#455 Postautor: Bochen » 31 października 2010, o 13:25
jeśli piłka ręczna kobiet nie jest w tym momencie sportem niszowym to dlaczego na trybunach zasiada tylu kibiców, tyle stacji telewizyjnych bije się o relacje z każdej kolejki, tyle klubów gra w pucharach i osiąga wyniki, tylu sponsorów pcha się drzwiami i oknami do reklamowania poprzez ten właśnie sport.
Nigdy nie nie życzyłem żadnemu klubowi upadku lub niepowodzeń w różnych aspektach sportowo-marketingowo-ekonomicznych lecz trzeba przyznać rację tezie, że ten sport się u nas wypalił ze względu na brak wyników zarówno reprezentacji jak i wyników poswzczególnych klubów w europejskich pucharach.
Nie ma gwiazd rozpoznawalnych w TV, nie ma idoli dla młodzieży itp itd.
Ja pamiętam jeszcze czasy Montex'u i to jak do Hali MOSiR ciężko było się dostać na mecze z AKVĄ, Motorem Zaporoże, Podravką Kopryvnica, Byasen Trondheim, Hypo Niedosterreich i innymi znanymi zespołami.
Krzyczało się nazwiska znane w całej Polsce i które o dziwo jeszcze grają w szczypiorniaka ale nie rozwinęły swojego talentu jakimi były zapowiadane: Ejsmod, Luberecka, Soja-Włodek, Kot-Kowalska, Martynienko, Czapko-Puchacz.
Popatrzcie na tą dyscyplinę w wydaniu Męskim... Bielecki, Tkaczyk, Szmal, Lijewscy, Jureccy... każdy zna te nazwiska bo chłopaki coś osiągnęli i jeszcze nie raz dadzą nam, kibicom, powody do radości. A taki Karol Bielecki jest Herosem, który powinien być dawany za przykład dzieciom na całym świecie.
Życzę sobie by Montex się kiedyś odrodził jak za starych czasów i dlatego jestem jak najbardziej za wejściem Miasta w struktury SSA tego klubu. Hala Globus nie może przecież stać pusta!! Montex to duma naszego miasta i nie można o tym zapominać... ale żeby tak się stało, poziom sportowy ligi, reprezentacji i poszczególnych zawodniczek musi się podwyższyć.
ps. Przepraszam za OT akurat o piłce ręcznej ale to jest dobry przykład na to, że sport w naszym mieście upada i wszyscy mają go w nosie.
NO breakes, NO rules.....SPEEDWAY!!!