Hynek Stichauer
- tezetomaniak
- Trener
Re: Hynek Stichauer
Dzisiaj na torze w Miszkolcu rozegrano pojedynek o DM II ligi, w którym miejscowy zespół pokonał KMŻ Lublin 55:37. Pechowcem tego spotkania okazał się Hynek Stichauer, który upadł w pierwszym starcie, a pierwsze badania wykazały podejrzenie kompresyjnego złamania kręgosłupa w odcinku L1.
espeedway.pl
....
espeedway.pl
....
Ehhhh...
no to wypadł nam zawodnik ze składu
I co dalej ???
Mnie martwi teraz zdrowie tego wiecznie usmiechnietego zawodnika, a nie nasz sklad...
Naczelny obrońca Karola Barana.
-
Metalliczny
- Senior
- Kontakt:
O kurewka, oby sie nie potwierdzilo.
co to jest to kompresyjne złamanie ? oswieccie mnie. boje sie strasznie o Niego.
lepiej, żeby mnie dwunastu sądziło, niż czterech niosło.
Ehhhh... no to wypadł nam zawodnik ze składu I co dalej ???
tez nie masz sie czym martwic w takim momencie :/ Kurde ale było by szkoda... on ma przeciez 22 lata bodajże.
Pozdrawiam
kompresyjnego złamania kręgosłupa w odcinku L1 nie jest takie straszne jakby sama nazwa sugerowała. Leczy się to kilka tygodni, nie wymaga operacji tylko nakłada się jakiś kaftan usztywniający.
tezetomaniak pisze:badania wykazały podejrzenie kompresyjnego złamania kręgosłupa w odcinku L1.[/b]
espeedway.pl
....
No to pięknie
Wszytko pod górę: Messinggate, lamenty Wojciechowskiego o kasę do UM, teraz Poważna kontuzja Hynka.
Jak nie sraczka to urok!!!
l1 to odcinek leńdzwiowy z tego co pamietam z zajec z fizjologii człowieka.
Pozdrawiam
mustafa dziekuje Ci ze mnie uspokoiles.
lepiej, żeby mnie dwunastu sądziło, niż czterech niosło.
Stereeo pisze:mustafa dziekuje Ci ze mnie uspokoiles.
Nie no, ja się na tym nie znam, tylko tak na szybko w google przeczytałem. Więc chyba nie jest tak źle.
to co znalazłem na google 
Złamanie kompresyjne
Kręgosłup jest zbudowany z mocnych kości zwanych kręgami. Kręg może się złamać, tak jak każda inna kość organizmu. Gdy jego trzon zapadnie się, nazywa się to złamaniem kompresyjnym kręgu. Do złamań tych dochodzi najczęściej w obrębie kręgosłupa piersiowego (środkowej części kręgosłupa), zwłaszcza w jego dolnej części. Złamania kręgów są zazwyczaj powodowane przez takie stany, jak osteoporoza, bardzo gwałtowny upadek lub inny rodzaj urazu.
Objawy złamania kompresyjnego
Jeśli złamanie kręgosłupa zostanie spowodowane przez nagły, silny uraz, będzie temu najprawdopodobniej towarzyszył silny ból w obrębie pleców, nóg i kończyn górnych. W przypadku równoczesnego uszkodzenia nerwów kręgosłupa może być również odczuwane osłabienie siły mięśniowej lub drętwienie.
Jeśli kość zapada się stopniowo, np. w wyniku złamania związanego z osteoporozą, ból na ogół jest mniej nasilony. Proces ten może nawet przebiegać bezboleśnie, aż kość rzeczywiście pęknie.
W przypadku bardzo ciężkich złamań kompresyjnych tylna część trzonu kręgu może się uwypuklać do kanału kręgowego i wywierać ucisk na rdzeń kręgowy. Na szczęście dzieje się tak rzadko.
edit:
nie brzmi to tak fajnie i mysle ze hynek szybko nie wroci na tor jak sie ten news potwierdzi...
Złamanie kompresyjne
Kręgosłup jest zbudowany z mocnych kości zwanych kręgami. Kręg może się złamać, tak jak każda inna kość organizmu. Gdy jego trzon zapadnie się, nazywa się to złamaniem kompresyjnym kręgu. Do złamań tych dochodzi najczęściej w obrębie kręgosłupa piersiowego (środkowej części kręgosłupa), zwłaszcza w jego dolnej części. Złamania kręgów są zazwyczaj powodowane przez takie stany, jak osteoporoza, bardzo gwałtowny upadek lub inny rodzaj urazu.
Objawy złamania kompresyjnego
Jeśli złamanie kręgosłupa zostanie spowodowane przez nagły, silny uraz, będzie temu najprawdopodobniej towarzyszył silny ból w obrębie pleców, nóg i kończyn górnych. W przypadku równoczesnego uszkodzenia nerwów kręgosłupa może być również odczuwane osłabienie siły mięśniowej lub drętwienie.
Jeśli kość zapada się stopniowo, np. w wyniku złamania związanego z osteoporozą, ból na ogół jest mniej nasilony. Proces ten może nawet przebiegać bezboleśnie, aż kość rzeczywiście pęknie.
