JAK OCENIACIE SYSTEM PLAY OFF?
- WojtekF
- Szkółkowicz
JAK OCENIACIE SYSTEM PLAY OFF?
Przed atakiem hakerów na forum, nie było coprawda takiego tematu. Niemniej jednak pomiędzy wierszami w innych tematach pojawiały się dyskusje na temat systemu play off.
Robert Flis stwirdził, że ten system sprzyja farciarzom. Wielu z Was zgadzało się a wielu nie zgadzało się z poglądem Gorzowiaka.
Ja wypowiadałem się o zwiększonych szansach Rybnika dzięki temu systemowi. Wielokrotnie wymawiałem nazwisko i imię ba a nawet ksywę, Zielonogórzanina trenującego Rybnik. Ja wybieram 3cią opcję spośród tych umieszczonych w ankiecie. Drużyny chcące za wszelką cenę wygrać będą robić wszystko, aby tor był dla ich przeciwników najtrudniejszy. W walce o mistrzostwo, utrzymanie, awans toromistrze(albo raczej torokombinatorzy) będą(aby nie napisać zabijać) przyczyniać się do wzrostu i tak dużej w "czarnym sporcie" liczby kontuzji.
Aby nie być jednostronnym, chciałbym napisać, że system play off zwiększa napięcie, emocje, atrakcyjność oglądania spotkań.
Aby było sprawiedliwiej, powinny być jakieś handicapy punktowe dla drużyn znajdujących się wyżej w tabeli.
Robert Flis stwirdził, że ten system sprzyja farciarzom. Wielu z Was zgadzało się a wielu nie zgadzało się z poglądem Gorzowiaka.
Ja wypowiadałem się o zwiększonych szansach Rybnika dzięki temu systemowi. Wielokrotnie wymawiałem nazwisko i imię ba a nawet ksywę, Zielonogórzanina trenującego Rybnik. Ja wybieram 3cią opcję spośród tych umieszczonych w ankiecie. Drużyny chcące za wszelką cenę wygrać będą robić wszystko, aby tor był dla ich przeciwników najtrudniejszy. W walce o mistrzostwo, utrzymanie, awans toromistrze(albo raczej torokombinatorzy) będą(aby nie napisać zabijać) przyczyniać się do wzrostu i tak dużej w "czarnym sporcie" liczby kontuzji.
Aby nie być jednostronnym, chciałbym napisać, że system play off zwiększa napięcie, emocje, atrakcyjność oglądania spotkań.
Aby było sprawiedliwiej, powinny być jakieś handicapy punktowe dla drużyn znajdujących się wyżej w tabeli.
Pozdrawiam wszystkich!!!!
Jest super!!!
Wojtek Fan Falubazu!!!
Jest super!!!
Wojtek Fan Falubazu!!!
- WojtekF
- Szkółkowicz
KrzyÅ› pisze:Na to pytanie odpowiedz sobie po sezonie...
Oczywiście, że po sezonie wiedza każdego z nas będzie większa. Niemniej jednak zdolność logicznego rozumowania i odpowiedniego wyciągania wniosków, pozwala nam kibicom- na podstawie tego, co się zdarzyło w sezonie 2004 i wcześniej- prognozować, co zdarzy się w następnym sezonie.
Jeśli Czesiu "po trupach" wygrywał mecze na rybnickim torze, to czemu inaczej miało być w sezonie 2004. Tym bardziej, że w sezonie 2004 nie było punktu bonusowego.
Aby Was nie drażnić, zdanie na temat Jasia i Jego zdolnościom, zachowam dla siebie.
Jest super!!!
Wojtek Fan Falubazu!!!
Jest super!!!
Wojtek Fan Falubazu!!!
WojtekF pisze:KrzyÅ› pisze:Na to pytanie odpowiedz sobie po sezonie...
Aby Was nie drażnić, zdanie na temat Jasia i Jego zdolnościom, zachowam dla siebie.
Chyba żeby nie drażnić józefów
P.S.: Wojtek zaczynam Cię podejrzewać o współpracę z OBOP-em, albo innym SMG-KRC..co temat to ankieta
- Volter_Apator
System nie jest dobry. Wystarczy przypomnięc sobie sezon 1999 kiedy wydawało się że mistrza ma Bydgoszcz.
Liderzy odniesli kontuzje i Polonia wypadła poza podium.
No i 1 oraz 2 po rundzie zasadniczej będzie miesiąc bez jazdy
Podobnie jak 7 i 8. A sparing to nie to samo co liga
Inni będą cały czas na obrotach a lider tabeli tylko treningi.
Liderzy odniesli kontuzje i Polonia wypadła poza podium.
No i 1 oraz 2 po rundzie zasadniczej będzie miesiąc bez jazdy
Inni będą cały czas na obrotach a lider tabeli tylko treningi.
APATOR TORUN
- WojtekF
- Szkółkowicz
Smirnek pisze:wytlumaczcie mi o co chodzi w tych playoffach
Juz tlumacze.
Po zakonczeniu rundy zasadniczej tabela dzieli sie na 3 czesci:
1) 1-2
2) 3-6
3) 7-8
Druzyny 7ma i 8ma walcza o utrzymanie sie w lidze. Druzyny 3-6(odpowiednio 3cia z 6ta i 4ta z 5ta) walcza o wejscie do polfinalu. Druzyny zwycieskie(przypuscmy ze to beda 3cia i 4ta) potem walcza w polfinale systemem 1-sza z 4-ta i 2-ga z 3-cia. Wygrani walcza o 1 miejsce w lidze a przegrani o 3 miejsce w lidze
Jest super!!!
Wojtek Fan Falubazu!!!
