Lubelski klub w sezonie 2013

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Cookie

Re: Lubelski klub w sezonie 2013

#676 Postautor: Cookie » 18 sierpnia 2013, o 18:01

spokojny pisze:
$korzen$ pisze:No to nasi zawodnicy juz dlugo nie beda nasi... generalnie okrutnie smiac mi sie chce z Rzeszowa a Marta chyba schodzi wlasnie na zawal serca :lol: ogromna sensacja. Bydzia jechala bez Hancocka.

Myslalem korzen ze troche inny jestes. Smiac sie z cudzego nieszczescia... To nasi sasiedzi i zycze im jak najlepiej. Katastrofa dla Rzeszowa. Oby wrocili w przyszlym sezonie do elity.

Nieszczęścia? dla mnie to głupota, cały sezon cyrków Rzeszowa, m.in. ten w Lesznie, gdzie odmówili jazdy - szczęśliwie odwróciło się to przeciwko nim. Wielkie brawa dla Wrocławia i Piotrka Barona którzy mając budżet zapewne 50% mniejszy (jak nie więcej) utrzymali się w lidze.

/Przepraszam za OT.

ermen
Zawodowiec

#677 Postautor: ermen » 18 sierpnia 2013, o 22:31

Przyznać się, ilu zostało nosić banery?

Myślałem, że już mnie ten klub niczym nie zaskoczy. A jednak...
Jaki trzeba mieć tupet, aby w ramach oszczędności prosić kibiców o zniesienie banerów??
Klub tworzy nowe kanony PR. Awangarda w d.... węża....

A o samych kibicach innym razem bo dzis ... już nic mi się nie chce.
O zawodnikach ani słowa.
Każdemu jego Everest...

Awatar użytkownika
Maxx
Trener

#678 Postautor: Maxx » 18 sierpnia 2013, o 22:49

Rzeszów miał budżet jak mało kto w Ekstralidze i do tego zero długów. Półtorak miała naprawdę wiele możliwości na to, żeby zrobić fajny skład. Uwierzyła w Pedersena i wywaliła masę pieniędzy na kogoś, kto ma w d...pie lokalny patriotyzm. W zamian mogła zakontraktować przynajmniej dwóch, którzy wstydu by jej nie przynieśli, w przeciwieństwie do Nicki'ego.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#679 Postautor: kibicLBN » 18 sierpnia 2013, o 22:50

ermen pisze:Przyznać się, ilu zostało nosić banery?

Myślałem, że już mnie ten klub niczym nie zaskoczy. A jednak...
Jaki trzeba mieć tupet, aby w ramach oszczędności prosić kibiców o zniesienie banerów??
Klub tworzy nowe kanony PR. Awangarda w d.... węża....

A przecież mieli się tym więźniowie zajmować...
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
GIGI
Trener

#680 Postautor: GIGI » 18 sierpnia 2013, o 22:52

Maxx pisze:Rzeszów miał budżet jak mało kto w Ekstralidze i do tego zero długów. Półtorak miała naprawdę wiele możliwości na to, żeby zrobić fajny skład. Uwierzyła w Pedersena i wywaliła masę pieniędzy na kogoś, kto ma w d...pie lokalny patriotyzm. W zamian mogła zakontraktować przynajmniej dwóch, którzy wstydu by jej nie przynieśli, w przeciwieństwie do Nicki'ego.

Po pierwsze to OT a po drugie to kiedy Nicki przyniósł wstyd poza meczem w Lesznie??

edit

Chciabym dożyć takich czasów aby mieć takiego ''Nickiego'' w Lublinie. Można go kochać lub nienawidzić ale jest profesjonalistą w każdym calu.
Ostatnio zmieniony 18 sierpnia 2013, o 22:56 przez GIGI, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Maxx
Trener

#681 Postautor: Maxx » 18 sierpnia 2013, o 22:53

Jak widać o jeden wstyd za dużo. Pomijam, że w GP jechał a Rzeszów olał.