W przypadku bardzo ciężkich złamań kompresyjnych tylna część trzonu kręgu może się uwypuklać do kanału kręgowego i wywierać ucisk na rdzeń kręgowy. Na szczęście dzieje się tak rzadko.
edit:
nie brzmi to tak fajnie i mysle ze hynek szybko nie wroci na tor jak sie ten news potwierdzi...
Ostatnio zmieniony 19 lipca 2009, o 22:14 przez gizmo, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
-
Metalliczny
- Senior
- Kontakt:
No i ja sie tam doczytalem ze noszenie tego usztywniacza trwa bardzo czesto nawet i 3 miesiace. Hynek moze miec juz sezon z glowy.
Oby nie.
Oby nie.
Nie znam się za bardzo na tym, więc ten news na eS jest dość oszczędny, ale z tego co mi wiadomo, Hynek miał wiele szczęścia, gdyż prawdopodobnie nie doszło do naruszenia rdzenia. Mam nadzieję, jednak, że nic z tych diagnoz się nie sprawdzi i Hynek szybko wróci do pełni sił i na tor.
Manq jak będziesz coś wiedział o stanie zdrowia Hynka, to proszę, informuj tu nas o tym. 
zlamanie odcinka ledzwiowego nie jest przyjemne. Domyslam ze boli jak cholera ale juz pomijajac ten fakt, to odcinek ledzwiowy jest niezmiernie wazny przy utrzymywaniu postawy pionowej. Dlatego prawdopodobnie takie zlamanie uniemozliwia chodzenie. Jednak bardzo dobrze gdyby rdzen bylby nienaruszony, nikt nie chce zeby Heniek podzielil los naszego trenera...
To jest wlasnie chory Miszkolc.
Trzymaj sie Hynek. Jestesmy z Toba.
Trzymaj sie Hynek. Jestesmy z Toba.
Hans pisze:To jest wlasnie chory Miszkolc.
A co ci Miszkolc zrobił albo Hynkowi? Równie dobrze mogl sie u nas wywalić. No bez jaj, juz nie robmy tu "zydowsko- masonskiego spisku"
Hynek, trzymaj się!
-Jurek Mordel zadowolony...
- No tak...
- Żona w domu także...
- No tak...
- Żona w domu także...
No i taki głupi bład jak zle policzenie kólek i taka tragedia. Szkoda. ;(KURIER LUBELSKI pisze:
Do nieszczęśliwego wypadku doszło w trzecim wyścigu. – Stichauer jechał na trzeciej pozycji i po trzech okrążeniach nagle zwolnił, myśląc, że to już koniec wyścigu – relacjonował Dariusz Sprawka, dyrektor KMŻ. – Jadący za Czechem Siemen Własow chciał uniknąć kolizji, położył motocykl, ale i tak wpadł w Hynka. Kraksa, okazała się bardzo pechowa, ponieważ Czech trafił do szpitala. Wstępne badanie wskazuje na uraz kręgosłupa, kompresyjne złamanie kręgu.
-Jurek Mordel zadowolony...
- No tak...
- Żona w domu także...
- No tak...
- Żona w domu także...
podobna sytuacja byla niedawno na treningu i tez z hynkiem jak dobrze pamietam. to byl chyba jego pierwszy trening przed pierwszym meczem u nas. Dziwne ze takie cos sie dzieje w meczu po to są tabliczki i flagi :/
edit:
http://www.sportowefakty.pl/zuzel/2009/ ... tichauera/
edit:
http://www.sportowefakty.pl/zuzel/2009/ ... tichauera/
Pozdrawiam
Masi pisze:Hans pisze:To jest wlasnie chory Miszkolc.
A co ci Miszkolc zrobił albo Hynkowi? Równie dobrze mogl sie u nas wywalić. No bez jaj, juz nie robmy tu "zydowsko- masonskiego spisku"
Hynek, trzymaj się!
Nie wiem,czy Hynek "poszedl w dechy", ale z tego co wiem, to w Miszkolcu nie ma, a przynajmniej jeszcze w zeszlym sezonie nie bylo dmuchanych band, a tylko drewniane deski...
chyba już są znalazlem taki filmik na YT http://www.youtube.com/watch?v=UKJhpazBfTs widac na poczatku chociazby ze jak by cos tam nadmuchanego stało.
Pozdrawiam
Czyli jednak zainwestowali w dmuchawce. Jest w polskiej lidze jakis klub,ktory tych dmuchanych band jeszcze nie ma?
Z tego co wiem to od tego sezonu obowiazuje nakaz uzywania dmuchanych band... ale jeżeli się mylę to poprawcie mnie 
Masz rację, dopiero teraz znalazlem info o tym
Zespół Speedway Miszkolc spełnił wszelkie wymagania dotyczące startu w rozgrywkach polskiej drugiej ligi. Do tej pory Węgrzy nie posiadali na swoim torze dmuchanej bandy, która była jednym z wymogów licencyjnych.