Stadion

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Koper
Trener
Kontakt:

#926 Postautor: Koper » 17 marca 2007, o 15:20

Ciekawe to co mowi harry i tak naprawde uspokoja mnie to, z ta pojemnoscia to jednak powalczylbym o te 15 tysiecy, oswietlenie w stylu angielskim tzn. kilkanascie/kilkadziesiat malych masztow a nie 4 duze mi osobiscie bardzo sie podoba (bo jak rozumiem o takie wlasnie oswietlenie chodzi). Tor 300-320 tez bardzo mi sie podoba.
Ostatnio zmieniony 17 marca 2007, o 15:23 przez Koper, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Hans
Trener

#927 Postautor: Hans » 17 marca 2007, o 15:22

Ja osobiście jestem Za jeżeli miasto do końca tego sezonu przygotuje stadion na Kresowej dla żużlowców :) Bo innej opcji nie widzę, co może za rok mamy pauzować ? :wink: 8)

I jeszcze jedna sprawa :D Dlaczego nas mają przenosić a nie piłkarzy ? Przecież chyba prościej wybudować stadion piłkarski niż żużlowy :?
Ostatnio zmieniony 17 marca 2007, o 15:30 przez Hans, łącznie zmieniany 1 raz.

Smirnek_
Senior

#928 Postautor: Smirnek_ » 17 marca 2007, o 15:24

Moglibyśmy przez rok jeździć w Rzeszowie :lol: :lol: :lol:

Koper
Trener
Kontakt:

#929 Postautor: Koper » 17 marca 2007, o 15:26

Jesli mielibysmy jezdzic przez rok w Rzeszowie to rownie dobrze w Warszawie...

Czarek
Trener

#930 Postautor: Czarek » 17 marca 2007, o 15:44

harry pisze:Pieniądze na remont stadionu przy Kresowej będą wydzielone z pieniędzy "własnych" przy budowie stadionu na Zygmuntowskich. Jeżeli stadion przy Zygmuntowskich zostanie pozbawiony toru żużlowego jego budowa da spore oszczędności, które zostaną przekazane na Kresową.
Ten kto mówi że na Kresowewj nie ma miejsca na stadion, parking itp chyba tam nie był. Też tak myślałem dopóki tam nie pojechałem osobiście. Ba nawet pewne pomiary wstępne udałe mi się porobić i uważam że nie ma problemu z miejscem a wręcz przeciwnie. Cały układ stadionu jest prawie wymarzony. Tor ( długości 300-320 metrów) bez problemu można wpisać w obecne boisko. Bandy przenieść z Zygmunowskich. Oświetlenie toru na sposób angielski będzie relatywnie tanie, trybuny są, tylko ułożyć betoniki i krzesełka. Ba, nawet zjazd jest z przyszłego parkingu. My jako klub postawiliśmy warunek, ze stadion ma pomieścić minimum 10 tys ludzi.
A i tak widać gołym okiem, że miejsca jeszcze wystarcz na wiele "cudów".
Co do rozstrzygnięć to mają być w ciągu 2 tygodni. Po to, żeby jeszcze na wiosnę rozpocząć tam prace.

To byłoby dobre. A czy już robiony jakiś "orient" na prywatnych sponsorów?
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Koper
Trener
Kontakt:

#931 Postautor: Koper » 17 marca 2007, o 16:00

Co do stadionu na Kresowej juz od poczatku trzeba trzymac reke na pulsie odnosnie projektu i budowy, bo tak naprawde bez bardzo duzych fajerwerkow mozna go naprawde dobrze dopiescic pod kazdym szczegolem. Zwracam uwage ze bardzo wielu fanow ktorzy odwiedzali nasz stadion na Zygmuntowskich chwalilo super widocznosc z naszych trybun (oczywiscie jeszcze lepsza ona byla jak nie bylo krat), wynika ona z dosc blisko polozonego toru od trybun i tego ze nasze trybuny sa odpowiednio "strome". I rzeczywiscie widocznosc na Zygmuntowskich jest o niebo lepsze niz na stadionach gdzie rozgrywane sa GP tj. w Bydgoszczy czy Wroclawiu, oby podobnie dobra widocznosc byla na Kresowej.

