Dofinansowanie klubu przez miasto

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Piocze
Senior

Re: Dofinansowanie klubu przez miasto

#451 Postautor: Piocze » 30 października 2010, o 15:43

Czarek pisze:
Piocze pisze:Drugoligowy żużel, trzecioligową kopaną (w przyszłym sezonie prawdopodobnie czwartoligową) i drugoligowy kosz... Dużo poważniejsze sprawy, niż mistrz Polski regularnie grający w europejskich pucharach?

A nasi niepełnosprawni sportowcy zdobywają medale na olimpiadach, więc stawiajmy na nich! W końcu liczy się kto zdobędzie największy sukces. Sport to mężczyźni, głównie seniorzy. Reszta czyli baby, dzieci i niepełnosprawni tylko ćwiczy daną dyscyplinę.

PS. Trzecioligowy żużel, kolego.

Jasne, że trzecioligowy, sorry za pomyłkę.
" Miasto zamiast dać nam pieniądze, wydaje je na ludzi przebranych za marchewki."

Awatar użytkownika
Piocze
Senior

#452 Postautor: Piocze » 30 października 2010, o 15:45

dannie pisze::shock:

Niektórym to chyba coś ciężkiego upadło na głowę.
Jak możecie życzyć upadku drużynie z Lublina? Jak możecie życzyć upadku jakiemukolwiek klubowi?! I to piszą Ci, którzy przez rok musieli jeździć na żużel do Rzeszowa :?

Ja np. nie chodzę na koszykówkę ale nigdy nie przyszłoby mi do głowy wysuwać jakiś chorych propozycji, aby to rozgonić a kasę zdobytą (??) rozdać innym. Heh...

Chcecie tego, czy nie chcecie ręczna kobiet jest obecnie naszą jedyną wizytówką. I jest to jedyny zespół dzięki, któremu nie musiałem się już tak totalnie wstydzić za ten lubelski sport. A to, że inną są w takiej sytuacji, w jakiej są to bardzo często tylko ich wina. Kluby były źle zarządzane i doprowadziło to do ich ruiny.

I niech się nikomu nie wydaje, że pieniądze z miasta, które "podkradniemy" komukolwiek będą receptą na całe zło. Zwłaszcza, gdy mówimy o takich sportach jak piłka nożna, żużel i koszykówka - czyli 3 z 4 najbardziej kosztochłonnych sportów w tym kraju. Nie liczcie też na to, że nagle dotychczasowi sponsorzy Montexu przerzucą się "ot tak" na inne dyscypliny.

Piszecie jak te niektóre popaprańce z forum piłkarskiego Motoru, którym wydaje się, że po upadku żużla nagle, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, nasi sponsorzy wsadzą całą kasę w piłkę a całe gromady rodzin z dziećmi, które do tej pory marnowały czas na żużlu, zaczną chodzić na mecze jedynego słusznego klubu w tym mieście, jemu cześć i chwała, hej!

Zgadzam się w 100% z wypowiedzią danniego. Niewiele brakuje, żeby co poniektórzy zaczęli pisać o, za przeproszeniem, "ręcznozjebach".
" Miasto zamiast dać nam pieniądze, wydaje je na ludzi przebranych za marchewki."

Czarek
Trener

#453 Postautor: Czarek » 30 października 2010, o 19:26

Jak możecie życzyć upadku drużynie z Lublina? Jak możecie życzyć upadku jakiemukolwiek klubowi?! I to piszą Ci, którzy przez rok musieli jeździć na żużel do Rzeszowa :?

Ja np. nie chodzę na koszykówkę ale nigdy nie przyszłoby mi do głowy wysuwać jakiś chorych propozycji, aby to rozgonić a kasę zdobytą (??) rozdać innym. Heh...

Chcecie tego, czy nie chcecie ręczna kobiet jest obecnie naszą jedyną wizytówką. I jest to jedyny zespół dzięki, któremu nie musiałem się już tak totalnie wstydzić za ten lubelski sport. A to, że inną są w takiej sytuacji, w jakiej są to bardzo często tylko ich wina. Kluby były źle zarządzane i doprowadziło to do ich ruiny.