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#682 Postautor: Kargolo » 18 sierpnia 2013, o 22:56

I to nie byle jak jechał. Wyjeżdżał sobie w sobotę finał GP i zapewne jeszcze w euforii dzwonił do Marty że nie czuje się jednak na siłach. Nicki Rzeszów miał daleko i głęboko, to że spadli zapewne też go nie zmartwiło, byle tylko hajs mu się zgadzał i będzie git.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

Awatar użytkownika
lombard
Senior

#683 Postautor: lombard » 19 sierpnia 2013, o 07:39

Witam.
Przytoczę Wam wczorajszą rozmowę dwóch kibiców na meczu z Grudziądzem:
- Jakby się postarać to byłaby extraliga w Lublinie.
- No na extraligę, to trzeba by ze dwa miliony więcej w budżecie mieć.
- Dwa miliony to nie jest problem. Trzeba się tylko lepiej zakręcić...
Wniosek: Zarząd KMŻ do dzieła! 2 mln leży tylko brać! :lol:
A poważniej to myślę, że każdy powinien robić to co do niego należy. Kibic niech kibicuje a nie bierze się za finanse na których się nie zna. A Prezes niech budżetu nie konsultuje z mediami i kibicami tylko Zarządem, sponsorami i zawodnikami. 8)
Powiem szczerze, że pewnie jak większość nie wiem już co myśleć o tej całej sytuacji, natomiast jednego jestem pewny- obawiam się o dalszą egzystencję naszego klubu, bo prawdopodobnie przy takich układach już w przyszłym roku objawi się głębszy kryzys. :?
Wojna pomiędzy kibicami a Prezesem doprowadzi do frustracji zawodników, która przełoży się na wynik itd. :(

Mad
Senior

#684 Postautor: Mad » 19 sierpnia 2013, o 08:12

A Ty co? idziesz na mecz i podsłuchujesz innych? ładnie to tak? Pewnie w domu przy pomocy szklanki Wiesz jak się żyje sąsiadom!? :lol:

Awatar użytkownika
Misionis
Junior

#685 Postautor: Misionis » 19 sierpnia 2013, o 15:22

meesha pisze:A myślisz, że znajdzie się jeszcze 6 takich Bogdanek, żeby było w ogóle z czym w tej Elidze starować? Bez 6-8 baniek to nawet nie ma tam czego szukać. Tak się zhermetyzowała ta ekstraliga przez ostatnie lata, że przepaść w stosunku do I ligi jest jak stąd do Mogadiszu...
Ale co tam, łatwo sobie popisać na necie bez pojęcia o czymkolwiek.

Meesha, ale to właśnie takie myślenie skazuje nas na 1, czy drugą ligę. Ile Bogdanek jest np. w Lesznie, czy Gorzowie? 7? Nie sądzę. Myślę, że w tych miastach kluby są profesjonalnie zarządzane i atrakcyjne dla sponsorów. Niestety w Lublinie wciąż jeszcze króluje podejście żebracze klubu do sponsorów, a prezes nazywa ich darczyńcami. Ja dokładnie w tym doszukiwałbym się tej niemocy w pozyskiwaniu sponsorów. Klub tak na prawdę nie ma im nic do zaoferowania oprócz śmiesznych banerów na murawie. Jakby zapytać kibiców jakie firmy się na tej murawie reklamują to nie wiem czy ktoś wymieniłby jakąkolwiek oprócz Bogdanki, Lublina i Tyskich.

W profesjonalnej, współczesne firmie prezes ma do dyspozycji kilku menadżerów, z których każdy ma powierzone swoje zadania. Prezes z kolei kreśli wizję, opracowuje strategię, tworzy plany, deleguje zadania i koordynuje pracę menadżerów. A w KMŻcie? Prezes robi wszystko, a zarazem nic, bo jak wiadomo, nie da się zrobić wszystkiego dobrze. Prezes mówi, że nie ma kasy na zatrudnienie menadżerów, ale to jest podstawa. Inaczej nie będzie profesjonalnego klubu i porządnych sponsorów na EL. Sponsorzy chcą współpracować z nowoczesnym klubem sportowym, a nie z klubikiem szukającym darczyńców, jak powodzianie.