Czarek
Trener

#932 Postautor: Czarek » 17 marca 2007, o 16:47

Koper pisze:Jesli mielibysmy jezdzic przez rok w Rzeszowie to rownie dobrze w Warszawie...

W stolicy nie ma gdzie jeździć. Ludzie, którzy chcą wskrzesić żużel w Warszawie mają problem ze znalezieniem miejsca na tor.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#933 Postautor: ravajas » 17 marca 2007, o 16:49

nie wiem wprawdzie co znaczy termin "oświetlenie w stylu angielskim", ale swego czasu wymyśliłem taki pomysł, który nie wymaga stawiania dużych masztów a jedynie słupków niewiele wyższych niż banda. mogłyby one stać w odległości np 2 metry od siatki okalającej tor i mieć wysokość około 5 m ponad ziemią. na każdym byłby reflektor skierowany tak, aby świecił prawie prostopadle na tor, jednak byłby obrócony nieznacznie w kierunku jazdy zawodników. w ten sposób światła nie oślepiałyby żuzlowców a tor byłby równomiernie oświetlony na swojej całej długości.

pozdrawia:
Rafał Borowski
pozdrawia:
Rafał Borowski

http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks

piotr76
Senior
Kontakt:

#934 Postautor: piotr76 » 17 marca 2007, o 17:05

pomysł niezły z tymi światłami tylko jedno rajvas zawodnicy czasami się odwracają i myśle że wtedy mogło by być nieciekawie ....
a co do toru to może nareszcie pozbylibyśmy się lotniska ... zrobić typowy angielski tor gdzie sprzęt nie jest aż tak ważny .... łuki wyprofilować tak żeby każdy trzeba było inaczej pokonywać i mamy atut własnego toru :)

Smirnek_
Senior

#935 Postautor: Smirnek_ » 17 marca 2007, o 19:03

Pomysł ciekawy tylko zauważ, że trybuny też muszą być oświetlone. Oświetlenie w stylu angielskim to takie jak jest w Częstochowie i chyba Toruniu czyli kilkanaście niższych słupów wokół stadionu zamiast 4 wysokich słupów w rogach.
Obrazek
Obrazek

Speedway Fan
Senior

#936 Postautor: Speedway Fan » 17 marca 2007, o 19:10

Słupy oświetleniowe w Toruniu są przed trybunami czyli bliżej toru coś jak w Rzeszowie teraz zrobili.

Awatar użytkownika
boxing
Trener

#937 Postautor: boxing » 17 marca 2007, o 19:30

Tor ma byc "typowo angielski" skoro mowa o 320 czy 340 metrach.

Wyprofilowanie lukow? Oczywista sprawa, ze asymetryczne wiraze byc powinny, tym bardziej, ze nie podraza to w zaden sposob kosztow. A zawody ciekawsze no i atut wlasnego toru :D

Jezeli bedzie dodatkowo zadaszenie toru i jego podgrzanie to jest lux - mozna jezdzic przez okragly rok, mozna zarabiac na Szwedach czy Dunczykach szukajacych do tej pory treningu we Wloszech czy Slowenii. Dla nas rzecz jasna mozliwosc obejrzenia Jonssona czy Pedersena "live" chocby przed sezonem :D

Z (chyba tanszym?) oswietleniem wielopunktowym zamiast kilku masztow nie powinno byc problemu - wystarczy zainstalowac je na zadaszeniu toru. Oswietlenie rownomierne, z gory i nikogo nie bedzie razilo w oczy :D

Skoro odzyl temat nowego stadionu to nie moglem sie nie wpisac :D Musze rzecz jasna dodac do mojej listy zyczen strome trybuny jak obecne czy w Daugavpils - tyle, ze wokol calego toru :!:

Ja tez przyzwyczailem sie do Zygmuntowskich, ale... jestem jak najbardziej za nowa lokalizacja, bo w starym miejscu bylby problem z rozbudowa, a jeszcze wiekszy z wylewajaca Bystrzyca. Szkoda stadionu, toru i instalacji podgrzewajacej tor. Czy Kresowa - nie wiem, wolalbym okolice Zemborzyckiej, ale to moje chciejstwo. Wazne, zeby nic nie wylewalo i zeby bylo wystarczajaco duzo miejsca na spelnienie tych wszystkich kibicowskich fanaberii i FIMowskich wymogow :D

Pozdrawiam :D
Mini-zuzel w Lublinie i mamy co roku swojego Hliba a moze nawet Jonssona!

