Lubelski klub w sezonie 2010

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Manitou
Kadrowicz
Kontakt:

Re: Lubelski klub w sezonie 2010

#1826 Postautor: Manitou » 6 stycznia 2010, o 19:11

Po 1:
miedziany pisze:kiedyś przeżyliśmy to samo jak Lublin zniknoł z żużlowej mapy Polski

blagam Cie....

Po 2: Co tam w temacie "Lubelski klub w sezonie 2010" ????

Awatar użytkownika
papi
Trener

#1827 Postautor: papi » 6 stycznia 2010, o 19:19

doczytajcie do końca

Warto zaznaczyć, że decyzja przedstawicieli klubów jest jedynie opinią, która zostanie przekazana na ręce Prezydium Zarządu Głównego Polskiego Związku Motorowego, które podejmie decyzję odnośnie wyznaczenia nowego terminu licencyjnego.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#1828 Postautor: istred » 6 stycznia 2010, o 20:20

Nie wiem od kiedy jest tak, że jeden klub odpowiada za długi innego. A dokładnie tak jest w tym przypadku.

Normalnie dałbym sobie rękę uciąć, że Ostrovia dostanie licencję (a jeśli nie, to na pewno nie przez długi KM Ostrów) ale żyjemy w Polsce i sprawa dotyczy żużla więc wszystko jest możliwe.

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#1829 Postautor: Torsen » 6 stycznia 2010, o 20:53

W Polsce można odwrotnie, jak np. kiedyś Bydgoszcz i chyba Gdańsk, utworzyć nowy klub pozbywając się tym samym długów, ale nie stracić miejsca w lidze. To jest dopiero zaproszenie do zaciągania zobowiązań bez pokrycia...

Awatar użytkownika
poli
Senior
Kontakt:

#1830 Postautor: poli » 6 stycznia 2010, o 21:43

cos wiadomo na temat nowych kontraktów? :D

Koper
Trener
Kontakt:

#1831 Postautor: Koper » 6 stycznia 2010, o 21:57

Torsen pisze:W Polsce można odwrotnie, jak np. kiedyś Bydgoszcz i chyba Gdańsk, utworzyć nowy klub pozbywając się tym samym długów, ale nie stracić miejsca w lidze. To jest dopiero zaproszenie do zaciągania zobowiązań bez pokrycia...

W celu "oczyszczenia" atmosfery wokół gdańskiego żużla, przed sezonem 2006 powołano zupełnie nowy, niezależny od poprzednich władz klub - Gdański Klub Żużlowy, który zgłoszono do rozgrywek II ligi.

http://www.lotosgdansk.pl/serwis/dzieje6

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#1832 Postautor: Torsen » 6 stycznia 2010, o 22:04

Po Bydzi był chyba jeszcze jeden przypadek, ale nie pamiętam, kto to był. Ty masz zwykle zacięcie, to pewnie znajdziesz :) Albo znajdzie się ktoś, kto pamięta. Tu są ludzie, którzy pamiętają kewlar Knudsena, wynik meczu z Apatorem w 1992 roku i okoliczności każdego zwycięstwa i każdej porażki.

janek
Kadrowicz

#1833 Postautor: janek » 6 stycznia 2010, o 22:11

No i dalej cisza, ciekawe czy z Mistygaczem chociaż umowę podpiszą :D

Ge(L)o
Trener

#1834 Postautor: Ge(L)o » 6 stycznia 2010, o 22:35

Ale z kim podpisal kontrakt ?

Filip
Junior

#1835 Postautor: Filip » 6 stycznia 2010, o 22:36

Koper
Trener
Kontakt:

#1836 Postautor: Koper » 6 stycznia 2010, o 22:38

Torsen pisze:Ty masz zwykle zacięcie, to pewnie znajdziesz :)

Nie znalazłem 8) np. Zielonogórski Klub Żużlowy Zielona Góra po upadku KS Morawski podobnie jak Gdański Klub Żużlowy startował z najniższej klasy rozgrywkowej, żaden inny klub też nie przychodzi mi do głowy.

Torsen pisze: Albo znajdzie się ktoś, kto pamięta.