I niech się nikomu nie wydaje, że pieniądze z miasta, które "podkradniemy" komukolwiek będą receptą na całe zło. Zwłaszcza, gdy mówimy o takich sportach jak piłka nożna, żużel i koszykówka - czyli 3 z 4 najbardziej kosztochłonnych sportów w tym kraju. Nie liczcie też na to, że nagle dotychczasowi sponsorzy Montexu przerzucą się "ot tak" na inne dyscypliny.

Piszecie jak te niektóre popaprańce z forum piłkarskiego Motoru, którym wydaje się, że po upadku żużla nagle, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, nasi sponsorzy wsadzą całą kasę w piłkę a całe gromady rodzin z dziećmi, które do tej pory marnowały czas na żużlu, zaczną chodzić na mecze jedynego słusznego klubu w tym mieście, jemu cześć i chwała, hej!

Gdyby sytuacja w Polsce była normalna tzn. kluby utrzymywałyby się wyłącznie z prywatnych pieniędzy to Twój tok rozumowania byłby logiczny. W sytuacji gdy państwo/miasto dofinansowuje wybrane przez siebie zespoły, a politycy wywierają na firmy naciski by te sponsorowały sport to mamy do czynienia z czymś całkiem innym. Jako kibice i podatnicy mamy prawo domagać się sprawiedliwego podziału środków wg kryterium popularności tzn. im więcej podatników na trybunach (a podatki w praktyce płacą wszyscy) tym większa kwota dotacji.
Piłka ręczna kobiet to sport tak niszowy, że nie jest nigdzie w Polsce traktowany poważnie, bo gdyby był to na ekonomicznym zadupiu jakim jest Lublin nie udałoby się stworzyć zespołu, który kilkanaście razy zdobył mistrzostwo kraju.
O SPR-ze w Polsce mało kto słyszał. Lublin znany jest z piłki i żużla. Piłka ręczna kobiet trafiła na sztandary władz Lublina, bo łatwo w niej o sukces i pokazanie uśmiechniętych, tłustych gęb w mediach.
Dlatego kibice piłki nożnej, żużla czy koszykówki mają prawo życzyć źle SPR-owi.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#454 Postautor: kibicLBN » 30 października 2010, o 19:29

Jeśli chodzi Ci o moją wypowiedź to chyba mnie po prostu źle zrozumiałeś, ja też uważam że te dziewczyny osiągnęły wiele i powinny grać dalej tak samo jak Motor, tylko że niestety poziom piłki ręcznej kobiet w Polsce jest na tyle żenujący, że trudno utrzymać jedną jedyną profesjonalną drużynę w rozgrywkach o takim poziomie sportowym i organizacyjnym.
Według mnie należy wesprzeć SPR ale nie tylko tenże klub ale też całą dyscyplinę.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
Bochen

#455 Postautor: Bochen » 31 października 2010, o 13:25

jeśli piłka ręczna kobiet nie jest w tym momencie sportem niszowym to dlaczego na trybunach zasiada tylu kibiców, tyle stacji telewizyjnych bije się o relacje z każdej kolejki, tyle klubów gra w pucharach i osiąga wyniki, tylu sponsorów pcha się drzwiami i oknami do reklamowania poprzez ten właśnie sport.

Nigdy nie nie życzyłem żadnemu klubowi upadku lub niepowodzeń w różnych aspektach sportowo-marketingowo-ekonomicznych lecz trzeba przyznać rację tezie, że ten sport się u nas wypalił ze względu na brak wyników zarówno reprezentacji jak i wyników poswzczególnych klubów w europejskich pucharach.
Nie ma gwiazd rozpoznawalnych w TV, nie ma idoli dla młodzieży itp itd.