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#938 Postautor: ravajas » 17 marca 2007, o 20:57

piotr76 pisze:pomysł niezły z tymi światłami tylko jedno rajvas zawodnicy czasami się odwracają i myśle że wtedy mogło by być nieciekawie ....

tego nie przewidziałem. trudno mi sobie wyobrazić co widzi, a czego niewidzi zawodnik. ale rzeczywiście odwracałby się i mógłby doznac olśnienia, a to jest niebezpieczne. na to jest jednak rada: podwyższyć słupki. np 8-metrowy słupek już chyba by nie przeszkadzał, światło byłoby na tyle wysoko, że nie znajdowałoby się w zasięgu koncentracji wzroku zawodnika. tak myślę przynajmniej
pozdrawia:
Rafał Borowski

http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.

ivan.m

#939 Postautor: ivan.m » 17 marca 2007, o 22:50

ravajas pisze:[mógłby doznac olśnienia, a to jest niebezpieczne.

a co to jest to olśnienie?

Awatar użytkownika
Cz@rek
Trener

#940 Postautor: Cz@rek » 17 marca 2007, o 23:11

Ja mimo pięknych deklaracji jestem przeciwny lokalizacji na Kresowej.
Choćby nie wiem jak się starać jednego atutu Zygmuntowskich nie przeniesiemy.Lokalizacji w centrum :!:
Nie ma co nawet marzyć o przyciągnięciu takiej liczby widzów jaką mógł
przyciągnąć obiekt w starym miejscu.( może poza inaguracją-tak jak przed laty w Machowej)
Proszę pamiętać że duża część fanów docierała na stadion na piechotę,
inni autobusami, trajtkami-których wiele kursuje w okolicy.
Zmotoryzowani też mają tam więcej miejsc niź w okolicy Kresowej.
Kresowa (nie liczÄ…c terenu na obiekcie),tak naprawdÄ™ ma tylko jeden
mały parking przy bardzo ruchliwej trasie a w dodatku płatny :!:
Wielu kibiców którzy nie są zagorzałymi fanami żużla poprostu wyprawę
na Kresową sobie odpuści...niestety...

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#942 Postautor: ravajas » 18 marca 2007, o 01:25

ivan.m pisze:
ravajas pisze:[mógłby doznac olśnienia, a to jest niebezpieczne.

a co to jest to olśnienie?

już tłumaczę na przykładzie:
prowadząc samochód w nocy, patrz się prosto w światła nadjeżdżającego z przeciwka samochodu. Albo jeszcze lepiej: błyśnij sobie wtedy lampą błyskową w oczy i prowadź samochód dalej. widzisz tylko różową plamę. to m.in. jest olśnienie, czy też tzw. efekt olśnienia.
pozdrawia:
Rafał Borowski

Koper
Trener
Kontakt:

#943 Postautor: Koper » 18 marca 2007, o 03:11

sting126 pisze:poznamy detale dotyczace tego projektu - wtedy bedzie czas na ewentualna krytyke.
Mam nadzieje ze wlasnie detale poznamy wrac z informacja o definitywnych przenosinach zuzla na Kresowa, bo jesli bedzie tak ze zaprezentuja jedynie rendery stadionu piłkarskiego przy Zygmuntowskich a co do zuzlowego bedzie to na zasadzie "jakos to bedzie" to nie bedzie to ciekawe, na chwile obecna nie pozostaje nic innego jak opieranie sie na tym co na tym forum napisal harry, czyli ze jest szansa zarowno na odpowiednie finansowane projektu na Kresowej jak i jego rozsadne zaprojektowanie i zrealizowanie.

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#944 Postautor: mikas » 18 marca 2007, o 10:02

sting126 pisze:
mikas pisze:Ludzie proszę, pomyślcie trochę. Wykonanie stadionu na Kresowej w ciągu zimy za takie pieniądze jest niemożliwe.

