Żużel LIVE - shoutbox meczowy

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Rusek
Kadrowicz

Re: Żużel LIVE - shoutbox meczowy

#4601 Postautor: Rusek » 3 maja 2025, o 21:50

Bartek dziś niesamowity, to był wyraźnie jego dzień. Prędkość, ofensywa jazda świetnie się to oglądało. Zaczyna walkę o kolejny tytuł w idealnym stylu. I ta radość po zawodach, jakby wygrał pierwszy raz a to już 27 wygrana runda GP.
Mistrzowie Polski sialalalala :-) 22' 23' 24'

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#4602 Postautor: kdsz » 3 maja 2025, o 21:59

tezetomaniak pisze:Castagna siedzi oszczany i nie wie co teraz

Armando jak na złość musiał wręczyć puchar Bartoszowi. Chyba nagroda strasznie parzyła Włocha w łapy, bo dekorację załatwił w kilka sekund i szybko uciekł z podium.

Zmarzlik klasa, ale Domin bez wyrazu. Jednak punktów do generalki dorzuca całkiem sporo. Takie uroki tegorocznych nowinek regulaminowych.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#4603 Postautor: Kargolo » 3 maja 2025, o 22:09

papi pisze:Kubera awansował do barazu lepszym czasem w wygranym biegu. Głupota w GP wskakuje na nowe poziomy :)

Ominęło mnie kilka biegów i nie wiedziałem o co chodzi z Kuberą w półfinale. Myślałem, że źle wpisałem gdzieś punkty Vacula. Co za debilizm :lol:
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#4604 Postautor: kibicLBN » 4 maja 2025, o 07:51

Wzruszający wywiad z Lebiedievem. Ale najistotniejsze co powiedział, to że dzięki miastu osiągnął te sukcesy, bo jego rodziny nie było by stać żeby uprawiał ten sport. W Polsce poza Lesznem pewnie by się nie udało.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#4605 Postautor: kibicLBN » 4 maja 2025, o 17:34

Lata mijają a ja nie mogę wyjść z podziwu jak drewnianym zawodnikiem jest Miśkowiak i jakim cudem został mistrzem świata juniorów.

Flagg
Trener

#4606 Postautor: Flagg » 4 maja 2025, o 17:39

To był rocznik, w którym na podium stali też Wiktor Lampart i Mads Hansen. A tuż za podium byli Świdnicki i Peter Chlupac. No śmietanka żużlowa to nie jest :)
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#4607 Postautor: Kargolo » 4 maja 2025, o 18:28

kibicLBN pisze:Lata mijają a ja nie mogę wyjść z podziwu jak drewnianym zawodnikiem jest Miśkowiak i jakim cudem został mistrzem świata juniorów.

Walasek jeździł w GP, Hans Andersen wygrywał pojedyncze turnieje, a Holta raz skończył cykl tuż za podium ;)
Poza tym, tak jak pisał Flagg, nie był to wybitny rocznik w IMŚJ.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#4608 Postautor: kibicLBN » 4 maja 2025, o 18:35

Tak wiem, a Miesiąc jak dobrze skleił tylne koło na wyjściu to łykał najlepszych, mimo że starty miał jak z kabaretu. Ale tu chodzi o coś innego, nie o sylwetkę. Ten drewniany człowiek pokazuje jak dobre prowadzenie w żużlu i odpowiednie inwestycje sprzętowe, potrafią z totalnego beztalencia uczynić zawodnika najlepszej ligi świata. Kiedyś by się to w dobie Jagusiów, Gollobów czy innych Kasprzaków nie udało. Holta wyglądał źle na motocyklu ale widział trochę na tym torze, miał odwagę i pomysł na jazdę, a Miśkowiaka wyprzedza rywal z wolniejszym motocyklem i to jak furę gnoju. Te beztalencie potrafi mieć furę o lata świetlne szybszą od rywala, tor szeroki jak we Wrocławiu a i tak się męczy. Dla mnie jego tytuł młodzieżowy to fenomen.