Ja pamiętam jeszcze czasy Montex'u i to jak do Hali MOSiR ciężko było się dostać na mecze z AKVĄ, Motorem Zaporoże, Podravką Kopryvnica, Byasen Trondheim, Hypo Niedosterreich i innymi znanymi zespołami.
Krzyczało się nazwiska znane w całej Polsce i które o dziwo jeszcze grają w szczypiorniaka ale nie rozwinęły swojego talentu jakimi były zapowiadane: Ejsmod, Luberecka, Soja-Włodek, Kot-Kowalska, Martynienko, Czapko-Puchacz.

Popatrzcie na tą dyscyplinę w wydaniu Męskim... Bielecki, Tkaczyk, Szmal, Lijewscy, Jureccy... każdy zna te nazwiska bo chłopaki coś osiągnęli i jeszcze nie raz dadzą nam, kibicom, powody do radości. A taki Karol Bielecki jest Herosem, który powinien być dawany za przykład dzieciom na całym świecie.

Życzę sobie by Montex się kiedyś odrodził jak za starych czasów i dlatego jestem jak najbardziej za wejściem Miasta w struktury SSA tego klubu. Hala Globus nie może przecież stać pusta!! Montex to duma naszego miasta i nie można o tym zapominać... ale żeby tak się stało, poziom sportowy ligi, reprezentacji i poszczególnych zawodniczek musi się podwyższyć.

ps. Przepraszam za OT akurat o piłce ręcznej ale to jest dobry przykład na to, że sport w naszym mieście upada i wszyscy mają go w nosie.
NO breakes, NO rules.....SPEEDWAY!!!

Awatar użytkownika
dannie
Trener
Kontakt:

#456 Postautor: dannie » 1 listopada 2010, o 19:57

Czarek pisze:Dlatego kibice piłki nożnej, żużla czy koszykówki mają prawo życzyć źle SPR-owi.

I widzisz, tu jest problem.
Bo mimo że zgadzam się w sporej części z Twoja wypowiedzią to już wniosek końcowy nie mieści mi się w głowie.

Ty masz pretensje do Montexu, że dostaje publiczne pieniądze? Czy może powinieneś mieć pretensje do tych, którzy te pieniądze rozdzielają? Najpierw ich obrzucasz błotem, a potem przerzucasz winę na kogoś innego. Czy zarzucasz władzom Montexu, że w wyniku przestępstwa (np. korupcji) klub otrzymał dofinansowanie? Bo jeżeli nie, to nie wiem skąd atak na klub.
Obrazek

Awatar użytkownika
Maxx
Trener

#457 Postautor: Maxx » 1 listopada 2010, o 21:28

Tym, którzy "wieszają psy" na dziewczynach z ręcznej radzę udać się na wycieczkę "po rozum do głowy". Już jakiś pajac popisał się idiotycznym wpisem na forum Dziennika Wschodniego, że to sport niszowy, że lipa itp. Pokażcie mi lubelski klub z tyloma mistrzowskimi tytułami! Rozumku życzę, rozumku...

dumbli
Szkółkowicz

#458 Postautor: dumbli » 1 listopada 2010, o 22:21

Możesz sobie wołać o rozum ale z faktami się nie da dyskutować.
Sport jest wybitnie niszowy. I nie zmieni tego kilkanaście tytułów mistrza Polski. Na widowiska fundowane przez skądinąd bardzo dobre zawodniczki nikt nie chodzi i nikt się tym nie interesuje poza bardzo wąską grupką kibiców i redaktorów sportowych. To stanowczo za mało żeby przeznaczać na ten sport z puli miasta po półtora bańki rocznie.
A w innym przypadku to znaczy bez tak wielkiej pomocy miasta to ten sport zginie.
To po co go na siłę utrzymywać? Dla marnej satysfakcji że uda się po raz dwudziesty zdobyć michę przy pustych trybunach?
Był to sztucznie powołany twór przez Strzęciwilka, bo wcześniej nigdy u nas nie było ręcznej żeńskiej na jakimś poziomie, nie przyjął się i z bólem serca należy się z nim żegnać. Nie ma kibiców to i nie będzie sponsorów.
Takie jest brutalne życie i udawanie, że jest inaczej tylko zwiększy huk przy późniejszym upadku.
Lepiej teraz zakończyć wielkopańskie udawanie mocarstwowości, której nie ma, bo jest to kolos na glinianych nogach, wziąć się za szkolenie młodzieży i moze zam kilka lat coś się odrodzi a wtedy się zobaczy.
niespokojny napisał(a):
Sprawka to człowiek mentalnie z jakiegoś starego, skrajnego PGRu na zadupiu. Kononowicz kuźwa.