Lubelskie firmy, przez lata żebrania lubelskich działaczy, nabrały strasznie negatywnego podejścia do sportu. Aby zatem pozyskać sponsorów, trzeba profesjonalnie zarządzać klubem, zmienić jego wizerunek i stworzyć produkt atrakcyjny dla sponsorów.

Przykładem tego jak daleko odbiega styl KMŻ od tego jaki powinien być jest VIP speedway club, który zamiast być zamkniętym, elitarnym klubem biznesowym, jest jakimś zupełnie śmiesznym tworem, do którego zaprasza się krzycząc przez mikrofon podczas meczu i każe się płacić 1000 zł nie wiadomo za co.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#686 Postautor: Cooper » 19 sierpnia 2013, o 15:42

Tak apropos, czy ktos, gdzies, kiedykolwiek widzial w swojej, lub w firmie w ktorej pracuje oferte od KMZ ws. sponsoringu? Pytam, bo byly szumne zapowiedzi takiego katalogu, nawet gdzies widzialem robocza wersje chyba, ale nie wiem czy w koncu bylo to gdzies rozsylane, prezentowane.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

meesha
Trener
Kontakt:

#687 Postautor: meesha » 19 sierpnia 2013, o 16:00

Meesha, ale to właśnie takie myślenie skazuje nas na 1, czy drugą ligę. Ile Bogdanek jest np. w Lesznie, czy Gorzowie? 7? Nie sądzę. Myślę, że w tych miastach kluby są profesjonalnie zarządzane i atrakcyjne dla sponsorów.
Naprawdę chcesz wizerunkowo porównywać klub, który istnieje od 4,5 roku i doszedł do 3 miejsca w I lidze plus jego zawodnicy wystąpili w kilku finałach rozgrywek ogólnopolskich, z klubami, które mają razem ze 20 tytułów DMP, zawodników z medalami mistrzostw świata i całym worem innych sukcesów? No proszę Cię :D

I po raz 48 pytam - co stoi na przeszkodzie żeby założyć taki profesjonalny klub, zatrudnić 12 dyrektorów od spraw różnych i zawojować świat??? Do dzieła :)
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
Misionis
Junior

#688 Postautor: Misionis » 19 sierpnia 2013, o 16:11

meesha pisze:Naprawdę chcesz wizerunkowo porównywać klub, który istnieje od 4,5 roku i doszedł do 3 miejsca w I lidze plus jego zawodnicy wystąpili w kilku finałach rozgrywek ogólnopolskich, z klubami, które mają razem ze 20 tytułów DMP, zawodników z medalami mistrzostw świata i całym worem innych sukcesów? No proszę Cię :D

No i myślisz, że te sukcesy to przypadek, czy profesjonalne zarządzenie klubem?

Zresztą kto z potencjalnych sponsorów wie, że klub istnieje od 4,5 roku? Żużel w Lublinie istnieje równie długo jak w Lesznie, czy Gorzowie i to jest tak na prawdę ważne.

EDIT: Po co piszesz o 6 Bogdankach, skoro za chwilę stwierdzasz, że to nie w tym jest problem
Ostatnio zmieniony 19 sierpnia 2013, o 16:15 przez Misionis, łącznie zmieniany 1 raz.

meesha
Trener
Kontakt:

#689 Postautor: meesha » 19 sierpnia 2013, o 16:15

Nie, myślę, że takie tradycje i sukcesy ułatwiają rozmowy z potencjalnym sponsorem. Zarządzanie też swoją drogą, ale to nie wszystko.
Po prostu takie porównanie na wstępie nie ma sensu. A o reszcie pogadamy po 12 października. Wtedy będzie pole do porównań: działalność Sprawki - działalność profesjonalistów i specjalistów na poletku lubelskim...

Zresztą kto z potencjalnych sponsorów wie, że klub istnieje od 4,5 roku? Żużel w Lublinie istnieje równie długo jak w Lesznie, czy Gorzowie i to jest tak na prawdę ważne.