Flagg
Trener

#4609 Postautor: Flagg » 4 maja 2025, o 20:42

Hahaha
5:1 pary Fajfer - Paluch to idealne podsumowanie tego meczu i poziomu jaki prezentują w tym sezonie oba zespoly.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Flagg
Trener

#4610 Postautor: Flagg » 4 maja 2025, o 21:23

Pawlicki - 13 pkt
Madsen - 11 pkt
Ratajczak - 5 pkt
Knudsen - 4 pkt

A oni i tak przegrali :D

No ale niech gwoździem do zielonogórskiej trumny będzie fakt, że mecz z nimi wygrał Oskar Fajfer

Haron90
Kadrowicz

#4611 Postautor: Haron90 » 4 maja 2025, o 21:25

W tym roku Falubaz, za rok Gorzów, i za dwa będą piękne derby w I lidze.

Flagg
Trener

#4612 Postautor: Flagg » 4 maja 2025, o 21:34

Falubaz nie spadnie, bo Gorzów na wyjazdach to będzie mieć problem żeby gdziekolwiek do 40 dobić. A tutaj ledwo ledwo ograli ten Falubaz, który chyba już słabszy być nie może. Rybnik też jest dużo słabszy i to raczej między tą dwójką rozstrzygnie się kwestia 7-8 miejsca.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#4613 Postautor: papi » 4 maja 2025, o 21:39

scenariusz marzenie - Wiktor podpisuje kontrakt w lipcu/sierpniu (bezwarunkowy), a Stal przegrywa baraż z Polonią/Unią. Dzisiejsza wygrana pewnie nakręci na chwilę kibiców, ale ten zespół raczej tłumów na trybuny nie ściągnie

Flagg
Trener

#4614 Postautor: Flagg » 4 maja 2025, o 21:45

Fajfer oburzony, ze ludzie mieli czelność mówić, że chłop jest za słaby na Ekstraligę.

Mówi to gość, który w ostatnich 88 biegach w tej lidze wykręcił jako senior średnią 1.29

A teraz pręży muskuły bo pojechał dobry mecz na swoim torze, przeciwko najgorszej obecnie drużynie w lidze.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#4615 Postautor: kibicLBN » 4 maja 2025, o 22:35

Trochę racji ma. Ja sam jestem ostatnio do tych wszystkich programów i znawców nastawiony bardzo sceptycznie. Dominuje w ostatnich 2 latach filozofia rodem z tego forum - jesteś tak dobry jak twój ostatni mecz/sezon. I idąc tym tropem stwierdzają przed sezonem że Toruń seniorsko będzie prawdopodobnie najlepszy bo mają (a raczej mieli) 3 armaty (Lambert, Dudek, Emil) to jak się doda Michelsena i Kvecha to będą o wiele mocniejsi. Tylko zapomnieli że Lambert w 2023 miał średnią poniżej 2.0, zaś Sayfutdinow ostatni sezon w Lesznie też miał słaby i ciągnie się u niego tendencja spadkowa od powrotu ,,powojennego".
Wrocław to samo, nikt nie widzi że Janowski ruchem pełzającym idzie w dół, że pozostali mogą mieć odrobinę słabszy sezon niż 2024 (póki co Laguta i Bewley jadą słabiej), ale mają Kurtza, no i skoro Brady dwa razy rypnął koło kotleta i wszedł do finału w Landshut to będzie top armatą do końca sezonu. Otóż chyba niekoniecznie. No bo można zrobić skok do przodu ale skoro gość rok temu wykręcił nie takie astronomiczne 2.4 ligę niżej to nie spodziewam się 2.5 w elidze, aczkolwiek może być w czubie, jednak nie sądzę żeby kręcił takie wyniki do końca sezonu. Dobrze, że się pojawili w tym studio Malitowski z Kasprzakiem, to trochę wprowadzili widza w tajniki żużla i uzasadnili co się z czego bierze, a nie tylko banalny, bezwartościowy chłam i ohy, ahy bez większej treści. Statystyki też się żaden nie wysili. Dramat.

Flagg
Trener

#4616 Postautor: Flagg » 4 maja 2025, o 22:46

No ja się zgadzam i sam nie lubię wyciągania wniosków po jednym meczu. Że np. jednej niedzieli GKM jest faworytem do medali, a w następnym tygodniu bije się o utrzymanie.