Awatar użytkownika
Hela
Kadrowicz

#459 Postautor: Hela » 2 listopada 2010, o 11:06

Dokładnie. Sentymenty na bok, jeśli nie ma kibiców i kasy. Podobna sytuacja była w koszykarskim Śląsku Wrocław. Nic nie trwa wiecznie.
Żeby krytyka była konstruktywna, należy przykre zdanie zakończyć pozytywnym akcentem.
Na przykład: Jesteś wyjątkowym ch*jem, ale masz za to ładne buty!

Koper
Trener
Kontakt:

#460 Postautor: Koper » 2 listopada 2010, o 12:10

We Wrocławiu to jest specyficzna sytuacja bo miasto wkłada duże nakłady finansowe w piłkarski Śląsk Wrocław. Inne kluby już w zasadzie we Wrocku nie mogą liczyć na pomoc finansową z miasta. Niedawno fartem na dofinansowanie z miasta załapał się żużlowy WTS, ale generalnie, tak jak wspomniałem, miasto ładuje tam dużą kasę w jeden klub - piłkarski Śląsk Wrocław. Sytuację tą tak opisuje mieszkający we Wrocławiu Tomasz Kabat:
Prezydent Wroclawia i jego swita sa teraz zakladnikami setek milionow zlotych, wydanych na budowe nowego stadionu. Za wszelka cene musza teraz udowodnic jego przydatnosc, po rozegraniu trzech meczow na Euro. Nie wiem, czemu ten stadion jest taki drogi i taki duzy (jak na potrzeby Wroclawia, bo w ogole to nie jest duzy).
Podobno mozna go bylo zbudowac duzo taniej. Nie wiem. Wiem na pewno, ze mogl byc nieco mniejszy. Ale bedzie jaki bedzie: teraz placz, kwik, nerwowe ruchy, bo na tym stadionie musi ktos grac. Owszem, beda knajpy, biura i powierzchnie do wynajmu w koronie stadionu, co jakis czas beda imprezy plenerowe, pewnie koncerty itd. Ale to wciaz jest dzialalnosc okolotematyczna. Jakies tam zyski przyniesie ale za male...
Dlatego pompuja pieniadze w pilke nozna. To sie moze udac, przykladem Lech Poznan, gdzie na lige (polska, wciaz kiepska) chodzi ponad 20 tysiecy a na puchary 40 tysiecy (komplet!).
Tylko, ze jak wszystko we Wroclawiu ostatnio, i to na razie spieprzono. Zatrudniono trenera-przyjaciela zawodnikow, ktory nic od nich nie egzekwowal, a samym zawodnikom (i opinii publicznej) powiedziano dwa lata temu, ze idziemy do celu wolnymi, ale miarowymi krokami i czas na sukcesy zacznie sie od sezonu 2011-2012. W sporcie, jak wiadomo, jestes tak dobry, jak twoj ostatni mecz, wiec przyjmowanie takich zalozen bylo poronionym pomyslem.

Ktos ciekawie powiedzial niedawno w TV: na zachodzie po prostu druzyna ma grac i robic wszystko, aby wygrywac i grac jak najlepiej. U nas w Polsce nie. U nas "buduje sie druzyne" pod katem jakiejs imprezy, wydarzenia, okresu. No to Wrocek tez "buduje" i efekty widac.