Po pierwsze trzeba będzie ogłosić przetarg. Kiedy oni chcą to zrobić :?: Jeśli mamy miec realną szanse żeby ten przetarg był ważny to trzeba go ogłosić najpóźniej w połowie kwietnia. A widział ktoś już jakiekolwiek plany tego co ma tam powstać :?:

No wlasnie - nie. Ty tez nie widziales, nie znasz szczegolow. Wiec po co sie wypowiadasz o czyms o czym nie masz pojecia? Poczekaj tydzien, dwa - niech pojawi sie oficjalna informacja, poznamy detale dotyczace tego projektu - wtedy bedzie czas na ewentualna krytyke. Teraz takie pisanie w stylu w jakim Ty to zrobiles nie ma najmniejszego sensu.

:lol:

Nic nie zrozumiałeś z tego co napisałem a chciałeś chyba tylko się czepić ;) Gdzie ja tam wypowiadam sie na temat samego projektu, gdzie go oceniam czy krytykuję :?: :shock: Chodzi tylko o to że nie wierze że powstanie w takim tempie o jakim tu wszyscy piszą i za takie pieniądze (Harry pisał o ekranach dzwiękochłonnych, ma być dostosowany do wszystkich wymogów FIM, oświetlenie itd., porównując to do Ostrowa gdzie mieli zrobic mniej za większe pieniądze i im nie wychodzi to chyba jednak moje wątpliwości są słuszne biorąc to na "chłopski rozum" i nie trzeba zagłębiac się w szczegóły). Skoro nie ma jeszcze nawet planów ( a wątpie aby były jeśli dopiero "chwile temu" pojawił się w ogóle ten pomysł) to nie wierze że ten stadion jest ktoś w stanie postawić w Lublinie w ciągu najbliższej zimy. Harry napisał że prace mają sie zacząć na wiosne. Ja w to nie wierze, bo żyjemy w Lublinie i tutaj takie rzeczy muszą trwać... A nawet jakby wszyscy sie sprężyli i wykonywali swoją prace w ekspresowym tempie to pewnie za chwile sie okaże że na przeszkodzie w szybkiej realizacji staną jakieś sprawy formalne i biurokracja i tyle ten stadion będziemy widzieli.
Chciałbym sie mylić, ale dla mnie w tym kraju a tym bardziej w tym mieście, jeśli następny sezon rozpoczniemy na nowym stadionie to będzie cud.
MOTOR LUBLIN
Obrazek

JAG
Senior

#945 Postautor: JAG » 18 marca 2007, o 10:20

ja niestety tez mam wielkie obawy co do powstania w krotkim czasie funkcjonalnego,spelniajacego wymogi chocby e-ligowe stadionu żużlowego na Kresowej.
moje obawy biorą sie chocby z faktu jak trudno było spelnic wymogi licencyjne klubowi aby wystartowac w sezonie 2007 i jakos nie moge uwierzyc ze nagle miasto wyłozy o wiele wiele wiele wieksza kase na budowe stadionu skoro tak trudno było doprosic sie pomocy w kwestii dopelnienia spraw zwiazanych ze startem w rozgrywkach:(
ale daj Boże żeby sie karta odwrociła! choc ja jestem raczej z tych co jak nie zobacza to nie uwierza:(
:),czasami :(

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#946 Postautor: ravajas » 18 marca 2007, o 10:24

JAG pisze: jakos nie moge uwierzyc ze nagle miasto wyłozy o wiele wiele wiele wieksza kase na budowe stadionu skoro tak trudno było doprosic sie pomocy w kwestii dopelnienia spraw zwiazanych ze startem w rozgrywkach:(

wydaje mi się, że inwestycja w infrastrukture jest innym rodzajem wydatku niż wspomożenie druzyny, która nie może związać końca z końcem. Dlatego budowa stadionu, chocby typowo żuzlowego - ma szerszy aspekt niż "jednorazowa dotacja" dla drużyny.
pozdrawia:
Rafał Borowski

JAG
Senior

#947 Postautor: JAG » 18 marca 2007, o 10:44

ravajas pisze:
JAG pisze: jakos nie moge uwierzyc ze nagle miasto wyłozy o wiele wiele wiele wieksza kase na budowe stadionu skoro tak trudno było doprosic sie pomocy w kwestii dopelnienia spraw zwiazanych ze startem w rozgrywkach:(

wydaje mi się, że inwestycja w infrastrukture jest innym rodzajem wydatku niż wspomożenie druzyny, która nie może związać końca z końcem. Dlatego budowa stadionu, chocby typowo żuzlowego - ma szerszy aspekt niż "jednorazowa dotacja" dla drużyny.