Ale w przypadku Fajfera to nie mówimy o krytyce po jednym meczu, tylko o ponad sezonie, gdzie Fajfer po prostu nie dowozi. On nie dowoził nawet w pierwszym sezonie w Elidze, choć średnia tego nie pokazuje. Bo nabijał sobie wyniki na słabych drużynach, a w meczach przeciwko górnej części tabeli woził ogony. A Stal wtedy nie walczyła o utrzymanie, tylko o mistrzostwo i potrzebowała gościa, który będzie punktować przeciwko Motorowi, a nie Wilkom Krosno. Ale pal licho to. Tutaj Fajfer robi dokładnie to, o czym mówisz. Jedzie jeden dobry mecz od nie wiadomo kiedy i już głowa wysoko. Niech pojedzie kilka dobrych spotkań, wtedy będziemy mówić, ze chłopak robi swoje.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#4617 Postautor: kibicLBN » 4 maja 2025, o 22:52

I tutaj masz rację. W tamtym czasie Fajfer różnicy nie robił, bo Stal miała potencjał na miejsca 3-5, ale Fajfer z 2023 roku byłby teraz jak znalazł dla Gorzowa, żeby sobie radzić z Falubazem, Rybnikiem, Częstochową i słabszymi ogniwami Grudziądza czy Torunia. Tymczasem 3 z tych meczów gdzie mógł zrobić różnicę na juniorach, Worynach, Drabikach położył po całości.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#4618 Postautor: papi » 4 maja 2025, o 22:54

Trochę się zgadzam, trochę nie :) Generalnie sam staram się unikać oceniania po 1-2 meczach, bo do niczego to nie prowadzi, można tylko wyjść na wariata.

Co do siły Apatora, Emil jest zawodnikiem klasowym i faktycznie często ma w sezonie jakieś wyraźnie gorsze momenty, ale całościowo raczej wychodzi na jego. Lambo może ma wahania, ale trend jest wzrostowy, to ścisła czołówka światowa. Pytanie jak bedą jeździć MM i Kvech, ale Czech jest czołowym U-24 ligi. To, że dostał dzikusa na GP za flagę nie zmienia faktu, że zawodnikiem jest przyzwoitym, a możliwości Mikkela wszyscy znamy. Tutaj problemem są juniorzy, ale rok temu nawet bez nich podnieśli nam ciśnienie po 1 meczu półfinałowym.

Odnośnie Sparty, pełna zgoda co do Janowskiego. Pewnie jeszcze im wygra kilka meczów, ale od medalu GP jest tendencja w dół. I chociaż Maciek poza 1 wybitnym sezonem był ligowcem raczej dobrym niż rewelacyjnym, to teraz stał się mocno przeciętnym. Kurtz przeplata i pewnie tak będzie, ale to niebezpieczne dla obu stron, może zawalić kluczowy moment, a może zostać bohaterem. Myślę, że długoterminowo będzie wzmocnieniem dla Sparty, ale co do najbliższej przyszłości nie podejmuje się oceny. To co mnie cieszy w kontekście Sparty, to że Łaguta nie wygląda już jak kosmita, od IMME zauważyłem że lekko zgubił start, a na dystansie pojawili się inni kozacy (MJJ, Kurtz), pytanie czy znajdzie rozwiązanie? W każdym razie, na ten moment to nie jest Artem, który drażnił tym, że jest nie do złapania.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#4619 Postautor: kibicLBN » 4 maja 2025, o 23:01

Ten wybitny sezon Janowskiego - 2021 to była kwestia przewagi w ogumieniu. Miał pełen dostęp do anlasów wraz z resztą wrocławian, co dawało olbrzymi atut, w 2022 koła bezdętkowe miało już więcej zawodników i cały Wrocław stracił 0.3-0.5 pkt/bieg

Flagg
Trener

#4620 Postautor: Flagg » 4 maja 2025, o 23:12

Co do Apatora, to zwracałem na to uwagę już w listopadzie i niewielu się ze mną zgadzało :)