Banda amatorow z dostepem do wielkiej kasy. Na oltarzu "budowania wielkiej druzyny" polegly inne wroclawskie dyscypliny sportowe; koszykowka przede wszystkim, oraz pilka reczna, siatkowka. Zuzel wyrwal pare groszy z kasy miasta, zapewne dzieki prywatnym koneksjom w urzedzie.

Jest człowiek we Wrocławiu, ktory mimo wszystko chce przywrócić dawny blask wrocławskiej koszykówce.

Tutaj wywiad z tym Panem:
http://www.sports.pl/Koszykowka/Wzor-dl ... 1,280.html

Czarek
Trener

#461 Postautor: Czarek » 2 listopada 2010, o 15:59

Jeśli ktoś nie rozumie czym jest piłka ręczna kobiet niech sobie wyobrazi ilość widzów w Lublinie na trybunach kilkunastokrotnego mistrza Polski w koszykówce, piłce nożnej czy żużlu.

miedziany
Senior

#462 Postautor: miedziany » 2 listopada 2010, o 16:47

Czarek pisze:Jeśli ktoś nie rozumie czym jest piłka ręczna kobiet niech sobie wyobrazi ilość widzów w Lublinie na trybunach kilkunastokrotnego mistrza Polski w koszykówce, piłce nożnej czy żużlu.

Troche ciezko w obecnej sytuacji sobie to wybrazic. Pilka reczna nie moze sie rozpasc, zawsze wszystko co dobre w Lublinie sie konczy. Osobiscie nie jestem wielkim fanem plilki recznej ale miasto musi ich wspomoc, to nie ulega watpliwosci, chyba lepsze to niz finansowanie motocrossu?

jerry78
Trener

#463 Postautor: jerry78 » 4 listopada 2010, o 15:40

Radni za reanimacją piłki ręcznej w Lublinie
http://www.kurierlubelski.pl/stronaglow ... ,id,t.html

Awatar użytkownika
istred
Trener

#464 Postautor: istred » 4 listopada 2010, o 16:02

Dla mnie to skandal.
500 tys. zł to dla miasta dość duża suma, te pieniądze można byłoby mądrze zainwestować... a tak zostaną zwyczajnie "przejedzone".
Jeśli miasto jest takie bogate to niech wspomoże inne lubelskie firmy będące w dołku finansowym.

Polecam zapoznać się z dyskusją i wypowiedziami niektórych radnych, zwłaszcza w przeddzień wyborów:
http://www.kurierlubelski.pl/wiadomosci ... ,id,t.html

Dziwi mnie jeszcze jedno. Dlaczego nikt nie widzi różnicy przestrzeni pomiędzy zdobyciem pięćsetnego tytułu mistrza Polski a likwidacją klubu. Przecież w tej dyscyplinie można także zająć inne, poza pierwszym miejsca.
Może rozwiązaniem byłoby renegocjowanie kontraktów z opcją ich rozwiązania w najbliższym oknie transferowym w zimie i w tym samym okresie przebudowa zespołu do obecnych możliwości finansowych? W tym momencie rozumiem nawet doraźną pomoc miasta (na zasadzie nisko oprocentowanej pożyczki).
Ale dawanie ot tak 500tys zł "bo nie mają" jest jednym z większych skandali w naszym mieście w ostatnich latach.
Dlaczego zatem ta sama ekipa dwa lata temu nie uratowała TŻtu?

I bardzo trafnie wrzucony inny link:
http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbc ... N/58865336

Czarek
Trener

#465 Postautor: Czarek » 4 listopada 2010, o 17:08

Jestem przekonany, że dofinansowanie SPR-u przez miasto było zaplanowaną akcją polityczną tzn. osoby związane z klubem zaatakowały buractwo w odpowiednim momencie czyli przed samymi wyborami i cel osiągnięto w 100%. Szkoda, że w tym wszystkim maczał palce p. Wojciechowski.

