Tarnow - "Greg"
Czewa - "Jonsson"

Oczywiscie to umowne i inne osoby moge zostac a inne odejsc, ale z samej zielonki odchodzi 2 gosci z GP, wiec powiedzmy, ze mozna ich przypisac do Tarnowa i Czewy. A w takim ukladzie zostaje prawdopodobnie Pedersen, Harris, Lidngren i jeszcze 2 zawodnikow. Jednego mozemy miec na 100%.

Warto pamietac jeszcze o jednym. W tym roku mielismy bardzo mocna ekipe jak na 2 lige (coprawda nie wszyscy wypalili, ale jednak Stead i Suchy to byly niezle nazwiska transferowe, to samo Lukaszewski), a i tak awans sam nie przyszedl. Jesli mamy bic sie o wyzsze cele, nie mozna isc w oszczednosci, bo bedzie problem.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#102 Postautor: kibicLBN » 30 września 2011, o 10:44

istred pisze:Nawet na II ligę, przy dużym budżecie nie udało nam się zakontraktować żadnego sensownego juniora, to jakim cudem mielibyśmy znaleźć takiego na eligę?

A takim, że teraz nie ma już tego nieudacznika Wilka....
istred pisze:
Zawodników pierwszoligowych pokroju Jeleniewskiego, Stachyry, Trojanowskiego, Szczepaniaka, Jabłońskiego - jest na pęczki i ciut ciut - będzie z czego wybierac i tu chyba rola trenera.
To nie są zawodnicy pierwszoligowi. To znaczy po części ;)
Jeleniewski OK - jeździł trochę w elidze, obył się w startach z najlepszymi. Solidny pierwszoligowiec. Szczepaniak, Jabłoński (poza Gnieznem), Stachyra - tylko w razie jakbyśmy mieli stoczyć dramatyczną walkę o utrzymanie i jechać składem oszczędnościowym; Trojanowskiego nie chciałbym nawet w II lidze.

Jabłoński ma śr. wyjazdową powyżej 2,0
Gratuluję ;)
Ostatnio zmieniony 30 września 2011, o 10:47 przez kibicLBN, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

jerry78
Trener

#103 Postautor: jerry78 » 30 września 2011, o 10:46

Zapamiętajcie jedną rzecz, że ekstaliga rozrasta się do 10 zespołów, do tego dochodzi ograniczenie 1 zawodnika GP i obowiązek startów 4 Polaków w składzie, więc popyt na czołowych zawodników I-ligowych drastycznie wzrośnie w ekstalidze.
10 zespołów z ekstaligi skorzysta z 10 zawodników z GP, więc tylko tutaj jest ogromna szansa dla klubów I-ligowych o zakontraktowanie jakiegoś wymiatacza. Pozostali solidni zawodnicy nie jezdzący w GP a szczególnie Polacy będą potrzebni w klubach ekstaligowych jak tlen. O takich zawodników jak Ułamek czy Kasprzak będą zabijać się kluby ekstaligowe, więc myślmy trochę realnie. Wszystko to spowoduje, że poziom I ligi powinien się trochę obniżyć.

Zacznijmy od tego, że trenerem musi zostać Grzegorz Dzikowski. Wtedy on mając wiedzę o planowanym budżecie, nakreśleniu mu przez zarząd celów sportowych na sezon 2012 i dzięki znajomościom i dobrym kontaktom z niektórymi zawodnikami, z którymi współpracował buduje zespół w oparciu dodatkowo o ksm.

Zagraniczni: Lindbaeck, Woodward
Polacy: Miesiąc, Baran, Lampart (raczej pewniacy do podpisania kontraktu), Jeleniewski, D. Stachyra (ja bym go chciał, bo możliwości duże a ksm niski, ale różnie może być), może K. Jabłoński lub Chrzanowski (podobno sam chce u nas jeździć)
Juniorzy: T. Musielak lub Adamczewski (jeśli do Leszna wrócą Pawliccy), do tego Borowicz (raczej pewniak) i Michael Jepsen Jensen

Taki skład spokojnie gwarantuje pierwszą czwórkę ale myślę, że nawet skuteczną walkę o awans.
Ostatnio zmieniony 30 września 2011, o 11:18 przez jerry78, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Dobromir
Zawodowiec
Kontakt:

#104 Postautor: Dobromir » 30 września 2011, o 10:50

W Toruniu zostanie Sullivan i prawdopodobnie Ward. Gdańsk to sobie będzie mógł pomarzyć o nim. Nie wiadomo kto zostanie w Zielonej Górze jeszcze. Na pewno będzie kilka nazwisk do wzięcia. Nie wiadomo czy G. Łaguta nie dostanie dzikiej karty. W ekstralidze jest miejsce dla 10 zawodników z GP więc pozostała szóstka wyląduje w 1. Kwestia tylko komu kogo się uda ściągnąć, bo taki Lindgren czy Harris mnie wogóle nie przekonują.