Znów nie o to chodzi - chyba prościej wypracować właściwy model zarządzania w klubie który istnieje od dekad niż w nowym stworzonym od podstaw po przerwie.
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
Misionis
Junior

#690 Postautor: Misionis » 19 sierpnia 2013, o 16:18

Tylko widzisz, problem w tym, że żeby porozmawiać z potencjalnym sponsorem, to musi Cię wpuścić do swojego biura, a z tym jest już gorzej po latach żebraniny w wykonaniu lubelskich klubów sportowych.

meesha
Trener
Kontakt:

#691 Postautor: meesha » 19 sierpnia 2013, o 16:19

No więc sam widzisz, że łatwo nie jest. I raczej nie jest to wyłączna "zasługa" spółki Wojciechowski & Sprawka?

Awatar użytkownika
Misionis
Junior

#692 Postautor: Misionis » 19 sierpnia 2013, o 16:20

meesha pisze: A o reszcie pogadamy po 12 października. Wtedy będzie pole do porównań działalność Sprawki - działalność profesjonalistów i specjalistów na poletku lubelskim...

Jeśli masz na myśli turniej Polska - Reszta świata - to w 100% racja.

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#693 Postautor: ravajas » 19 sierpnia 2013, o 16:23

czyli co? czekamy na Godota? i zanim przyjdzie to jeszcze przez pierdylion lat będziemy sobie srali w gniazdo?
pozdrawia:
Rafał Borowski

http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks

Awatar użytkownika
Misionis
Junior

#694 Postautor: Misionis » 19 sierpnia 2013, o 16:27

meesha pisze:No więc sam widzisz, że łatwo nie jest. I raczej nie jest to wyłączna "zasługa" spółki Wojciechowski & Sprawka?

Ale mi chodzi TYLKO I WYŁĄCZNIE o to, że klub nie robi nic, żeby zmienił się sposób postrzegania klubu żużlowego na mieście. Ja nie jestem przeciwnikiem prezesa, nawet go lubię, ale nie mogę zrozumieć jak można zaniedbywać takie podstawowe kwestie dla rozwoju klubu. Widziałeś w tym roku jakąś reklamę żużla na mieście? W tym jest CAŁY PROBLEM, że żeby zmienić sposób postrzegania naszego klubu przez lubelski biznes, trzeba coś w tym kierunku robić, a, jak już wcześniej pisałem, osoby przyjezdne nie nawet mają szans dowiedzieć się, że w tym mieście w ogóle istnieje coś takiego jak żużel. Myślę, że jak się wjeżdża do Zielonej, czy Gorzowa, to takiego problemu nie ma (nie wiem, nie byłem, mogę tylko przypuszczać).

Awatar użytkownika
mustafa
Zawodowiec

#695 Postautor: mustafa » 19 sierpnia 2013, o 16:34

Hasła które regularnie przewijają się na forum, typu: "wystarczy znaleźć kilku nowych sponsorów" są czystym populizmem :)
Trzeba by je rzucić prezesom 10 innych klubów żużlowych które balansują na krawędzi wypłacalności.
Kto pracuje w firmie która świadczy usługi innym firmom (ja w takiej pracuję) wie dobrze jak w dzisiejszych czasach każda firma targuje się o przysłowiową złotówkę. Dla takich firm sponsoring jakiegoś tam żużla to zwykłe zabobony :) To już prędzej przypadkiem wejdzie w to jakieś duże przedsiębiorstwo, dla którego żużel jakiś cudem może być częścią strategii marketingowej.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#696 Postautor: istred » 19 sierpnia 2013, o 16:35

Naprawdę chcesz wizerunkowo porównywać klub, który istnieje od 4,5 roku i doszedł do 3 miejsca w I lidze plus jego zawodnicy wystąpili w kilku finałach rozgrywek ogólnopolskich, z klubami, które mają razem ze 20 tytułów DMP, zawodników z medalami mistrzostw świata i całym worem innych sukcesów? No proszę Cię :D
Dobra propaganda.
To już jeżeli taki drobiazgowy jesteś (KMŻ istnieje 4,5 roku) to napisz jasno, że Unia Leszno S.A. istnieje ósmy rok, a Stal Gorzów S.A. dopiero piąty.

meesha
Trener
Kontakt:

#697 Postautor: meesha » 19 sierpnia 2013, o 16:39

Przy czym zachowują ciągłość nazwy (a przecież pisałem wyraźnie o kwestiach wizerunkowych) od ilu? Owszem w Gorzowie był "incydent" z Pergo, ale Plech czy Jancarz jeździli w Stali, Zmarzlik też jeździ w Stali.