Awatar użytkownika
Masi
Senior

#466 Postautor: Masi » 4 listopada 2010, o 17:33

[quote="istred"]Dla mnie to skandal.

Dziwi mnie jeszcze jedno. Dlaczego nikt nie widzi różnicy przestrzeni pomiędzy zdobyciem pięćsetnego tytułu mistrza Polski a likwidacją klubu. Przecież w tej dyscyplinie można także zająć inne, poza pierwszym miejsca.
Może rozwiązaniem byłoby renegocjowanie kontraktów z opcją ich rozwiązania w najbliższym oknie transferowym w zimie i w tym samym okresie przebudowa zespołu do obecnych możliwości finansowych? W tym momencie rozumiem nawet doraźną pomoc miasta (na zasadzie nisko oprocentowanej pożyczki).
quote]
Nie było takiej opcji, ona jest nie do zrealizowania w przypadku SPR. Gdyby nie kasa z miasta to nie byłoby już z kim i czego renegocjowac i handball upadłby w Lublinie zapewne na zawsze. To by był dopiero skandal!

Motor dostał 500 tys. SPR dostało to i żużel dostanie jak załozy spółkę, tak naprawdę to patrząc nawet od strony tylko żużlowej to lepiej, że dostali, bo KMŻ będzie miał argument, że inni to mieli, my tez chcemy.
-Jurek Mordel zadowolony...
- No tak...
- Żona w domu także... :D

Awatar użytkownika
Łoptymista
Trener

#467 Postautor: Łoptymista » 4 listopada 2010, o 17:35

dla mnie to kryminal

topic pol banki, zeby kupic udzialy w zadluzonym klubie
co gorsza nie wiadomi jak bardzo zadluzonym, bo bos jezdzacy mesiem, nie raczyl dostrczyc wymaganych dokumentow

skandal
i licze, ze sprawe uda sie jeszcze zablokowac

Awatar użytkownika
Masi
Senior

#468 Postautor: Masi » 4 listopada 2010, o 17:37

Łoptymista pisze:i licze, ze sprawe uda sie jeszcze zablokowac

Na szczęście nie.
-Jurek Mordel zadowolony...
- No tak...
- Żona w domu także... :D

Czarek
Trener

#469 Postautor: Czarek » 4 listopada 2010, o 17:46

Łoptymista pisze:i licze, ze sprawe uda sie jeszcze zablokowac

Nie ma szans. Wszyscy co mieli skorzystać są zadowoleni: baby udające szczypiorniaka, bo mają kasę, politycy, bo pokazali, że pomogli "najbardziej utytułowanemu klubowi z Lublina" i jakiś kastrat z radia, bo ma się o czym drzeć.

Awatar użytkownika
Łoptymista
Trener

#470 Postautor: Łoptymista » 4 listopada 2010, o 17:52

moze po wyborach bedzie okazja zabrac to co sie dalo przed 8) trzeba byc dobrej mysli

spr w obecnej formule nie zasluguje na zadne publiczne pieniadze.

jerry78
Trener

#471 Postautor: jerry78 » 4 listopada 2010, o 17:56

W Dzienniku Wschodnim padło takie zdanie:

Prezes SPR zapowiedział, że od stycznia klub będzie miał nowego sponsora. Ma to być min, PGE.

http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbc ... /146203456

Może nie będzie tak źle i klub wygrzebie się z tych kłopotów. Swoją drogą faktycznie SPR może dziękować zbliżającym się wyborom bo bez tego nie byłoby tak łatwo o tą kasę.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#472 Postautor: istred » 4 listopada 2010, o 21:29

Nie było takiej opcji, ona jest nie do zrealizowania w przypadku SPR. Gdyby nie kasa z miasta to nie byłoby już z kim i czego renegocjowac i handball upadłby w Lublinie zapewne na zawsze. To by był dopiero skandal!
Pieprzenie. Już kilka razy klub piłki ręcznej w Lublinie próbował upaść i ani razu mu się to nie udało.
Piłka ręczna, podobnie jak nożna i koszykówka to sporty, w których wystarczy kilka zdrowych osób dysponujących czasem i mających ochotę się poruszać i już można zrobić drużynę.
A tak poważniej trochę, to przecież mamy w Lublinie kilka drużyn piłki ręcznej - SPR, SPR II i chyba na uczelniach też od czasu do czasu pograją, prawda?