Zawodnicy z GP też umieją kalkulować i wiedzą, że w pierwszejlidze łatwiej o 13 punktów niż o 10 w ekstralidze a pieniążki takie same albo większe.

Co to ściągnął bym jakiegoś ruskiego. Denis Nosow mnie przekonuje jakby dostał fury lepsze to na 1 lige by się nadał.
Ostatnio zmieniony 30 września 2011, o 10:53 przez Dobromir, łącznie zmieniany 1 raz.

GeloG89
Szkółkowicz

#105 Postautor: GeloG89 » 30 września 2011, o 10:51

Czytam z zaciekawieniem niektóre propozycje. Kilka z nich myślę że spokojnie by utrzymała się w e-lidze a może i powalczyła o coś więcej. Zejdźmy na ziemie. Budżet na przyszły rok pewnie będzie na środek tabeli. Kwestia by dobrać tak zawodników jak np. w tym roku Grudziądz i powalczyć o tą czwórkę. Teraz najważniejsze zadanie to ściągnąć jak najwięcej sponsorów, bo jest na to czas. Myślę że teraz najważniejsze jest uporządkować sytuacje w klubie, w szkółce i zbudować mocne fundamenty pod tą e-lige.

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#106 Postautor: niespokojny » 30 września 2011, o 10:58

Jeleniewski(wychowanek, jemu powinno zalezec na klubie i mobilizowac reszte)
Kuciapa(bedzie mial bardzo niski KSM, a tor u nas mu pasuje)
Ljung(po tegorocznych przygodach nie powinien duzo krzyczec, niski KSM)
Kosciuch(lub jakis inny polak)
Lindbaeck
Adamczewskiego bym tu widzial
M.J Jensen

Takim skladem pierwsza 4 na bank. W odwodzie zostawilbym 1 albo 2 z trojki Miesiac, Baran, Woodward. Reszta sie kompletnie nie nadaje na I lige.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

Awatar użytkownika
Mars
Zawodowiec

#107 Postautor: Mars » 30 września 2011, o 11:00

Moj tyP na 2012 r.

9. Karlsson
10.Kuciapa
11.Harris
12.Jeleniewski
13.Miśkowiak
14.
15

Rez. Woodward, Baran, Miesiac, Lampart

Myśle że na taki skład będzie szansa.
LUBELSKI WĘGIEL za 2 mln złotych :lol: :lol:

Awatar użytkownika
istred
Trener

#108 Postautor: istred » 30 września 2011, o 11:38

Tylko nie Kuciapa... nie żartujcie sobie :?
Do niego Baran, Miesiąc, Lampart, Stachyra i mecze możemy rozgrywać w Rzeszowie :?

Połowa sukcesu to będzie armata z GP i bardzo dobry junior.
Jest jeszcze jedno ciekawe nazwisko. Wiem, że średnio pokazał się w Polsce, ale gość ma ogromne możliwości i może z niego wyrosnąć drugi Emil Sajfutdinov - Ilia Czałow (gówniarz, a już ma na rozkładzie kilku niezłych żużlowców i w swojej lidze robi naprawdę niezłe wyniki).
Ostatnio zmieniony 30 września 2011, o 11:54 przez istred, łącznie zmieniany 1 raz.

Sztyvny
Szkółkowicz

#109 Postautor: Sztyvny » 30 września 2011, o 11:47

Ilia Czałow

Znow kwestia, w co celujemy. Jesli srodek tabeli, to mozna eksperymentowac. Jesli mamy jechac o awans, musimy miec pewniakow - albo bardzo solidny junior zagraniczny (Tai?), albo 2 w miare sensownych krajowcow, co z kolei pozwala na zmniejszenie ilosci Polskich seniorow i umozliwia wstawienie dodatkowego, silnego obcokrajowca.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#110 Postautor: kibicLBN » 30 września 2011, o 11:49

istred pisze:Tylko nie Kuciapa... nie żartujcie sobie :?
Do niego Baran, Miesiąc, Lampart, Stachyra i mamy mecze możemy rozgrywać w Rzeszowie :?