napewno jest to inny rodzaj wydatku ale z drugiej strony gdyby nie druzyna po co wogole potrzebny bylby stadion? napewno latwiej powolac od podstaw klub niz wybudowac stadion ale wg mnie w tym przypadku zainteresowanie miasta sprawa druzyny przeklada sie na chec pomocy tej dyscyplinie sportu.
a tak juz w sferze zupelnie tylko rozwazan ciekawa jestem jakby sprawa wygladala gdyby Unia nie zgodzila sie wesprzec budowy na Zygmuntowskich? jakiej pomocy i ktory klub moglby sie spodziewac.
:),czasami :(

Awatar użytkownika
Lublin_Fan
Zawodowiec

#948 Postautor: Lublin_Fan » 18 marca 2007, o 21:37

Cz@rek pisze:Kresowa (nie liczÄ…c terenu na obiekcie),tak naprawdÄ™ ma tylko jeden
mały parking przy bardzo ruchliwej trasie a w dodatku płatny :!:

Ma również darmowy, duży parking znajdujący się przy Leclercu na Turystycznej, który jest oddalony o ... 150 metrów.
Oprócz tego można zbudować parkingi wzdłóż ulicy Grafa (bo jest tam sporo miejsca) a dojście do nich specjalną kładką nad rzeką.

Przewagą Kresowej są pobliskie drogi, dzięki którym można wierzyć, że zakorkowanie okolicy po atrakcyjnym meczu będzie niemożliwe. Mełgiewska, Tysiąclecia, Grafa, Andersa - dla zmotoryzowanych fanów ta opcja jest dużo lepsza niż Zygmuntowskie i pomeczowe przedzieranie się do centrum. Drogi dużo szersze i lepsze.

Nie wiem czy dobrze kumam kilku z Was, ale chyba chcecie słupów oświetleniowych znajdujących się pomiędzy trybunami a torem?? Moim zdaniem bezsens totalny. 4 wysokie maszty to lepszy pomysł bo przy okazji dobrze oświetla się trybuny. Dodatkowo, widoczne z daleka (a w tej lokalizacji będą na pewno) tworzą atmosferę prawdziwej areny. Skyline rewelacyjny. Jadąc na stadion ul. Tysiąclecia od Zamku to byłby dopiero widok!

Tor geometrią i długością zbliżony do ostrowskiego lub częstochowskiego, ponieważ własnie w tych miastach oglądałem powalające na kolana wyścigi :).

Trybuny wokół całego toru, jednak z pewnym prześwitem (tak jak np Leszno), żeby można było w czasie zawodów podglądać co się dzieje w parku maszyn. A park umieszczony na drugim łuku.

Natomiast co do samej ewentualnej przeprowadzki. Jak od razu nie bedzie jasno na papierze spisane, że wykonana zostanie kompleksowa przebudowa to podejrzewam, że na tych kilku bańkach się zakończy. No chyba, że nowe władze Lublina wiedzą co to honor i dotrzymywanie słowa. Ale mimo wszystko uważam, że jak czegoś nie ma na papierze to tak jakby tego nie było.
Uważam jednak, że jeśli jest szansa wyprowadzić się na nowy, budowany z rozsądkiem specjalnie dla żużla stadion, to trzeba taką okazję wykorzystać.

go!
Trener

#949 Postautor: go! » 18 marca 2007, o 21:52

Cz@rek pisze:Nie ma co nawet marzyć o przyciągnięciu takiej liczby widzów jaką mógł
przyciągnąć obiekt w starym miejscu.( może poza inaguracją-tak jak przed laty w Machowej)
Proszę pamiętać że duża część fanów docierała na stadion na piechotę,
inni autobusami, trajtkami-których wiele kursuje w okolicy.

W zyciu glupszej argumentacji nie slyszalem.
Ja mieszkam kolo Globusa... to moze na reczna sie przerzucÄ™, bo blisko :?:

Awatar użytkownika
Hans
Trener

#950 Postautor: Hans » 18 marca 2007, o 23:24

Cz@rek kto ma przyjść na mecz to i tak przyjdzie :) Dla tego co ma zamiar i tak się pojawić to różnica biletów czy drogi na stadion nie gra roli :)

A takie jeszcze pytanko małe :) Jaka w tym roku cena programów będzie ? :)