Jest super!!!
Wojtek Fan Falubazu!!!
Jedyny tak naprawdę sens rozgrywania play-off jest taki, że mecz o mistrzostwo jest jednocześnie ostatnim meczem sezonu, nie ma opcji, że ktoś powiedzmy 2 kolejki przed końcem ma mistrza pewnego. To samo ze spadkiem. Problem w tym, że jest tu za dużo miejsca na przypadkowość czy kombinatorstwo i te minusy niestety - moim zdaniem - przysłaniają plusy
Poza tym nie wiem po co w takim układzie wprowadzanie dużego punktu bonusowego. Ale wiadomo, że w Polsce trzeba było zrobić coś na opak 
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?
H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...
H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...
Jakby to ode mnie zależało to wprowadziłbym w samym ścisłym finale (czyli walce o Mistrzostwo Polski) nawet "best of five" - dwa pierwsze mecze u drużyny z wyższego m-ca po rundzie zasadniczej, dwa następne u drugiej i ewentualny piaty mecz rozstrzygający ponownie na torze pierwszej drużyny. Myślę, że na tym etapie nie byłyby to deficytowe mecze. Jedyny problem to pogoda - rozegranie w październiku 5 spotkań mogłoby trwać cały miesiąc 
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?
- WojtekF
- Szkółkowicz
System "best of five" w finale oraz "best of three" w polfinale jest najbardziej uzasadniony i byloby to rozwiazanie bardzo ciekawe.
Jednak gdy walcza druzyny 4-ta z 5-ta czy 3-cia z 6-ta szczegolnie w 1 lidze, to handicap wlasnego toru jest wowczas tak duzy, ze druzyny teoretycznie slabsze na ok. 99 procent nie wygraja rywalizacji.
Tutaj handicap dla druzyn znajdujacych sie wyzej w tabeli moglby byc inny. Niech dwumecze druzyn 3ciej i 6tej oraz 4tej i 5tej rozpoczynaja sie od wynikow odpowiednio 8:0 oraz 4:0 dla druzyn znajdujacych sie wyzej w tabeli.
Jednak gdy walcza druzyny 4-ta z 5-ta czy 3-cia z 6-ta szczegolnie w 1 lidze, to handicap wlasnego toru jest wowczas tak duzy, ze druzyny teoretycznie slabsze na ok. 99 procent nie wygraja rywalizacji.
Tutaj handicap dla druzyn znajdujacych sie wyzej w tabeli moglby byc inny. Niech dwumecze druzyn 3ciej i 6tej oraz 4tej i 5tej rozpoczynaja sie od wynikow odpowiednio 8:0 oraz 4:0 dla druzyn znajdujacych sie wyzej w tabeli.
Jest super!!!
Wojtek Fan Falubazu!!!
Jest super!!!
Wojtek Fan Falubazu!!!
-
Km Intar Dartom
Play-off będzie niesprawiedliwy i wyniki pod koniec 1 cześci sezonu będą ustawiane, tzn. drużyny będa chciały się jak najkorzystniej rozstawic na miejscach od 3 do 6. Np. druzyna która będzie miała zagwarantowane miejsce 3-6 bez mozliwosci zajecia miejsca 1-2 może odpuscic sobie końcówke a solidnie przygotować się do play-off. pokrzywdzone mogą równierz zostać 2 pierwsze drużyny np. Rzeszów jedzie kapitalnie przez cały sezon nie tracąc zadnego punktu w półfinałach jednak zostają rozjechani np. przez Lublin i czy tobędzie sprawiedliwe !!! ????
" RIF WIECZNIE ŻYWY "
Km Intar Dartom pisze:Play-off będzie niesprawiedliwy i wyniki pod koniec 1 cześci sezonu będą ustawiane, tzn. drużyny będa chciały się jak najkorzystniej rozstawic na miejscach od 3 do 6. Np. druzyna która będzie miała zagwarantowane miejsce 3-6 bez mozliwosci zajecia miejsca 1-2 może odpuscic sobie końcówke a solidnie przygotować się do play-off. pokrzywdzone mogą równierz zostać 2 pierwsze drużyny np. Rzeszów jedzie kapitalnie przez cały sezon nie tracąc zadnego punktu w półfinałach jednak zostają rozjechani np. przez Lublin i czy tobędzie sprawiedliwe !!! ????
Jak Lublin rozjeżdża Rzeszów... to musi być sprawiedliwe
-
Km Intar Dartom
tez mysle tak jak bimmer, roznica miedzy play-off a dwumeczem jest zdecydowana, jesli ktos faktycznie jest lepszy to potrafi to udowodnic nie tylko w jednych zawodach, ale w 2 lub 3, a liczenie malych punktow... :/, tu troche za duzo loterii nieraz jeden defekt moze diametralnie zmienic wynik na korzysc jednej z druzyna a jesli walka toczy sie o zwyciestwo meczowe to trudno, tutaj juz nikt na to nie poradzi
- lombardier
- Kontakt:
A według mnie to ten system jest do bani. Jeszcze żeby po zasadniczym bezpośrednio dwumecz o trzecie miejsce i the best of five o pierwsze to byłoby spoko. System play off jest zbyt loteryjny.
Można sobie jeździć przez pół sezonu w krajowym składzie na wyjazdy i tylko u siebie w pełnym wszystko wygrywać, znaleźć się w szóstce, by w play offie wygrać dwa dwumecze i całą ligę...
Pozdro
Można sobie jeździć przez pół sezonu w krajowym składzie na wyjazdy i tylko u siebie w pełnym wszystko wygrywać, znaleźć się w szóstce, by w play offie wygrać dwa dwumecze i całą ligę...
Pozdro