Zdecydowanie popieram. Nie przenoście nam Rzeszowa do Lublina....

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#111 Postautor: Gelo » 30 września 2011, o 11:55

Sztyvny pisze:
Ilia Czałow

Znow kwestia, w co celujemy. Jesli srodek tabeli, to mozna eksperymentowac. Jesli mamy jechac o awans, musimy miec pewniakow - albo bardzo solidny junior zagraniczny (Tai?), albo 2 w miare sensownych krajowcow, co z kolei pozwala na zmniejszenie ilosci Polskich seniorow i umozliwia wstawienie dodatkowego, silnego obcokrajowca.

Tai nie bedzie juz juniorem - urodzony w 90 roku

Awatar użytkownika
istred
Trener

#112 Postautor: istred » 30 września 2011, o 11:56

Sztyvny pisze:Znow kwestia, w co celujemy. Jesli srodek tabeli, to mozna eksperymentowac. Jesli mamy jechac o awans, musimy miec pewniakow - albo bardzo solidny junior zagraniczny (Tai?), albo 2 w miare sensownych krajowcow, co z kolei pozwala na zmniejszenie ilosci Polskich seniorow i umozliwia wstawienie dodatkowego, silnego obcokrajowca.

Też jestem podobnego zdania.
Z jednej strony potrzebny nam pewniak, z drugiej strony jeśli zaryzykujemy to możemy "wyszkolić" sobie takiego zawodnika jak Bydgoszcz Emila.

Tai nie bedzie juz juniorem - urodzony w 90 roku
to na seniora go brać.

Awatar użytkownika
Kiry
Senior

#113 Postautor: Kiry » 30 września 2011, o 12:00

A znany jest już regulamin rozgrywek I ligi na 2012 rok?
Wydaje mi się że nie, więc na dobrą sprawę (w teorii) możemy mieć w składzie meczowym nawet dwóch zawodników z GP 8)

A z drugiej strony wcale się nie zdziwię jeżeli będzie zakaz dla zawodników z GP na jazdę w innych ligach poza ekstralipą....
Obrazek

Awatar użytkownika
istred
Trener

#114 Postautor: istred » 30 września 2011, o 12:02

Nie, no czegoś takiego nie zrobią, bo część zawodników w ogóle nie mogłaby startować w Polsce i moim zdaniem zrezygnowaliby oni z GP, bo przecież to na lidze, a nie na GP zarabiają.

Awatar użytkownika
Kiry
Senior

#115 Postautor: Kiry » 30 września 2011, o 12:04

"Nie takie kasy się pruło", nic mnie nie zdziwi w wykonaniu granatowomarynarkowych i reszty towarzystwa vide Dowhan i ustalenia przed sezonem 2011 roku a płaczem na rok 2012 z 3ma zawodnikami z GP w kadrze :lol:
Obrazek

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#116 Postautor: grzesieck » 30 września 2011, o 12:05

Dobromir pisze:Lindgren czy Harris mnie wogóle nie przekonują.

Dobromir pisze:Denis Nosow mnie przekonuje

: D
METHANOL ADVENTURE TEAM

Baner

#117 Postautor: Baner » 30 września 2011, o 12:34

A nikt z Was nie wymienił Kornelisena. Myślę że po tym co pokazał w tym sezonie w Polsce i innych ligach mógłby się fajnie wpasować w skład. Z dzisiejszego skąłdy zostawił bym Miesiąca, który od kilku meczy pokazuje niezły poziom i przy odpowiednim sprzęcie śmigał by. Oczywiście wziął bym Barana ( tutaj może zarówno zaskoczyć na plus jak i zawieśc na całej linii dlatego szersza ławka musi byc). Ostatni zawodnik z kadry 2011 to Woodward zasłużył na miejsce w składzie w I lidze.

Awatar użytkownika
Misionis
Junior

#118 Postautor: Misionis » 30 września 2011, o 12:43

Jak dla mnie Holta, AJ i reszta z tego roku + junior i będzie dobrze:) Baran i Miesiąc to powinien być trzon na za rok, przygotowani przez Dzikowskiego darzą radę. Pewnie zaraz napiszecie, że Holta + AJ to kosmos, ale wystarczy sobie przypomnieć Skórę czy Pawlickich jeżdżących w 2 lidze i wyciągnąć wniosek, że nie są to nierealne sprawy.