Ogólnie przy ocenia sił drużyn bardzo często zakłada się najbardziej optymistyczną wersję. Czyli, że każdy pojedzie swojego maksa. Co już z założenia jest błędem, bo nawet u nas, w ciągu tych trzech mistrzowskich sezonów znajdą się przecież niedociągnięcia. Jeden pojechał lepiej, drugi gorzej. Taki mikro przykład tego myślenia mamy po naszym meczu z Wrockiem. Kibice Wrocka, a i część środowiska stwierdziła, że przecież Łaguta już drugiego takiego słabego meczu nie pojedzie, wiec w następnym starciu Wrocek bierze Motor na miękko. Bo z niewiadomych przyczyn, założyli z automatu, że Kurtz znów walnie pod komplet. Podobnie było pamiętam przed finałem w 2024. No bo przecież skoro Bewley w RZ zrobił tylko 3 pkt, a Sparta wygrała 8 punktami, to tera Bewley walnie 10 i Wrocek nas rozniesie. No i Bewley zrobił 13, tylko Kowalski zamiast kompletu dowiózł cały 1 punkt.

Tak samo po meczu z Rybnikiem już gdzieś się pojawiły głosy, że jak tych czterech tenorów z Torunia będą tak jeździć, to nikt im nie podskoczy. Tylko kurde nikt nie zwrócił uwagi, ze to był Rybnik i pod taśmą stali Czugunow, Pludra i 90-letni Holder z Pedersenem, a nie Zmarzlik, Łaguta czy inny Kubera. Toruniowi na ten moment sezon ratuje Kvech, który jedzie dużo lepiej niż można było zakładać. To Janek uratował im punkt w Gorzowie i teraz dwa z Częstochową. I chwała mu za to, bo to pokazuje, że transfer był trafiony. A gdyby tam jechał Lampart, to niewykluczone, ze Apator miałby 4 punkty, a nie 7. Ale fakt, że Kvech ratuje wynik pokazuje też, ze tych czterech jeźdzców apokalipsy to nie są jacyś terminatorzy, którzy co mecz będą sami robić 46 punktów. Że oni potrzebują wsparcia Kvecha i juniorów. I o ile wsparcie Kvecha na ten moment jest, tak juniorzy są w lesie. A to może być wciąż za mało np. na Motor.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#4621 Postautor: kibicLBN » 4 maja 2025, o 23:20

To się wszystko zgadza, bo jak popatrzysz to Zmarzlik u nas jedzie jak na swoje dokonania dość średnio. Zeszłoroczna średnia była najniższą od 5 czy 6 lat, a ta z 2023 też nieco niższa niż te najwyższe w czasach gorzowskich. Kubera od drugiej połowy RZ 2021 jedzie powyżej 2.0 i jest to mega stabilny poziom, Lindgren u nas jedzie powyżej swojej przeciętnej ale to i tak jest dość stabilny facet który nawet za najgorszych kryzysów wyciągnął bodajże 1.67 w Częstochowie. Najmniej pewni jesteśmy mimo wszystko Cierniaka i Holdera, który w połowie zeszłego sezonu mocno nawiązał do końcowego okresu toruńskiego i trzeba trzymać kciuki, żeby ten protokół się znowu nie wczytał bo będziemy mieli ciepło.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#4622 Postautor: papi » 4 maja 2025, o 23:25

No Apator to drużyna która może pójść w dwóch kierunkach, Dudek to był zawodnik na poziom ok. 2,1 w najlepszych sezonach, Mikkel podobnie. Teraz obaj mają 2,35. Z drugiej strony Emil i Lambo <1,9, trudno uwierzyć, że zwłaszcza Emil tak skończy. Całkiem możliwe, że w skali sezonu to się poprzesuwa między zawodnikami, ale całościowo wyjdzie podobnie.
Mimo wszystko, tor w Toruniu leży nam znacznie mniej niż wrocławski, stąd strach przez Apatorem jest u mnie większy niż przed Spartą :)

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#4623 Postautor: kdsz » 9 maja 2025, o 18:58

Ależ Komarnicki odbudował Barney'a! Jedyny jasny punkt w ekipie prezesa Darka.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#4624 Postautor: ravajas » 9 maja 2025, o 19:02

Panowie, tu nie ma na co czekać, tu trzeba dzwonić.
pozdrawia:
Rafał Borowski

http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks

Flagg
Trener

#4625 Postautor: Flagg » 9 maja 2025, o 19:05

Nie no chyba nikt się nie spodziewał, że Gorzów powalczy we Wrocławiu :) Oni ma jakikolwiek wyjeździe będą mieli problem, żeby do 40 się zbliżyć