To może przez wykluczenie uda sie wyszukać ten drugi klub, na pewno nie jest to Unia Leszno, Unia Tarnów, Stal Rzeszów, Stal Gorzów, Włókniarz Częstochowa, WTS Wrocław, KS Toruń (w przypadku tych ostatnich zmieniali się tylko sponsorzy tytularni).

janek
Kadrowicz

#1837 Postautor: janek » 6 stycznia 2010, o 22:41

Ge(L)o
Trener

#1838 Postautor: Ge(L)o » 6 stycznia 2010, o 22:41

Pila, Krosno pare razy, chyba rowniez Rawicz i Opole (nie jestem pewien), Ostrow, no i Lublin a jakze.

meesha
Trener
Kontakt:

#1839 Postautor: meesha » 6 stycznia 2010, o 22:51

np. Zielonogórski Klub Żużlowy Zielona Góra po upadku KS Morawski podobnie jak Gdański Klub Żużlowy startował z najniższej klasy rozgrywkowej

Falubazy to akurat wtedy spadly z I ligi do II wiec nic w tym specjalnego, ze od najnizszej klasy rozgrywkowej zaczynali :P
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

K.A.M.I.L.
Zawodowiec
Kontakt:

#1840 Postautor: K.A.M.I.L. » 6 stycznia 2010, o 22:52

Taka posucha z informacjami o kontraktach. Tak sobie pomyślałem, że skład jaki chciałbym ujrzeć w następnym sezonie to:

Tomasz Rempała
Aleksandr Borodaj
Karol Baran
Paweł Miesiąc
Tomasz Piszcz/ Adrian Rymel
Siemen Własow
Tyron Proctor

Michal Hadek
Bartosz Szymura
Dawid Bąk
Kamil Mistygacz
Forsberg/Kobrin
MOTOR LUBLIN

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#1841 Postautor: Cooper » 6 stycznia 2010, o 23:00

Ej wymyslcie cos oryginalnego bo juz mi sie slabo robi jak widze po raz setny propozycje do skladu w stylu: Rymel, Wlasow, Miesiac, Baran:P

Kamil przynajmniej sie z Mistygaczem postaral:P
Ostatnio zmieniony 6 stycznia 2010, o 23:01 przez Cooper, łącznie zmieniany 1 raz.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Koper
Trener
Kontakt:

#1842 Postautor: Koper » 6 stycznia 2010, o 23:01

Ge(L)o pisze:Pila, Krosno pare razy, chyba rowniez Rawicz i Opole (nie jestem pewien), Ostrow, no i Lublin a jakze.

Ale tu nie chodzi o to w jakich miastach w historii żużla tworzyły sie nowe kluby tylko o miasta gdzie nowy klub utrzymał miejsce w lidze po poprzednim klubie zamiast zaczynac od najniższej klasy rozgrywkowej.

bartexs1
Senior

#1843 Postautor: bartexs1 » 6 stycznia 2010, o 23:09

no to jak ma być coś oryginalnego to tak: Z.Adorjan, Kenneth Adolfsson, Niklas Aspgren, Remu Ueland i Bart Uil :) i co wy na to? bardziej oryginalnego składu się nie da wymyśleć :) w końcu w polskiej drugiej lidze to normalka, że wynalazki są co rok :):):)

Awatar użytkownika
istred
Trener

#1844 Postautor: istred » 6 stycznia 2010, o 23:17

Myślę, że Torsenowi mogło chodzić dokładnie właśnie o Gdańsk. Co prawda wystartowali z drugiej ligi, ale o ile pamiętam (a jest duża szansa, że źle pamiętam) to walczyli oni o to, żeby właśnie wystartować w lidze wyżej... nie wiem czy nawet nie w ekstralidze, bo chyba nawet zdołali się utrzymać....

Sprawdziłem wyniki i by mi pasowało:
sezon 2005 - Gdańsk utrzymuje się w Ekstralidze na przedostatnim miejscu, baraże nie były rozgrywane
zima 2005/2006 - Gdańsk ma długi, chcąc ich się pozbyć zakładają nowy twór (choć w lidze występuje pod taką samą nazwą), walczą aby zająć miejsce w Ekstralidze po swoim poprzedniku... Ostatecznie władze PZMotu na to nie pozwalają i szukają kandydata, który gotów dopełnić skład Ekstraligi. Zgadza się Rybnik. Było już późno i Rybnik miał skład, który wcześniej skompletował na pierwszą ligę.
sezon 2006 - Rybnik przegrywa wszystkie, poza jednym, mecze w ekstralidze, a Gdańsk wygrywa II ligę (mając w składzie Trumińskiego i Piszcza :) )

Stąd pewnie wzięła się cała zagadka ;)

A co Ostrowa, do doczytałem się, że nie chodzi o nie przyznanie licencji, a o wydłużenie terminu na złożenie wniosku - pewnie działacze się nie wyrobili, tak jak w zeszłym roku nasi.
Niby decyzja słuszna, bo terminy są od tego żeby je przestrzegać, z drugiej strony komuś zależy na upadku kolejnego ośrodka żużlowego w Polsce?
Jakkolwiek, warunek który został postawiony - spłaćcie długi poprzedników - jest moim zdaniem niesmaczny.

Co do informowania, to należy zachowywać się profesjonalnie, udzielać wywiadów jak najczęściej (ale mądrych i przemyślanych), ale o konkretnych nazwiskach mówić dopiero jak jest podpis pod kontraktem.