A e-liga w Lublinie - to dla mnie brzmi kosmicznie

Sztyvny
Szkółkowicz

#119 Postautor: Sztyvny » 30 września 2011, o 12:50

Akurat Holta i AJ to kosmos :) Pierwszy ma niski KSM i Polskie obywatelstwo, wiec dla kazdego klubu z e-ligi bedzie bardzo dobrym nabytkiem. Co do AJ nie zdziwie sie, jesli zostanie w zielonej kosztem Protasa i Grega.

Szybciej mamy szanse na np. Nickiego, ktory jesli zostanie w GP moze miec spore problemy z zalapaniem sie w e-lidze :) Ale to juz takie troche wygorowane zyczenia :)

meesha
Trener
Kontakt:

#120 Postautor: meesha » 30 września 2011, o 12:53

NIE dla norweskiego przebierańca w Lublinie!!! :)
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
istred
Trener

#121 Postautor: istred » 30 września 2011, o 12:57

No - widać dużo łatwiej znaleźć zawodników, których nie chcemy :)

A tak serio, to bawienie się w "ustalanie składu" miało sens, gdy klub szukał jak zakontraktować najtańszych i najlepszych. Wtedy trzeba było wyszukiwać jakichś dobrze rokujących ogórków, którzy nie będą dużo kosztować, a mogą zaskoczyć.
Teraz, gdy - przynajmniej teoretycznie - możemy w zawodnikach przebierać, to bawienie się w typowanie składu traci sens.
Ja jestem w stanie wymienić z 50 zawodników, których chętnie bym widział w składzie i nie są nierealni.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#122 Postautor: kibicLBN » 30 września 2011, o 13:00

Baner pisze:A nikt z Was nie wymienił Kornelisena. Myślę że po tym co pokazał w tym sezonie w Polsce i innych ligach mógłby się fajnie wpasować w skład. Z dzisiejszego skąłdy zostawił bym Miesiąca, który od kilku meczy pokazuje niezły poziom i przy odpowiednim sprzęcie śmigał by. Oczywiście wziął bym Barana ( tutaj może zarówno zaskoczyć na plus jak i zawieśc na całej linii dlatego szersza ławka musi byc). Ostatni zawodnik z kadry 2011 to Woodward zasłużył na miejsce w składzie w I lidze.

Korneliussen to dobry zawodnik, ale on miał po prostu fantastyczny sezon. Dawno już nie był w takim sztosie jak na początku tego sezonu. Miesiąc na II linię można próbować ale pod warunkiem, że w naszej kadrze będzie 8-9 seniorów bo Pawła szanse na niezłe wyniki w I lidze oceniam na 50/50.
A co do Barana to dziwi mnie jedno - co wszyscy w nim widzą ? :shock: Ja rozumiem że w 2009 imponował szybkością na trasie - zgodzę się, ale w zeszłym sezonie był po prostu dobrym zawodnikiem II ligi, w tym sezonie miewał dobre mecze , ale i tragiczne, popisywał się przez te 3 lata głupotą i brakiem profesjonalizmu jak nikt inny. Cenił się najbardziej ze wszystkich. Nie zrozumiem tego nigdy.

Awatar użytkownika
$korzen$
Trener

#123 Postautor: $korzen$ » 30 września 2011, o 13:09

Jaki Lampart, Jaki Kuciapa :? :? Prosze was, ja nie chce tego ogladac :? Jezeli Chrzanowski chce jezdzic u nas, nie ma sie nad czym zastanawiac. Do tego Karlsson, Harris, Baran, Jelen i mozna spokojnie dokladac kolejne klocki. Jeszcze raz powtorze, zastanowmy sie mocno nad Michalem Szczepaniakiem.

Awatar użytkownika
Hela
Kadrowicz

#124 Postautor: Hela » 30 września 2011, o 13:10

Spoko. Zastanowimy się :lol:
Z tego co wiem to trener ma już swoją wizję składu. Tylko ciekawe jak się uda ją zrealizować w praktyce.
Żeby krytyka była konstruktywna, należy przykre zdanie zakończyć pozytywnym akcentem.
Na przykład: Jesteś wyjątkowym ch*jem, ale masz za to ładne buty!

Awatar użytkownika
Misionis
Junior

#125 Postautor: Misionis » 30 września 2011, o 13:15

Moim zdaniem powinniśmy wyjść poza kwadrat i nie nakładać sami na siebie ograniczeń, bo nigdzie nie jest zagwarantowane, że każdy żużlowiec, który ma opcję jazdy w e-lidze pogardzi 1 ligą. Jakoś Bydgoszcz tak nie myślała i miała w składzie Emila, Walaska i Gapińskiego. Da się?