A co do drugiej kwestii - zanim było S.A, w tamtejszych stowarzyszeniach działali ci sami ludzie, a nie całkowita wymiana ekipy jak w Lublinie.

Awatar użytkownika
Misionis
Junior

#698 Postautor: Misionis » 19 sierpnia 2013, o 16:55

meesha pisze:chyba prościej wypracować właściwy model zarządzania w klubie który istnieje od dekad niż w nowym stworzonym od podstaw po przerwie.

Czyli ostatecznie zgadzasz się, że brak ekstraligi jest spowodowany słabym zarządzaniem, a nie brakiem 6 Bogdanek. Cieszę się, że doszliśmy do porozumienia:)

Awatar użytkownika
istred
Trener

#699 Postautor: istred » 19 sierpnia 2013, o 16:56

Ta... bo "Stal" w nazwie powoduje, że dzisiejsza Stal to ta sama, w której jeździł Plech, a zmiana nazwy np. z TŻ na KMŻ powoduje, że to kompletnie inny klub nie mający nic wspólnego z poprzednikiem :)
A co do drugiej kwestii - zanim było S.A, w tamtejszych stowarzyszeniach działali ci sami ludzie, a nie całkowita wymiana ekipy jak w Lublinie.
Od czasów Plecha jest w Stali Komarnicki? :)
A w Lublinie po TŻcie nie pozostało nic? Nie wydaje mi się... prezes honorowy widzę ten sam, osoby funkcyjne w dużej części też, nawet część sponsorów jakby znajoma - od lat przy lubelskim żużlu, stadion, pomieszczenia - wszystko widzę to samo co w TŻ, LKŻ i Motorze.
Oczywiście nie jest to ten sam klub, ale przez te kilka lat wszystko się zmienia - jedne osoby odchodzą, inne przychodzą. To samo ze sponsorami, zmienia się zarządzanie czy organizacja klubu, ba zmienia się nawet nazwa. Ale żużel w Lublinie przez te kilkadziesiąt lat (z roczną przerwą) istniał i kolejne kluby powstawały nie na ziemi jałowej, a na gruzach swoich poprzedników (ale metafora mi się udała :) ), czerpiąc z nich niemało.
Nie widzę dużej róznicy w tej kwestii ze Stalą Gorzów czy Unią Leszno, tam też sporo się zmieniało - zarządy, sponsorzy, osoby funkcyjne... nawet forma organizacyjna - dokładnie tak samo jak w Lublinie.

Awatar użytkownika
Łoptymista
Trener

#700 Postautor: Łoptymista » 19 sierpnia 2013, o 17:14

meesha pisze:Przy czym zachowują ciągłość nazwy (a przecież pisałem wyraźnie o kwestiach wizerunkowych) od ilu? Owszem w Gorzowie był "incydent" z Pergo, ale Plech czy Jancarz jeździli w Stali, Zmarzlik też jeździ w Stali.

Incydentów było więcej, z moim ukochanym koszmarkiem MARS RTV na czele. Takze skoro zdarzaly sie incydenty to trudno mowic o ciaglosci.Prawda?
Poza tym koledze wczesniej chodzilo, ze KMZ zachowuje sie tak jakby nie mial wizji istnienia smago siebie w przyszlosci. Nie prowadzi dzialn majacych sprawic, ze KMZ, lubelski zuzel zakoduja sie w umyslach ludzi jako marka, wartosc przy ktorej sie zyskuje, ktora budzi pozytywne reakcje. Wystyrczyloby nieco popatrzec na to jak dziala Fabulass i z niego brac przyklad. Nie mowie, ze robic wszystko to co on, ale chociaz czesc i byloby milo.