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#1845 Postautor: niespokojny » 6 stycznia 2010, o 23:19

No i po co tak psioczycie? Jeszcze niedawno bylo olaboga ze zalatwiaja w Lublinie kontrakty przez facebook. I co? Hadek w Lublinie, mamy kontrakt :lol: :lol: :lol:

Widac kazda metoda jest dobra jesli skuteczna 8)
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#1846 Postautor: Cooper » 6 stycznia 2010, o 23:19

no to jak ma być coś oryginalnego to tak: Z.Adorjan, Kenneth Adolfsson, Niklas Aspgren, Remu Ueland i Bart Uil :) i co wy na to? bardziej oryginalnego składu się nie da wymyśleć

Tylko po co o tym 150 razy pisac??

Co 5 postów kolejna zajebista propozycja skladu:) Rymel, Wlasow, Baran, Miesiac:) Kazdy glupi wie, ze to dobry, oklepany sklad na II lige i nie trzeba o tym co chwila przypominac:)
Tez absolutnie nie jestem za jakimis wynalazkami.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Koper
Trener
Kontakt:

#1847 Postautor: Koper » 6 stycznia 2010, o 23:25

istred pisze:Myślę, że Torsenowi mogło chodzić dokładnie właśnie o Gdańsk. Co prawda wystartowali z drugiej ligi, ale o ile pamiętam (a jest duża szansa, że źle pamiętam) to walczyli oni o to, żeby właśnie wystartować w lidze wyżej... nie wiem czy nawet nie w ekstralidze, bo chyba nawet zdołali się utrzymać....

Też coś takiego kojarze, na szczęście PZM nie ugiął się wówczas...

(myślę że w przypadku Bydzi popełniono błąd chociaż moj znajomy z tego miasta twierdzi że BTŻ przejął wszystkie żużlowe zobowiązania od BKS Polonia, co nie zmienia faktu że moim zdaniem powinni zaczynać od najniższej klasy rozgrywkowej chociażby dlatego aby w kolejnych sezonach nie było takich sytuacji że taki Gdańsk powoływał sie na decyzje w stosunku do Bydgoszczy, a gdyby zgodzono sie w przypadku Gdańska to pewnie szybko znalazłby się kolejny klub ktory z kolei powoływałby sie na decyzje PZM odnosnie Bydzi i Gdańska itd. itd.)

meesha
Trener
Kontakt:

#1848 Postautor: meesha » 6 stycznia 2010, o 23:27

Myślę, że Torsenowi mogło chodzić dokładnie właśnie o Gdańsk.

Gdansk zlecial z E-ligi do II ligi po zmianie nazwy tak jak Pan Bog przykazal. Przekret jakis zrobila swego czasu Polonia Bydgoszcz ("Nigdy nie spadnie... Polonia nigdy nie spadnie..."), ktora pomimo utworzenia nowego klubu (BTZ Polonia zamiast BKS Polonia czy jakos tak) pozostala w E-lidze :roll:
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#1849 Postautor: Torsen » 6 stycznia 2010, o 23:38

O Bydgoszczy przecież pisałem. Z tym, że wydawało mi się, że później ktoś ten manewr powtórzył i sądziłem, że był to właśnie Gdańsk.
Nie wiem, co to znaczy przejęcie zobowiązań żużlowych. Ale jeśli chodzi o cywilne, to nie po to zakłada się nowy klub, żeby przejąć długi :) Cel był prosty - następstwo "prawne" tylko w sensie sportowym, czyli zostajemy w lidze, natomiast poza tym, czysta karta. Nie, żebym śledził poczynania GKSŻ, ale nawet bez tego wydaje mi się, że pozwolenie na coś takiego było przekrętem dziesięciolecia. Drugim zaś odmówienie innym, będącym w identycznej sytuacji :)
Żeby było w temacie - co do Hadeka, to nie mam zdania, ale generalnie, im więcej chadecji, tym lepiej ;)

Awatar użytkownika
papi
Trener

#1850 Postautor: papi » 6 stycznia 2010, o 23:52

jeszcze Piła. Tylko tam była bardziej złożona sytuacja. Spadli z e-ligi i założyli nowy klub, który podobnie jak BTŻ Bydgoszcz przejął miejsce. Jednak były to lata, gdy przy zmianie klubu przez zawodnika, jego nowy zespół musiał płacić poprzedniemu za transfer. I z Piły do Wrocławia odeszli Miśkowiak z Gapińskim. Wrocław nie chciał zapłacić, jakaś tam komisja przyznała, że nowy klub nie ma prawa do otrzymania pieniędzy za tę dwójkę, a działacze z Piły przy braku kasy się zbuntowali i wg oficjalnych głosów wycofali się dlatego, że skoro nie są kontynuatorem wg tej komisji to nie będą zajmować miejsca w 1 lidze. To tak z tego co pamiętam ;)