Bardzo często mówi się o pomocy z miasta, że w Lublinie jest ona minimalna... a chętnie obejrzałbym takie zestawienie w stosunku do klubów kobiecej piłki ręcznej.

Przypuszczam, że w innych ośrodkach pomoc ta nie sięga nawet 1/10 tego co SPR dostał od miasta Lublin.

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#473 Postautor: Torsen » 5 listopada 2010, o 00:22

No niech ktoś jeszcze powie, że finansowanie zawodowego sportu z publicznych pieniędzy jest OK i nie powinno być definitywnie i kategorycznie zabronione.
W tej jednej akcji, jak w soczewce, widać wszystkie słabości legalności dofinansowania. Ktoś kupuje polityczną popularność za nieswoje pieniądze, płacąc komuś, kto żyje ponad stan i dzięki tym pieniądzom na pewno tego nie zmieni. A jeszcze kto inny zaciera ręce, bo skoro komuś "dali", to i jemu "dadzą".
Polityku! Chcesz wesprzeć SPR? Dawaj ze swojego, a nie z publicznego! Tylko wtedy ogłaszanie, że "dałeś" będzie miało jakikolwiek sens.
Prezesie! Nie stać cię na mistrzowski skład? Zatrudnij wicemistrzowski!
SPR nigdy nie osiągnie więcej w rozgrywkach europejskich, niż już osiągnął, bo za słaby jest poziom polskiej ligi. Nikt rozsądny nie wzmocni drużyny i tak golącej wszystkich krajowych rywali 10-20 bramkami.
Publiczne pieniądze na boiska dla sportu masowego. Kategoryczne nie dla finansowania sportu zawodowego, który, jak sama nazwa wskazuje, powinien się nie tylko wyżywić, ale jeszcze przynieść dochód. Wysokim poziomem sportowym ma przyciągać ludzi na trybuny, media i sponsorów, a jeśli tak nie jest, to brak pieniędzy jest skutkiem, a nie przyczyną. Przyczyn trzeba szukać gdzie indziej i je likwidować, zamiast wyciągać łapy po cudze i pompować w dziurę bez dna, która prędzej czy później i tak znów będzie zionęła pustką.

meesha
Trener
Kontakt:

#474 Postautor: meesha » 5 listopada 2010, o 00:25

SPR nigdy nie osiągnie więcej w rozgrywkach europejskich, niż już osiągnął, bo za słaby jest poziom polskiej ligi. Nikt rozsądny nie wzmocni drużyny i tak golącej wszystkich krajowych rywali 10-20 bramkami.

Aj tam nie osiągnie. Nie wiem kto tam jest mistrzem świata w żeńskiego zbijaka, ale bierzemy 10 takich panien i rozpiiip całe te puchary w piiiip :lol:
Jak to powiedział Tadzio Supryn w 1990: "Kupujemy mistrza świata by przeżyć". Proste :p
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#475 Postautor: Gelo » 5 listopada 2010, o 09:55

dokładnie tak - słaba liga, słaba reprezentacja. moim zdaniem lubelski zbijak i w dodatku kobiet zjadł już własny ogon. Za mocne na kiepską lige, za słabe na kluby europejskie i to bez perspektyw na zmiane tego stanu rzeczy. Od zawsze uwazam, że o tym w jaki sport należy inwestowac powinna decydowac popularność i liczba widzów na trybunach. W tej tezie mam komfort że przynajmniej od 20 lat w Lublinie niepodzielnie króluje żużel i ani pobożne życzenia ani odmienna "interpretacja faktów" zwolenników innych dyscyplin tego nie zmienią.